Photography in Safaris......help!

Νομίζω ότι το 1/300 (μάλλον 1/320) είναι για dslr των 6mp σε κάθε περίπτωση ασφαλής ταχύτητα για μέγιστη οξύτητα με φακό 150mm. Ίσως ακόμη και για κινούμενο με μικρή ταχύτητα θέμα. Υπόψιν, έχω πετύχει αποδεκτά αποτελέσματα με 200άρη φακό ακόμη και με ταχύτητες 1/60. Όχι βέβαια την απόλυτη οξύτητα και καλή μία περίπου πόζα στις 3.

Τώρα για την τεχνική panning, το βασικό που θέλει είναι μεγάλη εξάσκηση. Αποκλείεται να την πετύχεις με την πρώτη. Δεν την έχω δοκιμάσει πολλές φορές, δεν την κατέχω, όλες οι απόπειρές μου ήταν ψιλοαποτυχημένες. Για κινούμενο προς το μέρος σου θέμα, αντίστοιχα ενδιαφέρον εφέ κίνησης μπορεί να δώσει η τεχνική zoom in. Με αργή ταχύτητα (κάτω από 1/30) τη στιγμή της λήψης γυρίζεις αστραπιαία το δαχτυλίδι του ζουμ. Ιδού μία απόπειρά μου (είπαμε, είναι δυσκολούτσικο):

Attachments

• zoom in_1.jpg
    zoom in_1.jpg
    24.1 KB · Views: 37
Νομίζω ότι το 1/300 (μάλλον 1/320) είναι για dslr των 6mp σε κάθε περίπτωση ασφαλής ταχύτητα για μέγιστη οξύτητα με φακό 150mm. Ίσως ακόμη και για κινούμενο με μικρή ταχύτητα θέμα. Υπόψιν, έχω πετύχει αποδεκτά αποτελέσματα με 200άρη φακό ακόμη και με ταχύτητες 1/60. Όχι βέβαια την απόλυτη οξύτητα και καλή μία περίπου πόζα στις 3.

Σωστά! Για αποδεκτά αποτελέσματα!
Για το απόλυτο της μηχανής και του φακού μας, καλό τρίποδο και κλειστό (αν υπάρχει) το image stabilizer της μηχανής. Η διαφορές φαίνονται περισσότερο απ' όσο νόμιζα, ακόμα και σε "ασφαλείς" ταχύτητες...
Όσο για την οξύτητα του φακού, έτσι όπως γίναμε με τα sharpening και τα optimizations, μόνο σε RAW φαντάζομαι ότι θα φαίνεται πια η ουσία...

Τώρα για την τεχνική panning, το βασικό που θέλει είναι μεγάλη εξάσκηση. Αποκλείεται να την πετύχεις με την πρώτη. Δεν την έχω δοκιμάσει πολλές φορές, δεν την κατέχω, όλες οι απόπειρές μου ήταν ψιλοαποτυχημένες. Για κινούμενο προς το μέρος σου θέμα, αντίστοιχα ενδιαφέρον εφέ κίνησης μπορεί να δώσει η τεχνική zoom in. Με αργή ταχύτητα (κάτω από 1/30) τη στιγμή της λήψης γυρίζεις αστραπιαία το δαχτυλίδι του ζουμ. Ιδού μία απόπειρά μου (είπαμε, είναι δυσκολούτσικο):

Η τεχνική panning θέλει εξάσκηση αλλά είναι η μόνη λύση για να παρακολουθήσεις αποτελεσματικά γρήγορο κινούμενο θέμα.
Το εφέ θολώματος λόγω κίνησης της τεχνικής panning και zoom in-out είναι πια αρκετά ευκολότερο να γίνει στο photoshop...

Μηπως γνωριζει κανενας να μας εξηγησει πως ακριβως λειτουργει (εφαρμοζεται) η τεχνικη panning? Την δοκιμασα για πρωτη φορα εχθες και ενω εβγαζα το θεμα μου sharp δεν ειχα το απαιτουμενο blur γυρω γυρω (παρολο που η κινηση της καμερας ηταν σχετικα γρηγορη). Κατι δεν κανω σωστα.

Στο panning αλλα και στο continuous shooting, το VR το απενεργοποιουμε?

Μηπως γνωριζει κανενας να μας εξηγησει πως ακριβως λειτουργει (εφαρμοζεται) η τεχνικη panning? Την δοκιμασα για πρωτη φορα εχθες και ενω εβγαζα το θεμα μου sharp δεν ειχα το απαιτουμενο blur γυρω γυρω (παρολο που η κινηση της καμερας ηταν σχετικα γρηγορη). Κατι δεν κανω σωστα.

Δοκίμασε αρκετά χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου. 1/60, 1/30 ή κάτι τέτοιο, κι από εκεί θα δεις αν πλησιάζεις σε αυτό που θέλεις και θα ρυθμίσεις ανάλογα...

Στο panning αλλα και στο continuous shooting, το VR το απενεργοποιουμε?

Δεν θυμάμαι τι είναι το VR...
Αν είναι είδος image stabilizer το κρατάμε.

Δοκίμασε αρκετά χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου. 1/60, 1/30 ή κάτι τέτοιο, κι από εκεί θα δεις αν πλησιάζεις σε αυτό που θέλεις και θα ρυθμίσεις ανάλογα...

Δεν θυμάμαι τι είναι το VR...
Αν είναι είδος image stabilizer το κρατάμε.

Για τετοιες (χαμηλες) ταχυτητες σκεφτομουνα και εγω αλλα φοβαμαι οτι θα χασω οξυτητα στο θεμα. Θα δοκιμασω παντως.

