Pioneer VS -LX70 και εμπέδιση ηχείων

tinadany

New member
14 July 2008
3
Αγόρασα έναν Pioneer VS -LX70 καθώς επίσης και ηχεία Crystal Audio THX για οικιακή χρήση. Σόρυ αν φανώ τελείως άσχετη, αλλά θα ήθελα τη συμβουλή σας όσον αφορά το εξής: Στο εγχειρίδιο του ενισχυτή λέει ότι προτείνει την λειτουργία του συστήματος με ηχεία 8 Ω, αλλά αν έχει κανείς ηχεία 6 Ω, μπορεί να αλλάξει την ρύθμιση στον ενισχυτή για την αντίσταση. Τα μπροστινά ηχεία που έχω αγοράσει είναι 350 Watt, αλλά 4 Ω. Τα πίσω (surround), είναι 200 Watt, αλλά 8 Ω.
Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η σύνδεση των μεγάλων ηχείων στον ενισχυτή ή /και στην απόδοση του ήχου και γιατί ο κατασκευαστής προτείνει ηχεία 8 Ω και δεν έχει καν ως επιλογή αυτά κάτω των 6 Ω?
Ευχαριστώ

αν τα ηχεια ειναι πολυ μεγαλυτερα τοτε δεν θα πρεπει να τερματισεις την ενταση αν θες να αποφυγεις την καταστροφη των ηχειων σου λογο παραμορφωσης η ψαλιδισμου του ηχου

επισης καλο θα ηταν ολα τα ηχεια σου να εχουν την ιδια ομικη αστισταση για να αποφηγεις το ανομιομορφο φορτομα του ενισχυτη

ααα και σαν μπουσουλα να εχεις υποψη σου οτι πρωτα αγοραζουμε τον ενισχυτη και μετα τα ηχεια βαση των χαρακτηριστικων του ενισχυτη

Σ' ευχαριστώ πολύ για την συμβουλη. Τα συγκεκριμένα ηχεία μου προτάθηκαν από τον τεχνικό, κατά την αγορά του ενισχυτή. Εγώ απλά μετά, επειδή γενικότερα μου αρέσει να ψάχνομαι στα τεχνικά, κάθησα να διαβάσω ό,τι μπορούσα.
Ανακάλυψα λοιπόν, ότι ο ήχος που έβγαινε δεν ήταν αυτός που περίμενα (θέλω να πιστεύω ότι έχω πολύ καλό κριτήριο ακουστικής), ειδικά αν σκεφτείς τα χρήματα που έδωσα και μου έκανε - και συνεχίζει να κάνει - εντύπωση, ότι ενώ η κλίμακα volume είναι από -80 μέχρι +12, ο ήχος στο -40 ακούγεται αναλογικά πολύ χαμηλός.
Επίσης, μία ακόμη απορία είναι γιατί τα ηχεία 350 watt έχουν 4 Ωμ αντίσταση, ενώ τα 200 (τα πίσω) έχουν 8 Ωμ. Και τελικά γιατί ο κατασκευαστής προτείνει την σύνδεση του ενισχυτή με ηχεία 8 Ωμ και όχι με χαμηλότερη, ενώ στην ουσία - απ' ότι έχω καταλάβει - όσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση, τόσο καλύτερα;

Α και... θεωρείς ότι αυτά τα ηχεία είναι μεγάλα γι' αυτό τον ενισχυτή; Εγώ τον πήρα, θεωρώντας τον ιδιαίτερα δυνατό....

απ' ότι έχω καταλάβει - όσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση, τόσο καλύτερα;

Δεν έχει καταλάβει καλά.

