Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Ανάλογα το χώρο και την περιοχή και κάποιους άλλους παράγοντες είναι καλύτερη ή όχι κάποια μορφή θέρμανσης.
π.χ. το σεξ προσφέρει την πιο ευχάριστη μορφή θέρμανσης αλλά απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας και χρήματος για την προθέρμανση της συσκευής, έχει πολλές παρενέργειες, ενώ δεν μπορεί να ζεστάνει ανήλικους, συνταξιούχους και εργένηδες.
Τα ξύλα είναι εύκολα και φθηνά αν ζεις σε κάποια αγροτική περιοχή αλλά είναι δύσκολα πολύ στη χρήση και ίσως επικίνδυνα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για κατευθείαν θερμό αέρα φθηνότερες λύσεις είναι το κλιματιστικό αλλά και οι ποιοτικοί θερμοπομποί νέας τεχνολογίας (heat-pipes).
Υπάρχουν τρόποι χωρίς καύσιμο επιτόπου, καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έτσι απλά δαπανάται καύσιμο κεντρικά στη ΔΕΗ.
Τα ξύλα έχουν υπερεκτιμηθεί, λόγω της χαμηλής τιμής/μονάδα παραβλέπουμε όλα τα άλλα αρνητικά και συγκρίνουμε βούρτσες με γκλίτσες...
1. Το 30-40% αυτού που πληρώνεις ως καύσιμο είναι νερό, το οποίο όχι μόνο δεν καίγεται αλλά απορροφά θερμότητα και καταστρέφει εγκαταστάσεις.
2. Οικολογική καταστροφή η μαζική θέρμανση με ξύλα, καθώς δε ζούμε σε σκανδιναβική χώρα με ατέλειωτα δάση.
3. Πολύ μεγάλος μπελάς η μεταφορά και αποθήκευση, χρειάζεται βάρδια θερμαστή στο σπίτι, τροφοδοσία εστίας, φροντίδα φλόγας, καθαρισμός υπολειμμάτων.
4. Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.
5. Σοβαρή απειλή για την υγεία. Είναι άλλο πράγμα να καίνε μερικές εκατοντάδες τζάκια/σόμπες σε ένα χωριό στην εξοχή και άλλο να καίνε και εκπέμπουν καπνό και υπολείμματα δεκάδες χιλιάδες εστίες μαζικά, μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνά. Το Λονδίνο της βιομηχανικής επανάστασης είχε τόσους άρρωστους όσους εποχές με πανούκλες και άλλες σοβαρές μολύνσεις. Μεγάλο πισωγύρισμα για την ποιότητα υγείας ολόκληρου του πληθυσμού...
6...
7...
8... συμπληρώστε κι άλλα, αν ψάξετε θα βρείτε.

Μετά από καλό ψάξιμο μέσα στο ιντερνετ παρατήρησα ότι τα θερμαντικά σώματα με υπέρυθρες είναι πολύ ενεργοβορα για να ζεστάνουν ένα σπίτι , ένα δωμάτιο σε σχέση με κάποιο ΚΑΛΟ κλιματιστικό με υψηλό cop….. πολλοί λένε ότι τελικά θα γίνουν τα θερμαντικά σώματα (αυτά με τις υπέρυθρες μιας και μπορείς να τυπώσεις ότι τοπίο θέλεις η ακόμη και μάρμαρο......) απλά σαν κάντρα, για ντεκόρ!!!!!
Πάρα πολλά αρνητικά έχω διαβάσει ΟΧΙ βλαβερά, αλλά αντιοικονομικά!!!!
Εγώ πάντως έκανα ενεργειακό τζάκι με αεραγωγούς στα κεντρικά δωμάτια, έχω μέτρια μεν, χάλια όχι κλιματιστικά, συν ότι είχε μείνει από πέρσι η δεξαμενή πετρελαίου για το καλοριφέρ…… πήρα το καλοκαίρι (σχετικά λίγα) 3 τόνους καυσόξυλα και ας πάει το πετρέλαιο στα ύψη!!!!!
Είχα σκοπό να έπαιρνα 2-3 τέτοια σώματα αλά από αυτά που διάβασα……ακόμη και τα μισά να είναι αλήθεια….μάλλον τίποτα δεν κάνουν σε σχέση με την watt που θα καταναλώνουν και γενικά την όλη ουσιαστική απόδοση σε σχέση με τα watt…..) με έκαναν κυριολεκτικά πίσω…….
ΠΑΡΑ πολλά έχω διαβάσει στο (-) βέβαια…..
Άνθρακες!!!!!

