Πετρελαιοκίνηση... Συμφέρει ή όχι ?

Re: Απάντηση: Πετρελαιοκίνηση... Συμφέρει ή όχι ?

Jos3ph said:
Οπου βάζουν τα ταξί θα βάζουμε και εμείς, καλή η συμβουλή;

Διαφορά σε χρόνους θα δεις , εαν ο δρόμος που θα ακολουθήσεις δεν έχει φανάρια, δλδ αδύνατο , άρα θα έχεις τον ίδιο χρόνο , δεν εξαρτάται απο τις επιδόσεις του αυτοκινήτου ...

Οσο για το service είχα διαβάσει ότι τα service γίνονται ανα 60.000 χλμ και απλά κοστίζουν το διπλάσιο απο το service των 20.000 χλμ για τα βενζινοκίνητα , αμα όμως κάνω μαγειρική θα πω στα 60.000 χλμ θα κάνω 3 service των 120 ευρώ άρα 360 ευρώ , ενώ στο πετρέλαιο θα κάνω ένα service των 250 αλλά θα πάω μόνο 1 φορά στο συνεργείο , άρα κερδίζεις και σε χρόνο ...

Αυτό που είπε ο φίλος Backousis μήπως ισχύει ότι γίνεται 6-μηνος έλεγχος στα λεωφορεία και το μπερδεύεις με το service;

αυτα ειναι κοροιδια των εταιρειων.

αλλαζουν φιλτρα και τελος.

καθε 60000 η τρια χρονια οποιο ερθη πρωτο αλλαζουν και ιμαντα εκεντροφορου αλλα αυτο γινεται και στα βενζινοκινητα.

καθε 150000 περιπου θελη επισκευη και η τουρμπινα γιατι ολα τουρμπο ειναι πια.

καλη η συμβουλη οι ταξιτζηδες ξερουν
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Πετρελαιοκίνηση... Συμφέρει ή όχι ?

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ said:
Μην ξεχνάτε παιδιά που ζείτε στο εξωτερικό ότι ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχοουν η ποιότητα των καυσίμων εκεί με εδώ.

Εδώ καλα καλά προσπαθούμε να βρούμε "καλή" βενζίνη. Μιλάμε έτσι και γίνει το πετρέλαιο για ΙΧ θα πέσει πολύ γέλιο/κλάμα με την λάσπη το πετρέλαιο που κυκλοφορεί. Κατεβείτε να σπρώξετε θα είναι η φάση. :flipout:

Α και προσωπικά, αυτός ο θόρυβος των μηχανών με πετρέλαιο είναι αχώνευτος τελείως για ΙΧ. Γρου-γκρου-γκρου, γκρου-γκρου-γκρου. Μόνο το "καπέλο" θα λείπει και το ταξίμετρο μετά.....

εχεις χαση επισοδεια τασο.

τα ταξι ειναι διαλυμενα,

αν ακουσεις μοτερ των τελευταιων 6-7 ετων στο ρελαντι ακουγεται ελαχιστα απ`εξω ενω μεσα στο αυτοκινητο καθολου ενω οταν μαρσαρης η χροια θυμιζη βενζινη.

οχι βεβαια crx η rx8 αλλα βενζινη.
 
Re: Απάντηση: Πετρελαιοκίνηση... Συμφέρει ή όχι ?

Μπελλος Ευαγγελος said:
Η γνωμη μου ειναι Πετρελαιο και ΠΑΛΙ Πετρελαιο !!!!
και να βαζουμε καυσιμα ΜΟΝΟ απο 2 το πολυ Βενζιναδικα εμπιστευομενων ατομων και Γνωστων μας !!!!!!!!

τωρα αν ταξιδευουμε μονο σε Βενζιναδικα με πολυ κινηση....


εγω καιω με πιασμενο ποδι αγκιλωμενο ..... 11 λιτρα .......και με τιμη βενζινας 1.40 ........ κλαψε και σκουξε ....


και δεν νομιζω ουτε κατα δυανυαν να εχω τις φοβερα καλυτερες επιδοσεις απο τα ντηζελ .... εκτος και αν κραταω καθε μερα που παω δουλεια το χρονομετρο στο χερι ......

βαγγελη τι αμαξη εχεις;
 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ said:
Μην ξεχνάτε παιδιά που ζείτε στο εξωτερικό ότι ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχοουν η ποιότητα των καυσίμων εκεί με εδώ.