Όλα μέσα σε έναν ενισχυτή τείνουν προς το βραχυκύκλωμα. Όταν ένας ενισχυτής βλέπει μικρότερη αντίσταση στις εξόδους, βγάζει περισσότερο ρεύμα. Πρέπει τα κυκλώματα να είναι ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ για να μην γίνει το βραχυκύκλωμα και να ισχύσει αυτό που νόμιζες. Αλλιώς σε μεγάλες εντάσεις (πιο πολύ ρεύμα) το πιο πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί η προστασία του Pioneer σου και να σταματήσει. Αν θυμάμαι καλά αναβοσβήνει η λέξη OVERLOAD στους Pioneer.

Από τα λίγα που γνωρίζω είναι οτι τα ηχεία με αντίσταση 8Ω οδηγούνται πιό εύκολα από τον ενισχυτή παρά αυτά με τα 4Ω.
Τα 4Ωμα ηχεία είναι βαρύτερο φορτίο για τον ενισχυτή.
Τώρα γιατι τα συγκεκριμένα ηχεία μπροστά έχουν αντίσταση 4Ω και τα πίσω 8Ω δεν ξέρω. Κι εγώ ψάχνω για ηχεία αυτό τον καιρό και θα προσπαθήσω τα ηχεία μου όλα να είναι 8Ω και όχι 4Ω παρόλο που ο ενισχυτής κι εμένα είναι αρκετά ισχυρός.

Στο -40 θα επρεπε να μην αντεχεις απο τη πολυ δυνατη ενταση.(τουλαχιστον αυτο συμβαινει με τον δικο μου LX-50).
H γνωμη μου ειναι να βαλεις το συστημα MCACC να κανει ολο το calibration και optimisation του συστηματος σου.

(ο LX-70 δεν εχει φυσικα κανενα απολυτως προβλημα να οδηγησει πολυ ποιο "δυσκολα" ηχεια απο αυτα που εχεις)

αγαπητοι φιλοι απλα τα ηχεια οταν ειναι μεγαλυτερα και αναλογα με την ευεισθησια τους απο ποσα watt διεγιρονται μεχρι ποσα ταιριαζου και με τον αναλογο ενισχυτη το θεμα ειναι οτι αν τα ηχεια ειναι πολυ μεγαλυτερα τοτε οταν ο ενισχυτης φτασει στο μεγιστο αποδοσης της υσχυς του τοτε πλεον θα περασει στην παραμορφωση με αποκορυφωση τον ψαλιδισμο .επειδη ειμαι μηχανικος ηλεκτονικος εδω και 19 χρονια και με πολες επισκευες και κατασκευες τοσα χρονια εχω δει να καιγωνται πολλα καλα μεγαφωνα και ηχεια απο τετοια λαθη .κανενας ενισχυτης δεν εχει αποδοση 100% μεχρι 80 το πολυ .μονο αν πας σε επαγγελματικο ενισχυτη θα καταλαβεις την διαφορα .

τελος παντον δεν θελω να θειξω κανενα συναδελφο τεχνικο αλλα εχω δει πολλα αυτο που κοιταζουμε παντα ειναι η ενεργο υσχυ του ενυσχυτη w(rms) και επιλεγουμε τα αναλογα σε υσχυ ηχεια περιπου 10% πανω απο αυτη την ισχυ του ενισχυτη αν αυτο βοηθαει τοτε καλες αγορες

Re: Απάντηση: Pioneer VS -LX70 και εμπέδιση ηχείων

αγαπητοι φιλοι απλα τα ηχεια οταν ειναι μεγαλυτερα και αναλογα με την ευεισθησια τους απο ποσα watt διεγιρονται μεχρι ποσα ταιριαζου και με τον αναλογο ενισχυτη το θεμα ειναι οτι αν τα ηχεια ειναι πολυ μεγαλυτερα τοτε οταν ο ενισχυτης φτασει στο μεγιστο αποδοσης της υσχυς του τοτε πλεον θα περασει στην παραμορφωση με αποκορυφωση τον ψαλιδισμο .επειδη ειμαι μηχανικος ηλεκτονικος εδω και 19 χρονια και με πολες επισκευες και κατασκευες τοσα χρονια εχω δει να καιγωνται πολλα καλα μεγαφωνα και ηχεια απο τετοια λαθη .κανενας ενισχυτης δεν εχει αποδοση 100% μεχρι 80 το πολυ .μονο αν πας σε επαγγελματικο ενισχυτη θα καταλαβεις την διαφορα .

