Phono stage

vsklav

AVClub Enthusiast
13 September 2012
1,119
Αθηνα, Κεραμεικος
Καλημέρα σε όλους!

Είμαι σε αναζήτηση ενισχυτή και επειδή οι επιλογές στις οποίες έχω ψιλοκαταλήξει δεν έχουν ενσωματωμένο Phono θα θελα την βοήθεια σας.

Πικάπ το project debut carbon με την om10 επάνω αυτή την στιγμή. Αργότερα θα μπει σίγουρα μια πιο καλή κεφαλή.

Αυτό που με ενοχλούσε στο phono του χαρμαν ήταν η χαμηλή ένταση που βγαζε λόγω χαμηλής ευαισθησίας και που με ανάγκαζε να χω το gain ρυθμισμένο αρκετά ψηλά για να επιτυγχάνω στάθμες ισάξιες με την είσοδο του cd ή του dac.Ποιοτικά ήμουν ευχαριστημένος, θέμα έντασης είχα μόνον το οποίο φαντάζομαι με οποιοδήποτε εξωτερικό Phono θα ναι καλύτερα.

Τώρα για phono stage από 200 μέχρι 300 ευρώ το απόλυτο μαξιμουμ τι προτείνετε;

Και για κάτω από 200 δε λέμε όχι! Αν θεωρείτε ότι δεν έχω να κερδίσω πολλά σε τέτοια κατηγορία τιμής.

Εύκολες λύσεις και δοκιμασμένες / τεσταρισμένες από πολλούς τα εισαγωγικά της project, της Cambridge audio αλλά και της Nad.

Οποιος έχει εμπειρία με κάποιο από τα παραπάνω καλή ή κακή ή έχει να προτείνει κάτι καλύτερο ας το πει!

Σας ευχαριστώ!

Last edited by a moderator:
Καλημέρα .

Και εγώ με το phono του ΗΚ3490 το ίδιο θέμα έχω . Χαμηλή σχετικά απολαβή και όταν γυρνάω σε ράδιο ή cd αν δεν θυμηθώ να χαμηλώσω την ένταση , μπουμ . Προς το παρόν ξεκίνησα ανάποδα , παράγγειλα μια super OM20 κεφαλή που θεωρητικά με την ΟΜ10 που έχω και εγώ είναι ημέρα με την νύχτα (όχι απαραίτητα απο θέμα εξόδου). Για phono θα δω μετά . Πάντως επειδή και εδώ έχω ρωτήσε, ι αλλά και σε ξένα φόρα , από ότι κατάλαβα τα μέτρια phono , από άποψη τιμής πάντα , λίγο πολύ την ίδια απολαβή έχουν αν αν θυμάμαι 30-35 dB σε σχέση με ενσωματωμένα phono .Για οικονομικό το πρώτο που θα κοιτάζα κυρίως για reviews είναι της Musical Fidelity http://www.skroutz.gr/s/3997472/Musical-Fidelity-V90-LPS.html . Βγάζει και κάποιο στα 500 το Μ1 ή κάπως έτσι που τουλάχιστον για το σύστημα μου ίσως είναι υπερβολή , τουλάχιστον σαν καινούριο (500 ) . Επειδή έχουμε βλέπω και παρόμοια κεφαλή θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα . Ακόμα σου φέρνω το 990 για ακρόαση . Φανταζομαι ψώνισες ?

Δε ψωνισα ακομα. Θα γινει οσονουπω η αγορα ενισχυτη ομως απλα θελω να παω να δω και να ακουσω και απο κοντα.
Οσο για το 990 μη το σκεφτεσαι καν. Και γω δε το κυνηγησα καθολου. Καποια στιγμη θα αναβαθμιστω και στον τομεα αυτον.
Τωρα για phono φαντασου και τα πιο φθηνα στην κατηγορια των 100+ ευρω δινουν αισθητα μεγαλυτερη ευαισθησια εξοδου απο τους ενισχυτες μας. Το musical fidelity ειναι στα υποψιν οπως και καλα λογια διαβαζω για το schiit mani και το heed questar αλλα δε ξερω αν τα φερνει κανας ελληνας αντιπροσωπος.