Εδώ καλα καλά προσπαθούμε να βρούμε "καλή" βενζίνη. Μιλάμε έτσι και γίνει το πετρέλαιο για ΙΧ θα πέσει πολύ γέλιο/κλάμα με την λάσπη το πετρέλαιο που κυκλοφορεί. Κατεβείτε να σπρώξετε θα είναι η φάση. :flipout:

Α και προσωπικά, αυτός ο θόρυβος των μηχανών με πετρέλαιο είναι αχώνευτος τελείως για ΙΧ. Γρου-γκρου-γκρου, γκρου-γκρου-γκρου. Μόνο το "καπέλο" θα λείπει και το ταξίμετρο μετά.....

Καλά, πέρα του ότι μάλλον δεν έχεις ακούσει diesel τελευταίας γενιάς, μπορείς να βάλεις ένα σούπερ-ντούπερ ηχοσύστημα μέσα και να μην ακους τίποτα!
Μετά θα σου φαίνεται σαν ηλεκτρικό! :flipout:
 
Στην ουσια δεν επιτρεπουμε τα diesel γιατι ειμαστε ανίκανοι (ή δεν θελουμε) να ελέξουμε την νοθεια στα καύσιμα!!!
Ρε δε μπα ν'αγα..
 
Re: Απάντηση: Πετρελαιοκίνηση... Συμφέρει ή όχι ?

Dimosthenis said:
Παναγιωτίδη ενα χρονο ρε συ το μελετουσες μαλλον δεν εφτασε.....!


δυστυχώς όχι Δημοσθένη.
Δεν είχα το κουράγιο να πάρω ένα αυτοκίνητο και την άλλη μέρα να έρθει ο πρώτος τυχών και να μου πεί "κύριε το κατάσχω"
 
OTTO Vs. DIESEL

Επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσω την προτεραία επαγγελματική εμπειρία, σας παραθέτω εκτενή αποσπάσματα άρθρου που είχα δημοσιεύσει προ τετραμήνου στο περιοδικό που εργάζομαι, σχετικά με τη διαμάχη βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων.
Εκτιμώ ότι έχει ενδιαφέρον και ίσως δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα παραπάνω ερωτηματικά:

"Η «Υπόθεση Diesel» έληξε, για μια ακόμα φορά, άδοξα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προέβαλλε βέτο στις εισηγήσεις των υπουργών Μεταφορών και Οικονομίας, με τη γνωστή αιτιολογία «υπερβολική αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων». Είναι, όμως, αυτή η ουσία του προβλήματος;

Μετά την πρώτη, άτυπη νίκη στην ενδοϋπουργική «κόντρα», το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να επιδοθεί σε σαφάρι των παραβατών της νομοθεσίας. Στο στόχαστρό του όλα τα κρατικά αυτοκίνητα, τα φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, τα ταξί και τα λεωφορεία, ενώ σκέφτεται να προχωρήσει σε επανεξέταση της λειτουργίας όλου του νομικού πλαισίου που διέπει τον έλεγχο καυσαερίων (ΚΤΕΟ, κάρτες καυσαερίων, έλεγχοι καταλυτών, κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με μελέτες οικολογικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, που έχει στα συρτάρια του ο κ. Σουφλιάς, η άμεση λήψη μέτρων καθίσταται επιτακτική. Ειδικά για τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων, θα έπρεπε να είχε ληφθεί μέριμνα εδώ και 5 χρόνια, τόνισε ο Υπουργός. Και αυτό γιατί ξεπερνούν το ανώτατο όριο περισσότερες από 100 ημέρες το χρόνο, ενώ η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία θέτει ως όριο υπέρβασης τις 35 ημέρες.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί πως κύρια πηγή αυτών των ρύπων είναι η κυκλοφορία οχημάτων, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 35% και 60%, ανάλογα με την περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οχημάτων αφορά στα ελαφρά και βαρέα φορτηγά, καθώς και στα παλιάς τεχνολογίας Ε.Ι.Χ. Ειδικά για τα αιωρούμενα σωματίδια, τα βαρέα φορτηγά ευθύνονται σε ποσοστό 62%, ενώ κάθε φορά που απεργούν τα ταξί και τα λεωφορεία στην Αθήνα, οι τιμές των σωματιδίων πέφτουν κατά 45%.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα επιφέρει η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ο έλεγχος της ποιότητας των καυσίμων και τα υψηλά ποσοστά νοθείας τους στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί οι diesel νέας γενιάς απαιτούν καύσιμο με περιεκτικότητα σε θείο έως 10 ppm, προκειμένου να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων Euro4 και Euro5, που έχει θεσπίσει η ΕΕ το 1996 και είναι κοινές για κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης.

