Πεταξτε τη ΔΕΗ απο το Σπιτι ......

Μπελλος Ευαγγελος said:
ολα καλα !!!!


αλλα με την Παγωνια και τα χιονια τι γινεται ;;;;;;
Καλο ερώτημα αλλα απαντηση ακομα δεν διαβασα παρα οτι εχει τεθει ξανα!
 
Last edited:
Βασίλης Σωκρατίδης said:
Γιωργο, εχεις πληροφοριες για εταιριες που προσφερουν λυσεις πακετο, μαζι με την επιδοτηση κλπ?

Προφανώς και έχω πληροφορίες και έχω συνεργαστεί με εταιρίες του χώρου. Όμως δεν θέλω να κάνω άμεση διαφήμιση σε κανέναν από το φόρουμ μας, γιατί αρνητικά σχόλια δεν έχω ακούσει για καμία εταιρία.
Για αρχή το παρακάτω site
http://www.helapco.gr/
περιέχει όλες σχεδόν τις πληροφορίες που χρειάζεται αρχικά να διαβάσει κάποιος που τον ενδιαφέρει το θέμα. Είναι το site του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Εκεί υπάρχουν και τρόποι επικοινωνίας με όλες τις εταιρίες. Φυσικά μπορώ να βοηθήσω και εγώ αν δημιουργηθούν συγκεκριμένες απορίες.
 
Dimosthenis said:
Καλο ερώτημα αλλα απαντηση ακομα δεν διαβασα παρα οτι εχει τεθει ξανα!

Με παγωνιά και χιόνια δεν γίνεται τίποτα. Απλώς θέλει ένα καθάρισμα απο το χιόνι όταν σταματίσει να χιονίζει για να παράξει ρεύμα όσο χρόνο λάμπει ο ήλιος πριν λιώσει το χιόνι. Αλλά και έτσι να το αφησεις απλώς θα έχεις μειωμένη παραγωγή εκείνες τις ημέρες. Το κάλλυμα που έχουν όλα τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά από σοβαρές εταιρίες δεν παθαίνει τίποτα ακόμα και σε ακραίες συνθήκες χαλαζιού (σε λογικά όρια πάντα). Τώρα για εταιρίες από Κίνα που ξεπηδάνε μέρα με τη μέρα δεν έχω ιδέα το πόσο ανθεκτικά είναι, αλλά πιστεύω πως δεν θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα ειδικά για τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδος.
Ένα αστείο λίγο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι από τις ακαθαρσίες των πτηνών (περιστέρια κλπ.). Αν γίνεται πανικός από περιστέρια και τη βρίσκουν να πηγαίνουν να πίνουν τον καφέ τους πάνω στα πάνελ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς είναι σπάνιο το φαινόμενο (δεν ξέρω τι θα γινόταν με ένα κτήριο κοντά στη βουλή πάντως... :P
 
χμ, το βρήκα μόνος, για κάθε εγκατεστημένο kw 1300-1400 kwh ετησίως λέει, με τον κατάλληλο (νότιο) προσανατολισμό και κλίση.
Δλδ με 0,45 € την κιλοβατώρα (εγκαταστάσεις <100 kw), αποδίδει 585-630 € ετησίως. Εάν εξαιρέσεις το οικολογικό κίνητρο, δεν τρελαίνει και σαν επένδυση εάν είσαι οικιακός χρήστης... Νομίζω θα ήθελε λίγο μεγαλύτερα κίνητρα για την κατηγορία αυτή.
 
Έχεις λοιπόν μια επένδυση που με κεφάλαιο 10.000 ευρώ (χοντρικά πολύ) σου αποδίδει 5% το έτος. Αν λάβουμε υπόψη ότι μπορείς να πάρεις και 35% επιδότηση minimum το κεφάλαιο που επενδύεις είναι κάπου 6500 ευρώ. Έτσι χοντρικά έχεις μια απόδοση σχεδόν 9 % με ελάχιστο ρίσκο. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επενδύσεις με τέτοιες απόδόσεις.
(Ξέρω ότι δεν είναι οικονομική ανάλυση αυτό που έκανα, αλλά μερικοί πρόχειροι υπολογισμοί. Όταν βρω χρόνο θα υπολογίσω χρόνο αποπληρωμής για 1 kWp και τη καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης για 20 χρόνια, που είναι και το εγγυημένο συμβόλαιο από τη ΔΕΗ).

Σημ. Το επιτόκιο καταθέσεων παίζει κοντά στο 1% για καταθετικούς λογαριασμούς της τάξεως του ύψους αυτής της επένδυσης
 
Last edited:
εάν κατάλαβα καλά, η επιδότηση αναφέρεται σε εμπορικές επιχειρήσεις. Προφανώς δεν είναι για τον καθένα που απλώς θέλει να κάνει μία κάποια επένδυση.

Φαντάζομαι σε μεγαλύτερες επενδύσεις (εννοώ από 1 kw) θα πέφτει κάπως το κόστος και θα αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά παραμένει στα πλαίσια εμπορικής επένδυσης και όχι επένδυσης που μπορεί να κάνει ο καθένας μας.