Pioneer LX70 και B&W MT30

lazgr

Senior Member
28 March 2008
313
Γεια σας, είμαι άσχετος και καινούριος στον χώρο του Home Cinema.

Πήγαινα πριν χρόνια (8 περίπου) σε ένα βιντεοκλαμπ στο οποίο είχαν home cinema, να νοικιάσω ταινίες.Έβαζαν που και που ταινίες για να δει ο κόσμος την διαφορά στον ήχο από τον ήχο μιας τηλεόρασης. Ο εξοπλισμός περιελάμβανε ενισχυτή av της pioneer (τότε έκανε 500 χιλιάδες δρχ), ηχεία JBL δεξιά και αριστερά, κεντρικό B&W, πίσω ηχεία δεν θυμάμαι τι μάρκα, sub (δεν θυμάμαι μάρκα) το οποίο είχε αξία τότε περίπου 300 χιλιάδες δρχ). Θυμάμαι ότι έβαλε την ταινία REPLACEMENT KILLERS που έχει εισαγωγή στην οποία ακούγεται χτύπος καρδιάς και εντυπωσιάστηκα από το SUB. Σε άλλες ταινίες εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα των ηχείων δεξιά και αριστερά. Σαν να ήσουν μέσα στην ταινία ήταν.

Από τότε έβγαλα το συμπέρασμα ότι αν δεν έχεις ένα καλό ενισχυτή με καλά ηχεία, χάνεις πάνω από το μισό μιας ταινίας.

Πήγα πήρα πριν μερικούς μήνες ένα σετάκι home cinema της LG με DVD και 5:1 ηχεία καμμιά 250 ευρώ. Ε, καλό αλλά καμμιά σχέση με εκείνο που είχε το βιντεοκλαμπ (εννοείτε).

Ετσι αποφάσισα να πάρω καλό ενισχυτή και ηχεία για να έχω ήχο όπως το βιντεοκλαμπ.

Πήγα σε ένα πολυκατάστημα που είχε και χώρο παρουσίασης συσκευών home cinema και χωρίς πολύ ψάξιμο, επειδή πήρα 1-2
περιοδικά και έκανα μια ψιλοέρευνα στο ιντερνέτ, κατέληξα ότι ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ δεν με νοιάζει η μουσική), o Pioneer LX70 είναι μια χαρά και έχει και αυτόματη ρύθμιση με μικρόφωνο, χώρια κάτι FULL BAND PHASE CONTROL που λένε ότι κάνουν καλύτερη διανομή ήχου από ότι κατάλαβα. Για ηχεία μου πρότεινε το κατάστημα τα Μ1 της B&W (για ταινίες είπαμε) και για SUB το PV1 μου είπαν είναι εγγύηση.

Τα έστησα και χωρίς να ρυθμίσω τον ενισχυτή (δεν είχα καλώδιο s-video και κάποιες ρυθμίσεις γίνονται μέσω τηλεόρασης) τα δοκίμασα. Ε, δεν εντυπωσιάστηκα αλλά αφού δεν έκανα ρυθμίσεις δεν έδωσα σημασία. Πήρα το καλώδιο S-VIDEO και έβαλα να κάνει αυτόματες ρυθμίσεις μέσω μικροφώνου). Με παραξένεψε που όταν ρύθμιζε το SUB έλεγε ότι το έχω πολύ δυνατά και έλεγε να το χαμηλώσω σε σημείο που αν η ένταση ήταν από το 1-10, εγώ το έβαλα στο 3 και τότε είπε ότι είναι εντάξει.

Παίρνω ταινίες να το δοκιμάσω. Χωρίς να πολυλογώ περί των δοκιμών, έχω να πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Το σύστημα των 250 ευρώ με ευχαριστεί περισσότερο. Ένα σύστημα 500 ευρώ ενός φίλου μου το ίδιο. Τι με ευχαριστεί περισσότερο στα φθηνά συστήματα? To SUB κατά κύριο λόγο. Νιώθεις ότι είσαι μέσα στην ταινία, καταλαβαίνεις το μπάσο κτλ.

Θα χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Τι έδωσα σχεδόν 4000 ευρώ? Το SUB σχεδόν ανύπαρκτο είναι. Το ανεβάζω ένταση και απλώς έχει περισσότερη βαβούρα. Δεν έχει αυτήν την καθαρότητα που θέλω.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι οι αυτόματες ρυθμίσεις δεν είναι και πολύ εντάξει. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαφορά φθηνού-ακριβού υπέρ του φθηνού.

