Πλάνη όσα ξέραμε μέχρι τώρα για την σχέση κεφαλής/βραχίονα;

Το κακό είναι ότι αν έχουμε 2 διαφορετικές συσκευές ή συστήματα ακούμε από αυτό που μας αρέσει περισσότερο τελικά.

Το κακό είναι ότι αν έχουμε 2 διαφορετικές συσκευές ή συστήματα ακούμε από αυτό που μας αρέσει περισσότερο τελικά.
Δεν ειναι απολυτο αυτο. Προσωπικα, κανω και το αντιθετο, μαλιστα για μεγαλα διαστηματα. Απλα, οι "δευτερες" επιλογες μου γινονται πολυ προσεκτικα ,με σκοπο να μην ξεφευγουν πολυ, τουλαχιστον τονικα , απο τις καλυτερες μου επιλογες. Το στιγμα των προτιμησεων του, οπως μας το περιεγραψε ο Jim , για μενα τουλαχιστον ειναι οικειο. Ξερω πως παιζει η vasari , κι ας μην την ακουσα. Ακουω χρονια τωρα ομως , την ιδια γεννητρια , με 4 διαφορετικες βελονες, δυο απο τις οποιες ειναι αυτες που προσφερει η gold note στις vasari gold & red. Θεωρω οτι ειναι σε "καλο δρομο" εφ'οσον οπως λεει του αρεσει , αφου μαλιστα επελεξε αυτη την "αποψη" μετα απο μια πολυ φημισμενη ΜΜ που ειχε ή πιθανον ακομη να εχει . Απο εδω και μετα ομως, η αληθεια ειναι οτι αρχιζουν τα δυσκολα.

Δεν ειναι απολυτο αυτο. Προσωπικα, κανω και το αντιθετο, μαλιστα για μεγαλα διαστηματα. Απλα, οι "δευτερες" επιλογες μου γινονται πολυ προσεκτικα ,με σκοπο να μην ξεφευγουν πολυ, τουλαχιστον τονικα , απο τις καλυτερες μου επιλογες.
Προσωπικά θα άκουγα από "δεύτερο" αν ήταν σε διαφορετικό τόπο από το κανονικό σύστημα. Είχα σκεφτεί κάποτε να έχω ένα δεύτερο πικαπ με ΜΜ κεφαλή για κάτι παλιά 45άρια που έχω αλλά επειδή δεν τα ακούω πολύ συχνά δεν προχώρησα.
Πάντως δεν είναι κακό να έχεις και μια διαφορετική "ερμηνεία" των δίσκων σου.

Αν ξεκινα απο εδω, καλως. Αν καταληγει (ισως οριστικα) θα ελεγα παρε το χρονο σου και προχωρα το πιο περα. Απ εκει και περα αρχιζουν τα ωραια, αλλα χρειαζεται προσοχη .
Αν δεν το κατάλαβα καλά συγχώρεσε με άλλα δεν έχω κανένα σκοπό για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή σε κανενα τομέα στο σύστημα μου (Το καλο), απλά γιατί ανεξαρτήτου κόστους δεν περνει σχεδον πουθενά αλλού βελτίωση αυτή τη στιγμή.
Για να μην παρεξηγηθώ ανεξαρτήτου κόστους δεν εννοώ να έρθει ένα πικαπ των 20.000 euro αναφέρομαι σε νορμάλ νούμερα.
Άρα Το μόνο που μου μένει είναι η κεφαλοβελονα και προτιμώ τις mm.
Αν και από όσα έχω ακούσει τελευταία μπορεί και να έρθει πικαπ των 20.000 και να το πατήσω κιολας🤪

