Πιστόλια βαφής. Ηλεκτρικα η αερος?

Re: Ηλεκτρικά πιστόλια βαφής!

Το έχω ξαναπεί...βερνικια ΜΟΝΟ με πινελο (ας λενε ότι θέλουν οι συσκευασίες και οι "γνώστες").
Συμφωνω απόλυτα σε ολα με τον Waldorf .

Ότι καλύτερο φίλε μου Waldorf .... για μένα είναι μέσα στα "επιστημονικά" επαγγέλματα. Και όπως σε κάθε μαστοριλίκι ....ο δάσκαλος είναι η βάση....

για οσους ασχοληθουν με το περασμα με πιστολι αερος θα πρεπει να διαλεξουν κομφλερ συνεχους παροχης γιατι φαντασου να βαφεις και καθε λιγο να πρεπει να σταματας για να γεμισει το καζανι;

Τελικά τα αφεντικά δεν συμφωνούν μάλλον να αλλάξει ο τίτλος ή δεν διαβάζουν όλα τα σχόλια :chinscratch: #18 & #19

Και παιδια,τι σχεση υπαρχει σε ευκολια χρησης αναμεσα σε ενα κοφλερ και σε τουτο ας πουμε;
https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=7972

Δεν ειναι ενας αεροσυμπιεστης και τα κοκοψινια του εξειδικευμενα εργαλεια τα οποια θα παρκαρουν σε μια γωνια;Δεν απαιτουν μεγαλα και πολυ οργανωμενα εργαστηρια;Και το αλλο βασικο,τι φορητοτητα υπαρχει σε ενα κομπρεσερ αερα;Τοιχους μπορει να βαψει καποιος με τετοιο;Καγκελα;Τα μαδερια της περγκολας;

Και παιδια,τι σχεση υπαρχει σε ευκολια χρησης αναμεσα σε ενα κοφλερ και σε τουτο ας πουμε;
https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=7972

Δεν ειναι ενας αεροσυμπιεστης και τα κοκοψινια του εξειδικευμενα εργαλεια τα οποια θα παρκαρουν σε μια γωνια;Δεν απαιτουν μεγαλα και πολυ οργανωμενα εργαστηρια;Και το αλλο βασικο,τι φορητοτητα υπαρχει σε ενα κομπρεσερ αερα;Τοιχους μπορει να βαψει καποιος με τετοιο;Καγκελα;Τα μαδερια της περγκολας;

Μερικά χρώματα για τοίχους μπορούν να ψεκαστούν και με κονφλέρ.
Δυστυχώς ο αεροσυμπιεστής σε περιορίζει σε ότι αφορά την φορητότητα αλλά για μένα προσφέρει μακράν καλύτερο και ευκολότερο αλλά και οικονομικότερο αποτέλεσμα από ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό πιστόλι (σαν αυτό που παρέθεσες γιατί από αυτά των 25-50 ευρώ είναι πολύ καλύτερος).
Επίσης σκέψου ότι με τον αεροσυμπιεστή έχεις τα περιθώρια να χρησιμοποιήσεις από κανονικό πιστόλι βαφής μέχρι και μικρο αερογράφο χωρίς να αλλάξεις μηχάνημα κα με ένα κόστος των 20-40 ευρώ.
Εγώ έχω 3 πιστόλια με ένα μόνο μηχάνημα.

Τώρα αν θες φορητότητα πας σε ένα καλό ηλεκτρικό.

Νικο εκεινο κανει μονο αυτη την δουλει.

Ο αερσυμπιεστης κανει ακομη δεκα δουλειες.

Πιστευω αν εχεις χωρο πρεπει να τον επιλεξεις και θα μας θυμηθεις επειτα.

Επισης θα διαφωνησω με τον Ηλια για το βερνικι.

Στρωνει απειρως καλυτερα απο οποιοδηποτε αλλο μεσο.
Σκεφτειτε στα αυτοκινητα να εβαφαν με πινελο.

Συγνώμη δεν διευκρίνισα και μάλλον δεν έγινα αντιληπτός , μιλαγα για βερνικια ξύλου και όχι βαφες μετάλλου . Στο μέταλλο το πιστόλι ειναι αναγκαίο για καλύτερο φινιρισμα .

Ηλία έχουμε και πάλι τις περιπτώσεις των επίπλων με λουστρο τα οποία έχουν απίστευτο φινίρισμα.

Πάντα με την προϋπόθεση πως ο ψεκαστης έχει γνώσεις και χέρι.

Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά πιστόλια βαφής!

Γνώμη μου (όπως και των γεροντομαστόρων που μου έμαθαν τη δουλειά) :αστάρια και βερνίκια ΜΟΝΟ με πινέλο και να "τον σπας τον καρπό".

Για να βάλω και λίγο χιούμορ στην συζήτηση, κάντε το όπως το έκανε ο "Ντανιελ-Σαν" στην ταινία! :-)

Ηλία έχουμε και πάλι τις περιπτώσεις των επίπλων με λουστρο τα οποία έχουν απίστευτο φινίρισμα.

Πάντα με την προϋπόθεση πως ο ψεκαστης έχει γνώσεις και χέρι.

Κυρ κοιτώ οι συμβουλές μου να απευθύνονται στον μέσο ερασιτέχνης μάστορα .
Όλες μου οι παρουσιάσεις και συμβουλές βασίζονται σε βατά-βασικα εργαλεια που όλοι λιγο πολυ έχουν και απλές τεχνικές .
Αν καποιος εχει επαγγελματικό χέρι δεν χρειάζεται καν συμβουλές .