Το VR ειναι vibration reduction (nikon). Απλως νομιζω οτι καπου ειχα διαβασει οτι επειδη θελει λιγο χρονο να ενεργοποιηθει, στο continuous shooting το κλεινουμε. Μπορει να κανω και λαθος.

Για τετοιες (χαμηλες) ταχυτητες σκεφτομουνα και εγω αλλα φοβαμαι οτι θα χασω οξυτητα στο θεμα. Θα δοκιμασω παντως.

Ναι, συνήθως χάνεται και από το θέμα λίγη οξύτητα, αλλά "η τέχνη απαιτεί θυσίες"!

Το VR ειναι vibration reduction (nikon). Απλως νομιζω οτι καπου ειχα διαβασει οτι επειδη θελει λιγο χρονο να ενεργοποιηθει, στο continuous shooting το κλεινουμε. Μπορει να κανω και λαθος.

Εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του. Στην Panasonic fz-7 δείχνει να δουλεύει καλά σε panning, υποθέτω στη Nikon θα δουλέψει ακόμα καλύτερα. Μια δοκιμή θα σε πείσει φυσικά!

Μόνο οι σταθεροποιητές 2ης (ή 3ης μήπως?) γενιάς στους φακούς slr έχουν ειδική ρύθμιση για panning (κάτι που οι αντίστοιχες κόμπακτ το έχουν εδώ και καιρό), στην οποία η σταθεροποίηση γίνεται για τις κατακόρυφες, και όχι οριζόντιες μετατοπίσεις (αφού εξ ορισμού στο πάνινγκ μετατοπίζουμε κατά τη λήψη την κάμερα κατά οριζόντια φορά). Εάν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, το απενεργοποιείς. Οι σταθεροποιητές που εφαρμόζουν στον αισθητήρα νομίζω την έχουν (ΚΜ, Sony, Pentax).

Και φυσικά θέλεις χαμηλή ταχύτητα, 1/30 το πολύ.

οταν γυρισα απο το σαφαρι ειχα τραβηξει περιπου 2-2.5 ωρες υλικο high definition με την sony cx7 (memory stick). Mε παρα πολυ κοπο καθοτι ασχετος το επεξεργαστηκα στο i-movie και εβγαλα ενα αξιοπρεπες φιλμακι 20 λεπτων με μουσικη και τιτλους, απ ολο το ταξιδι .

Ειπα αυτες τις μερες να προσπαθησω ν ανεβασω μερικα κομματια στο youtube.

Αυτο ειναι μια δοκιμη. Εχω βγαλει την μουσικη γιατι τον ηχο απο τους βρηχυθμους των λονταριων, δεν προκειται να τον ξεχασω.

Οταν ειναι ν ανεβασω μου δινει επιλογη για mobile 480*272, or medium 640*360. Συνηθως σε τι τα ανεβαζουν?

http://www.youtube.com/watch?v=nOCDS704WXw

κατι δεν κανω σωστα στο ανεβασμα?

Last edited:
Mηπως μπορει καποιος να μου πει την διαδικασια που ανεβαζεις εδω βιντεακια απο το youtube. Θα μου πεις αφου το εκανες? Εκανα τοσες δοκιμες και καποια στιγμη το πετυχα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

Κανω το link απο το βιντεακι copy paste στο εικονιδιο του youtube?

πως ακριβως? μπερδευομαι με τις αγγυλες....

θενκς!

μια χαρα το ανεβασες ρε συ.

καμμια φωτο αγκαλια με κανα λιονταρακι δεν βγηκες???

βγαλε τις φωτο και ασε τα βιντεος βρεεεεεεε

Ακριβώς έτσι είναι Νίκο. Το έχω πρόσφατο από το manual της D60.

ξανακανω μια δοκιμη με μουσικη επενδυση αυτη τη φορα (απλως δεν την επιασα απο την αρχη). Τωρα αυτο το ανεβασα medium (το πρωτο ηταν μεγεθος mobile)

Για να δουμε..... Α μην ξεχασω!! Ειναι ακαταλληλο δι ανηλικους!!!!!

','quality','high','wmode','transparent','name','youtube','allowscriptaccess','sameDomain','pluginspage','http://www.macromedia.com/go/getflashplayer','movie','http://www.youtube.com/v/http://www.youtube.com/watch?v=JHPdx95LtqA ' );

Last edited:
Ωραίο Niko!!!
Μπορείς να ανεβάσεις σε πολύ υψηλότερη ανάλυση με πολύ καλή ποιότητα στο www.vimeo.com

θενκς. Σοτο εκανα upload στο vimeo ενα κλιπ που ηταν ψιλο high definition αλλα πρεπει να το εκανε μετατροπη και επι πλεον δεν μου περασε και την μουσικη. Θα το ξαναπροσπαθησω.

Νίκο δύο φορμά είναι τα καλύτερα για τέτοιες περιπτώσεις:
-Mpeg4 (για όλα τα λειτουργικά)
-WMV (της Μ$, λίγο δύσκολο για τα MAC νομίζω).

Θα μπορούσες όμως, αν ήθελες πχ να δούμε κάτι σε μεγάλη ανάλυση & ποιότητα, να το ανεβάσεις απλώς στο www.rapidshare.com (δωρεάν)
Το έχουν αναβαθμίσει πρόσφατα και το έχουν κάνει ιδιαίτερα εύκολο, μπορείς να ανεβάσεις σε ότι φορμά σε βολεύει, χωρίς να ασχολείσαι πολύ με μετατροπές και έως 200MB μονοκόματο αρχείο!