Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Ναι φίλε , διάβασα αυτό που εγραψες για το ατυχημα με τ μικρο κομματι.

Σημερινή δοκιμή με σανιδάκι πλάτους 6 εκ: η πλάνη ακουγεται σαν να ζορίζεται. Μάλλον η ρύθμιση στο μισό χιλ βάθος πέφτει πολλή για την συγκεκριμένη πλάνη. Μπορεί και να έφτεγε ο τύπος του ξύλου...

Ρυθμισε τον στα 0.2, 0.3 χιλιοστα και ας το περνας 1-2 φορες παραπανω το ξυλο.
Ειτε χοντρο ειτε μαλακο ξυλο το μηχανημα θα ζοριζεται λιγοτερο και θα αποδιδει καλυτερα.

Απάντηση: Re: Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Ναι φίλε , διάβασα αυτό που εγραψες για το ατυχημα με τ μικρο κομματι.

Σημερινή δοκιμή με σανιδάκι πλάτους 6 εκ: η πλάνη ακουγεται σαν να ζορίζεται. Μάλλον η ρύθμιση στο μισό χιλ βάθος πέφτει πολλή για την συγκεκριμένη πλάνη. Μπορεί και να έφτεγε ο τύπος του ξύλου...

Εγω την εχω περιπου στο 0,7 και δεν εχω δει θεμα ζορισματος.

Ρυθμισε τον στα 0.2, 0.3 χιλιοστα και ας το περνας 1-2 φορες παραπανω το ξυλο.
Ειτε χοντρο ειτε μαλακο ξυλο το μηχανημα θα ζοριζεται λιγοτερο και θα αποδιδει καλυτερα.

Δυστυχώς, έτσι όπως έγινε η κατασκευή, το βάθος πλανίσματος δεν αλλάζει.

Εγω την εχω περιπου στο 0,7 και δεν εχω δει θεμα ζορισματος.
Για την ακρίβεια, στο φαρδύ κομμάτι βγάζει ήχο πολύ πιο έντονο. Μπορεί αυτό να μην σημαίνει ότι ζορίζεται.

Για την ακρίβεια, στο φαρδύ κομμάτι βγάζει ήχο πολύ πιο έντονο. Μπορεί αυτό να μην σημαίνει ότι ζορίζεται.

Δεν ξέρω αν ζορίζεται αλλά είναι λογικό να ακούγεται περισσότερο.
Παράγει περισσότερο έργο.

Καλύτερα στην πλάνη να κάνετε ρύθμιση για την λιγότερη δυνατή αφαίρεση υλικού και να περνάτε το τεμάχιο πολλές φορές. Είναι και πιο ασφαλές, το εργαλείο δουλεύει πιο άνετα και το αποτέλεσμα στο ξύλο πιο καλό. Το 0,7mm το θεωρώ πολύ.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλύτερα στην πλάνη να κάνετε ρύθμιση για την λιγότερη δυνατή αφαίρεση υλικού και να περνάτε το τεμάχιο πολλές φορές. Είναι και πιο ασφαλές, το εργαλείο δουλεύει πιο άνετα και το αποτέλεσμα στο ξύλο πιο καλό. Το 0,7mm το θεωρώ πολύ.

Ακριβώς. Όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Προτείνω σε όσους έχουν ηλεκτρικές πλάνες, να πάρουν κάποια κλασική χειρός και να πλανίσουν μερικά ξύλα πρώτα με αυτήν. Να παίξουν με τη ρύθμιση του μαχαιριού, να το ακονίζουν σωστά, να γυαλίσουν το πέλμα της... Εμένα με βοήθησε πολύ η πλάνη χειρός και το ροκάνι να κατανοήσω καλύτερα τη λειτουργία και τη διαδικασία, την κίνηση σε σχέση με τα νερά του ξύλου, το πιάσιμο του εργαλείου και άλλα που βοηθούν και στη χρήση της ηλεκτρικής.
Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποια πανάκριβη veritas, και μια απλή stanley μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά από κάθε άποψη.

Προτείνω σε όσους έχουν ηλεκτρικές πλάνες, να πάρουν κάποια κλασική χειρός και να πλανίσουν μερικά ξύλα πρώτα με αυτήν. Να παίξουν με τη ρύθμιση του μαχαιριού, να το ακονίζουν σωστά, να γυαλίσουν το πέλμα της... Εμένα με βοήθησε πολύ η πλάνη χειρός και το ροκάνι να κατανοήσω καλύτερα τη λειτουργία και τη διαδικασία, την κίνηση σε σχέση με τα νερά του ξύλου, το πιάσιμο του εργαλείου και άλλα που βοηθούν και στη χρήση της ηλεκτρικής.
Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποια πανάκριβη veritas, και μια απλή stanley μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά από κάθε άποψη.

+1 σέ όλα
Από πλάνη χειρός ξεκίνησα καί είδα πώς δουλεύει,ρύθμισα τό μαχαίρι,τό ακόνισα κ.τ.λ
Στήν επιτραπέζια ηλεκτρική πλάνη Proxxon στίς δοκιμές πού έκανα τήν έχω στήν ρύθμιση 0,4 mm,καί εκτός τών πολύ σωστών πού αναφέρει παραπάνω ο Κώστας,είδα ότι σέ χαμηλή ρύθμιση καί πολλά περάσματα τό ξύλο περνάει επάνω από τά μαχαίρια καί πολύ πιό ομαλά,όπως είναι φυσικό βέβαια.

Καλα, μπαλσα πλανιζεις η εχεις καινουριες λαμες τις bosch επανω?

