Πηνία.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,437
Ορεξη έχω,πηνιόμετρο έχω,πρόβλημα στίς χαμηλές έχω και πηνία στα γούφερ δεν έχω.
Θέλω πηνιόσυρμα, μπομπίνες και ένα μπούσουλα με διαμέτρους,αυτεπαγωγές,μήκος σύρματος και συχνότητες αποκοπής.
Για βοηθάτε.

Ορεξη έχω,πηνιόμετρο έχω,πρόβλημα στίς χαμηλές έχω και πηνία στα γούφερ δεν έχω.
Θέλω πηνιόσυρμα, μπομπίνες και ένα μπούσουλα με διαμέτρους,αυτεπαγωγές,μήκος σύρματος και συχνότητες αποκοπής.
Για βοηθάτε.

Μυαλό δεν έχεις.... :eek: :D Πλάκα κάνω...

Στα σοβαρά τώρα...Για να τυλίξεις πηνία σωστά, εκτός από όρεξη, σύρμα, γέφυρα και πομπίνες θες και έστω και μια στοιχειώδη μηχανή τυλίγματος...Αν νομίζεις ότι θα το κάνεις με το χέρι είσαι γελασμένος. Και χάλια θα γίνει, και θα βλαστημήσεις την ώρα που το σκέφτηκες...
Και στο κάτω-κάτω της γραφής πόσα πηνία θα τυλίξεις ??? Τράβα και αγόρασέ τα και καθάρισες...

Ευχαρίστως να αγοράσω.
Απο πού και σε ποιες τιμές αυτεπαγωγής;
Τα ηχεία έχουν 2 γούφερ και μάλλον θα τα κάνω 3.5 δρόμων.
Σε ποιες συχνότητες πρέπει να τα κόψω;

Re: Απάντηση: Πηνία.

Ευχαρίστως να αγοράσω.
Απο πού και σε ποιες τιμές αυτεπαγωγής;

Μπορείς (φαντάζομαι) να παραγγείλεις στον Μανώλη ή στον Καραμπετσάνο στο κέντρο μεγαφώνου...φυσικά και από το εξωτερικό.
Όσο για τις τιμές αυτεπαγωγής ....τι να πω... Δεν υπάρχουν στάνταρ τιμές...Πρέπει να ξέρεις τι χρειάζεσαι για να το παραγγείλεις...

Τα ηχεία έχουν 2 γούφερ και μάλλον θα τα κάνω 3.5 δρόμων.
Σε ποιες συχνότητες πρέπει να τα κόψω;

:eek::eek::eek: Τώρα... έτσι από περιέργεια ρωτάω...Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο και πως σου μπήκε αυτή η ιδέα ??? (μάλλον εννοείς 2,5 δρόμων εεε ???)

Last edited:
Τα ηχεία είναι τριών δρόμων τεσσάρων μεγαφώνων.
Σκέφτομαι το ένα γούφερ να το κόψω πιο χαμηλά.
Αν είναι λάθος κάτι διόρθωσε με.

1. Θα μπλέξεις....
2. Θα μπλέξεις και θα ξοδευτείς...
3. Θα μπλέξεις, θα ξοδευτείς, και δουλειά δεν θα κάνεις...
4. Επιμένω ... ΓΙΑΤΙ να το κάνεις ? τι πιστεύεις ότι θα κερδίσεις ? και πως σου μπήκε αυτή η ιδέα ? Προσωπικά για 2,5 δρόμους ξέρω...Για 3,5 δρόμους δεν έχω υπ' όψιν μου καμμία υπαρκτή κατασκευή...

Για να κόψεις διαφορετικά τα 2 γούφερ σε τρίδρομο, οι τιμές των απαιτούμενων πηνίων (ΚΑΙ για τα δύο γούφερ) λόγω της χαμηλής συχνότητας είναι πολύ μεγάλες (της τάξης των 6 έως 12mH..) ...Σε τέτοιες τιμές ή θα πας σε λαμιναριστά πηνία που αναγκαστικά θα αγοράσεις ή ετοιμάσου για τεράστια, πανάκριβα και ασήκωτα κτήνη (εκτός αν δεν σε νοιάζει μια ωμική αντίσταση της τάξης του + 1 Ωμ ...).