Αν δεν το κατάλαβα καλά συγχώρεσε με άλλα δεν έχω κανένα σκοπό για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή σε κανενα τομέα στο σύστημα μου (Το καλο), απλά γιατί ανεξαρτήτου κόστους δεν περνει σχεδον πουθενά αλλού βελτίωση αυτή τη στιγμή.
Για να μην παρεξηγηθώ ανεξαρτήτου κόστους δεν εννοώ να έρθει ένα πικαπ των 20.000 euro αναφέρομαι σε νορμάλ νούμερα.
Άρα Το μόνο που μου μένει είναι η κεφαλοβελονα και προτιμώ τις mm.
Αν και από όσα έχω ακούσει τελευταία μπορεί και να έρθει πικαπ των 20.000 και να το πατήσω κιολας🤪
Μα δεν ειπα οτι εχεις σκοπο να αλλαξεις κατι τωρα ή μετα (αλλωστε πως να το ξερω) , αλλα ουτε και προτεινα να κανεις.Εβαλα δυο ΑΝ στην σκεψη μου , και το τελευταιο σχολιο μου, τις ΜΜ αφορα. Αν ερωτηθω μπορω να προτεινω.

Όπως μου αρέσουν διαφορετικά είδη μουσικής έτσι μου αρέσουν και συσκευές με διαφορετική χροιά. Δεν είναι θέμα καλύτερου - χειρότερου αλλά ποικιλίας και αλλαγής, μου αρέσουν όλα. Αυτό το νόημα έχουν τα δεύτερα, τρίτα, τέταρτα κλπ. Αν μιλάμε για πικάπ ένας δεύτερος βραχίονας εξωτερικά του υπάρχοντος πικάπ είναι πιο έυκολο από ένα δεύτερο πικάπ χωροταξικά. Αν έχει και αποσπώμενο headshell τότε ανοίγει ο δρόμος για όσες κεφαλές - βελόνες θέλει ο καθένας. Για φθαρμένους ή μονοφωνικούς δίσκους αλλά και απλά για παιχνίδι - πειραματισμό -διαφορετική χροιά.

Όπως μου αρέσουν διαφορετικά είδη μουσικής έτσι μου αρέσουν και συσκευές με διαφορετική χροιά. Δεν είναι θέμα καλύτερου - χειρότερου αλλά ποικιλίας και αλλαγής, μου αρέσουν όλα. Αυτό το νόημα έχουν τα δεύτερα, τρίτα, τέταρτα κλπ. Αν μιλάμε για πικάπ ένας δεύτερος βραχίονας εξωτερικά του υπάρχοντος πικάπ είναι πιο έυκολο από ένα δεύτερο πικάπ χωροταξικά. Αν έχει και αποσπώμενο headshell τότε ανοίγει ο δρόμος για όσες κεφαλές - βελόνες θέλει ο καθένας. Για φθαρμένους ή μονοφωνικούς δίσκους αλλά και απλά για παιχνίδι - πειραματισμό -διαφορετική χροιά.
Που να δεις με δυο βραχιονες με αποσπωμενα headshells τι γινεται :LOL:

• Like
Reactions: Kostas P.
Μα δεν ειπα οτι εχεις σκοπο να αλλαξεις κατι τωρα ή μετα (αλλωστε πως να το ξερω) , αλλα ουτε και προτεινα να κανεις.Εβαλα δυο ΑΝ στην σκεψη μου , και το τελευταιο σχολιο μου, τις ΜΜ αφορα. Αν ερωτηθω μπορω να προτεινω.
Να ερωτηθείς να ερωτηθείς!!!

ερωτώ τη τεχνητή νοημοσύνη

is it possible to mount a 16 mgr weight like ortophon Anna cartridge to sme V tonearm?

η απάντηση

Yes, it is possible to mount the Ortofon Anna cartridge (16g) to an SME V tonearm, provided proper setup adjustments are made. Here's the breakdown:

1. Weight Compatibility

• Cartridge Mass: The Ortofon Anna weighs 16g, within the SME V's recommended range (3.5–18g).
  • Tonearm Effective Mass: The SME V has an effective mass of 9.5g. Combined with the Anna's mass, the total effective mass is 25.5g.

2. Resonance Frequency

1742650147725.png

3. Setup Considerations

• Tracking Force: The Anna requires 2.8–3.2g of tracking force. The SME V's counterweight can be adjusted to achieve this.
  • VTA Adjustment: The SME V allows precise vertical tracking angle adjustments, critical for heavier cartridges.
  • Alignment: Use a protractor (e.g., Baerwald, Stevenson) to ensure proper cartridge alignment and overhang.