Οχι, πευκο δοκιμασα κυριως.
Ε ναι!

+1 σέ όλα
Από πλάνη χειρός ξεκίνησα καί είδα πώς δουλεύει,ρύθμισα τό μαχαίρι,τό ακόνισα κ.τ.λ
Στήν επιτραπέζια ηλεκτρική πλάνη Proxxon στίς δοκιμές πού έκανα τήν έχω στήν ρύθμιση 0,4 mm,καί εκτός τών πολύ σωστών πού αναφέρει παραπάνω ο Κώστας,είδα ότι σέ χαμηλή ρύθμιση καί πολλά περάσματα τό ξύλο περνάει επάνω από τά μαχαίρια καί πολύ πιό ομαλά,όπως είναι φυσικό βέβαια.
Σιγουρα περναει πιο ομαλα. Επειδη εχω δοκιμασει και με μεγαλυτερο παχος πλανισματος, καπου στο 0,5-1 θεωρησα οτι μου κανει.

Μάλλον αυτό συμβαίνει. Θα της αλλάξω και μαχαίρια καλού-κακού μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το κακό με τις χειροκίνητες πλάνες είναι η τιμή τους. Από ότι έχω καταλάβει, για να κάνεις δουλειά χρειάζεσαι 2-3 σε διαφορετικά μεγέθη οπότε μιλάμε για ολόκληρη επένδυση. Έχω βάλει εδώ και καιρό στο πλάνο να αγοράσω μία μεσαίου μεγέθους, αλλά πάντα όταν έρχεται η ώρα, τα ηλεκτρικά εργαλεία έχουν μηδενίσει το μπάτζετ.

Άλλαξα τα μαχαίρια της πλάνης σήμερα και πρόσεξα το εξής: Κάθε μαχαίρι έχει 2x ακέφαλες βίδες άλεν και 3x εξάγωνες βίδες. Με τις 2 ακέφαλες ρυθμίζεται το ύψος που θα κάτσει το μαχαίρι και αφού καταλήξουμε στο επιθυμητό, ξεβιδώνουμε τις εξάγωνες για να σφηνώσει η ράγα που κρατάει το μαχαίρι.
Είναι πολύ εύκολο το μαχαίρι να κάτσει στραβά (η μία ακέφαλη να το σπρώχνει πιο ψηλά από την άλλη) οπότε και το ξύλο να πλανίζεται στραβά. Επίσης μου λύθηκε η απορία πως μπορεί κάποιος να πλανίζει καλά ρυθμίζοντας (από τον κόκκινο ρυθμιστή) στο μηδέν, και γιατί η πρώτη πλάνη που είχα πάρει δεν πλάνιζε τίποτα στις χαμηλές κλίμακες.
Έκανα τις πρώτες δοκιμές αλλά θέλει λίγο τον χρόνο του για να σεταριστεί σωστά το εργαλείο.

Δημητρη βαλτο στο 0 και με μια μεταλικη ρηγα δες εαν τα μαχαιρια σου ειναι ορθα ρυθμιζμενα,αλλιως ξαναρυθμιζεις!

Re: Απάντηση: Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Δημητρη βαλτο στο 0 και με μια μεταλικη ρηγα δες εαν τα μαχαιρια σου ειναι ορθα ρυθμιζμενα,αλλιως ξαναρυθμιζεις!

Σωστός! Ευχαριστώ για την συμβουλή.

Πιστεύω να πόσταρα στο σωστό νήμα....
Λοιπόν.............επειδή δεν βλέπω να το γλυτώνω το μηχάνημα, θέλω γνώμη άν κάποιος έχεις ξεχονδριστήρα, να πεί κάποια γνώμη για μοντέλο. Κάτι τέτοιο ψάχνω, όχι απαραίτητα αυτή την μάρκα, άν και βλέπω και τιμές μέχρι και 700 ευρώ..

https://papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&product_id=878

Σίγουρα κορυφη ειναι τα DeWalt. Απο εκει και περα τι ποσο διαθετεις;
Μια καλη περιπτωση ειναι αυτο
https://www.lefeld.de/scheppach-dickenhobel-plm1800-152-330mm.html

Αλλιως αν θες απο Ελλάδα ο jet που εβαλες στο link ειναι εδω σε καλη τιμη

https://www.e-unicut.com/site/product/Ξεχονδριστήρας-JET-JWP-12-M?prdId=JET-JWP-12-M&extLang=

Στάλθηκε από το WAS-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Γιάννη, εγώ έχω το Dewalt. Καλός είναι, δεν ξέρω αν είναι και όντως ο καλύτερος, μόνο αυτόν έχω δοκιμάσει.
Πιστεύω οτι κι αυτός που κοιτάς (JET) θα είμαι μια χαρά όπως και κάποιες άλλες καλές μάρκες που κυκλοφορούν και σε λογικές τιμές, όπως πχ Metabo και Makita.
Αυτό που δεν ξέρω αν σε βολεύει όμως είναι το φάρδος ξεχονδρίσματος.

Το φάρδος είναι γενικώς από ότι βλέπω μεταξύ 315-330. Εντάξει.... νομίζω οτι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος απο αυτά που θέλω να κάνω. Σίγουρα είναι πιο μεγάλο απο τα αντίστοιχα που έχουν και επάνω πλάνη.
Απο εκει και πέρα, πάω σε ξυλουργείο για μεγαλύτερες επιφάνειες.

Psilos.. απο εκεί πού λες έχεις παραγγείλει? Δεν ξέρω τι μεταφορικά θα βγουν για αυτό.