Pioneer XPA-700

artheo

Senior Member
7 October 2013
471
Αθήνα
Μετά την αποτυχία του Chord Mojo, είπα να κάνω μια αγορά με τα ακριβώς αντίθετα κριτήρια.

Βρήκα λοιπόν ένα προϊόν που δεν έχει διαφημιστεί καθόλου, δεν υπάρχει ούτε ένα review από audio site, περιοδικό ήχου κλπ, παρά μόνο ένα μικρό thread στο head-fi και κάποια user reviews στο amazon και κάποια πολύ μικρότερα ιντερνετικά μαγαζάκια. Επιπλέον, έχει όλα τα features που θα ήθελε κανείς από μια τέτοια συσκευή, και άλλα επιπλέον που εμένα για παράδειγμα δε θα μου χρειαστούν ποτέ (π.χ. balanced output).

Ιδού λοιπόν το Pioneer XPA-700 !

Κάποιοι σίγουρα θα θεωρούσαν την αγορά ενός τέτοιου dac/amp ριψοκίνδυνη. Εγώ όμως τη θεωρώ αρκετά ώριμη για τρεις λόγους:
Ένας είναι ο πλούτος σε features που σχεδόν ό,τι θέλω με τον ήχο μπορώ να το κάνω. Θα παίξω στο PC χωρίς χρήση μπαταρίας, θα ακούσω στον καναπέ ή το κρεβάτι παίζοντας από κινητό ή ακόμα και από ένα ipod 3ης γενιάς που ξέθαψα προχτές από ένα συρτάρι. Θα το βάλω στο δικάναλο από όπου μπορεί να παίξει με την οπτική είσοδο και πόσα άλλα ακόμα.
Δεύτερον ο ήχος. Εύλογα θα αναρρωτηθεί κανείς πώς θα ακούγεται αυτό το πραγματάκι. Εδώ η απάντηση στον εαυτό μου και σε όλους είναι η εξής: Πολύ καλύτερα από κινητό, ipod, PC, χειρότερα από το Mojo. Και τί λοιπόν; Αν δηλαδή ακουγόταν όπως το Mojo ή καλύτερα δε θα το συνήθιζα κάποια στιγμή και μετά πάλι θα ψαχνόμουν για το κάτι παραπάνω; Τί είναι αυτό που μένει λοιπόν; Οι δυνατότητες, αρκεί να υπάρχει ένας αξιοπρεπής, ευχάριστος ήχος. Σχετικά με τον ήχο του, κοινός τόπος όλων των χρηστών είναι ότι ακούγεται με ζεστά πρίμα και μεγάλο χαμηλό δίνοντας έτσι ένα σχετικά λαμπάτο χαρακτήρα στον ήχο. Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, κάποιοι όμως όπως εγώ, το θέλουν. Πάντως τεχνικά φαίνεται ενδιαφέρον αυτό το «λαμπάτο» tuning σε ESS9018 dac. Θα δείξει...
Τρίτον και τελευταίο, η ποιότητα κατασκευής του είναι ....τι να λέμε! Σα να προορίζεται για το στρατό.

Αυτά προς το παρόν. Περισσότερες εντυπώσεις στην πράξη αφού το παραλάβω.

Υ.Γ.: Δε θέλω ευχές τύπου καλοάκουστο και τα σχετικά, αισθάνομαι ότι μου φέρνουν γρουσουζιά.

(Ας φτιάξει κάποιος admin τις εικόνες (με resize), δεν ξέρω να τις σβήνω, έχουν βγει τεράστιες)

Attachments

• xpa700-1.jpg
    xpa700-1.jpg
    111.2 KB · Views: 315
  • xpa700-2.jpg
    xpa700-2.jpg
    59.2 KB · Views: 302
  • xpa700-3.jpg
    xpa700-3.jpg
    48.1 KB · Views: 304
το θεμα ειναι πως ακουγεται σε σχεση με αλλα dac της κατηγοριας του πχ το ifi.θα ηθελα πολυ να το ακουσω.

Απο κει και περα δεν ειναι θεμα γκρουσουζιας.Απλα νομιζω αγοραζοντας τυφλα κατι δεν κανεις την καλυτερη επιλογη. Χαλια σε καμια περιπτωση δεν θα ακουγεται....ομως θα χεις κανει την καλυτερη επιλογη;

Δυστυχως στην ελλαδα δεν εχουμε την δυνατοτητα να ακουσουμε πολλα dac ταυτοχρονα....και μερικα απο την αγορα ισως καθολου. Θελει υπομονη και ακροαση πραγμα που εμαθα και εγω με τον καιρο. Νομιζω για σενα ειναι πιο ευκολο.....παιρνεις τα ακουστικα και κανεις βολτα με ενα usb στην τσεπη. Ακόμα και τπτ να μην παρεις απο οσα ακουσες θα είχες την δυνατότητα να το συγκρινεις με αυτο που πηρες τωρα και να το κατατάξεις σε μια θεση κυριως για ψυχολογικους λογους.