Βέβαια, η ποιότητα του diesel κίνησης των ελληνικών διϋλιστηρίων (υποτίθεται ότι) έχει βελτιωθεί, με μείωση της περιεκτικότητας του θείου σε 50 ppm από 1/1/2005 και θα φτάσει στα επιθυμητά 10 ppm από 1/1/2009. Αφού λοιπόν θα κυκλοφορούν νόμιμα για άλλα τρία χρόνια δύο τύποι πετρελαίου κίνησης στα ελληνικά πρατήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα είναι πρακτικά αδύνατος ο έλεγχος της χρήσης του ενδεδειγμένου καυσίμου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κινητήρα και δεν δέχεται να συνυπογράψει την άρση της απαγόρευσης."
 
Την ανάγκη φιλοτιμία;

"Εκ πρώτης όψεως, η λογική πίσω από την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι τετράγωνη. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους εκπεμπόμενους ρύπους, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Παραμύθια», αντιτείνει το Εργαστήριο Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ, καθ’ύλην αρμόδιο για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, καθηγητή ΕΜΠ κ. Σταμούλη Στούρνα, ο ντιζελοκινητήρας σήμερα είναι πλέον καθαρότερος από τον βενζινοκινητήρα, άσχετα από την περιεκτικότητα σε θείο.

Εξάλλου, αυτό που τεχνηέντως υποβαθμίζεται στις περίφημες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια ο βασικότερος παράγοντας είναι η σκόνη του εδάφους, λόγω της απελπιστικά μικρής κάλυψης σε πράσινο του Λεκανοπεδίου, αλλά και της μεταφοράς αέριων μαζών από τη Β. Αφρική, σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων ετών σε όλη τη νότια Μεσόγειο.

Το θέμα είναι αλλού: το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι, αν απελευθερωθεί η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κατοικεί το 65% του ελληνικού πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου κίνησης θα επιτείνει την ήδη δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με τις τιμές των καυσίμων.

Και αυτό γιατί τα ελληνικά διϋλιστήρια δεν μπορούν να παράγουν 100% πετρέλαιο κίνησης από την πρώτη ύλη, το αργό πετρέλαιο δηλαδή. Υποχρεωτικά θα πάρουν περίπου 20%-25% βενζίνη, 30% diesel και 50% μαζούτ, ποσοστά που ελάχιστα μπορούν να μεταβληθούν με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή τους.

Ακόμα και τώρα, που παράγουν το μέγιστο δυνατό diesel και την ελάχιστη δυνατή βενζίνη, το πρώτο δεν επαρκεί και η δεύτερη περισσεύει: κάθε χρόνο εξάγουμε περί τους 600.000 τόνους βενζίνη (έσοδα για το κράτος) και αναγκαστικά εισάγουμε (έξοδα) πάνω από 1 εκατ. τόνους diesel.

Μοιραία, θα πρέπει να αυξηθεί η εισαγωγή έτοιμου πετρελαίου κίνησης –σημαντικά πιο ακριβό από το αργό πετρέλαιο- οπότε, εκτός των άλλων, θα υπάρξει και το εξής οξύμωρο: ο καταναλωτής θέλει το diesel, όχι μόνο γιατί το αυτοκίνητό του θα καίει λιγότερο, αλλά κυρίως επειδή είναι φθηνότερο από τη βενζίνη.

Είναι όμως τεχνικά φθηνότερο, λόγω συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής, που αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει αν απελευθερωθεί η πετρελαιοκίνηση. Έτσι, μακροπρόθεσμα το όποιο όφελος θα μηδενιστεί, όπως στην Αγγλία που το diesel είναι ακριβότερο από τη βενζίνη."
 
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι

"Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, ο μέσος όρος της αγοράς πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ πλησιάζει το 50%, ενώ στη χώρα μας τα diesel είναι μόλις 1,6% και αυτά είναι κυρίως ταξί και ελάχιστα ΙΧ στην περιφέρεια. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι «κουτόφραγκοι», αφού οι περισσότεροι διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα.

Ακόμα και αν η τιμή του καυσίμου αυξηθεί, το γεγονός ότι τα πετρελαιοκίνητα επισκέπτονται λιγότερες φορές το συνεργείο για προγραμματισμένη συντήρηση από ότι τα βενζινοκίνητα είναι ισχυρό δέλεαρ απόκτησής τους. Για να το διαπιστώσουμε, συγκρίναμε 4 δείγματα από δύο δημοφιλείς κατηγορίες (SUV και Μεσαία Οικογενειακά) με τα οποία ζήσαμε σε κοινές διαδρομές για ικανό αριθμό χιλιομέτρων: το Hyundai Tucson, με τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα των 141 ίππων κοστίζει 27.990 ευρώ και με τον δίλιτρο common rail diesel των 140 ίππων κοστίζει 28.200 ευρώ, ενώ η Mercedes-Benz E200 με τον βενζινοκίνητο kompressor 1.8 λίτρων, 163 ίππων κοστίζει 46.500 ευρώ και η Ε220 με τον turbodiesel 2.2 λίτρων, 150 ίππων κοστίζει 53.300 ευρώ.

