Πικάπ - Τι χρειάζομαι

GeorgePal

New member
7 May 2013
40
Καλησπέρα.

Έχω από κάτι παλιές εποχές, έναν αχρησιμοποίητο ενισχυτή (Philips FA156), ένα Tuner (Philips FT144), ένα χαλασμένο πικάπ (Philips FP146) και κάποια ηχεία, πάλι Philips, τα οποία μάλλον μου φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα. Είτε αυτά, είτε ο ενισχυτής.
Το πικάπ βασικά δε ξέρω τι έχει. Το άνοιξα και βλέπω ότι ο μετασχηματιστής είναι ζεστός όταν βρίσκεται στο ρεύμα -άρα "λειτουργεί"-, αλλά το υπόλοιπο σύστημα παραμένει νεκρό. Ίσως παίζει κάτι με κάποια ασφάλεια, αλλά ποιος ξέρει.

Οπότε, σκέφτηκα να πάρω ένα πικάπ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, γιατί όταν ανοίγω ενισχυτή, ηχεία και βάζω να παίξει από τον Tuner ράδιο, αλλάζοντας την ένταση του ήχου από τον ενισχυτή ακούγονται "παράσιτα", ας πούμε, από τα ηχεία; Επίσης, πρέπει να "παίζω" με τον ισοσταθμιστή (για το πιο ηχείο θα ακούγεται περισσότερο, καταλάβατε πιστεύω), για να ακούγονται σωστά και τα 2, με το ένα από τα δύο μάλιστα, χωρίς να το έχω ψάξει διεξοδικά, να μου φαίνεται ότι ακούγεται πάντα χαμηλότερα ή ότι το μπάσο του είναι λιγότερο "δυνατό".

Πιστεύετε ότι ίσως φταίνε τα καλώδια που, απ'όσο βλέπω, πρέπει να είναι από εποχές 1990 ή φταίει ενισχυτής/ηχεία;

Τέλος, πιστεύετε ότι με αυτό το σετ θα μπορέσω βάζοντας ένα πικάπ πάνω να έχω ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα; Αν ναι, τι θα μου προτείνατε; Έχω δει σε αγγελία ένα Stanton T.62 στα 100 το οποίο θεωρώ είναι καλή προσφορά, αλλά, με δεδομένο ότι αυτά προορίζονται κυρίως για DJs, δε ξέρω. Δε θέλω πολλά πάνω του. Απλά να παίζει βινύλια.

Να'στε καλά. :smile:

Last edited:
Το πλατώ του πικάπ γυρίζει;
Στα 100 ευρώ παίρνεις και καλύτερο πικάπ...
Ακούς τα γνωστά σκράτς όταν ρυθμίζεις την ένταση, ή και όταν δεν την ρυθμίζεις;
Στoν ισοσταθμιστή ρυθμισέ τα όλα στη μέση για να βγάλεις συμπεράσματα

Re: Απάντηση: Πικάπ - Τι χρειάζομαι

Μπορώ να διαθέσω και παραπάνω χρήματα, όχι πολλά παραπάνω, αλλά μέχρι 150 π.χ.
Τα "σκρατς" τα ακούω μόνο αλλάζοντας την ένταση. Υποθέτω αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο. Το πλατώ όχι, δυστυχώς δε γυρίζει. Μόνο ο μετασχηματιστής μέσα στο πικάπ, ανοίγοντας το, είναι ζεστός. Τίποτα άλλο δε λειτουργεί πάνω του. Ούτε λαμπάκια ξερωγώ.

Αργότερα θα πάω να κάνω ό,τι μου είπες. Από τη μία είναι κρίμα να τα πετάξω ενώ από την άλλη, μόνο στην ιδέα ότι από πάνω τους έχουν περάσει τόσα χρόνια... με πιάνει ρίγος. :D Για αυτό "κλαίω" και το πικάπ.

Θα χρειαστεί καθάρισμα το ποντεσιόμετρο,προσωρινά θα εξαλειφθεί ο θόρυβος ψεκάζοντά στο μ'ένα ειδικό spray
Το πικάπ είναι με ιμάντα;
Αναγράφεται το μοντέλο;

Όταν λες προσωρινά; Επίσης, πώς λέγεται το σπρέι αυτό; Έχω στο πρόγραμμα να το ανοίξω για ξεσκόνισμα.
Το μοντέλο του πικάπ είναι: Philips FP146
Με ιμάντα είναι, ναι.