Επειδή έφτιαξα μεγάλα με πυρήνα μετ/τή, πρόσεξε τα εξής:
1. Αν το διάκενο δεν είναι τεράστιο- πάνω από 2-3 χιλιοστά για 120άρη πυρήνα, η επαγωγή θα εξαρτάται από την τάση rms στα άκρα τους. Μεταβολές της τάξης του 30-50% είναι συνήθεις. Δηλαδή σε χαμηλές εντάσεις θα αλλάζει η συχνότητα κρος.
Συγκεκριμένο παράδειγμα:
130 σπείρες 1,5χιλ σύρμα σε ΕΙ120/4 με 1,5 χιλ διάκενο, 200mOhm Rdc.
Ο,3Vrms 32mH
12Vrms 42mH και οι δυο μετρήσεις στα 200 Χερτζ. Διακύμανση πάνω από 30%
2. Για 10mH, σταθερή επαγωγή και χαμηλές παραμορφώσεις, η λύση είναι να αφαιρέσεις τα Ι του πυρήνα σε έναν ΕΙ120. Βάρος γύρω στα 4 κιλά, σύρμα 1,5mm 140 σπειρες και ωμική γύρω στα 200 mOhm.
Συγκεκριμένο παράδειγμα:
Το παραπάνω πηνίο στα 30 χερτζ με 1Vrms@8Ohm -45db 3η αρμονική.
Χωρίς το πηνίο(δηλαδή ο ενισχυτής και το φορτίο) -58db!!!
3. Ακόμη κι έτσι, χωρίς τα Ι, στα 40-50 βαττ θα εισάγεις παραμόρφωση 0,5% τρίτη, εμένα δε με χαλάει, αλλά αν σου έχει βγεί το λάδι ή-και η τσέπη για ενισχυτή με 0.0000% σε πλήρη ισχύ, αυτοαναιρείσαι.
4. Η απόλυτη λύση, πηνίο αέρα, είναι τέρας, δες εδώ:
http://www.pronine.ca/multind.htm
5. Αν βρείς ψάχνοντας καμμιά καλή λύση, ή διαπιστώσεις ότι έχω κάνει κάποιο λάθος, κάνε τον κόπο και γράψτο, με ενδιαφέρει κι εμένα- εννοείται και οποισδήποτε άλλος φίλος έχει κάτι πάνω σ' αυτό. Θα του είμαι υπόχρεος.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Αυτό με τους 0.5 δρόμους θα ήθελα πολύ να το αναλύσει καποιος σε βάθος. Χωρίς να το εχω ψαξει, θεωρώ ότι στην περιοχή που θα αρχισει το woofer να βυθιζεται λόγω του φιλτρου που θα βάλεις, ενω το αλλο woofer θα δουλευει αφιλτραριστο, φασικά οι δυο μονάδες δεν θα συμφωνουν σε καμια περιπτωση. Δεν ξερω κατα ποσο αυτο αποτελεί πρόβλημα όσο θα αποτελουσε αν μιλουσαμε για μεσαίες συχνότητες, παντως το θεωρώ πρόβλημα. Αρα δημιουργεις τουλαχιστον ενα, προφανώς με σκοπο να λύσεις καποιο άλλο. Ποιό ειναι αυτό? Γιατι ο Θεοθαν φαντάζομαι "στα χωσε" διακριτικά για να εκμαιεύσει τους πραγματικούς σκοπους μιας τετοιας αλλαγής, μηπως σε προλάβει απο τα χειρότερα.

Ποιό ειναι το ηχείο? Τι ακριβώς σε ενοχλεί ηχητικά ? Τι θα κερδισεις με τον 0.5 δρόμο επι πλεον ? Ρωτάω διερευνητικά, οχι επικριτικά... Ισως το προβλημα που θες να λυσεις να εχει πιο ευκολη ή διαφορετική αντιμετώπιση εν πασει περιπτωσει.