Τα δύο κορεατικά SUV, που ήταν σχεδόν ταυτόσημα σε προδιαγραφές, αλλά και οι γερμανικές λιμουζίνες, επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση ότι το diesel συμφέρει στη μεγάλη χρήση, αφού η πρώτη τακτική συντήρηση στα βενζινοκίνητα γίνεται στα 30.000 χιλιόμετρα και η δεύτερη στα 60.000, με κόστος περί τα 400 ευρώ, ενώ στα πετρελαιοκίνητα αρκεί μια επίσκεψη στα 50.000 χλμ., με το μισό περίπου κόστος. Άρα, στα τρία χρόνια, με μέσο όρο τα 20.000 χλμ. ετησίως, το κόστος τακτικής συντήρησης των diesel είναι κατά 50% χαμηλότερο.

Αν υπεισέλθει στην εξίσωση και ο παράγοντας «κατανάλωση», η αναλογία γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τα βενζινοκίνητα, αφού το μεν Hyundai έκαψε κατά μέσο όρο 11,8 l/100km (βενζίνη) και 9,1 l/100km (diesel), ενώ η Mercedes έκαψε 12,4 l/100km (βενζίνη) και 8,3 l/100km (diesel).

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια πενταετία, που αποτελεί την τυπική διάρκεια χρήσης ενός αυτοκινήτου, το βενζινοκίνητο Tucson θα χρειαστεί 11.800 λίτρα αμόλυβδης, που μεταφράζονται σε 12.400 ευρώ με σημερινές τιμές, ενώ το πετρελαιοκίνητο μόλις 9.100 λίτρα diesel, που στοιχίζουν 6.550 ευρώ περίπου. Κέρδος 5.850 ευρώ συνολικά για τον κάτοχο του πετρελαιοκίνητου Hyundai, που βεβαίως ανατρέπουν την ισχνή διαφορά των 210 ευρώ στο αρχικό κόστος αγοράς του. Ακόμα και η σαφώς ακριβότερη Ε220D (+6.800 ευρώ από την Ε200) συμφέρει τελικά στην πενταετία, αφού θα καταναλώσει 8.300 λίτρα πετρελαίου εξοικονομώντας 7.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της σε σχέση με τον οδηγό της βενζινοκίνητης Ε200, που θα εκταμιεύσει 13.000 ευρώ για τα 12.400 λίτρα αμόλυβδης που θα χρειαστεί για τις μετακινήσεις του.

Βέβαια, όπως δείχνουν οι σχετικές στατιστικές, στα 100.000 χλμ. του παραδείγματός μας και τα 4 δοκίμια θα επισκεφτούν αρκετές φορές τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία για επισκευές που δεν ανήκουν στην τακτική συντήρηση. Εξαιρώντας τις επισκευές από ατύχημα στη φανοποιία, που είναι θέμα τύχης (ή μάλλον ...ατυχίας), σε γενικές γραμμές οι πετρελαιοκινητήρες παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερο δείκτη αξιοπιστίας από τους βενζινοκινητήρες στη μακροχρόνια χρήση και, αναμφίβολα, αυτό έχει να κάνει με τον εγγενώς μικρότερο αριθμό εξαρτημάτων που τους απαρτίζουν.

Εκεί που όντως υστερούν είναι στην περίπτωση αντικατάστασης της γραμμής τροφοδοσίας (αντλία καυσίμου, common rail, μπεκ ψεκασμού) που μπορεί και να στοιχίσει πάνω από 2.500 ευρώ. Επειδή, όπως προείπαμε, οι σύγχρονοι turbodiesel Euro4 και Euro5 έχουν ιδιαίτερα μικρές ανοχές λειτουργίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στην ποιότητα του καυσίμου και μπορεί εύκολα να εκμηδενιστεί το όφελος από την μακροχρόνια χρήση τους με μια – δυό ακινητοποιήσεις από νοθευμένο πετρέλαιο."
 