Έχω και καλό κλιματιστικό (hitachi 22-29 ψύξη-θέρμανση), αλλά και πάνελ υπερύθρων.

Τα αερόθερμα και λοιπά ηλεκτρικά κατασκευάσματα που έχω μαζέψει δε τα θέτω στο θέμα.

Ο πιο οικονομικός τρόπος και σε τιμή κτήσης αλλά και σε κατανάλωση είναι το inverter κλιματιστικό. Τελεία και παύλα. Ζεσταίνω 60 τετραγωνικά σαλονοκουζίνας με 2 τεράστια παράθυρα. Τον περασμένο δύσκολο χειμώνα με έβγαλε ασπροπρόσωπο, δεν το περίμενα ειλικρινά. Και η μέγιστη κατανάλωση του είναι 1,8 kilowatt/ώρα.

Σε ένα μεγάλο χώρο το κλιματιστικό είναι πολύ καλή λύση, ιδίως αν το κλιματιστικό δεν μας "βαράει". Σε μικρό χώρο η συνεχής ροή του αέρα αλλά και ο θόρυβος που κάνει (σε ένα σπίτι ακόμα και τα daikin ακούγονται, αυτό το καταλαβαίνεις όταν το κλείνεις αργά το βράδυ...) είναι για μένα κάτι πολύ εκνευριστικό. Και δε το συζητώ για τη σκόνη που σηκώνει αυτή η βεβιασμένη κίνηση του αέρα...

Τα πάνελ υπερύθρων από την άλλη χωρίς να έχω διαπιστώσει στο 100% την αποτελεσματικότητά τους ελλείψει σοβαρού κρύου είναι "ταμάμ" για δωμάτια μέχρι 20 τετραγωνικά τα οποία αναλόγως μόνωσης τα καλύπτουν άνετα. Τελείως αθόρυβα, παράγουν ποιοτική αίσθηση ζέστης και η αρχή λειτουργίας τους δε δημιουργεί κίνηση αέρα στο χώρο με όσα θετικά συνεπάγεται αυτό.

Το έγραψα και αλλού, η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία είναι κάτι που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, απλά εμείς τώρα το ανακαλύψαμε (όπως και πολλά άλλα)...

Re: Απάντηση: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Ανάλογα το χώρο και την περιοχή και κάποιους άλλους παράγοντες είναι καλύτερη ή όχι κάποια μορφή θέρμανσης.
π.χ. το σεξ προσφέρει την πιο ευχάριστη μορφή θέρμανσης αλλά απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας και χρήματος για την προθέρμανση της συσκευής, έχει πολλές παρενέργειες, ενώ δεν μπορεί να ζεστάνει ανήλικους, συνταξιούχους και εργένηδες.
Τα ξύλα είναι εύκολα και φθηνά αν ζεις σε κάποια αγροτική περιοχή αλλά είναι δύσκολα πολύ στη χρήση και ίσως επικίνδυνα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για κατευθείαν θερμό αέρα φθηνότερες λύσεις είναι το κλιματιστικό αλλά και οι ποιοτικοί θερμοπομποί νέας τεχνολογίας (heat-pipes).
Υπάρχουν τρόποι χωρίς καύσιμο επιτόπου, καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έτσι απλά δαπανάται καύσιμο κεντρικά στη ΔΕΗ.
Τα ξύλα έχουν υπερεκτιμηθεί, λόγω της χαμηλής τιμής/μονάδα παραβλέπουμε όλα τα άλλα αρνητικά και συγκρίνουμε βούρτσες με γκλίτσες...
1. Το 30-40% αυτού που πληρώνεις ως καύσιμο είναι νερό, το οποίο όχι μόνο δεν καίγεται αλλά απορροφά θερμότητα και καταστρέφει εγκαταστάσεις.
2. Οικολογική καταστροφή η μαζική θέρμανση με ξύλα, καθώς δε ζούμε σε σκανδιναβική χώρα με ατέλειωτα δάση.
3. Πολύ μεγάλος μπελάς η μεταφορά και αποθήκευση, χρειάζεται βάρδια θερμαστή στο σπίτι, τροφοδοσία εστίας, φροντίδα φλόγας, καθαρισμός υπολειμμάτων.
4. Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.
5. Σοβαρή απειλή για την υγεία. Είναι άλλο πράγμα να καίνε μερικές εκατοντάδες τζάκια/σόμπες σε ένα χωριό στην εξοχή και άλλο να καίνε και εκπέμπουν καπνό και υπολείμματα δεκάδες χιλιάδες εστίες μαζικά, μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνά. Το Λονδίνο της βιομηχανικής επανάστασης είχε τόσους άρρωστους όσους εποχές με πανούκλες και άλλες σοβαρές μολύνσεις. Μεγάλο πισωγύρισμα για την ποιότητα υγείας ολόκληρου του πληθυσμού...
6...
7...
8... συμπληρώστε κι άλλα, αν ψάξετε θα βρείτε.

