Plex : πλήρης μετατροπή ενός mac σε media server

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
plex-header.gif

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το θέμα αναπαραγωγής ήχου & εικόνας από mac, γνωρίζουν ήδη τις εστί Plex.

Οι υπόλοιποι είναι ευκαιρία να μάθουν όμως τι είναι, τι κάνει, τι υποστηρίζει...

Είναι ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το Apple FrontRow, αλλά με περισσότερες δυνατότητες, ενώ το μεγάλο του προσόν είναι ότι είναι δωρεάν.

Έχει πολύ ωραία σχεδίαση, υποστηρίζει το γνήσιο χειριστήριο Apple Remote, είναι πολύ λειτουργικό, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής skins, υποστηρίζει βιβλιοθήκες & ταξινομήσεις, διαχειρίζεται φωτογραφίες, βίντεο, ήχο και με την χρήση plug-ins, έχει συνδεσιμότητα με πάρα πολλούς χώρους στο διαδίκτυο :

iTunes.png
iPhoto.png
Aperture.png
4oD.jpg
AppleMovieTrailers.png

arte.tv.jpg
BBCiPlayer.png
CBSSports.png
CNN.png

Last edited:
Όπως ανέφερα κ παραπάνω, εμφανισιακά είναι πολύ καλό :

imgHomeMediaStream-w900.jpg

imgMov2001-w900.jpg

imgTvArrested-w900.jpg

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.

Την τελευταία έκδοση 0.8.3 θα την βρείτε ΕΔΩ.

Αυτή η έκδοση υποστηρίζει πλήρως το Snow Leopard, έχουν διορθωθεί πολλά λάθη της προηγούμενης έκδοσης, ενώ έχει κ νέα χαρακτηριστικά :

Plex.jpg

Αναλυτικά θα βρείτε ΕΔΩ τα νέα χαρακτηριστικά του.

Στο blog αυτό θα παρακολουθείτε τα νέα του Plex.

Τέλος, ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τρέχοντες συζητήσεις, στο δικό του φόρουμ, όπου θα βρείτε πολλές πληροφορίες.

Last edited:
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο του plex είναι ότι συνεργάζεται άψογα και με τα harmony remotes. Επομένως, με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού από το τηλεχειριστήριό μας μπορούμε να ανοίξουμε το plex, να ανοίξουμε τον ενισχυτή μας, να ανοίξουμε την τηλεόρασή μας (και ταυτόχρονα να μαυρίσει η οθόνη του mac μας, αν θέλουμε), και να έχουμε πλήρη έλεγχο του home cinema μας, να περιηγηθούμε στα μενού του plex κ.λπ., χωρίς να μας είναι απαραίτητο το apple remote.

Επίσης, να συμπληρώσω στα όσα πολύ χρήσιμα έγραψε ο Μιχάλης, ότι το plex κατεβάζει αυτόματα από το διαδίκτυο τις συνόψεις των ταινιών και των σειρών που έχουμε στους δίσκους μας, μαζί με το artwork τους, τις ταξινομεί με βάση οποιαδήποτε παράμετρο του ορίσουμε (αστεράκια από κριτικές, πιο πρόσφατες, πιο παλιές, αλφαβητικά κ.λπ., κ.λπ.) και γενικά μας λύνει τα χέρια. Σημειώστε επίσης ότι είναι πολύ ελαφρύ, επιβαρύνοντας ελάχιστα το σύστημα, ακόμα και όταν παίζει 1080p.

Το χρησιμοποιώ εδώ και 8 μήνες περίπου, και μπορώ με σιγουριά να πω ότι αποτελεί την ιδανική λύση για όσους σκέφτονται να κάνουν το switch σε mac, με προσανατολισμό το hc.

Last edited:
Εβαλα τη τελευται εκδοση στο macbook pro - snow leoprad, αλλα δεν μπορω να δω υποτιτλους σε .mkv
Exv egkatasthsei περιαν, kai sto vlc βλεπω κανονικα υποτιτλους.

To βρηκα τελικα, αλλα καθε φορα που αρχιζει ενα νεο βιντεο πρεπει να το ενεργοποιεις απο το μενου, χειροκινητα... δεν υπαρχει τροπος να φορτωνει αυτοματα τους εξωτερικους υποτιτλους σε .srt ?