Ευαισθησία εξόδου νομίζω χρησιμοποιείται σαν χαρακτηριστικό των ηχείων . Στα Phono αυτό που μας ενδιαφέρει στην περίπτωση μας είναι η απολαβή (gain) . Το V90 πχ βλέπω στα 3mv είσοδο δίνει 300 mV . Αυτό μια και μιλάμε για τάση είναι 40 dB ενίσχυση . Όσο και να έψαξα δεν καταφέρα να βρω την απολαβή του Phono του 3490 . Σου αντιγράφω τι μου είχανε πεί στο vinylengine σε παρόμοια ερώτηση. Problem might be that external phono stages typically aren't much different in terms of gain compared to internal ones - i.e. most will offer a gain of roundabout 35 to 40 dB for the MM input, but not much more. So buying a random separate phono stage might very well not make any difference regarding your volume problem. Might be easier to teach your family members what's good practice anyway, i.e. to always turn down the volume before switching sources and also before switching off the receiver. Και εκεί συνήθως ξέρουνε τι λένε . Για αυτό και μου κάνει εντύπωση που εύκολα βρήκες στα 100 δυνατή προενίσχυση . Εκτός και αν είναι όντως δυνατά σε βάρος της ποιότητας που είναι και αυτή ζητούμενη .

O sit mani που βλέπω δίνει 42 dB σε νορμαλ λειτουργία Standard MM Mode . Ξέρεις τι gain είχε το Internal του 990 ? Έχω την εντύπωση πως 5 dB δεν θα καλύψουν το κενό ειδικά αν η βαθμονόμηση των ενισχυτών είναι σωστή . Τι εννοώ : αν cd ακοπυγες σε ένταση πχ -45 db συμφωνα με τον ΗΚ , για την ίδια ένταση θα επρεπε να πας στα -30 με -25 για το πικαπ . Οπότε χοντοειδέστατα λείπουνε κάπου 15 με 20 db από την είσοδο του . Ειναι μπακαλίστικη η πρσεγγίση αλλά νομίζω δειχνει τι νούμερα ψάχνουμε .Προσωπικά δεν με νοιάζει να το φέρω ισα βάρκα με το cd αλλά να πάω κάπου στην μέση ...

Copy paste από το μανιουαλ του Χαρμαν 990

Signal-to-noise Ratio (Reference rated power output, A-WTD) Tuner/CD 100 dB
Phono (MC): 75 dB
Input sensitivity/Impedance Tuner/CD 350 mV/43k Ohms
Phono (MM): 10 mV/47k Ohms
Phono (MC): 1 mV/100 Ohms
Overload Tuner/CD 2.8V
Phono (MM): 85 mV
Phono (MC): 8.5 mV

τώρα ειλικρινά δεν είμαι ειδικός αλλά εγώ καταλαβαίνω χοντρά χοντρά οτι η ευαισθησία στο cd είναι 350 ενώ στο phono 10 για MM. Τα εισαγωγικά της Cambridge και της project βγάζουν >=300mV, άρα τυπικά στο θέμα έντασης θα ναι πιο πάνω.
Στα λεφτά αυτά από ξένα φόρα και από κανά δυο κουβέντες με γνωστούς όλοι λένε ένα από τα εισαγωγικά που ανέφερα πιο πάνω και οτι για να δω ακουστές διαφορές θα πρέπει να δώσω σίγουρα πάνω από 300 που δε διαθέτω...

Αλλά ας περιμένουμε να τοποθετηθεί και κανας πιο ειδικός γιατί ίσως και να λέμε βλακείες χαχαχα!