Σωστα οσα αναφερεις ομως ο συγκεκριμενος ενισχυτης δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα να παιξει με τα crystal...Ο LX-70 εχει τα γκαζια να οδηγησει ανετα σχεδον οποιοδηποτε ηχειο.Τα συγκεκριμενα ηχεια οδηγουνται απο πολυ φθηνοτερους ενισχυτες ποσο μαλον απο τον lx-70.

και τελος για να σου απαντησω πιο τεκμηριωμενα στηλε μου τα χαρακτηριστικα και των δυο στο [email protected] και θα σου πω τι μπορεις να κανεις δεδομενο οτι και εγω pionner ενυσχυτη εχω αλλα οχι με αυτα τα ηχεια.

φιλε μου επειδη δεν γνωριζω τα χαρακτηριστικα του δεν θελω να λεω μπαρουφες καλυτερα πιστευω οτι πρεπει να δω πρωτα τα specs και μετα να πω οτιδηπωτε

μολις τωρα κοιταξα τα specs toy εν λογο ενισχυτη με ενα προχειρο υπολογισμο ο ενυσχυτης αυτος δεν βγαζει ουτε 100watt ενεργα στο μεγαφωνο
και για να εξηγησω απο που προκυπτει αυτο κανε ενα υπολογισμο με την ισχυ που τραβαει απο το δικτυο και θα καταλαβεις

οκ το δεχομαι αλλα θα σου πω το εξης εγω εχω τον vsx-1016v o οποιος αναφερει 150 watt ανα καναλι επειδη τον μετρισα στο εργαστηριο στα 8 ωμ εβγαλε 90 ενεργης υσχυ στην καθε εξοδο του δεν υπαρχει περιπτωση ουτε μια στο εκατομυριο ενας ενισχυτης οικιακου συστηματος να βγαλει τοση ισχυ με τοση λιγη καταναλωση απο το δυκτυο ακομα και pwm ηταν . μονο ταξη Α και σε πολυ ειδικες περιπτωσεις .τοτε βεβαια το κοστος του θα ηταν τρομερα υψηλο .

και αν προσεξεις στα χαρακτηριστικα δεν αναφερει την ενεργο υσχυ μονο την μεγιστη .ενω σε επαγγελματικα συστηματα τα οποια δεν εχουν καμια σχεση στην κατασκευη και στην τιμη φυσικα αναγαφουν μονο την ενεργο υσχυ εξοδου και οχι την αεργο

Αγόρασα έναν Pioneer VS -LX70 καθώς επίσης και ηχεία Crystal Audio THX για οικιακή χρήση. Σόρυ αν φανώ τελείως άσχετη, αλλά θα ήθελα τη συμβουλή σας όσον αφορά το εξής: Στο εγχειρίδιο του ενισχυτή λέει ότι προτείνει την λειτουργία του συστήματος με ηχεία 8 Ω, αλλά αν έχει κανείς ηχεία 6 Ω, μπορεί να αλλάξει την ρύθμιση στον ενισχυτή για την αντίσταση. Τα μπροστινά ηχεία που έχω αγοράσει είναι 350 Watt, αλλά 4 Ω. Τα πίσω (surround), είναι 200 Watt, αλλά 8 Ω.
Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η σύνδεση των μεγάλων ηχείων στον ενισχυτή ή /και στην απόδοση του ήχου και γιατί ο κατασκευαστής προτείνει ηχεία 8 Ω και δεν έχει καν ως επιλογή αυτά κάτω των 6 Ω?
Ευχαριστώ

