Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

argqsys

New member
20 January 2010
83
ΝΑ Αττική
Άλλη μια κατασκευή του περίφημου Phono Stage fvp5a_s του Allen Wright, με ένα buffer cathode follower με άλλη μία 6922.

Αυτό έγινε για αποφυγή προβλημάτων στην RIAA λόγω εξαίρεσης του Line Stage.
Έγινε έλεγχος στο κύκλωμα στις τάσεις και στο ρεύμα, και είναι εντάξει, επόμενο στάδιο τοποθέτηση στο κουτί/ά, ακουστικά test, fine tuning, κλπ.
Επανέρχομαι με φωτογραφίες, εντυπώσεις και εμπειρίες.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Στέλιο Περγιουδάκη για την πολύτιμη βοήθεια του, καθώς και τον Benji90 από το DIY Audio.

argqsys

Attachments

• IMG_20151011_203748.jpg
    IMG_20151011_203748.jpg
    217.9 KB · Views: 375
  • IMG_20151011_113528.jpg
    IMG_20151011_113528.jpg
    168.3 KB · Views: 375
  • IMG_20150907_201619.jpg
    IMG_20150907_201619.jpg
    163.8 KB · Views: 373
  • IMG_20151011_113421.jpg
    IMG_20151011_113421.jpg
    161 KB · Views: 375
  • fvp5a_s 3rd 6922.jpg
    fvp5a_s 3rd 6922.jpg
    76.6 KB · Views: 379
Last edited by a moderator:
Σαν να πηγαίνει καλά η κατάσταση.-bye- Το κοίταξες με inverse riaa να δεις αν θέλει μικροαλλαγές στα παθητικά εξαρτήματα της ισοστάθμισης;

Μπράβο, επιτέλους, μετά από πολύ καιρό, βλέπουμε μία λαμπάτη υλοποίηση.

Εγώ πάντως θα έλεγα στο στάδιο buffer να χρησιμοποιήσεις καλύτερα το σχέδιο SLCF (Super Linear Cathode Follower) του Allen Wright - είναι αυτό που βρίσκεται στο SVP (δηλαδή, στο σχέδιο που χρησιμοποίησες, παραλείπεις το πρώτο στάδιο το line stage (κοινής καθόδου) και στέλνεις της έξοδο του phono stage στο SLCF. Βεβαίως, αυτό σημαίνει δύο λυχνίες επιπλέον, αλλά ο μακαρίτης Allen έλεγε ότι η κοινή ακόλουθος καθόδου ποτέ δεν ακούγεται καλά (μάλιστα, την αποκαλούσε Miss Piggy, επειδή θεωρούσε ότι ακουγόταν ο ήχος παχύς)

Όπως και νά 'χει, οπωσδήποτε στο πλέγμα της ECC88 της ακολούθου καθόδου μία αντίσταση (100Ω) για την πρόληψη τυχόν ταλαντώσεων. Η αντίσταση αυτή όσο πιο κοντά γίνεται στο πιν της βάσης και όσο πιο κοντό σύρμα στην αντίσταση (κόβουμε το σύρμα πολύ κοντά στο σώμα της αντίστασης) - το αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα grid stopper του phono stage (απ' ό,τι βλέπω από τις φωτογραφίες, τα grid stopper δεν είναι στα πιν αλλά επάνω στην πλακέτα με καλώδιο στα πιν).

Και μία ακόμη συμβουλή- υπόδειξη: το ποδαράκι 9 της ECC88 είναι ένα screen μεταξύ των δύο τριόδων της λυχνίας - συνηθίζεται το screen να γειώνεται, καθώς αυτό μειώνει το crosstalk μεταξύ των δύο τριόδων.

Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

Μπράβο, επιτέλους, μετά από πολύ καιρό, βλέπουμε μία λαμπάτη υλοποίηση.