Μήπως το SUB επειδή είναι καινοτομία ως προς την καμπίνα, δεν δίνει την ίδια αίσθηση που δίνουν τα κλασσικά SUB? Μήπως συμπληρώνει τον ήχο χωρίς να δίνει στον ακροατή την αίσθηση (δονήσεις) που σου δίνουν άλλα SUB? Μα αν δεν το κάνει αυτό δεν χάνεις πολλά από την ταινία? Π.χ. JURASSIC PARK -> σκηνή που ακούγετε το πάτημα του τυρρανόσαυρου.

Μήπως πέρα από την αυτόματη ρύθμιση θέλει πολύ περισσότερη δουλειά για να δουλεύει καλά?

Να φωνάξω κανέναν ειδικό άμα είναι έτσι. Είδα χθες την ταινία WARRIOR KIND στο φθηνό σύστημα των 250 ευρώ και εντυπωσιάστηκα από το πως ακούγοντας κάτι ελέφαντες να περπατάνε (νόμιζες ότι περπατάνε κοντά σου). Βάζω την ταινία στο ακριβό σύστημα και τι να πω. Σαν να άκουγα ήχο από ηχεία τηλεόρασης (απλώς πιο καθαρός ήχος).

Αν υποψιάζεστε τι μπορεί να φταίει, πέστε μου plz. Μήπως τα ηχεία-SUΒ που διάλεξα δεν είναι για αυτό που θέλω εγώ από ηχεία home cinema? Μήπως είναι για διαφορετικό είδος κοινού?

Με τόσα πολλά που έγραψα, καταλαβαίνετε πόσο προβληματισμένος είμαι περί του θέματος. Thx in advance :-)

Φιλε μου καλως ηρθες στην παρεα μας, και μεγειες τα καινουργια σου παιχνιδια.

Οι αγορες σου ειναι παρα πολυ καλες.

Ειδικα το PV1 ειναι κορυφαιο - απορω με αυτο που λες παραπανω -

διορθωση

Last edited:
Κόιταξε το bass management του ενισχυτή σου.

Μάλλον σου έχει δηλώσει τα εμπρόσθια ηχεία σαν μεγάλα και αφαίρεσε ένα πολύ μεγάλο όγκο από το LFE.

Το sub θεωρείται καλό...
Δεν το έχω ακούσει αλλά το έχει ένας φίλος/γείτονας.
Θα προσπαθήσω να το ακούσω το Σ/Κ με δικές μου ταινίες που τις ξέρω...

Φιλτατε αρχικά καλως ήρθες στην παρέα μας.. Τα μηχανήματα που έχεις παρει ειναι πάρα πολύ καλά.. Εαν δεν εχεις πέσει σε κάποιο ελαττωματικό κομμάτι, τότε το μονο που μπορώ να σου προτείνω εινσι

1) Δες προσκετικά τα λινκς που σου ανάφεραν οι φίλοι πιο πάνω & την συμβουλή για την ρύθμιση των εμπρός ηχειων (μεγάλα ή μικρά) που σου ειπε ο Μανώλης

2) Διάβασε πολύ καλά και προσεκτικά το μανιουαλ του ενισχυτή σου

3) Πες μας που έχεις συνδέσει τι .. (συνδεσμολογίες)

και τα ξαναλέμε...

Πρώτον, ευχαριστώ όλους για την βοήθεια :-)

Τα link θα τα ελέγξω.

Όσον αφορά πώς έχω συνδέσει τί:

η εικόνα από το DVD (Phillips DVDR3450H) πάει με scart στην τηλεόραση (τον ήχο της τηλεόρασης τον έχω στο μηδέν). Επίσης για να κάνω το auto audio setup έχω ένα s-video καλώδιο συνδεμένο από τον ενισχυτή στην τηλεόραση (για να βλέπω το menu του ενισχυτή).

ο ήχος από το DVD πάει μέσω των εξόδων AUDIO L & R στις εισόδους DVD/LD IN του ενισχυτή. Από τον ενισχυτή τα 5 ηχεία συνδέονται στις ανάλογες εξόδους (center, left, right κ.τ.λ.). το sub σε ειδική έξοδο για SUB.

Το πρώτο auto setup με μικρόφωνο που έκανα το έκανα βάζοντας το μικρόφωνο στο σημείο που θα καθόμουν αλλά όχι στο ύψος των αυτιών.
Ρύθμισε τα ηχεία large και το sub σχεδόν δεν δούλευε. Τι έκανα? Επέλεξα να στέλνει τις χαμηλές συχνότητες και στο SUB, άσχετα αν θεωρούσε ότι επαρκούσαν τα ηχεία. Μετά πήγα ρύθμισα το SUB να δέχεται συχνότητες υψηλότερες (νομίζω από 80 κάτι και κάτω) από αυτές που δέχονταν. Δούλευε το SUB τότε αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περιέγραψα στο αρχικό thread).