οπως και να χει ...Περιμενουμε εντυπωσεις

Κι εδώ η επίσημη σελίδα του οπού αναφέρει τα παρακάτω χαρακτηριστικά (χρήσιμο για το ευρετήριο μας )

Micro USB、USB、Optical input terminal
Maximum output: PHONES1 (Balanced / EIAJ RC-5204): 100 mW + 100 mW (32 omega); PHONES2 (Un-Balance / 3.5 mm mini plug): 100 mW + 100 mW (32 Ω)
Corresponding impedance: 8-600Ω
ESS ES9018K2M DAC
equipped with a high precision Dual clock (44.1 k system / 48 k system), adopted a asynchronous transfer to reduce the jitter and noise.
DSD Native 5.6 MHz (max) corresponding, PCM 384 kHz / 32 bit (max) corresponding
USB supports 2.8/5.6MHz DSD, 32bit/384kHz PCM; compatible with iOS* device (up to 16bit/48kHz)
3.5 mm mini-plug
RC-5204 4-pin balance output terminal
Line Out output for DAC
Control on left & right panel for Lock Range, Upsampling and Digital Filter adjustment
Removable metal gear design,using MIL-STD-810G military-grade manufacturing specifications to ensure product durability
Battery capacity: 3,200 mAh lithium-ion battery
Battery life: 4.5 h (during the iOS terminal digital use) /6.0 h (analog LINE IN when using)
Battery charging time: 4.5-7.5 hours
Dimensions (W x H x D): 76 x 26 x 154m
Weight (kg): 380g

Περιμένουμε λοιπόν!
Ίσως βιάστηκες λίγο , αυτό http://headfonics.com/2016/08/the-shift-by-peachtree-audio/
φαίνεται να είναι ότι ακριβώς ψάχνεις από μια πολύ σοβαρή εταιρία που φημίζεται για τον αναλογικό της ήχο.

Υ.Γ To pioneer που το βρήκες , καλά καλά δεν κυκλοφόρησε , το βρίσκω μόνο στο amazon.com και στο ebay.

πειτε με γραφικο ή κολλημενο....προσωπικα δεν θα επαιρνα ξανα dac που να μην εχει δικη τροφοδοσια.

Το νόημα το έπιασε ο peter, αναλογικό ήχο θέλουμε, ξεκούραστο. Το Mojo ήταν ένα κλικ πιο ψηφιακό από αυτό που θα ήθελα.
Καίω λεπτομέρεια (στην τιμή που παίζω) και περιμένω να πάρω κάτι πιο smooth. Με λιγότερα db τα 6-8Khz.

Παρένθεση: ετοιμάζω θέμα που θα προκαλέσει «σεισμό» στον τομέα του head-fi. Με ακουογράμματα από διάφορα ακουστικά σε σχέση με το frequency response που δίνει το innerfidelity και την εντύπωση από υποκειμενική ακρόαση. Απλά θα αργήσει λίγο γιατί πρέπει να γράψω τεκμηριωμένη έκθεση.

nickvas: υποννοείς ότι το idsd micro δεν έχει επιλογή να τροφοδοτείται εξωτερικά από ρεύμα;

Εχτές το βράδυ παρατήρησα ότι το συγκεκριμένο dac δεν υποστηρίζει android κινητά, κάτι που σαφώς με περιορίζει.
Μιας και ο πωλητής δεν το είχε στείλει ακόμα, εύκολα ακύρωσα την παραγγελία για να το ξανασκεφτώ.

Κρίμα που δε θα έχουμε εντυπώσεις από το συγκεκριμένο dac/amp. Ανοίγω νέο νήμα για μια νέα αναζήτηση ....

πειτε με γραφικο ή κολλημενο....προσωπικα δεν θα επαιρνα ξανα dac που να μην εχει δικη τροφοδοσια.

...nickvas: υποννοείς ότι το idsd micro δεν έχει επιλογή να τροφοδοτείται εξωτερικά από ρεύμα;

εχει αυτην την επιλογη αλλα δεν ειναι σωστο για μενα.

Αν μιλάμε για συσκευή desktop θα συμφωνήσω με τον Νίκ! Ένας desktop DAC κανονικά θα πρέπει να έχει δική του τροφοδοσία και μάλιστα όσο γίνεται πιο στιβαρή και φροντισμένη! Το βλέπουμε άλλωστε και σε DACs στα οποία προστίθεται εξωτερικό τροφοδοτικό και ο ήχος τους αλλάζει προς το (πολύ) καλύτερο!!
Το iDSD το παίρνεις όμως για αυτό που είναι. Ενας transportable "ελβετικός audio σουγιάς" -όπως έγραφε κ μια ψυχή παλίοτερα- που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως desktop δεδομένου αυτού που είπα πριν... δεν νομίζω πως αξιώνει να αντικαταστήσει desktop DACs με δική τους ή εξωτερική τροφοδοσία!