Κοινώς, μόνο τυχαίο δεν ήταν που όλοι το είχαμε γυρίσει στο πετρέλαιο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα

Κοινώς, μόνο τυχαίο δεν ήταν που όλοι το είχαμε γυρίσει στο πετρέλαιο...

ΜΗ το γράφεις έτσι ξένοιαστα αυτό, μπορεί να μας παρεξηγήσουν! :ernaehrung004:

Oτι οικονομικό και να χρησιμοποιήσει κανείς, θα το χαίρεται μέχρι οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι να διαπιστώσουν οτι μπορούν να έχουν μεγαλύτερα έσοδα απο αυτό. Τα ταπεινά ξύλα ακρίβηναν φέτος, και του χρόνου θα ακριβήνουν περισσότερο - δυσανάλογα φυσικά...

Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Θα πάρεις τα μπεκ και την αντλία στο χέρι πολύ-πολύ γρήγορα.

Ο πατέρας του κουμπάρου μου εδώ και 20 χρόνια δεν έχει βάλει στο αμάξι του κάτι άλλο εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης . Το αμάξι κοντεύει τα 800.000 χλμ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα . VW Passat του 1991 είναι.

Oτι οικονομικό και να χρησιμοποιήσει κανείς, θα το χαίρεται μέχρι οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι να διαπιστώσουν οτι μπορούν να έχουν μεγαλύτερα έσοδα απο αυτό. Τα ταπεινά ξύλα ακρίβηναν φέτος, και του χρόνου θα ακριβήνουν περισσότερο - δυσανάλογα φυσικά...

Ακριβώς!
Το θέμα είναι η είσπραξη φόρων και όχι το πραγματικό κόστος...

Re: Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Ο πατέρας του κουμπάρου μου εδώ και 20 χρόνια δεν έχει βάλει στο αμάξι του κάτι άλλο εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης . Το αμάξι κοντεύει τα 800.000 χλμ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα . VW Passat του 1991 είναι.

ναι, αυτό λέω κι εγώ, οι παλιοί πετρελαιοκινητήρες έκαιγαν τα πάντα. Αυτοί των φορτηγών μάλιστα μπορούν να κάψουν ακόμη χειρότερα μείγματα. Έχω ακούσει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για μαζούτ σε unimog 415 αλλά δεν το έχω τσεκάρει. Μου φαίνεται υπερβολικό. Το θέμα είναι ότι οι μη common rail δεν είναι τόσο ευαίσθητη στην ποιότητα του καυσίμου. Οι νέοι κινητήρες θέλουν μόνο eurodiesel.

Στα pellet θα τη φάνε όμως...
Γιατί αν προσπαθήσουν να τα κάνουν ασύμφορα υπάρχει πάντα η επιλογή να αγοράσεις πελετιέρα με 2-3 χιλιάρικα και να πάρεις αγκαζέ κάποιον που κλαδεύει αμπέλια ή ελιές και να φτιάχνεις τα δικά σου. :p

Re: Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Άσχετο,αλλά ο τίτλος του νήματος αποδείχθηκε προφητικός.. :flipout: :flipout:

Εντελώς όμως!

και μόνο που τον βλέπω αναστενάζω! :flipout:

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι έχουν χώσει τον κόσμο να δώσει και την τελευταία του δεκάρα στην αγορά...
Ξαφνικά όλοι αγοράζουμε pelletόσομπες, ξυλόσομπες, panel, τζάκια...
Οι πωλήσεις του πετρελαίου θα πατώσουν.
Και σε ένα δύο χρόνια, αφού φυσικά έχουμε αγοράσει κάτι και τους έχουμε προσφέρει φόρους από ΦΠΑ και κέρδη των εταιριών που πουλάνε σόμπες και pellet, θα το γυρίσουν κάπου στο 0.8, επειδή "μας σκέφτονται".

Και σε ένα δύο χρόνια, αφού φυσικά έχουμε αγοράσει κάτι και τους έχουμε προσφέρει φόρους από ΦΠΑ και κέρδη των εταιριών που πουλάνε σόμπες και pellet, θα το γυρίσουν κάπου στο 0.8, επειδή "μας σκέφτονται".