Η ευαισθησία ,αν δεν απατώμαι , είναι η ελάχιστη είσοδος που ζητάει το phono για να παίξει καλά . 10 mV όντως πολλά μου φαίνονται ειδικά σε σχέση με τα 3 mV του MF .Και δεν ξέρω και τι σόι κεφαλή βγάζει τέτοιο νούμερο . Επίσης άλλο πράμα η έξοδος σε mV για μια τιμή εισόδου πάλι σε mV άλλο πράμα ή ενίσχυση ή κέρδος (gain) . Σχετίζονται βέβαια καθώς το δεύτερο προκύπτει από τα δύο πρώτα . Δεν μπορώ να καταλάβω στον 990 τα 85mV αν προκύπτουν απο σήμα 1 mV ή 10mV . Στην πρώτη περίπτωση έχεις απολαβή κάτι λιγότερο από 40 και στην δεύτερη λιγότερο απο 20 dB που μου φαίνεται πολύ λίγο . Μάλλον ισχύει το δεύτερο όμως γιατί αν δίνει ευαισθησία 10 mV προφανώς για αυτήν την τιμή θα δίνει έξοδο 85mV. Άρα από τα νούμερο και μόνο προκύπτει σημαντικό γκάζι με ένα εξωτερικό phono . Ενδιαφέρον . Ειναι και όμορφος ο MF

Επίσης στα ίδια χαρακτηριστικά αρκετά φθηνότερο , αλλά χωρίς είσοδο για κινητό πηνίο , είναι το Cambridge Audio 551P http://www.athensproaudio.gr/el/cambridge-audio-551p.html . Και εδώ υπάρχει και ένας οδηγός που μάλλον είναι του Σεπτεμβρίου 2015 http://coloredvinylrecords.com/blog/best-budget-phono-preamps/ Καλή φάση φαίνεται και ο http://artproaudio.com/artcessories/turntable_preamps/product/djpre_ii/ ο οποίος εχει ρύθμιση ενισχυσης και λαμπάκια επιλογή από δύο χωρητικότητες και κάτι φίλτρα περίεργα . Γενικά νομίζω μέχρι 200 είναι επένδυση χαμηλού ρίσκου και σχεδόν σίγουρης , στην περίπτωση μας , βελτίωσης

Επίσης στα ίδια χαρακτηριστικά αρκετά φθηνότερο , αλλά χωρίς είσοδο για κινητό πηνίο , είναι το Cambridge Audio 551P http://www.athensproaudio.gr/el/cambridge-audio-551p.html . Και εδώ υπάρχει και ένας οδηγός που μάλλον είναι του Σεπτεμβρίου 2015 http://coloredvinylrecords.com/blog/best-budget-phono-preamps/ Καλή φάση φαίνεται και ο http://artproaudio.com/artcessories/turntable_preamps/product/djpre_ii/ ο οποίος εχει ρύθμιση ενισχυσης και λαμπάκια επιλογή από δύο χωρητικότητες και κάτι φίλτρα περίεργα . Γενικά νομίζω μέχρι 200 είναι επένδυση χαμηλού ρίσκου και σχεδόν σίγουρης , στην περίπτωση μας , βελτίωσης

Ετσι πιστεύω και γω. ο χαρμαν βέβαια τώρα δε θα υπάρχει, αλλά όπως προείπα οι ενισχυτές που προσανατολίζομαι δεν έχουν phono οπότε είναι αναγκαστική αγορά για μένα αλλά και για σένα απ οτι βλέπω θα ναι ακουστή η αναβάθμιση.
Νομίζω οτι όσον αφορά τις κεφαλές mc ακόμα είναι για μένα νωρίς να ασχοληθώ μιας και ακόμα δεν έχω καν παίξει με μια άλλη mm από αυτή που είχε το πικάπ μου, οπότε δε με ενδιαφέρει το phono να χει δυο επιλογές.
Απ οτι όλα δείχνουν το cambridge με τιμή 100+ ευρώ συμφέρει και απο κριτικές και μόνον τα πάει καλά.

Νομίζω το MF θα είναι μια χαρά για εισαγωγικό σύστημα και με την κεφαλή σου. Το Cambridge δεν το έχω ακούσει, αλλά λογικά μια χαρά θα είναι και αυτό. Αν βρεις κάποιο απ' τα δυο μεταχειρισμένο θα είναι αρκετά φθηνό. Η κεφαλή σου έχει 4mV έξοδο, οπότε δε θα έχεις πρόβλημα.