Εγώ πάντως θα έλεγα στο στάδιο buffer να χρησιμοποιήσεις καλύτερα το σχέδιο SLCF (Super Linear Cathode Follower) του Allen Wright - είναι αυτό που βρίσκεται στο SVP (δηλαδή, στο σχέδιο που χρησιμοποίησες, παραλείπεις το πρώτο στάδιο το line stage (κοινής καθόδου) και στέλνεις της έξοδο του phono stage στο SLCF. Βεβαίως, αυτό σημαίνει δύο λυχνίες επιπλέον, αλλά ο μακαρίτης Allen έλεγε ότι η κοινή ακόλουθος καθόδου ποτέ δεν ακούγεται καλά (μάλιστα, την αποκαλούσε Miss Piggy, επειδή θεωρούσε ότι ακουγόταν ο ήχος παχύς)
Αυτό με τα IRF710 ή το άλλο με τις λυχνίες εννοείς Βαγγέλη; Αν γίνει το πρώτο με μία λυχνία και τέσσερα IRF710 γίνεται. ενώ το άλλο θέλει τρεις επιπλέον.

Re: Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

Αυτό με τα IRF710 ή το άλλο με τις λυχνίες εννοείς Βαγγέλη; Αν γίνει το πρώτο με μία λυχνία και τέσσερα IRF710 γίνεται. ενώ το άλλο θέλει τρεις επιπλέον.

Εγώ αναφερόμουνα στην υλοποίηση μόνο με λυχνίες, που θέλει δύο επιπλέον (μία επιπλέον για κάθε στάδιο ακολούθου καθόδου). Ασφαλώς, μπορεί να γίνει πιο εύκολα με 4 IRF710 (όπου θα χρειαστεί και μία επιπλέον αρνητική τροφοδοσία για την πηγή ρεύματος), αλλά, σύμφωνα με τον μακαρίτη, η έκδοση all-tube, ακούγεται καλύτερα. Εγώ, πάντως, έχω ακόμη την παλιά σχεδίαση (με τα MOSFET), μια και όταν τον έφτιαξα ο Allen δεν είχε δημοσιεύσει ακόμη την έκδοση FVPA (αργότερα ως SVP στην εμπορική υλοποίηση), κάποια στιγμή όμως σκέφτομαι να κάνω την μετατροπή.

Και μία ενδιαφέρουσα περιγραφή της κατασκευής από τον Alex:

http://www.southampton.ac.uk/~apm3/diyaudio/SVP_building.html

Ευχαριστώ, είχαμε μιλήσει με email για τον τροπο κατασκευης (πλακέτα ή hard wired). Εχω διαβάσει την άποψη του A.W. για το cathode follower αλλά με βόλεψε λιγάκι αυτή η ιδέα, εδώ που τα λέμε, αν δεν μας αρέσει το αλλάζουμε. Δεν θα είναι πρόβλημα για εμένα ανασχεδιασμός και μια λάμπα ακόμα, το τροφοδοτικό αντέχει. Η 100Ω εννοεις stopper στην CF λάμπα, θα το κάνω. Το ποδαράκι 9 το γείωσα. Θα το ακούσουμε πρώτα έτσι και μετά το ξαναβλέπουμε, πάντως ο Ιταλός που έκανε την αλλαγή (με την βοηθεια από bloggers USA, CAN κλπ) δειχνει ευχαριστημένος.

Ευχαριστω και πάλι.

Re: Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

Εγώ αναφερόμουνα στην υλοποίηση μόνο με λυχνίες, που θέλει δύο επιπλέον (μία επιπλέον για κάθε στάδιο ακολούθου καθόδου). Ασφαλώς, μπορεί να γίνει πιο εύκολα με 4 IRF710 (όπου θα χρειαστεί και μία επιπλέον αρνητική τροφοδοσία για την πηγή ρεύματος), αλλά, σύμφωνα με τον μακαρίτη, η έκδοση all-tube, ακούγεται καλύτερα. Εγώ, πάντως, έχω ακόμη την παλιά σχεδίαση (με τα MOSFET), μια και όταν τον έφτιαξα ο Allen δεν είχε δημοσιεύσει ακόμη την έκδοση FVPA (αργότερα ως SVP στην εμπορική υλοποίηση), κάποια στιγμή όμως σκέφτομαι να κάνω την μετατροπή.

