Είναι λογικό να μου δείχνει PCM στο καντράν του ο ενισχυτής όταν τον έχω συνδέσει με το HTPC μου με καλώδιο HDMI? Π.χ όταν παίζω ταινία από .mkv αρχείο που έχει DTS ήχο , το καντράν γράφει πάλι PCM. To ίδιο συμβαίνει και από το ps3 (phat model). Από το xbox360 παίρνει σήμα dolby digital.Γιατί συμβαίνει αυτό? Τελικά ακούω DTS ή DD όταν αναπαράγω ταινίες?
Καλησπέρα Djbeast! :smile:
Έχω την απάντηση που ψάχνεις...! Το παρόν μου δίνει και την ευκαιρία να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία με το PS3 (fat), ενώ ως προς το HTPC δεν πρέπει να «παίζει» και κάτι πολύ διαφορετικό...:icon15:
Προσωπικά αγόρασα το PS3 μόλις είχε πρωτοκυκλοφορίσει - τρελαμένος κι εγώ, Συντάκτης του HiTECH τότε - το οποίο και ήθελα τόσο ως BD player όσο και για περιστασιακά games. Επίσης τότε - καλή ώρα - δοκιμάζαμε και HTPC στο περιοδικό...:silly:
Αυτό που διαπίστωσα λοιπόν τόσο στη μία όσο και στη άλλη περίπτωση είναι αυτό που αναφέρεις. Κλείδωμα του Linear PCM στον ενισχυτή.

Βρε γιατί, βρε πως, μα πως και τι, τελικά διαπίστωσα προς μεγάλη μου απογοήτευση για το τότε πολυ-διαφημιζόμενο "καταπληκτικά πανίσχυρα ισχυρό φουσκοκαταπληκτικό" PS3, ότι το μηχανάκι είχε μια βασικότατη αδυναμία: το hardware του σε συνδυασμό με περιορισμούς του software, αδυνατούσε να εξαγάγει σε Bitstream μορφή τα Dolby AC3, DTS, Dolby TrueHD και DTS-HD ΜΑ...

Αντί αυτού, απλώς τα αποκωδικοποιούσε εσωτερικά, - αλλά μέσω software - μετατρέποντάς τα υποχρεωτικά σε συμβατικό PCM. Και το ίδιο τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν και τα HTPC... Το ότι ο ενισχυτής «κλειδώνει» οφείλεται ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή καταλαβαίνει πως αυτό που δέχεται ως σήμα, είναι αυστηρά αυτό που του δίνει η πηγή, ήδη αποκωδικοποιημένο. Αντίθετα, όταν η αποκωδικοποίηση γίνεται στον ενισχυτή, τότε μπορείς να «παίξεις» με όλα του τα DSP (π.χ. Action Game, Adventure κ.λ.π.) αλλά και να ακούσεις το απευθείας (Direct) σήμα των DTS, Dolby κ.λ.π.
Το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής software αποκωδικοποίησης ξέρεις ποιο είναι τελικά; Απαράδεκτος, «ψόφιος» ήχος με έντονα περιορισμένη δυναμική περιοχή. Χαρακτηριστικά θα σου αναφέρω το παράδειγμα - αποκάλυψη. Ένα βράδυ με δυο φίλους δανείστηκα επίτηδες ένα από τα τότε πρώτα BD player της Samsung. Ενισχυτή τότε είχα τον LX70 της Pioneer. Βάζουμε να δούμε το “Children of Men”. Ήχος ντροπής... Δοκιμάζουμε και το “Die Hard 4”... Οι πιστολιές και τα πολυβόλα ακούγονταν σαν παιδικά παιχνίδια... “παφ... παφ-παφ-παφ...”. :frown:
Αλλάζουμε player και περνάμε στο Samsung. Ήχος Bitstream. Πραγματικό DTS-HD MA στον ενισχυτή. Ήχος, η μέρα με τη... νύστα! Πολύ μεγαλύτερη ηχητική «εικόνα», τεράστια διαφορά στη δυναμική περιοχή, εκπληκτικά καλύτερο surround (διαχωρισμός καναλιών) και πραγματικά εκρηκτικά μεταβατικά και εφέ. Άκουσα επιτέλους στο σύστημά μου το "μπαμ" που κάνει ένα όπλο σε κλειστό χώρο... Στη σκηνή με τη γέφυρα που διαλύεται (Die Hard 4 ) νιώσαμε επιτέλους τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης βρε παιδί μου!

Πραγματικά είναι σαν να ακούς ένα MP3 στα 96kbps σε σχέση με το ίδιο υλικό σε SACD.
Σήμερα - από όσο γνωρίζω - τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το νεότερο PS3 (slim) έχει βελτιωμένο hardware και κανονική έξοδο ήχου Bitstream, αλλά αν θες τη γνώμη μου, είμαι σίγουρος πως παίζει χειρότερα από ένα αληθινό BD player των 100 . Για τα PC δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα true Bitstream...
Το PS3 έφυγε για πάντα και δεν θα ξαναμπεί στο rack μου. Τώρα πια έχω το X360 (slim) και απολαμβάνω κι εγώ AC3 και DTS όπως πρέπει από τα games, ενώ το ρόλο Universal player και Media Player έχει αναλάβει το εξαιρετικό Yamaha BD-S1067.
Αυτά τα όμορφα...