4. Verification

• Confirm compatibility with SME’s guidelines.
  • Test resonance post-installation using a turntable strobe or app.
Conclusion: The Ortofon Anna and SME V are compatible with careful setup. Focus on resonance tuning, VTA, and alignment for optimal performance.

To "C" στην εξισωση ειναι το Compliance ( ενδοτικοτητα) . Η ortofon στη σελιδα της δηλωνει 9cu για την Anna και οχι 12cu οπως υπολογισε ο ΑI .
Επομενως βασει της πληροφοριας απο την ortofon η συχνοτητα συντονισμου MC Anna / SME V ειναι 10.506 Hz και οχι 9.1 Hz

Mε C=9cu , για να ηταν η συχνοτητα συντονισμου στα 9.1 Hz , η συνολικη effective mass ( M arm + M cart ) θα επρεπε να ηταν 34 γρ. (οχι 25.5 γρ)

Επισης δεν βλεπω να υπολογισε ο ΑΙ το βαρος για βιδες / παξιμαδια κλπ

Last edited:
Θα ηθελα να κανω ενα σχολιο γι αυτο που ακουμε συνεχεια , δηλαδη το : " This (resonance frequency) falls within the ideal 8-12 Hz range........."

Ας το κανουμε νουμερα αυτο. Σημερα , μια ενδοτικοτητα γυρω στα 15 cu ειναι ισως η πλεον κοινη .........
Αν τωρα η κεφαλη ζυγιζει 8γρ , που ειναι παλι πολυ κοινο βαρος τοσο σε ΜΜ οσο και σε MC κεφαλες , αυτο σημαινει οτι για να εχουμε συχνοτητα συντονισμου
8 Hz με την κεφαλη αυτη , χρειαζομαστε ενα βραχιονα με effective mass 18.5 γρ ( 26.5 γρ με την κεφαλη ) , και για μια συχνοτητα συντονισμου 12 Hz με την ιδια κεφαλη , χρειαζομαστε ενα βραχιονα με effective mass 3.7 γρ ( 12 γρ με την κεφαλη ).
Δηλαδη ΟΛΟΙ οι βραχιονες μας κανουν ................... ΟΛΟΙ .

Αυτο το ανεκδοτο, καποτε πρεπει να σταματησει νομιζω ;

• Like
Reactions: vlad66
Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό το ανέκδοτο γιατί δεν βολεύει τους κατασκευαστές.
Όλους τους!!
Βραχιόνων, κεφαλών κ.ο.κ.

Όσοι κάνανε την "δοκιμή" στα πικάπ τους -να "φύγουν" από τα ψηλά προς τα χαμηλά, είδαν την διαφορά από 1ο χέρι...

Και είναι κάμποσοι εδώ μέσα..

Το χαμηλά είναι κάπου πολύ κοντά στα 8-8,5Hz
Το ψηλά είναι από τα 9Hz και πάνω..

Όσο αφορά τις δικές μου δοκιμές, προτιμώ τα 7,5Hz από τα "ιδανικά" 10

Τι να σου κάνει η ΑΙ ;;;
Η καημένη διαβάζει το διαδίκτυο και κάνει απλούς υπολογισμούς...
Δεν έχει πικάπ να κάνει μόνη της δοκιμές.... :LOL:

To "C" στην εξισωση ειναι το Compliance ( ενδοτικοτητα) . Η ortofon στη σελιδα της δηλωνει 9cu για την Anna και οχι 12cu οπως υπολογισε ο ΑI .
Επομενως βασει της πληροφοριας απο την ortofon η συχνοτητα συντονισμου MC Anna / SME V ειναι 10.506 Hz και οχι 9.1 Hz

Mε C=9cu , για να ηταν η συχνοτητα συντονισμου στα 9.1 Hz , η συνολικη effective mass ( M arm + M cart ) θα επρεπε να ηταν 34 γρ. (οχι 25.5 γρ)

Επισης δεν βλεπω να υπολογισε ο ΑΙ το βαρος για βιδες / παξιμαδια κλπ
Σωστά τα γράφεις, σωστές και οι διορθώσεις στην ΑΙ. Έχω όμως την εντύπωση, αν κάνω λάθος με διορθώνεις, ότι παρά τους υπολογισμούς μια κεφαλή 16 grm είναι πάρα πολύ βαριά για τον συγκεκριμένο βραχίωνα, παρά το αποσβεστικό υλικό (σιλικόνη) που έχει για να κρατάει χαμηλά το πλάτος συντονισμού.