Και μία ενδιαφέρουσα περιγραφή της κατασκευής από τον Alex:

http://www.southampton.ac.uk/~apm3/...357._xfImport[/ATTACH]audio/SVP_building.html

Δηλαδή αυτό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

Νομίζω ότι δε χρειάζεται ο πυκνωτής και η αντίσταση πρέπει να γίνει 50κΩ . Θέλει όμως και πάλι δοκιμή για σιγουριά.
Ο συνολικός αριθμός των λυχνιών σε αυτή τη περίπτωση είναι πέντε και για τα δύο κανάλια. Θέλει και λίγο προσοχή πως θα κατανεμηθούν τα ζεύγη των λυχνιών, μεταξύ των καναλιών με γνώμονα την διαφορά δυναμικού καθόδων και νήματος θέρμανσης να μην ξεπερνά τα 60v, καθώς και τον επηρεασμό μεταξύ των καναλιών.
Σε αυτή τη περίπτωση χρειάζονται δύο τροφοδοτικά για τα νήματα των λυχνιών με διαφορά δυναμικού ως προς το μηδέν του κυκλώματος περίπου 50V.

Attachments

• 1--attachment.gif
    1--attachment.gif
    37 KB · Views: 230
Και μένα πιο σωστό μου φαίνεται αυτό που προτείνει ο Στέλιος. Στο πρωτότυπο σχέδιο, η έξοδος του phono stage βλέπει μία αντίσταση 1 ΜΩ που είναι παράλληλα με την αντίσταση εισόδου 50 ΚΩ του line stage. Άρα το σωστό είναι να αντικαταστήσεις την 1ΜΩ με 50 ΚΩ.

Επίσης, αυτά που αναφέρει ο Στέλιος σχετικά με την τροφοδοσία των νημάτων ισχύουν. Οπότε, μάλλον γίνεται πιο περίπλοκο το σχέδιο. Ίσως να δοκιμάσεις την αρχική σου ιδέα. Απλώς, στο σχηματικό που έχεις παραθέσει πιο πάνω οδηγείς το πλέγμα της ακολούθου ξαθόδου από την άνοδο του προηγούμενου σταδίου. Εκεί θέλει πυκνωτή και αντίσταση προς τη γη 50ΚΩ. Α, και κάτι ακόμη: οι πυκνωτές του φίλτρου της RIAA πρέπει να είναι στα 250 βολτ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode foll

Ακολουθησα τις οδηγίες του AW και υπάρχουν δυο τροφοδοτικά για τα νήματα (φαίνονται) ένα με bias +30V για τον riaa & ενα +130V για το CF.

Οσο για το πρωτο θέμα διάβασε τι μου γράψανε εγω δεν μπορω να το αξιολογήσω.

http://www.diyaudio.com/forums/private.php?do=showpm&pmid=937314

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ακολουθησα τις οδηγίες του AW και υπάρχουν δυο τροφοδοτικά για τα νήματα (φαίνονται) ένα με bias +30V για τον riaa & ενα +130V για το CF.

Οσο για το πρωτο θέμα διάβασε τι μου γράψανε εγω δεν μπορω να το αξιολογήσω.

http://www.diyaudio.com/forums/private.php?do=showpm&pmid=937314

Επισης υπάρχει και αυτό.

http://www.diyaudio.com/forums/analogue-source/266639-phono-fvp5a-3.html

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode foll

Στελιο θεωρω την λυση σου πιο σωστη τωρα που το ξαναβλεπω, γιατι εσυ δεν πειράζεις την RIAA (αλλαγη της 32Κ4 σε 12Κ4 μετα από πολύπλοκους υπολογισμούς!!??).
Επειδή λοιπόν έχω σχεδόν όλα τα υλικά, και θέλει μονο δουλεια, αφου βεβαιως ρωτήσω και τον συνέταιρο στις κατασκευές, μαλλον ..............οψομεθα.

Στελιο θεωρω την λυση σου πιο σωστη τωρα που το ξαναβλεπω, γιατι εσυ δεν πειράζεις την RIAA (αλλαγη της 32Κ4 σε 12Κ4 μετα από πολύπλοκους υπολογισμούς!!??).
Επειδή λοιπόν έχω σχεδόν όλα τα υλικά, και θέλει μονο δουλεια, αφου βεβαιως ρωτήσω και τον συνέταιρο στις κατασκευές, μαλλον ..............οψομεθα.

Μονο που η 50Κ μήπως πρεπει να είναι 1Μ*50Κ/1Μ+50Κ=47Κ62?

Αργύρη όλες αυτές οι τιμές θέλουν πειραματισμό, δοκιμή.

Αν όλα πάνε καλά θα στο πει η γεννήτρια-inverse riaa- παλμογράφος.
Αν κάτι απ αυτά σου λείπει δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη. Ελα απ´δω να το δούμε μετρητικά...