Εντάξει μην τρελαίνεσαι κιόλας. Αν ήμουν στην θέση σου θα προβληματιζόμουν περισσότερο από το γεγονός ότι η ποιότητα του ήχου δεν είναι η αναμενόμενη. Σχετικά με την αντίσταση μην πολύ σκοτίζεσαι γιατί αν υπάρξει πρόβλημα παραμόρφωσης αυτό θα είναι σε πολύ υψηλές στάθμες. Και αφού όπως ισχυρίζεσαι έχεις πολύ καλό κριτήριο ακουστικής αντίληψης τότε αυτό θα είναι εύκολα αντιληπτό.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την συμβουλη. Τα συγκεκριμένα ηχεία μου προτάθηκαν από τον τεχνικό, κατά την αγορά του ενισχυτή. Εγώ απλά μετά, επειδή γενικότερα μου αρέσει να ψάχνομαι στα τεχνικά, κάθησα να διαβάσω ό,τι μπορούσα.
Ανακάλυψα λοιπόν, ότι ο ήχος που έβγαινε δεν ήταν αυτός που περίμενα (θέλω να πιστεύω ότι έχω πολύ καλό κριτήριο ακουστικής), ειδικά αν σκεφτείς τα χρήματα που έδωσα και μου έκανε - και συνεχίζει να κάνει - εντύπωση, ότι ενώ η κλίμακα volume είναι από -80 μέχρι +12, ο ήχος στο -40 ακούγεται αναλογικά πολύ χαμηλός.
Επίσης, μία ακόμη απορία είναι γιατί τα ηχεία 350 watt έχουν 4 Ωμ αντίσταση, ενώ τα 200 (τα πίσω) έχουν 8 Ωμ. Και τελικά γιατί ο κατασκευαστής προτείνει την σύνδεση του ενισχυτή με ηχεία 8 Ωμ και όχι με χαμηλότερη, ενώ στην ουσία - απ' ότι έχω καταλάβει - όσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση, τόσο καλύτερα;

Tina καλησπέρα και καλώς ήλθες στο forum. Οσον αφορά το θέμα σου θα έλεγα οτι δεν εχεις κάποιο πρόβλημα με αυτά που αγόρασες αλλά μάλλον με την συνδεσμολογία τους.Τα ηχεία σου ΔΕΝ είναι 350W με τίποτα αλλά αυτό είναι άσχετο , μιας και οι ενισχυτές δεν βλέπουν watts στην έξοδό τους αλλά μόνο ωμικό φορτίο το οποίο δείχνει και τον βαθμό δυσκολίας. Για τους πιο πολούς ενισχυτές όσο πιο χαμηλό είναι αυτό τόσο πιο σκούρα γίνονται τα πράγματα καθότι καλούνται να δώσουν πιο πολύ ρέυμα το οποίο συνήθως δεν τους περισέυει. Τώρα γιατί τα μπρός ηχεία σου είναι 4 ohms ενώ τα πίσω 8 ohms αυτό το ξέρει μόνο ο κατασκευαστής .Λέω και πάλι οτι τα watts που αναφέρεις είναι άσχετα και σίγουρα δεν είναι αληθινά.
ANYWAY το πόσο δυνατά παίζουν τα ηχεία δεν οφείλεται στην ισχύ που τρώνε αλλά στην ευαισθησία τους που είναι ενα εντελώς άλλο πράγμα.!!!
Θα μπορούσα να γράφω για ωρες αλλά λόγω τενοντίτιδας περιορίζομαι σε αυτά τα λίγα αν θέλεις περαιτέρω συμβουλές πολύ ευχαρίστως να σου δώσω.!!!Δεν νομίζω οτι εχεις πρόβλημα με το SET UP σου και αν δεν ακούς αρκούντως δυνατά στείλε ενα pm να σου πω τι μπορείς να κάνεις.
Φιλικά πάντα John -bye-