Phono ανησυχίες!

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,041
Λάρισα
Τον τελευταίο καιρό άκουσα κάποια υπερφονο (naim, burmester, clearaudio, audio research klp). Μακραν το καλλίτερο, ήταν το clearaudio statement, πολύ μακραν, ανάλυση, πληροφορία, πληροφορια χαμηλού απο άλλον πλανήτη, το cd 555 της naim ήταν φτωχός συγγενής.. Ακουγες απο τα βινύλια πράγματα εξωπραγματικά. Ολα αυτά έγιναν για να βρεθεί ένα καλλίτερο phono, απο το ήδη υπάρχον naim + supercap, για την goldfinger statement.
Ετσι λοιπόν αρχισα να σκέφτομαι πόσο είναι εφικτό για ενα diy phono να ανταγωνιστεί το clearaudio statement όχι μόνο ηχητικά αλλά και στις ευκολίες του (διαφορετικες καμπύλες ισοστάθμισης, αλλαγή αντίστασης με διακόπτη, ρύθμιση gain klp)? τροφοδοσία μπαταρίας? Και φυσικά σε ποιό κόστος?

Το θεωρώ δυσκολο εως απίθανο γιατι η συνταγη για ενα καλο φωνο αγγίζει τα ορια της αλχημείας. Τα υλικα ενος σχεδιου (ειτε λαμπα ειτε τρανζιστορ) πρεπει να ειναι διαλεγμενα για τον ιδιαίτερο ηχητικο χαρακτηρα, συνήθως θελουν καλο (=ακριβο) ματσαρισμα ενω ο κινδυνος για θορυβο και ταλαντώσεις λόγω της πολυ μεγάλης ενίσχυσης ειναι μεγάλος.

Εξαίρεση σε αυτα τα επιπεδα μαλλον ειναι το φωνο της DACT, το οποιο ξερω τουλαχιστον εναν εδω στο φορουμ που το εχει, οποτε μπορει να σου μεταφερει την εμπειρία του. Ειναι πληρες σε ρυθμίσεις, ειναι balanced και τα υλικα ειναι σοβαρα. Η τιμη ομως δεν ειναι μικρη και με την προσθήκη κουτιου και οτι χρειάζεται απο τροφοδοσία θα βγει απ οσο θυμαμαι λιγο λιγότερο απο χιλιαρικο.

http://www.dact.com/html/phono_stages.html

Ανεβαίνοντας σε αυτα τα χρήματα ισως να αξιζει να σκεφτείς ενα καλο μετ/σμενο.

Δεν έχω διαβάσει για over the top DIY κατασκευές phono stage. Η διόρθωση καμπύλης του DACT νομίζω πως είναι βασική και δεν είναι κατά βάση DIY κατασκευή, δεν δίνεται σε καμιά περίπτωση σχεδιάγραμμα, απλώς μπορείς να παίξεις με την τροφοδοσία.
Σ' όλες αυτές τις DIY κατασκευές, δεν έχω διαβάσει να τις βάζουν δίπλα σε μεγαθύρια, εξάλλου οι περισσότερες στοχεύουν σ' ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα χωρίς να υπερβάλλουν και να καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες. Το phono που αναφέρεις είναι στην εξωτική κατηγορία, τουλάχιστον από πλευράς τιμής (35.000 ντάλλαρς) Υπόσχομαι αν κατέβω να φέρω Salas, μην περιμένεις όμως τον ουρανό με τ' αστέρια (ο Νίκος μπορεί να μας πει με τι έχει συγκριθεί)

Με κεφαλή στα 15.000 δολάρια που έχεις, (αλήθεια σε τι πικάπ και βραχίονα?) και αν σου έχει αρέσει πιο πολύ το clearaudio statement, δεν νομίζω να βρεις κάτι ενδιαφέρον σε ντιούικο... το DACT παρότι δεν το έχω ακούσει, δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα σου κάνει, αλλά δεν χάνεις κάτι να το ακούσεις...

Θα συμφωνήσω με τον Πάνο... κάτι σε hiend μεταχειρισμένο, αν θες οικονομικότερη λύση από καινούργια της κατηγορίας 10.000-20.000 ευρώ (ή παραπάνω)...

Το σύστημα δεν είναι δικό μου, το πικάπ είναι το TW reference και βραχίονας ο triplanar. Απλώς πονηρές σκέψεις κάνω,
Σαββα έχεις κάτι υπόψιν σου? Τώρα βέβαια όλοι ασχολούνται με dac, οπότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον για phono.

Δεν έχω διαβάσει για over the top DIY κατασκευές phono stage. Η διόρθωση καμπύλης του DACT νομίζω πως είναι βασική και δεν είναι κατά βάση DIY κατασκευή, δεν δίνεται σε καμιά περίπτωση σχεδιάγραμμα, απλώς μπορείς να παίξεις με την τροφοδοσία.
Σ' όλες αυτές τις DIY κατασκευές, δεν έχω διαβάσει να τις βάζουν δίπλα σε μεγαθύρια, εξάλλου οι περισσότερες στοχεύουν σ' ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα χωρίς να υπερβάλλουν και να καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες. Το phono που αναφέρεις είναι στην εξωτική κατηγορία, τουλάχιστον από πλευράς τιμής (35.000 ντάλλαρς) Υπόσχομαι αν κατέβω να φέρω Salas, μην περιμένεις όμως τον ουρανό με τ' αστέρια (ο Νίκος μπορεί να μας πει με τι έχει συγκριθεί)

Έχεις φτιάξει FSP; Έχασα επεισόδια. Νόμιζα μόνο ό Supersonic τό τελείωσε τότε στό θρέντ εδώ.