Και το 47,.... ΚΩ πειραματισμό θέλει...

Re: Απάντηση: Phono Stage fvp5a_s του Allen Wrigh with cathode follower

Αργύρη όλες αυτές οι τιμές θέλουν πειραματισμό, δοκιμή.

Αν όλα πάνε καλά θα στο πει η γεννήτρια-inverse riaa- παλμογράφος.
Αν κάτι απ αυτά σου λείπει δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη. Ελα απ´δω να το δούμε μετρητικά...

Και το 47,.... ΚΩ πειραματισμό θέλει...
Ok μόλις το βάλω στο κουτί επανέρχομαι.

Α..

Στελιο επειδή φοβάμαι τις αλλαγες στην RIAA και τα άλλα επικίνδυνα κολπα μήπως θα 'επρεπε να ακολουθήσω το παράδειγμα σου στο DAC και βάλω άλλη μια λάμπα και τα IRF710 ( ή το πιο παλιό με 5687 κλπ.) και να τελειώνουμε, είναι νομίζω η καλύτερη λύση χωρίς αλλαγες και πειράματα, μιας και δεν έχω όργανα για εκτεταμένους ελέγχους και τεστ. Το σταδιο line το χρείαζομαι μόνο για buffer και σταθερη έξοδο, όπως το έκανες στο DAC. Αν συμφωνείς.....! Επίσης αν δεν σου είναι δύσκολο στείλε μου που εφτιαξες το τυπωμένο κύκλωμα του Line, μήπως υπάρχει κατι έτοιμο. Το μόνο ερωτημα είναι αν μπορεί να το τροφοδοτήσω με 250V, όλα τα άλλα υπάρχουν (και το κέφι).
Για μια ακόμα φορά ευχαριστω εκ των προτέρων.

Α.

ΥΓ. Δεν κατάλαβα την αποπειρα του SRPP στο project του DAC αφου δεν είδα να το βάζεις?

Και τα δύο κυκλώματα (3-λάμπες ή λάμπα και IRF710) είναι δοκιμασμένα αυτόνομα και δουλεύουν τέλεια. Όμως ο τρόπος που θες να τα συνδέσεις παραλείποντας και στις δύο περιπτώσεις την πρώτη λάμπα του line stage, ως είναι στο πρωτότυπο σχέδιο, θέλει σίγουρα πειραματισμό. Η βοήθεια μας σε όλες τις περιπτώσεις είναι δεδομένη. Όλες οι πλακέτες είναι φτιαγμένες στο σπίτι με την γνωστή μέθοδο του τόνερ και σιδέρωμα. Αν θες το σχηματικό της πλακέτας και με τις τέσσερις λάμπες ή το άλλο με τις δύο και τα irf710, ευχαρίστως να σου τα δώσω, αλλά θέλουν αλλαγές μιας και θα παραλείψεις το ένα στάδιο. Το 250V δεν είναι πρόβλημα, αν και θα μπορούσες να τα κατεβάσεις όλα στα 200V η σε κάτι μεταξύ του 200 και του 250V. Πρόσεχε μόνο να μην ξεπεράσεις το μέγιστο της 6922 που είναι 130V μεταξύ ανόδου και καθόδου.

Το srpp ήταν ένα πείραμα να δω διαφορές μεταξύ του Allen Wrigh και ενός απλού κυκλώματος srpp, αλλά με τις ίδιες λυχνίες. Σε Α_Β τα δύο κυκλώματα δεν είχαν και τεράστιες διαφορές αν και προτίμησα το πολυπλοκότερο....

Και τα δύο κυκλώματα (3-λάμπες ή λάμπα και IRF710) είναι δοκιμασμένα αυτόνομα και δουλεύουν τέλεια. Όμως ο τρόπος που θες να τα συνδέσεις παραλείποντας και στις δύο περιπτώσεις την πρώτη λάμπα του line stage, ως είναι στο πρωτότυπο σχέδιο, θέλει σίγουρα πειραματισμό. Η βοήθεια μας σε όλες τις περιπτώσεις είναι δεδομένη. Όλες οι πλακέτες είναι φτιαγμένες στο σπίτι με την γνωστή μέθοδο του τόνερ και σιδέρωμα. Αν θες το σχηματικό της πλακέτας και με τις τέσσερις λάμπες ή το άλλο με τις δύο και τα irf710, ευχαρίστως να σου τα δώσω, αλλά θέλουν αλλαγές μιας και θα παραλείψεις το ένα στάδιο. Το 250V δεν είναι πρόβλημα, αν και θα μπορούσες να τα κατεβάσεις όλα στα 200V η σε κάτι μεταξύ του 200 και του 250V. Πρόσεχε μόνο να μην ξεπεράσεις το μέγιστο της 6922 που είναι 130V μεταξύ ανόδου και καθόδου.