Σήμερα ξαναέκανα auto setup κρατώντας το μικρόφωνο στο ύψος των αυτιών. Έκανε τελείως διαφορετικές ρυθμίσεις. Τα ηχεία τα έβαλε small πάντως. Ο ήχος είναι αισθητά καλύτερος τώρα αλλά πάλι, όχι στο ύψος τον φθηνών συνθέσεων που είπα στο αρχικό thread. To SUB υποπτεύομαι ότι δεν είναι ρυθμισμένο καλά.

Όταν ελέγξω τα link μπορεί να έχω βγάλει άκρη τι γίνεται.
Πάντως αν έχουν πρόβλημα οι συνδεσμολογίες που έχω, είμαι όλος
αυτιά :-)

Το DVD player δεν εχει οπτικη η κοαξιαλ έξοδο για τον ηχο? Απο κει μονο θα μεταφερεις πολυκαναλο ηχο στον ενισχυτη και κατ' επεκτασιν στα ηχεια σου... αλλοιως περνεις μονο στερεοφωνικο.

Έχει coaxial έξοδο. τι καλώδιο θέλει για αυτήν? μήπως το ίδιο με με αυτό που μπαίνει στις L και R? εγώ χρησιμοποίησα τις εξόδους L και R επειδή μου έδωσε ο πωλητής τα ανάλογα καλώδια. δηλαδή άμα συνδέσω τον ενισχυτή με την coaxial θα έχει διαφορά μεγάλη? εγώ νόμιζα ότι ο ενισχυτής χωρίζει ούτως ή άλλως τον ήχο σε surround. Με coaxial το αποτέλεσμα είναι τόσο αισθητά καλύτερο?

Στην σελίδα 14 στο εγχειρίδιο που έχεις στην κατοχή σου θα βρεις το παρακάτω σχήμα το οποίο περιγράφει ακριβώς το πως πρέπει να κάνεις την σύνδεση. Οπότε χρησιμοποιώντας προσωρινά το υπάρχον καλώδιο (καλό θα ήτανε να πάρεις ένα καλύτερης ποιότητας αργότερα) κάνεις την σύνδεση και πιστεύω πως θα δεις μεγάλη διαφορά μιας και με τον τρόπο που το είχες συνδεδεμένο ο ενισχυτής σου έπαιρνε Stereo ήχο από το DvD όπως είπε και ο φίλος ilias.

Το καλωδιο για κοαξιαλ ειναι το ιδιο με τα L/R που εχεις τωρα... οχι οτι δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις και καλυτερης ποιοτητας.

Προσεξε και απο το πλειερ να δωσεις ηχο bitstream και οχι PCM, βαλε τα ρυθμιστικα (αν εχει) που ειναι πανω στο sub στο τερμα, κανε ξανα ρυθμιση, βαλε τα εμπρος small οπως σου ειπε ο Μανωλης και ... πες μας το αποτελεσμα.

Παιδιά, έκανα ξανά αυτόματη ρύθμιση του ενισχυτή και με έβγαλε πάλι άλλες ρυθμίσεις (τα δύο ηχεία L και R τα έκανε large). Έκανα manually τα
L και R small και έστειλα τον ήχο από το coaxial του DVD στην αντίστοιχη είσοδο του ενισχυτή. ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά, όχι λόγω των καινούριων ρυθμίσεων, αλλά ΛΟΓΩ ότι έπαιρνε τον ήχο ο ενισχυτής από την coaxial έξοδο. Πρώτα από όλα το Surround. Στην συνέχεια και το SUB που όμως νόμιζω θέλει να το ρυθμίσω ακόμη περισσότερο. Θα δω τα links που μου είπατε και θα προσπαθήσω να το ρυθμίσω manually περισσότερο ώστε να
φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας!!!!

Υ.Γ. Αν μπορέσω σύντομα να ρυθμίσω το SUB, μπορεί να γράψω σε αυτό
το thread τις ρυθμίσεις που έκανα.

Μα ειναι το βασικοτερο πραγμα οι συνδεσεις! Πρωτα αυτες κοιτας για να εχεις ηχο και μετα ρυθμισεις για να τον βελτιωσεις! Να χαιρεσαι το συστημα σου φιλε μου :D