Πηγές πηνίων ξέρω αυτές που ανεφερε και ο Θανος.

Χωρίς να το εχω ψαξει, θεωρώ ότι στην περιοχή που θα αρχισει το woofer να βυθιζεται λόγω του φιλτρου που θα βάλεις, ενω το αλλο woofer θα δουλευει αφιλτραριστο, φασικά οι δυο μονάδες δεν θα συμφωνουν σε καμια περιπτωση. Δεν ξερω κατα ποσο αυτο αποτελεί πρόβλημα όσο θα αποτελουσε αν μιλουσαμε για μεσαίες συχνότητες, παντως το θεωρώ πρόβλημα.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που θα προκύψουν....

η αναγκαστικά πολύ μικρή διαφορά στις συχνότητες φιλτραρίσματος των 2 γούφερ (την στιγμή που μιλάμε για ΗΔΗ τρίδρομο) είναι το άλλο....Σκέψου μόνο πόσο χαοτική θα είναι η πρόσθεση των ακτινοβολιών των 2 γούφερ με το μεσαίο...

Και φυσικά οι μεγάλες τιμές των εξαρτημάτων (πηνίων) θα εκτοξεύσουν στα ύψη το κόστος των πειραματισμών, ενώ από την άλλη δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο όφελος που θα προκύψει πλην της εκπαιδευτικής διερεύνησης...

Όπως σωστά έγραψε ο Τζόννυ αν για κάποιο λόγο ο παρών ήχος δεν ικανοποιεί είναι πιο εφικτό-εύκολο- οικονομικό και μάλλον με καλύτερα προσδοκώμενα αποτελέσματα να γίνει κάποια τροποποίηση στο υπάρχον κροσσόβερ μέσω ακουστικού fine-tuning ....

Τέσπα...

για πηνία από Ελλάδα ήδη ανέφερα...
Από το εξωτερικό (ξέρω ότι στέλνουν Ελλάδα) υπάρχει αυτό http://www.riviera-acoustics.com/catalog/default.php?cPath=46_24

Έχω υπ' όψιν μου και καναδυό πηγές ακόμα και μόλις βρω τα λίνκ θα τα προσθέσω... -bye-

Παιδιά δεν καίγομαι για 3.5 δρόμους.
Σαν ιδέα το ανέφερα.
Τα ηχεία είναι τα crystal audio twin 1000 με 2 10¨ γούφερ το καθένα.
Σε τι συχνότητα κόβουν τα γούφερ συνήθως;

300 - 350 Hz ειναι μια τυπική τιμή, αλλά παντα εξαρταται απο τις μονάδες και τις επιλογες του σχεδιαστή. Στα 10" ισως να ειναι και χαμηλότερη.

Τι ειναι αυτο που ηχητικά θα θελες να αλλαξεις στο ηχειο σου ?

Σε υψηλές εντάσεις χαλάνε οι μεσαίες.
Τα γούφερ τώρα δεν έχουν καθόλου πηνίο και τρώνε όλο το φάσμα.

Λοιπών βρήκα άνθρωπο να μου φτιάξει τα πηνία.
Χρειάζομαι λοιπών τεχνικά χαρακτηριστικά.
Διατομή σύρματος,διάμετρο τρύπας μπομπίνας,σπείρες κλπ.
Οποιος μπορεί να βοηθήσει ας το κάνει.

Να έχεις υπ όψιν σου ,οτι αν τα γούφερς αρχικά ήταν παράλληλα και τώρα τα χωρίσεις , πέρα απο τα φίλτρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσεις εκ νέου τήν συνολική ευαισθησία / τονικότητα , φυσικά θα χάσεις κάνα δυο dB σύνολο
Το θέμα είναι βέβαια μονωτικό και καμπίνα , αλλά δέν ξέρω το ηχείο πώς είναι και δέν μπορώ να γνωρίζω περισσότερα.