Πολύ χρήσιμο θέμα και έλειπε!

Προσωπικά πήρα πρόσφατα αεροσυμπιεστή με σκοπό να τον χρησιμοποιήσω ΚΑΙ για βάψιμο (με τα κατάλληλα εξαρτήματα), ενώ εδώ και χρόνια σκεφτόμουν αντ'αυτού να πάρω ηλεκτρικό πιστόλι βαφής. Δεν το έχω αξιοποιήσει ακόμη, όμως έχω την εντύπωση (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) πως για να βάψεις μεγάλες επιφάνειες χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα αέρα, άρα και μεγάλο καζάνι, κάτι που λείπει από τους φτηνότερους αεροσυμπιεστές. Θα πει κάποιος από την άλλη, όσο ανεβάζει πίεση ξανά το κομπρεσέρ θα θέλει έτσι κι αλλιώς γέμισμα το δοχείο με το χρώμα οπότε προλαβαίνεις να συνεχίσεις τη δουλειά άφοβα.

Πέραν αυτού, η "άχνα" ή το πώς στρώνει το χρώμα στην επιφάνεια, νομίζω πως είναι ανάλογα δύο πραγμάτων: α) το ακροφύσιο και β) το πόσο καλός είναι ο χειριστής. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που δούλεψα ψεκασμό για βάψιμο και σίγουρα είμαι σκουριασμένος, αλλά έτσι θυμάμαι.

Κυριάκο δεν το εννοώ για εσένα προσωπικά που ανέφερες περί στρωσίματος, γενικά το λέω. Προσωπικά αν πιάσω τώρα στο χέρι μου πιστόλι βαφής, θα τα κάνω όλα μπάχαλο χαχαχα!

Ναι Νίκο, εξάσκηση χρειάζεται και σωστή ρύθμιση του πιστολιου τόσο σε βελάκια, ποσότητες αέρα και χρώματος και σωστή αραιωση του χρώματος.
Το αποτέλεσμα όμως θα σε δικαιώσει.

Επίσης τα σύγχρονα πιστόλια βλέπε ΗVLP δουλεύουν μέχρι και σε 0,7 bar πίεσης οπότε ένα κομπρεσερ που φουλαρει στα 8 επαρκεί για βαφή μιας επιφάνειας πχ 1τμ.

Last edited:
Επί του παρόντος ναούμ (από Αστερίξ είναι αυτό), ένα σετάκι εργαλείων αέρος που έχει η Stanley, μέσα στο οποίο έχει και πιστόλι βαφής, αξίζει για τον αρχάριο? Το τσεκάρω μήνες τώρα. Έχω το κομπρεσέρ και δεν έχω τίποτα να του συνδέσω χαχαχα!

Προφανώς μετά θα βάλω στόχο για σωστό πιστόλι βαφής...

Θα σου προτεινα να τσεκαρεις κατι τετοιο.
https://www.pavlatos-tools.gr/index.php?route=product/product&product_id=4080

Ειτε σε 1,6 ειτε σε 1,8 μπεκ.
Οι περισσοτεροι φανοποιοι περνουν τα υποστρωματα τους με αυτα τα πιστολια.
Με τα μπεκ τι γινεται?
Είναι ιδια για όλα και αλλαζει η ποσοτητα η αλλα μπεκ είναι για λαδομπογιες και αλλα για λουστρα?

Η καθετη η η οριζοντια δεσμη τι ρολο παιζει?

Ανάλογα με το ιξωδες του υλικου που ψεκάζουμε επιλέγουμε και ανάλογο μπέκ .

Για παράδειγμα τα υλικά με χαμηλό ιξώδες ψεκάζονται με μπέκ 1,0 όπως τα βερνίκια, αστάρια κτλ. Τα υλικά μεσαίου ιξώδους με μπέκ 1,3 ή 1,7 όπως η λαδομπογιές, βερνικοχρώματα, μίνιο κτλ ενώ τα υψηλού ιξώδους υλικά με 2,0 ή 2,5 η και 2,8 οπως σιδηροστοκοι πιστολιου σοφασερ κλπ κλπ.

Τωρα η καθετη, οριζοντια η συγκεντρωτικη δεσμη ειναι αναλογη της ειπφανειας και πως βολευει καθεναν να ψεκαζει.

Ανάλογα με το ιξωδες του υλικου που ψεκάζουμε επιλέγουμε και ανάλογο μπέκ .

Για παράδειγμα τα υλικά με χαμηλό ιξώδες ψεκάζονται με μπέκ 1,0 όπως τα βερνίκια, αστάρια κτλ. Τα υλικά μεσαίου ιξώδους με μπέκ 1,3 ή 1,7 όπως η λαδομπογιές, βερνικοχρώματα, μίνιο κτλ ενώ τα υψηλού ιξώδους υλικά με 2,0 ή 2,5 η και 2,8 οπως σιδηροστοκοι πιστολιου σοφασερ κλπ κλπ.

Τωρα η καθετη, οριζοντια η συγκεντρωτικη δεσμη ειναι αναλογη της ειπφανειας και πως βολευει καθεναν να ψεκαζει.

Ευχαριστω πολύ!

Ωραίος Κυριάκο, όχι πως έχω πιστόλι ή θα πάρω σύντομα (δεν τα συμπαθώ κιόλας), αλλά με ενδιέφερε να λύσω μερικές απορίες σχετικά με αυτά.