Tελικά πήρα το project phono box s και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Σίγουρα αναβάθμιση από το κοινό θνητ'ο phono που είχε ενσωματωμένο ο ενισχυτής μου. Επιτέλους η ένταση σχεδόν ισοσταθμίστηκε με το cd και τις άλλες πηγές και γενικότερα θεωρώ οτι παίζει καλύτερα σε όλους τους τομείς. Με βάζει σε σκέψεις για μία αγορά καλύτερης κεφαλής στο μέλλον.

Αυτό που θελα να ρωτήσω αφορά το καλώδιο σύνδεσης phono με πικάπ. Το χω συνδεδεμένο αρκετές μέρες με την γείωση επάνω και όλα και δεν είχα κανένα θέμα βόμβου ή οποιουδήποτε θορύβου.

Σήμερα το πρωί διαπίστωσα οτι το τσουτσουνάκι που χει το καλώδιο για γείωση επάνω στο πικάπ είχε κοπεί και κρέμονταν!! Το θέμα είναι οτι ειλικρινά δε ξέρω πότε κόπηκε και πόσο καιρό ακούω έτσι,αλλά δεν παρατήρησα καμία διαφορά.

Για του λόγου το αληθές ξαναέβαλα έναν δίσκο και δεν έχω κανέναν βόμβο.

Τόσο καλή δουλειά κάνει το phono ; Στον χαρμαν που το χα κουμπώσει παλιά στο ενσωματωμένο του phono το ακούμπαγα απλά και είχα θόρυβο και βόμβο.
Χρειάζεται τελικά η γείωση η όχι;

Το τσουτσουνάκι της γείωσης στο καλώδιο που ναι συνδεδεμένο στο phono έχει παραμείνει στην θέση του, πληροφοριακά το λέω.

Tελικά πήρα το project phono box s και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Σίγουρα αναβάθμιση από το κοινό θνητ'ο phono που είχε ενσωματωμένο ο ενισχυτής μου. Επιτέλους η ένταση σχεδόν ισοσταθμίστηκε με το cd και τις άλλες πηγές και γενικότερα θεωρώ οτι παίζει καλύτερα σε όλους τους τομείς. Με βάζει σε σκέψεις για μία αγορά καλύτερης κεφαλής στο μέλλον.

Αυτό που θελα να ρωτήσω αφορά το καλώδιο σύνδεσης phono με πικάπ. Το χω συνδεδεμένο αρκετές μέρες με την γείωση επάνω και όλα και δεν είχα κανένα θέμα βόμβου ή οποιουδήποτε θορύβου.

Σήμερα το πρωί διαπίστωσα οτι το τσουτσουνάκι που χει το καλώδιο για γείωση επάνω στο πικάπ είχε κοπεί και κρέμονταν!! Το θέμα είναι οτι ειλικρινά δε ξέρω πότε κόπηκε και πόσο καιρό ακούω έτσι,αλλά δεν παρατήρησα καμία διαφορά.

Για του λόγου το αληθές ξαναέβαλα έναν δίσκο και δεν έχω κανέναν βόμβο.

Τόσο καλή δουλειά κάνει το phono ; Στον χαρμαν που το χα κουμπώσει παλιά στο ενσωματωμένο του phono το ακούμπαγα απλά και είχα θόρυβο και βόμβο.
Χρειάζεται τελικά η γείωση η όχι;

Το τσουτσουνάκι της γείωσης στο καλώδιο που ναι συνδεδεμένο στο phono έχει παραμείνει στην θέση του, πληροφοριακά το λέω.

Δεν είναι προς θάνατον. Μπορείς να γυμνώσεις λίγο καλώδιο της γείωσης και να το σφίξεις με τη βίδα της γείωσης του φόνο, την ίδια δουλειά θα κάνει. Αν πάλι δεν είδες διαφορά μπορείς να το αφήσεις έτσι...