Όχι το iDSD δεν δέχεται τροφοδοσία από ρεύμα, σε κάθε περίπτωση είναι USB powered απλά σου δίνει την δυνατότητα να μην καταναλώνει μπαταρία!
Υπάρχουν βέβαια λύσεις να αποφύγει κανείς την τροφοδοσία κατευθείαν από τον υπολογιστή πχ iUSB κλπ αλλά αυτό χρειάζεται και άλλη συσκευή και δεν αλλάζει το γεγονός πως η συσκευή είναι USB powered! Μάλιστα νομίζω πως η τροφοδοσία σε κάθε περίπτωση περνάει από την μπαταρία ακόμα δλδ και όταν ΔΕΝ είναι σε battery mode.

Σε όλες τις συσκευές αυτού του τύπου που δεν έχουν εξωτερική τροφοδοσία είναι πάντα καλύτερα το ρεύμα να περνάει
από την μπαταρία από το να δουλεύει απευθείας από το usb.
Το ρεύμα έτσι είναι πάντα πιο καθαρό.
Συνεπώς είναι πλεονέκτημα να είναι πάντα battery powered.
Τα batterry powered dac είναι καλύτερα από τα απευθείας usb powered και όταν είναι δυνατόν
θα πρέπει να προτιμούνται σε πιθανή αγορά.

εγω συμφωνω πως πρεπει να περναει απο καποια μπαταρια....αλλα δεν συμφνω να μπερδευονται αυτα τα δυο μπαταρια και δεδομενα.θα πρεπει να χει δικη του τροφοδοσια για ρευμα με δικο του τροφοδοτικο που να περναει απο μια μπαταρια για να ναι πιο καθαρο...κ απο usb να παιρνω μονο τα τραγουδια. αυτο θα ηταν το ιδανικο....πιστευω πως αμα εκαναν στο ifi να εχει δικη του τροφοδοσια πανω στην συσκευη θα πετουσε....

Σε όλες τις συσκευές αυτού του τύπου που δεν έχουν εξωτερική τροφοδοσία είναι πάντα καλύτερα το ρεύμα να περνάει
από την μπαταρία από το να δουλεύει απευθείας από το usb.
Το ρεύμα έτσι είναι πάντα πιο καθαρό.
Συνεπώς είναι πλεονέκτημα να είναι πάντα battery powered.
Τα batterry powered dac είναι καλύτερα από τα απευθείας usb powered και όταν είναι δυνατόν
θα πρέπει να προτιμούνται σε πιθανή αγορά.

Ναι κατανοητό αλλά νομίζω πως παίζει ένα θέμα με τις πολύ υψηλές αντιστάσεις που έχουν οι περισσότερες μπαταρίες εκτός από κάποιες πολύ συγκεκριμένες (LifeP0 ή κάπως έτσι αν θυμάμαι καλά). Η πολύ υψηλή αντίσταση των μπαταριών κάπου επιρεάζει στην απόδοση... δεν θυμάμαι ακριβώς που!! Ίσως να έχει να κάνει πιο πολύ με την απόδοση του εν/τη ακουστικών και λιγότερο με του DAC... ένας πιο καταρτισμένος τεχνικά ας μας πει ...

αυτο με την αντισταση δεν το χα σκεφτει ποτε....παιζει να εχεις τρελο δικιο....αλλιως οι εταιριες γιατι να μην βαζαν εστω μια υποτυπωδη μπαταρια;

Δεν νομίζω να επηρεάζει καθόλου η αντίσταση της μπαταρίας.
Δουλειά της μπαταρίας είναι να δώσει στο κύκλωμα την τάση και τα αμπέρ που θέλουμε
δεν πάει να έχει ότι αντίσταση θέλει.
Το μόνο που μετράει είναι το ρεύμα να είναι σταθερό και καθαρό.
Τώρα γιατί δεν βάζουν όλοι μπαταρία είναι θέμα μάρκετινγκ , κατασκευής , βάρους κλπ κλπ

πάντως κάπου είχα διαβάσει πως παίζει ρόλο.... δεν ξέρω να το εξηγήσω περαιτέρω τεχνικά!
Όπως το είχα καταλάβει αν κ μπακάλικα ... μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην μπορεί να δώσει το ρεύμα που απαιτείται ακριβώς την στιγμή που απαιτείται λόγω της υψηλής αντίστασης! κάτι τέτοιο!

Αυτό ίσως να παίζει και για αυτό αυτά τα dac είναι κατασκευασμένα για φορητή χρήση
ενώ όταν έχουμε απαιτήσεις πχ σύνδεση σε Hi-Fi αγοράζουμε ένα καλό dac με εξωτερική
τροφοδοσία και ησυχάζουμε.

Αυτό ίσως να παίζει και για αυτό αυτά τα dac είναι κατασκευασμένα για φορητή χρήση
ενώ όταν έχουμε απαιτήσεις πχ σύνδεση σε Hi-Fi αγοράζουμε ένα καλό dac με εξωτερική
τροφοδοσία και ησυχάζουμε.
Ε αυτό είπα κ εγώ πιο πάνω... :-) :-)