Απο τη στιγμη που ο βραχιονας μπορει να χειριστει ανετα το βαρος της κεφαλης προσωπικα δεν θα ειχα προβλημα.
Οποια και να ειναι η συνολικη ενεργος μαζα βραχιονα/κεφαλης , απο τη στιγμη που η compliance της κεφαλης ειναι βολικη , η συχνοτητα συντονισμου θα ειναι διαχειρισιμη κυριως αν υπαρχει και η δυνατοτητα χρησης damping απο τον βραχιονα. Το πλατος συντονισμου , αφορα επισης αμεσα την αποτελεσματικοτητα του damping απο πλευρας αναρτησης της κεφαλης . Στην MC Anna πιστευω οτι θα ειναι πολυ μελετημενη , επιπλεον θα εχει και την "υποστηριξη" του damping απο τον SME αν και εφ'όσον χρειαστει. (προσωπικη εκτιμηση , ειναι οτι ακουστικα το θεμα πλατους συντονισμου -αν καταλαβα καλα τι εννοεις- θα περιστραφει γυρω απο το θεμα αρμονικων , λογω αμεσης σχεσης και αποτελεσματικοτητας της αναρτησης/damping της κεφαλης ).
Δεν με ανησυχει η "ανομοιομορφη" κατανομη μαζας οπως ειπα αρκετες φορες. Θεωρητικα μπορει να συμφωνω, αλλα στην πραξη δεν μπορει να ειναι ολα βολικα και παντα. αν για παραδειγμα ο βραχιονας ειχε 15γρ εν. μαζα και η κεφαλη ζυγιζε 10.5γρ, δεν πιστευω οτι τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα.
Το ειδα στην πραξη αυτο με διαφορες κεφαλες στους δικους μου βραχιονες .
Η εμμονη (δεν μιλω για σενα) στην ομοιομορφη κατανομη μαζας, σημαινει ενα μονο πραγμα και αυτο ειναι μια κεφαλη σχεδιασμενη για ενα βραχιονα , και αυτο φυσικα δεν ειναι εφικτο. Μπορει καπου να υπαρχουν και μερικες που "τηρουν" αυτες τις (μηχανικες) προυποθεσεις , αλλα δεν ειμαστε σιγουροι αν τηρουν αυτα που χρειαζεται ενα συστημα απο πλευρας ηχου.
Επομενως, η γνωμη μου ειναι να ταιριαξουν οσο το δυνατον περισσοτερα πραγματα γινεται και μπορεις μεταξυ βραχιονα /κεφαλης, και να απολαμβανεις το αποτελεσμα. Στην περιπτωση σου θα ελεγα οτι ειναι σχεδον ιδανικο το "παντρεμα" κοντα στα 10 Hz που πολλοι θεωρουν ως "τελειο".
Απ'εκει και περα, θα χρειαστει λιγο πειραματισμος.

Last edited:
Για ποιό λόγο; Παρακαλώ, αν είναι εύκολο, ανάλυσε το...

το αποδίδω στον τρόπο που δουλεύουν όλες οι αναρτήσεις..
θα δώσουν το καλύτερο δυνατό όταν "φορτιστούν" κατά ένα ικανό ποσοστό.

στην περίπτωση των κεφαλών όταν "κυνηγάμε" τα 8,5Hz τους δίνουμε αυτό το "κάτι παραπάνω" σε μάζα , που σημαίνει περισσότερο "φορτίο" (άρα καλύτερη λειτουργία της ανάρτησης)

ξαναλέω ότι "όσο αφορά τις δικές μου δοκιμές...." άλλος μπορεί να προτιμά τα 10Hz.
(θα το δεχτώ, αρκεί να έχει κάνει δοκιμές...)

θα μου πεις, όταν περάσουν τα χρόνια και η κεφαλή δεν έχει γράψει πολλές ώρες με το διαμάντι να είναι άψογο, τι γίνεται με τις αναρτήσεις ;;
εκεί θέλει "ψάξιμο" ...