λάθος κάνεις....
θα βάλουν τεκμήριο στις πελετόσομπες

Αυτό που γράφει και ο Tzimisce το φοβάται και το συζητάει πολύς κόσμος. Θεωρητικά με αυτούς που μας κυβερνάνε θα μπορούσε να γίνει. Αλλά νομίζω πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εγγράφουν υποτιθέμενα μελλοντικά έσοδα στους προϋπολογισμούς κάθε χρονιάς, κι ας μην τα εισπράξουν ποτέ, όπως γίνεται και με τους φόρους.
Επίσης, λόγω εργασίας γνωρίζω πως όταν πέφτει η παραγωγή σε μια χημική βιομηχανία το κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται. Δηλαδή και στην πραγματική οικονομία, η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης δεν θα ρίξει την τιμή του καθώς το κόστος παραγωγής και διάθεσης αυξάνεται.
Τρίτος λόγος είναι πως ενώ η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται, η ζήτηση πετρελαίου κίνησης πολλαπλασιάζεται καθώς τα λίγα καινούρια αυτοκίνητα που αγοράζονται είναι στην πλειοψηφία τους ντιζελοκίνητα πλέον (από ό,τι βλέπω εμπειρικά, δεν έχω διαθέσιμα επίσημα στοιχεία). Εφόσον και οι δύο τύποι πετρελαίου έχουν το ίδιο ποσοστό φόρου, μεγάλο μέρος των "διαφυγόντων" φόρων του θέρμανσης αναπληρώνεται από αυτούς του πετρελαίου κίνησης.
Και τέλος, όντως στην Ελλάδα ήταν φθηνότερα τα καύσιμα από την υπόλοιπη ΕΕ. Είναι άδικο να πληρώνουμε τα ίδια έχοντας πολύ χαμηλότερους μισθούς, αλλά μια κοινή αγορά αυτά έχει, παραπλήσιες τιμές. Εδώ υπάρχουν φτωχότερες χώρες για τις οποίες είναι ακόμη πιο άδικο. Και καθώς η αγορά των ορυκτών καυσίμων δεν ελέγχεται πλήρως από την καθαρά ιδιωτική οικονομία, αλλά το κράτος είναι άμεσα εμπλεκόμενο και επειδή στη διεθνή αγορά τα ορυκτά καύσιμα πληρώνονται με δολάρια, είναι νομίζω και μια σκόπιμη επιλογή του Κράτους η συνολική μείωση των ποσοτήτων που εισάγονται στη χώρα κι ας μην εισπράξουν όσους φόρους εισέπρατταν παλιότερα.
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που κάποιος οργανώσει το σπίτι του και τον προϋπολογισμό του για άλλο καύσιμο εκτός πετρελαίου, όσο και να φθηνύνει αυτό (που δεν πρόκειται...), πάλι θα είναι ασύμφορο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Μα το εκαναν ηδη σιγα σιγα.

Πχ στο lpg εκαναν την ΠΡΩΤΗ αυξηση. Δεν εχω καμια αμφιβολια οτι θα ακολουθησουν κι αλλες.

Γενικα σε οποια εναλλακτικη στρεφεται ο κοσμος θα την φορολογουν. Σε λιγο θα φορολογουν και τα πουλοβερ και τα παλτα :D

Re: Απάντηση: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Τρίτος λόγος είναι πως ενώ η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται, η ζήτηση πετρελαίου κίνησης πολλαπλασιάζεται καθώς τα λίγα καινούρια αυτοκίνητα που αγοράζονται είναι στην πλειοψηφία τους ντιζελοκίνητα πλέον (από ό,τι βλέπω εμπειρικά, δεν έχω διαθέσιμα επίσημα στοιχεία). Εφόσον και οι δύο τύποι πετρελαίου έχουν το ίδιο ποσοστό φόρου, μεγάλο μέρος των "διαφυγόντων" φόρων του θέρμανσης αναπληρώνεται από αυτούς του πετρελαίου κίνησης.

Αυτά είναι σταθερά πρακτικά.
Αφού όσα παραπάνω εισπράττουν μέσω του πετρελαίου κίνησης είναι αυτά που χάνουν από τη βενζίνη.

Στα pellet θα τη φάνε όμως...
Γιατί αν προσπαθήσουν να τα κάνουν ασύμφορα υπάρχει πάντα η επιλογή να αγοράσεις πελετιέρα με 2-3 χιλιάρικα και να πάρεις αγκαζέ κάποιον που κλαδεύει αμπέλια ή ελιές και να φτιάχνεις τα δικά σου. :p

Θα πάνε την πελετιέρα στα 5-6 χιλιάρικα και θα ρεφάρουν απο εκεί, ή θα... απαγορεύσουν την πώλησή της... lol...