Ευχαριστώ πολύ, μόλις εγκατέστησα το plex και φαίνεται πολύ πολύ καλό....μήπως ξέρει κανείς πώς μπορεί να μαυρίζει η οθόνη του ι mac που έχω και να δείχνει μόνο μέσω της τηλεόρασης που το έχω συνδέσει ?

Ευχαριστώ πολύ, μόλις εγκατέστησα το plex και φαίνεται πολύ πολύ καλό....μήπως ξέρει κανείς πώς μπορεί να μαυρίζει η οθόνη του ι mac που έχω και να δείχνει μόνο μέσω της τηλεόρασης που το έχω συνδέσει ?

Μέσα στο plex, πηγαίνεις: preferences->system->display. Εκεί επιλέγεις στο resolution την οθόνη στην οποία θέλεις να προβάλλεται το plex, και από κάτω στο display blanking, επιλέγεις blank displays.

To βρηκα τελικα, αλλα καθε φορα που αρχιζει ενα νεο βιντεο πρεπει να το ενεργοποιεις απο το μενου, χειροκινητα... δεν υπαρχει τροπος να φορτωνει αυτοματα τους εξωτερικους υποτιτλους σε .srt ?

Υπάρχει, και ειναι πολύ απλός (με την προϋπόθεση οι υπότιτλοι να είναι στον ίδιο φάκελο με το αρχείο βίντεο): ανοίγεις ένα οποιοδήποτε αρχείο βίντεο, και την ώρα που παίζει ενεργοποιείς το μενού (πατώντας "m"). Στο transport που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης, κλικάρεις το συμβολάκι του ήχου. Εκεί ενεργοποιείς την επιλογή "enable subtitles", και στη συνέχεια κλικάρεις την τελευταία επιλογή "set as default for all movies". Τώρα όποτε ανοίγεις αρχείο βίντεο, οι υπότιτλοι θα εμφάνιζονται αυτόματα.

Eπειδη ειπωθηκε οτι το Plex κατεβαζει αυτοματα πληροφοριες (εικονες, περιληψεις, βιογραφικα κλπ) για τις ταινιες που εχουμε... σε μενα δε γινεται αυτοματα, ξερει κανεις πως μπορω να το κανω ?

Γεια σας,μήπως μπορεί να μου πει κάποιος πως βλέπουμε ελληνικούς υπότιτλους στο PLEX.Εγώ τα βλέπω ¨ιερογλυφικά¨ και δεν μπορώ να τα αλλάξω.

Μην λαμβάνεται υπ'όψιν την ερώτηση.Το βρήκα.
Πάντως επειδή είμαι νέος χρήστης Mac με βοηθαν αρκετά τα thread που υπάρχουν για τον Mac.Ευχαριστώ.

Eδώ και λίγες μέρες παίζω με το Plex ακούγοντας μουσική από το ηχοσύστημα και βλέποντας ταινίες....

Απίστευτο πρόγραμμα, πραγματικά έχω μείνει άφωνος!

Εξαιρετική ποιότητα ήχου, καλύτερη από το itunes σίγουρα! Μου αρέσει επίσης που αλλάζει αυτόματα στην εξωτερική κάρτα ήχου κάθε φορά που το ανοίγω ώστε δεν χρειάζεται να το κάνω από τα audio preferences στο system preferences!

Ξέρει κανείς αν υποστηρίζει αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης? Η τα κάνει downsampling σε 16/44?

ποια εξωτερικη καρτα ηχου εχεις? υποτειθεται οτι τα mac εχουν πολυ καλη καρτα ηχου! εχεις iMac η MacBook?

Δε μου λέτε, αυτό το Plex όταν το τρέχουμε πρώτη φορά, αργεί; Γιατί το άνοιξα και περιμένω εδώ και 5 λεπτά και δεν αποκρίνεται...

Δε μου λέτε, αυτό το Plex όταν το τρέχουμε πρώτη φορά, αργεί; Γιατί το άνοιξα και περιμένω εδώ και 5 λεπτά και δεν αποκρίνεται...
οχι δεν αργει, μαλλον κατι παιζει..ξανακατεβασετο..μπορει να παιζει και κανα προβλημα με ασυμβατοτητες με codecs, perian ktl