99% είναι φθαρμένος ο ιμάντας ή κομμένος.
Με την αλλαγή του λογικά θα παίξει το πικάπ
Προσωρινή λύση το σπρευ,γιατί αν δεν καθαρισθεί το ποντεσιόμετρο θα πρέπει να επαναλαμβάνεις την διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα
Πήγαινε σ'ένα κατάστημα ηλεκτονικών ειδών και ζήτα σπρέυ για καθαρισμό ποντεσιόμετρου

Επίσης θα χρειαστείς σίγουρα, αν το πικάπ δουλέψει, και καινούρια βελόνα ή κεφαλή. Αλήθεια, πόσους δίσκους έχεις; ίσως να μην αξίζει τον κόπο να ενεργοποιήσεις το πικάπ αν δεν έχεις μεγάλη δισκοθήκη. Αυτό που θα χρειαστείς σίγουρα είναι καινούρια ηχεία γιατί τα παλιά ηχεία δεν...

Αν η κεφαλή δεν είναι φθαρμένη,το συνολικό κόστος δεν θα υπερβεί τα 2-3 ευρώ για αλλαγή ιμάντα!
Είναι αμελητέο το κόστος.

Θα πας τα μηχανηματα σου σε εναν ειδικο για μηχανηματα ηχου για να τα ανοιξει και να τα δει,και να σου πει τι ακριβως εχουν.Αφου σου πει ποσο στοιχιζει η επισκευη τους θα αποφασισεις αν θα τα φτιαξεις η οχι.Αν οι ζημιες ειναι μικρες το (κουστουμι) δεν θα ειναι μεγαλο, αν ειναι μεγαλες πιθανον να μην αξιζει να τα επισκευασεις.

Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες του ιμάντα και γενικότερα του πικάπ. Όπως μπορείτε να δείτε, ο ιμάντας είναι σαν καινούριος.

Ιμάντας
Διάφορες: 1, 2

Το μόνο που μου κάνει εντύπωση, είναι στη δεύτερη φωτογραφία, ο αριστερά μεγάλος κύλινδρος. Με το δάκτυλο δε κουνιέται. Φαίνεται σαν κολλημένος. Υποθέτω βέβαια ότι με ρεύμα θα λειτουργεί κανονικά, αλλά ακόμη και με, σχετικά, μεγάλη δύναμη δε κάνει τίποτα.

Last edited:

Αν η κεφαλή δεν είναι φθαρμένη,το συνολικό κόστος δεν θα υπερβεί τα 2-3 ευρώ για αλλαγή ιμάντα!
Είναι αμελητέο το κόστος.

Θα διαφωνήσω, στα μεταχειρισμένα πικάπ η εμπειρία λέει ότι έχουν πάντα φθαρμένη κεφαλή. Βέβαια το κόστος αντικατάστασης δεν χρειάζεται να είναι αστρονομικό, υπάρχουν και φτηνές κεφαλές/βελόνες.

Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες του ιμάντα και γενικότερα του πικάπ. Όπως μπορείτε να δείτε, ο ιμάντας είναι σαν καινούριος.

Ιμάντας
Διάφορες: 1, 2

Το μόνο που μου κάνει εντύπωση, είναι στη δεύτερη φωτογραφία, ο αριστερά μεγάλος κύλινδρος. Με το δάκτυλο δε κουνιέται. Φαίνεται σαν κολλημένος. Υποθέτω βέβαια ότι με ρεύμα θα λειτουργεί κανονικά, αλλά ακόμη και με, σχετικά, μεγάλη δύναμη δε κάνει τίποτα.

Όταν πατάς το Play (ή ότι άλλο κουμπί για να ξεκινήσει να δουλεύει) ακούγεται ο ήχος του μοτέρ να γυρίζει; Ή βλέπεις το μοτέρ να γυρίζει;

Mε απόλυτα κριτήρια έχεις δίκιο,για τον φίλο όμως είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα
Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί από τα γραφόμενά του,βρίσκεται στα σπάργανα...χρειάζεται δρόμο για να κατασταλάξει...προσωπική άποψη εκφράζω:

Το αναφέρω για τρίτη φορά, δε το λέω αρνητικά αυτό, απλά για να μη νομίζετε ότι σας κουράζω άσκοπα, πέρα από το ότι ο μετασχηματιστής ζεστένεται, ούτε λαμπάκι δεν ανάβει.

To αν ανάβει ή όχι το λαμπάκι(θα μπορούσε νά'ταν καμμένο) δεν είναι ένδειξη για το αν δουλεύει το πικάπ,γι'αυτό ρώτησα για τον άξονα.
Από τη στιγμή που μόνο ο μετασχηματιστής δίνει σημεία ζωής,χρειάζεται εξειδικευμένο έλεγχο

Οπότε, επειδή μου φαίνεται μάλλον δεν αξίζει να το φτιάξω, θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο μέσα σε ένα περιθώριο χρημάτων των 130-150 ;

Ευχαριστώ πολύ.