Side effects

"Έστω, λοιπόν, ότι μια ωραία πρωία το ελληνικό κράτος επιτρέπει την πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι θα σημάνει αυτό για την ιδιόμορφη ελληνική αγορά αυτοκινήτου;

Κατ’ αρχήν, όπως και κάθε αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, η άρση της απαγόρευσης θα επιφέρει αρκετές ανακατατάξεις. Η σημαντικότερη θα αφορά την αγορά μεταχειρισμένων βενζινοκίνητων μεγάλου κυβισμού, η αξία των οποίων θα συρρικνωθεί πολύ, όχι μόνο λόγω της απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης, αλλά και των επικείμενων αθρόων εισαγωγών μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων από την ΕΕ.

Η πιθανότατη νέα φορολογική αντιμετώπιση για τα diesel ενδέχεται να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις του κόστους αγοράς τους, ενώ στα ταμεία του κράτους θα εισρεύσουν περισσότερα έσοδα, έστω και αν οι φορολογικοί συντελεστές μειωθούν, αφού τα πετρελαιοκίνητα έχουν εγγενώς υψηλότερο κόστος παραγωγής, άρα και ακριβότερη εργοστασιακή τιμή.
Για τον Έλληνα, η άρση της απαγόρευσης μάλλον θα σημάνει μεγαλύτερη χρήση του αυτοκινήτου του, αφού η χαμηλότερη κατανάλωση σε συνδυασμό με τις μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης των πετρελαιοκινητήρων θα το επιτρέπουν. Αυτό είναι το «λογικό» σενάριο.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα, πέρα από την πολιτική βούληση, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε όλη την υποδομή της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής πετρελαίου.
Κατά πόσον είναι διατεθειμένες οι πετρελαϊκές εταιρείες – ελληνικών ή πολυεθνικών συμφερόντων – να τις πραγματοποιήσουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που βασιλεύει η απαξίωση του fair play, είναι ένα ζήτημα..."
 
Μάστρο Σπύρο, όπως πάντα έβαλες τα πράγματα στην θέση τους.
Τι γίνεται όμως με τους τόσους "παρανομούντες" ή τους στραβά κοιτάζοντες υπευθύνους ?
Αν πάς σε αντιπροσωπεία, σου σφυρίζουν με το καλημέρα "γιατί δεν παίρνετε ντίζελ"?
Και μετά τρέχεις σε ταξιτζίδικα βενζινάδικα και συνεργεία ή ψάχνεις να βρείς πρόσθετα πετρελαίου κλπ.

Γιατί να είμαστε τόσο χύμα?
 
Re: Να υποθέσω ότι...

Σπύρος Κωστόπουλος said:
...αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση, Δημήτρη;


μα σαφώς.....
 
Νομίζω ότι η Shell σε όλα τα πρατήριά της έχει diesel με χαμηλή περιεκτiκότητα σε θείο. Το αρνητικό είναι πως η τιμή είναι παραπλήσια ή και λίγο ακριβότερη από την απλή αμόλυβδη των 95 οκτανίων (όχι την V-power που και αυτή έχει 95 οκτάνια). Επίσης από όσα πειράματα έχουμε κάνει και εμείς στο πανεπιστήμιό μου, αλλά και από τη βιβλιογραφία τα σύγχρονα diesel (euro 5) είναι σήμερα καθαρότερα από τα βενζινοκίνητα έτσι και αλλιώς. Όποιος το αρνείται ας πάει να κάνει παρέα σε όσους δεν πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης και το Δαρβίνο και πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη.
Ο Σπύρος ανέλυσε πολύ καλά τους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους που θέλουν να καθυστερίσουν το δυνατόν περισσότερο την απελευθέρωση των diesel. Με λιγότερο από 5000 ευρώ μπορείς να αγοράσεις και δοκιμασμένο κιτ και να ρίχνεις στο dieselοκινητήρα ότι είδους καμμένο τηγανόλαδο θέλεις (περιορισμός να είναι φυτικής προέλευσης) με κόστος ανά λίτρο μικρότερο από το diesel και να κάνεις έτσι πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα με ελάχιστο κόστος.
Τέλος να πούμε πως ένας ακόμα λόγος που οι επαρχειώτες δεν αγοράζουν πετρέλαιο είναι ότι όταν κάνουν ταξίδι στην Αθήνα ή τη συμπρωτεύουσα πρέπει να αφήνουν τα αυτοκίνητα στα όρια των πόλεων. Αν τους πιάσουν στην Πανεπιστημίου ή την Εγνατία θα πληρώσουν πρόστημο.
 
καλό αυτό με το τηγανόλαδο....

Πριν λίγα χρόνια αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην Αγγλία με την εξάπλωση της χρήσης του στα πετρελαιοκίνητα... Βέβαια ήταν εύκολος ο εντοπισμός των παραβατών: η εξάτμιση μύριζε ...τηγανίλα :Banane0: