Photo Quiz! Ποια θέση θα επιλέγατε και γιατί? :)

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2025

Την Κυριακή, 16/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2025.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
λοιπον ετσι για χαβαλε και για να κανουμε και κουβεντουλα ανεβαζω μερικες φωτογραφιες απο διαφορες θεσεις στις οποιες πειραματιζομαι για το συστημα μου. λογικο οτι ο καλυτερος κριτης ειναι το αυτι και απο μια φωτο δυσκολα μπορει να κριθει το τελικο αποτελεσμα αλλα ειπαμε κανουμε και λιγο χαβαλε! :)
απο τα 4 παρακατω setup πιο σας φαινεται σαν ιδανικοτερο?
μετα απο μερικες μερες θα σας πω και πιο προτιμησα! :p

o5mk.jpg

me0y.jpg

mqyx.jpg

xicg.jpg

Last edited:

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Απάντηση: Photo Quiz! ποια θεση θα επιλαγατε και γιατι? :)

Εγώ θα προτιμούσα την τελευταία βγάζοντας λίγο ακόμα πιο έξω τα ηχεία και στρέφοντας το sub 90 μοίρες (ρυθμίζοντας αντίστοιχα τη φάση).
Δηλ θα προσπαθούσα να δώσω όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση στα ηχεία μεταξύ τους (ανοίγοντας και τη σκηνή) και απο τοίχους (ώστε να αποφύγω μπουμαρίσματα), βγάζοντας το sub απο τη μέση (μιας και δεν είναι κατευθυντικές οι χαμηλές συχνότητες).

Δεν ξέρω τι ακούστηκε καλύτερα απο αυτά που έκανες όμως. Οι παράγοντες είναι πολλοί για να κρίνει κανείς απο μια φωτό. Πιστεύω πάντως ότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι κάπως δύσκολη η τοποθέτηση έτσι κι αλλιώς.

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Re: Photo Quiz! ποια θεση θα επιλαγατε και γιατι? :)

Αν δεν κάνω λάθος ούτε από την δεξιά ούτε από την αριστερή μεριά της τηλεόρασης υπάρχει τοίχος πολύ κοντά. Από την μία βλέπω κουζίνα από την άλλη βιβλιοθήκη. Εγώ στην θέση σου θα έψαχνα να βρω άλλο σημείο στο δωμάτιο για το Sub, ίσως σε κάποια γωνία ή πιο κοντά στον καναπέ σου, από την απέναντι μεριά.

Υ.Γ. Ζηλεύω τα ηχεία σου, η γυναίκα δεν πρόκειται ποτέ να με αφήσει να τα βάλω στο σαλόνι λόγω μεγέθους.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
Re: Απάντηση: Photo Quiz! ποια θεση θα επιλαγατε και γιατι? :)

Εγώ θα προτιμούσα την τελευταία βγάζοντας λίγο ακόμα πιο έξω τα ηχεία και στρέφοντας το sub 90 μοίρες (ρυθμίζοντας αντίστοιχα τη φάση).
Δηλ θα προσπαθούσα να δώσω όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση στα ηχεία μεταξύ τους (ανοίγοντας και τη σκηνή) και απο τοίχους (ώστε να αποφύγω μπουμαρίσματα), βγάζοντας το sub απο τη μέση (μιας και δεν είναι κατευθυντικές οι χαμηλές συχνότητες).

Δεν ξέρω τι ακούστηκε καλύτερα απο αυτά που έκανες όμως. Οι παράγοντες είναι πολλοί για να κρίνει κανείς απο μια φωτό. Πιστεύω πάντως ότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι κάπως δύσκολη η τοποθέτηση έτσι κι αλλιώς.

να σου πω την αληθεια αυτο με την περιστροφη του sub 90 μοιρες το σκεφτηκα και εγω και το δοκιμασα. δεν ειχε κακο αποτελεσμα αλλα το προβλημα με αυτη τη ρυθμιση ειναι οτι επειδη εχει μεγαλυτερη μηκος απο πλατος βγαινει πολυ προς τα δεξια με αποτελεσμα να κρυβει το αριστερο front. αυτο κυριως εχει κακο αισθητικο/οπτικο αποτελεσμα, ακουστικα δεν επηρεαζει σε κατι επειδη τα woofer του t2se ειναι πιο ψηλα απο το sub.
οταν λες να ρυθμιστει η φαση τη εννοεις? το Phase Control στο reverse?
το μεγαλυτερο προβλημα με την θεση αυτη ομως ειναι οτι ακουμπαει το sub στο χαλι και το μονωνει καπως, χωρια που εχεις ενα μπογο μεσα στη μεση του σαλονιου και οπτικα δε δειχνει ωραια.

με ποια εννοια λες πως ειναι δυσκολη η τοποθετηση στο χωρο αυτο? συγκριτικα με αλλα σπιτια που ημουν μου φαινεται πολυ καλος χωρος, οκ δεν ειναι προφανως στα επιπεδα ενος dedicated αλλα για τα δικα μου δεδομενα αρκει.

το ανοιγμα της σκηνης το δοκιμασα, μαλιστα ειχα βγαλει και την βιτρινα απο δεξια που θα την δεις στη φωτο πιο κατω και ειχα βαλει το δεξι ηχειο τερμα. να σου πω την αληθεια το ηχητικο αποτελεσμα δε μου αρεσε ιδιαιτερα και παρουσιαζεται και προβλημα στο ανοιγμα της πορτας, βλεπε φωτο και παλι.

Αν δεν κάνω λάθος ούτε από την δεξιά ούτε από την αριστερή μεριά της τηλεόρασης υπάρχει τοίχος πολύ κοντά. Από την μία βλέπω κουζίνα από την άλλη βιβλιοθήκη. Εγώ στην θέση σου θα έψαχνα να βρω άλλο σημείο στο δωμάτιο για το Sub, ίσως σε κάποια γωνία ή πιο κοντά στον καναπέ σου, από την απέναντι μεριά.

Υ.Γ. Ζηλεύω τα ηχεία σου, η γυναίκα δεν πρόκειται ποτέ να με αφήσει να τα βάλω στο σαλόνι λόγω μεγέθους.

ναι εχεις δικιο οπως το περιγραφεις ειναι το δωματιο διαρυθμισμενο. αυτο που λες για το sub απεναντι και πιο κοντα στη θεση θεασης το σκεφτηκα, κυριως οταν εκανα brainstorming για το που να βαλω μελλοντικα δευτερο υπογουφερ. το θεμα ειναι οτι χρειαζεται πολυ μακρυ καλωδιο sub (15 μετρα το λιγοτερο) που λογω κοστους δεν εχω την δυνατοτητα να το παρω μονο για πειραματα.
ενδεχομενως να φτανει απεναντι απο την θεση της 4ης φωτογραφιας, εκει τωρα εχω ενα γραφειο αλλα ειναι τοιχος και οχι πασο και θα ειχε και το θετικο οτι δεν ακουμπαει στο χαλι αλλα σε πλακακι. λογικα εκει θα ηταν αρκετα καλη θεση αλλα αν αφησω το γραφειο θα κρυβει το sub.εκτος και αν μπει κατω απο το γραφειο εκει που ειναι τωρα το σκαμπο! :p

vs66.jpg

οσο για τα ηχεια ειναι τερατα,λογικα οι πιο πολοι τα εχετε δει και απο κοντα μιας και στις φωτογραφιες χανονται οι αναλογιες.

Last edited:

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα

Η απόσταση ακρόασης είναι δυσανάλογη με το άνοιγμα των ηχείων. Αυτό το μαύρο έπιπλο στην γωνία μπορείς να το βάλεις κάπου αλλού ? Έτσι θα κεντράριζες καλύτερα όλο το σύστημα και θα άνοιγες περισσότερο τα ηχεία με σαφώς πολύ καλό αποτέλεσμα!

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Απάντηση: Photo Quiz! ποια θεση θα επιλαγατε και γιατι? :)

Θεωρώ δύσκολη την περίπτωση γιατί δε βλέπω τρόπο τα ηχεία να απομακρυνθούν περισσότερο μεταξύ τους.
Πιστεύω στα δύο μέτρα+ θα είχες καλύτερη σκηνή, αλλά αν δοκίμασες και δεν... όλα καλά!

για το sub κατανοητό. άλλο ένα πρόβλημα του χώρου ;-)

Πες μας κάποια στιγμή και τη θέση που τελικά προτίμησες.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292

Η απόσταση ακρόασης είναι δυσανάλογη με το άνοιγμα των ηχείων. Αυτό το μαύρο έπιπλο στην γωνία μπορείς να το βάλεις κάπου αλλού ? Έτσι θα κεντράριζες καλύτερα όλο το σύστημα και θα άνοιγες περισσότερο τα ηχεία με σαφώς πολύ καλό αποτέλεσμα!

ποσο πρεπει να ειναι η αποσταση των ηχειων μεταξυ τους, οσο απεχει η αποσταση θεασης? αυτη τη στιγμη τα ηχεια απεχουν το ενα απο το αλλο 1.50 μετρα και η αποσταση θεασης ειναι 3.20 μετρα.
το μαυρο επιπλο πολυ σωστα το παρατηρησες και μαλιστα το ειχα βγαλει και ειχα πειραματιστει βαζωντας το δεξι front τερμα δεξια ανοιγωντας το πεδιο σχεδον ενα ολοκληρο μετρο.
αυτο γινεται και σχετικα ευκολα μετακινωντας το επιπλο προς τα αριστερα και βαζωντας το ηχειο απο την αλλη.
το προβλημα με αυτη τη ρυθμιση ηταν οτι λογω της πορτας που εμποδιζε το ηχειο επρεπε να το κολησω στον τοιχο και για καποιον λογο ακουγοταν αφυσικο το αποτελεσμα χωρις ενεργεια.

Last edited:

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292

το αλλαξα για να δεις τι εννοω. δες τη φωτο. σε αυτη τη θεση εχεις μεγιστη αποσταση μεταξυ των ηχειων ομως το δεξι ειναι στο τοιχο και δεξια και πισω κολημενο, οποτε πρεπει να φερεις και το αριστερο στο τοιχο αναγκαστικα για να ειναι ομοια. η θεση του sub ειναι ενδεικτικη, παει οπουδηποτε ειπαμε στο αρχικο ποστ και προφανως πρεπει να κεντραριστει και η τηλεοραση, το εκανα προχειρα τωρα.

z4e7.jpg

kbnx.jpg

Last edited:

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367

ποσο πρεπει να ειναι η αποσταση των ηχειων μεταξυ τους, οσο απεχει η αποσταση θεασης? αυτη τη στιγμη τα ηχεια απεχουν το ενα απο το αλλο 1.50 μετρα και η αποσταση θεασης ειναι 3.20 μετρα.

Τα ηχεία κανονικά θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 30 μοιρών όπως κοιτάς την τηλεόραση από την θέση ακρόασης. 30 μοίρες δεξιά το ένα και 30 μοίρες αριστερά το άλλο.

Το sub βάλτο εκεί που έχεις την καρέκλα του γραφείου τώρα, κολλητά στον καναπέ. Δεν χρειάζεται κάποιο ακριβό καλώδιο για την σύνδεση του sub, πάρε ένα φτηνό η πληροφορία των χαμηλών συχνοτήτων δεν απαιτεί ποιοτικό καλώδιο.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292

Τα ηχεία κανονικά θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 30 μοιρών όπως κοιτάς την τηλεόραση από την θέση ακρόασης. 30 μοίρες δεξιά το ένα και 30 μοίρες αριστερά το άλλο.

Το sub βάλτο εκεί που έχεις την καρέκλα του γραφείου τώρα, κολλητά στον καναπέ. Δεν χρειάζεται κάποιο ακριβό καλώδιο για την σύνδεση του sub, πάρε ένα φτηνό η πληροφορία των χαμηλών συχνοτήτων δεν απαιτεί ποιοτικό καλώδιο.

μα τις μοιρες τις ρυθμιζω οπως θελω, ποσο πρεπει να απεχει το ενα απο το αλλο ειναι το θεμα.
η θεση που προτεινεις για το γουφερ ομολογω πως σα σκεψη μου αρεσει πολυ και λογικα θα εξυπηρετει και τον χωρο. ενδεχομενως και απο τη δεξια μερια του καναπε διπλα στη θεση ακροασης.
το θεμα ειναι πρεπει να βρω μακρη καλωδιο σαμπ. αν και μπορω να το το δοκιμασω λογικα φτανουν για μια προχειρη δοκιμη τα 6 μετρα. θα σου πω το απογευμα αν πετυχε το πειραμα.

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367

μα τις μοιρες τις ρυθμιζω οπως θελω, ποσο πρεπει να απεχει το ενα απο το αλλο ειναι το θεμα.

Δεν εννοώ τις μοίρες που θα στραφούν τα ηχεία, εννοώ τις μοίρες τοποθέτησης τους ως προς την γωνία που διαγράφει η θέση τους από τον άξονα θέασης. Η απόσταση που θα απέχουν τα δύο ηχεία μεταξύ τους εξαρτάται από την γωνία αυτή.

Δες το διάγραμμα από το site της audyssey για να καταλάβεις τι εννοώ. http://www.audyssey.com/technologies/dsx

Last edited:

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα

Το να κάνεις τράμπα το ηχείο με το έπιπλο δεν κερδίζεις και πολλά. Το ''θάβεις'' έτσι το ηχείο. Σκοπός είναι να φύγει από εκεί εντελώς το έπιπλο ώστε να κεντράρεις την οθόνη και να δώσεις αέρα στα ηχεία.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
σκεφτηκα και ενα αλλο σεναριο, το να κανω "invert" το στησιμο του συστηματος, δηλαδη στο τοιχο που βλεπετε τωρα να μπουν τα περιφερειακα ηχεια και τα μπρος απο τον απεναντι χωρο που δεν εμποδιζετε απο το πασο της κουζινας και εχει μεγαλυτερο ανοιγμα, 4 μετρα συνολο αντι για 2.80.
ομολογω οτι αυτο το σχεδιαγραμμα της audyssey με τις 30 μοιρες με δυσκολευει παρα πολυ. πρεπει η να κολαω την θεση θεασης πολυ κοντα στα ηχεια η να τραβαω τα ηχεια πολυ προς αυτην για να πετυχω 30 μοιρες. ακομα και με αποσταση μεταξυ των 2 μπροστινων ηχειων στα 4 μετρα που δοκιμαζα οπως προανεφερα για να πετοιχω τις 30 μοιρες πρεπει η θεση θεασης να ερθει στα 2.50 μετρα μονο! σας φαινεται λογικο αυτο για 50αρα plasma?
σε αυτο το σεναριο και εστω οτι παω σε 2.50 μετρα αποσταση απο την τηλεοραση, ο πισω τοιχος απεχει περιπου 3.40 μετρα απο την θεση ακροασης. ενα ολοκληρο μετρο πιο πολυ δηλαδη παρα λιγο.

Last edited:
φίλε μου είναι δύσκολη η κατάσταση.

Εγώ στη θέση σου θα πουλούσα όλα τα ηχεία και θα έπαιρνα κάποιο σετάκι ηχείων homecinema αξιώσεων, δηλαδή 5-6 δορυφόροι και ένα σαμπ.

Μάλλον θα ακους πολύ καλύτερα...

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,221
Συμφωνώ απόλυτα. Από χτες ήθελα να πω αλλά δεν. Τα μικρά jbl σε συνδυασμό με το υπάρχον sub σε 2.1 και 5.1 θα αποδώσουν πολύ καλύτερα στον συγκεκριμένο χώρο.

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Απάντηση: Re: Photo Quiz! Ποια θέση θα επιλέγατε και γιατί? :)

φίλε μου είναι δύσκολη η κατάσταση.

Εγώ στη θέση σου θα πουλούσα όλα τα ηχεία και θα έπαιρνα κάποιο σετάκι ηχείων homecinema αξιώσεων, δηλαδή 5-6 δορυφόροι και ένα σαμπ.

Μάλλον θα ακους πολύ καλύτερα...

Συμφωνώ απόλυτα. Από χτες ήθελα να πω αλλά δεν. Τα μικρά jbl σε συνδυασμό με το υπάρχον sub σε 2.1 και 5.1 θα αποδώσουν πολύ καλύτερα στον συγκεκριμένο χώρο.

+1

(αλλά πριν πουλήσω θα δοκίμαζα όλες τις δυνατότητες τοποθέτησης των ηχείων και ρυθμίσεις του AV)

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
δε νομιζω τα jbl να εχουν την δυνατοτητα να γεμισουν τον χωρο. δε χωραει το μυαλο μου τα jbl δορυφορακια να παιζουν καλυτερα απο τα κολωνατα t2-se.
οι φωτογραφιες σας δειχνουν μονο τη μια μερια του δωματιου. ειναι αρκετα μεγαλο, περι τα 40 τμ. τη μονη λαλακια που εκανα εχθες ηταν οταν μετραγα τις μοιρες. με 30 μοιρες ανοιγμα μπορω να παω σε αποσταση θεασης 3.2 μετρα περιπου με τα ηχεια μεταξυ τους 4 μετρα αποσταση. μου δινει και καλυτερη δυνατοτητα να παιξω με τα wide και με δευτερο sub που σκεφτομαι να παρω. επισης θα κανουν ενα ωραιο γαμα οι 2 καναπεδες να κανουν εφε γωνιακου καναπε. το απογευμα περιμενω κατι φιλαρακια που θα με βοηθησουν στην "μετακομιση" και θα σας πω.

ο ενας τοιχος εχει αποσταση απο τον αλλον 4 μετρα. εκει που ειναι τωρα τα ηχεια απεχουν λογω πασου 2.86. παιζει να κεντρισω τα front με βαση τα 4 μετρα και τα back με βαση τα 2.86? με λιγα λογια σε ενα θεωρητικο δωματιο που στενευει προς τα πισω πειραζει να μειωσουμε το πεδιο των περιφερειακων? θεωρητικα και ο πισω τοιχος να ηταν 4 μετρα δε θα εβαζα τα περιφερειακα στις γωνιες αλλα καπου στη μεση, οποτε κεντριζοντας τα με βαση τα 2.86 κανω μια παρομοιωση αυτου, σωστα?

βαζω και μια φωτο του απεναντι τοιχου για να δειτε τι εννοω.

1p27.jpg

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
λοιπον παιδια νομιζω οτι τα καταφερα να κανω το καλυτερο δυνατο στησιμο στον χωρο μου.
εκανα τελικα την μετακομιση να παω το συστημα απο τον απεναντι τοιχο και χρειαστηκε και να ξεφορτοθω το επιπλο γραφειου για να αδειασει ο χωρος αλλα το αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο και σε αποδοση ηχου αλλα και σαν χωρος.
στην φωτογραφια φαινονται κατι προσωρινα ηχεια της logitech γιατι εχω στειλει το δεξι Τ2SE για service.
πετυχα ακριβως 30 μοιρες απο την θεση ακροασης και τα wide ακριβως στις 60 μοιρες.
οταν με το καλο γυρισει το ηχειο απο το service, ειναι διαθεσιμο και το center που παει πακετο και αποφασισω ποια ηχεια να παρω για wide θα σας κανω ενα Thread παρουσιασης!

σας ευχαριστω ολους για τη βοηθεια και τις ιδεες σας!
α περιτο να πω οτι τωρα πρεπει να πειραματιστω με νεες θεσεις για το sub! :p

kfxt.jpg

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,221
Τώρα κάτι πάει να γίνει. Αν προσέξεις ακόμα τα κύρια ηχεία να μην είναι κολλημένα στους πίσω και πλαϊνούς τοίχους αλλά να ισαπέχουν από την θέση ακρόασης με το κεντρικό, ακόμα καλύτερα.

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
οκ ευχαριστω για τη διαευκρινηση εγω νομιζα οτι πρεπει να ειναι σε παραλληλη γραμμη με την ακρη της τηλεορασης ενω πρεπει να ισοσταθμισουν με βαση το κεντρικο. πολυ καλυτερα.
μια λεπτομερεια μονο μου κανει εντυπωση, εκανα μια καινουργια αυτοματη ισοσταθμιση ηχου με το mcacc και μου δινει το subwoofer στα +7.0 db!!! στη παλια θεση μου το εβγαζε με +0.5 που ειναι λογικο. αλλα πρεπει να φταιει το γεγονος οτι λειπει η δεξια κολωνα της crystal audio και στη θεση της εχω βαλει ενα proxy ηχειακι της πλακας. λογικα για να ισοσταθμισει την απωλεια μπασου το κανει, ετσι δεν ειναι?

οσο για το υψος των περιφερειακων τα δοκιμασα σε υψος μισο μετρο πανω απο την θεση θεασης και στο υψος του αυτιου και ενω οι περισσοτεροι λενε οτι πρεπει να ειναι υπερυψωμενα εμενα μου ακουγονται καλυτερα on ear level. πρεπει να παιζει ομως ρολο οτι ειναι μονοπολα και οπχι διπολα η bipole.