Πηνία.

Re: Απάντηση: Πηνία.

Αυτό με τους 0.5 δρόμους θα ήθελα πολύ να το αναλύσει καποιος σε βάθος. Χωρίς να το εχω ψαξει, θεωρώ ότι στην περιοχή που θα αρχισει το woofer να βυθιζεται λόγω του φιλτρου που θα βάλεις, ενω το αλλο woofer θα δουλευει αφιλτραριστο, φασικά οι δυο μονάδες δεν θα συμφωνουν σε καμια περιπτωση. Δεν ξερω κατα ποσο αυτο αποτελεί πρόβλημα όσο θα αποτελουσε αν μιλουσαμε για μεσαίες συχνότητες, παντως το θεωρώ πρόβλημα. Αρα δημιουργεις τουλαχιστον ενα, προφανώς με σκοπο να λύσεις καποιο άλλο. Ποιό ειναι αυτό? Γιατι ο Θεοθαν φαντάζομαι "στα χωσε" διακριτικά για να εκμαιεύσει τους πραγματικούς σκοπους μιας τετοιας αλλαγής, μηπως σε προλάβει απο τα χειρότερα.

Ποιό ειναι το ηχείο? Τι ακριβώς σε ενοχλεί ηχητικά ? Τι θα κερδισεις με τον 0.5 δρόμο επι πλεον ? Ρωτάω διερευνητικά, οχι επικριτικά... Ισως το προβλημα που θες να λυσεις να εχει πιο ευκολη ή διαφορετική αντιμετώπιση εν πασει περιπτωσει.

Πηγές πηνίων ξέρω αυτές που ανεφερε και ο Θανος.

100% σωστό !

κωστα προσπαθησε να καταγράψεις σε ενα χαρτί την τοπολογία του crossover και ανεβασέ τη να την δούμε. Κανα δυο φωτογραφίες απο κροσόβερ και ηχείο θα βοηθούσαν επισης.

@Μανώλη: οπως ξερεις καλύτερα απο μένα, δεν ειναι απαραίτητο να ήταν παράλληλα δυστυχώς... Οταν πηγα καποτε να τροποποιήσω ενα κεντρικό ηχείο διαπίστωσα ότι ειχε 2 τετράωμα σε σειρα !!

ειδες? παντα υπαρχει κατι χειρότερο να δεις απο αυτα που φανταζόσουν! :D

κωστα προσπαθησε να καταγράψεις σε ενα χαρτί την τοπολογία του crossover και ανεβασέ τη να την δούμε. Κανα δυο φωτογραφίες απο κροσόβερ και ηχείο θα βοηθούσαν επισης.

@Μανώλη: οπως ξερεις καλύτερα απο μένα, δεν ειναι απαραίτητο να ήταν παράλληλα δυστυχώς... Οταν πηγα καποτε να τροποποιήσω ενα κεντρικό ηχείο διαπίστωσα ότι ειχε 2 τετράωμα σε σειρα !!

ειδες? παντα υπαρχει κατι χειρότερο να δεις απο αυτα που φανταζόσουν! :D

Ναι ρε John , έχεις δίκιο , αλλά 2 τετράωμα σε σειρά και χωρίς πηνίο , μου φαίνεται ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ , μα ΠΑΡΑ πολύ παράξενο
Τι να πώ όμως ?
Κάτσε να μάς απαντήσει ο Κώστας , να δούμε

Ναι ρε John , έχεις δίκιο , αλλά 2 τετράωμα σε σειρά και χωρίς πηνίο , μου φαίνεται ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ , μα ΠΑΡΑ πολύ παράξενο
Τι να πώ όμως ?

σου λέει ο γάτος: θα βάλω δυο 4ωμα σε σειρα, άρα:

α) 4+4 = 8 Ohm, ακριβώς όσα θέλω.

β) το κάθε γουφερ, θα εχει σε σειρά ενα πηνίο, το πηνίο του αλλουνού !! να και τσαμπα φιλτρο !
biggrin.gif

Disclaimer: Αναφέρομαι στο κινεζικο ηχείο που είχα τροποποιήσει και σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ την Crystal Audio και τους αξιόλογους ελληνες μηχανικούς της.

Last edited:
σου λέει ο γάτος: θα βάλω δυο 4ωμα σε σειρα, άρα:

α) 4+4 = 8 Ohm, ακριβώς όσα θέλω.

β) το κάθε γουφερ, θα εχει σε σειρά ενα πηνίο, το πηνίο του αλλουνού !! να και τσαμπα φιλτρο !
biggrin.gif

αχαχα πολυ γατος.

Re: Απάντηση: Πηνία.

Ειναι τα crystal audio twin 1000.
Τα woofer είναι συνδεδεμένα παράλληλα και κατευθείαν στις μπόρνες.

Φίλτατε , ανεξάρτητα απο μάρκα , προφανώς για να είναι ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ τα γούφερ πάνω στίς μπόρνες (εκτός αν είναι κανένα σειριακό Χ η κανένα χιαστί και δέν το έχεις προσέξει ) ο σχεδιαστής/κατασκευαστής το έχει λάβει υπ όψιν και έχει κάνει τήν σχεδίαση /εφαρμογή τοιουτοτρόπως
Με το να βάλεις (παρεμβάλεις) ένα ξερό πηνίο, ουσιαστικά δεν θα κάνεις κάτι , μπορεί μεν κάτι να βελτιώσεις (απο το καθάρισμα στίς μεσαίες ) , αλλά θα χαλάσεις πολύ περισσότερα πράγματα στα σίγουρα δε.

Εκείνο που δέν έχω καταλάβει είναι : Ποιό είναι το πρόβλημα ..? (για σένα )

:nounder:Να δείς που κατά πάσα πιθανότητα το κροσσόβερ είναι σειριακό.... εκτός αν κάποιος "τσίμπησε" τα πηνία από μέσα.... :bang:

Για πες μας... κανένα ΜΕΓΑΛΟ πηνίο υπάρχει στο κροσσόβερ ???
Νομίζω ότι χωρίς σχηματικό τσάμπα προσπαθούμε να μαντέψουμε κάθε πιθανή και απίθανη περίπτωση...

Last edited:
Δεν υπάρχει crossover.
To κύκλωμα είναι hard wired με δυο πυκνωτάκια και μια αντίσταση.
Τα ηχεία είναι παλιά μοντέλα (made in Finland) και δεν νομίζω να έχει δοθεί κάποια ιδιαίτερη βάση στην σχεδίαση των φίλτρων.

ωραια.. κροσόβερ χωρίς πηνια... πως να παιξει..

αν δεν κινδυνευε να καει το tweeter απο χαμηλές, δεν θα υπηρχε ουτε ο πυκνωτής. Αντι να εβαζαν midrange, θα μπορουσαν να βαλουν κροσόβερ !