Το srpp ήταν ένα πείραμα να δω διαφορές μεταξύ του Allen Wrigh και ενός απλού κυκλώματος srpp, αλλά με τις ίδιες λυχνίες. Σε Α_Β τα δύο κυκλώματα δεν είχαν και τεράστιες διαφορές αν και προτίμησα το πολυπλοκότερο....

Δεν θα παραλείψω τίποτα, θα φτιάξω και το line ρυθμίζοντας τα 50Κ στην στάθμη που θέλω και μετά αλλαγή με σταθερες αντιστάσεις.
Λέω να το φτιάξω με τα IRF710 για τα εξης :
α. για να μην κάνω μεγάλες αλλαγες στο τροφοδοτικό (μόνο Μ/Σ νημάτων >600mA για τις 6922 του line με bias 130-150V)
β. θέλει μόνο μια λάμπα ακόμα από αυτές που έχω τώρα
γ. από ότι λέγεται οι διαφορές είναι μικρες (εσυ ξέρεις κάτι?)
δ. δεν στηρίζομαι στο line αφου θα το χρησιμοποιήσω σαν buffer (όπως εσυ στο dac).
ε. κερδιζω όλα τα πλεονεκτήματα του ολοκληρωμένου συστήματος που λέμε τοσο καιρό με ελάχιστο κοστος και προσπάθεια.

Το θέμα είναι να μην υπάρχουν δραματικές διαφορές στην έκδοση με τις λάμπες.
Επίσης αν έχεις άποψη για version με την 5687 την οποία έχω περι πολλού.
Για τα σχέδια στις πλακέτες αν μπορεις στείλε στο email καλυτερη ποιότητα από το blog. Επειδή δε, είμαι μεχρι τώρα hard wired DIY τι σημαινει 'τονερ και σιδέρωμα'?

Σε ευχαριστω και πάλι για τον πολυτιμο χρονο που μου αφιερώνεις.

Α..

Και τα δύο είναι αξιοπρεπέστατα. Αυτό με τις λάμπες αν και το έχω φτιάξει δεν το έχω τελειώσει και το έχω δοκιμάσει λίγο, δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τον ήχο του, απ´οτι θυμάμαι έπαιζε πολύ καλά.
Δεν έχω άποψη με την 5687, δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ.
Σου έστειλα πμ με το σχέδιο, δυστυχώς είναι μεγάλο και δεν μπορώ να το βάλω εδώ. Αν το θέλει και κάποιος άλλος ας στείλει πμ με το email του.

Τονερ σιδέρωμα = μέθοδος εκτύπωσης πλακέτας στο σπίτι αρκετά εύκολα. Ψάξε λίγο έδω υπάρχει ολόκληρο θέμα.

Πρόσεχε,, Στη κάθοδο της πρώτης λάμπας δεν θα βάλεις 2,2ΚΩ που λέει το σχέδιο, αλλά 680Ω.

http://avclub.gr/forum/showthread.php/92495-Κατασκευή-πλακέτας

Last edited:

Που μπορώ να βρω IRF710 στην Ελλάδα γιατί στα γνωστά μαγαζιά (και ιντερνετικα) δεν υπάρχει. Επίσης δεν βρήκα και τα equivalents NTE2397 ή κάτι άλλο. Υπάρχουν άλλα με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως το 730 και η σειρά 8ΧΧ αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω αν μπορεί να κάνουν δουλειά ΣΩΣΤΑ. Ο Allen Wright είχε χρησιμοποίησει το 830 με 5687 παλιά.

http://www.hifiportal.co.uk/Articles/Article0048-Secrets of the phono stage.pdf

Το κακό είναι ότι δεν μπορώ (!!) να περιμένω να τελείωσουν τα capital controls.