Γιά αυτό πού ρωτάς, έχω ένα "τρελάρα" φίλο πού επέμενε νά έχει καί ένα χειροποίητο phono οπότε τού είχα κάνει ένα "τούμπανο" FSP σέ δύο μεγάλα σασί. Δέν ήταν καί μεγάλο ρίσκο γιά αυτόν βέβαια γιατί τό καλώδιο πρίζας πού τού έβαζε ήτανε μάλλον ακριβότερο καί ας παράγγειλε ακριβά υλικά. (Παλιότερα αυτά γίνανε πρίν τίς πλακέτες πού σάς σχεδίασα DIY).

Άσε πού είχε καί τών $20Κ brand name phono λαμπάτο Γιαπωνέζικο. Μέ νορμάλ RIAA αλλά καί έξτρα καμπύλες Decca & Columbia τό λαμπάτο όλες υλοποιημένες μέ LCR. Αλλά δέν τίς είχε ανάγκη ποτέ. Δέν πήρε τίποτα ιστορικούς δίσκους κομμένους έτσι. Τελικά τό πούλησε μιάς καί κατέληξε νά άκουγε περισσότερο μέ τό custom FSP πού τού έκανα. Τί νά πείς, γούστα είναι αυτά.

Στο συστημα φιλου με TW ref , SME 12'' and SME 309 , Krell ενισχυτικα και upgraded Wilson Grand Slamm, το πρωτο μηχανημα που αλλαξε ηταν το DACT με ενα μεγαλο τροφοδοτικο.Απλα δεν ηταν στην κλαση του υπολοιπου συστηματος,ανκαι οντως πολυ καλο στην κατηγορια του.

Re: Απάντηση: Phono ανησυχίες!

Έχεις φτιάξει FSP; Έχασα επεισόδια. Νόμιζα μόνο ό Supersonic τό τελείωσε τότε στό θρέντ εδώ.

το τελείωσε και είναι πολύ ευχαριστημένος, καθώς λόγω βλάβης του ψηφιακού ακούει αναλογικά.
Για την ώρα είμαι ακόμα σε δοκιμές να καταλήξω στο loading για την dyna. Τώρα είμαι στα 470Ω, νομίζω ότι παίζει καλύτερα από τα 100. Στα 220 που είχα δοκιμάσει δεν είχα τρελλαθεί, αλλά τότε είχα κάτι κρίσιμους πυκνωτές της πλάκας.
Ακόμα στο χαρτόκουτο είναι.
Είναι πολύ καλό φόνο τελικά, με μεγάλες προοπτικές επεκτασιμότητας.

με το φόνο είμαι ευχαριστημένος.
Ασχετο το ένα με το άλλο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Phono ανησυχίες!

το τελείωσε και είναι πολύ ευχαριστημένος, καθώς λόγω βλάβης του ψηφιακού ακούει αναλογικά.
Για την ώρα είμαι ακόμα σε δοκιμές να καταλήξω στο loading για την dyna. Τώρα είμαι στα 470Ω, νομίζω ότι παίζει καλύτερα από τα 100. Στα 220 που είχα δοκιμάσει δεν είχα τρελλαθεί, αλλά τότε είχα κάτι κρίσιμους πυκνωτές της πλάκας.
Ακόμα στο χαρτόκουτο είναι.
Είναι πολύ καλό φόνο τελικά, με μεγάλες προοπτικές επεκτασιμότητας.

Μπράβο φιλαράκι. Χάρηκα πού διάβασα νέα σου, νά 'σαι καλά. Νά μάς τό δείξεις καί μιά φορά κουτιασμένο όταν θά βρείς όρεξη.
Άν βρείς μία κατάλληλη ηλεκτρονική ζυγαριά νά επιβεβαιώσεις/παίξεις καί μέ τό βάρος ανάγνωσης λεπτομερώς. Κουρδίζονται καί από εκεί αρκετά οί κεφαλές ακριβείας σάν τήν δική σου μέ πολύ μικρή μάζα στελέχους κλπ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Phono ανησυχίες!

Μπράβο φιλαράκι. Χάρηκα πού διάβασα νέα σου, νά 'σαι καλά. Νά μάς τό δείξεις καί μιά φορά κουτιασμένο όταν θά βρείς όρεξη.
Άν βρείς μία κατάλληλη ηλεκτρονική ζυγαριά νά επιβεβαιώσεις/παίξεις καί μέ τό βάρος ανάγνωσης λεπτομερώς. Κουρδίζονται καί από εκεί αρκετά οί κεφαλές ακριβείας σάν τήν δική σου μέ πολύ μικρή μάζα στελέχους κλπ.

Αν χρειαστεί ζυγαριά υπάρχει στή διαθεσή του ζυγός με 3 δεκαδικά