Πλήρες καθάρισμα σκληρού δίσκου (όχι format)

haris

New member
18 April 2009
60
Θέλω να καθαρίσω το σκληρό δίσκο. Διάβασα ότι με το format τα παλιά αρχεία δεν σβήνονται και παραμένουν μέσα. Αυτό που πρέπει να γίνει για ολοκληρωτικό σβήσιμο είναι το disk wipping. Βρήκα κάποια προγράμματα free αλλά δεν ξέρω εάν η διαδικασία αυτή είναι απλή και αν τα προγράμματα αυτά είναι ασφαλή. Έχει κανείς να μου προτείνει κάτι; Θενκ γιου.

λάθος .. με το quick format δεν σβήνονται τα αρχεία, παρα μόνο το file allocation table.

το lowlevel format καλό είναι να αποφεύγεται και δεν προσφέρει κάτι παραπάνω απο το full format σε επίπεδο ασφάλειας.

τα προγράμματα που κάνουν wipe, γράφουν και σβήνουν πολλές φορές το κάθε sector με random data ώστε να σβήσουν κάθε μαχνητικό ίχνος και μην είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων ακόμα και απο full format. Αυτό βέβαια γίνεται μόνο σε ειδικά εργαστήρια και κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ οπότε μην μπαίνεις στον κόπο.

Ούτε με το Quick Format ούτε με το Full Format δεν σβήνονται πραγματικά τα δεδομένα μας, και είναι πολύ εύκολο να ανακτηθούν.

Η λύση είναι όντως κάποιο πρόγραμμα που γράφει δεδομένα πάνω από τα "σβησμένα". Υπάρχουν διάφορα, ψάξε το στο Google.

με full format χλωμό να κανεις restore έστω και ενα bit με πρόγραμμα!

πχ τι λέει το διάσημο getdataback:

"GetDataBack is more than an undelete or file recovery program or a system restore:
Whatever happened to your drive-

GetDataBack will recover your data if the hard drive's partition table, boot record, FAT/MFT or root directory are lost or damaged, data was lost due to a virus attack, the drive was formatted, fdisk has been run, a power failure has caused a system crash, files were lost due to a software failure, files were accidentally deleted..."

Last edited:
νομιζω οτι το low level format ξηλωνει τα παντα.....

Προσφατα που εκανα ενα δεν βρεθηκε τιποτα απο κατω...

Μα, το GetDataBack παραπάνω λέει το ακριβώς αντίθετο: ότι μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα ακόμα και αν έχουν συμβεί τα παραπάνω!

στο recoverability section τα εξηγεί πολύ ωραία:

"If the file's allocation - as in the four bottom cases in the recovery matrix - had been destroyed or overwritten by other data, there is no possibility at all to recover this file. Once overwritten, it is unfeasible to retrieve the information that was originally stored there. Theoretically, you might be able to read the "rest magnetization" with an advanced technology such as MFM (Magnetic Force Microscope), but it is unknown if anybody can actually do this. Certainly, if this technology exists it is not "commercially available and affordable".
It is important to understand that no data recovery software and no data recovery service company will be able to recover this file although you still might be able to see its file name in GetDataBack."

http://www.runtime.org/recoverability.htm

το full format λοιπόν θα μηδενίσει ΟΛΑ τα sector του δίσκου(αρα overwrite). Ο μόνος τρόπος να τα διαβάσεις είναι ανιχνευοντας ιχνη μαγνητισμου, τεχνολογία που όπως πολύ ωραια αναφέρει "is not "commercially available and affordable".

το quick format αντιθέτως, μηδενίζει μόνο το file allocation table καθιστώντας την ανάκτηση δυνατή.

Last edited:
Πολύ παλιά, (δεκαετία '80 - εποχή IBM PC - Intel 8088), που μου είχε προκύψει μια τέτοια περίπτωση (να σβήσω τελέιως ένα HDD), είχα γράψει ένα προγραμματάκι 10 γραμμών σε Basic (τη θυμάται κανείς? - έχω ακόμη τον Basic Compiler σε floppy disk 5 1/4), που μετά από format του δίσκου, έκανε απλά το εξής:
Ανοιγε νέα αρχεία στο δίσκο με όνομα 00001.txt, 00002.txt,... 0000n.txt, στα οποία έγραφε 100 records με 100 μηδενικά.
Το πρόγραμμα δούλευε όλη νύχτα, μέχρι να γεμίσει ο δίσκος. Μόλις ο δίσκος γέμιζε, έβγαζε ένα Error message και σταματούσε.
Βέβαια τότε οι δίσκοι ήταν 10Mbytes, άντε 20Mb. Απ' την άλλη, οι τωρινές CPUs και οι δίσκοι δεν συγκρίνονται με την τότε διαμεταγωγή δεδομένων...

PS Μόνο με Over-write είναι σίγουρο!

Last edited:
στο recoverability section τα εξηγεί πολύ ωραία:

"If the file's allocation - as in the four bottom cases in the recovery matrix - had been destroyed or overwritten by other data, there is no possibility at all to recover this file. Once overwritten, it is unfeasible to retrieve the information that was originally stored there. Theoretically, you might be able to read the "rest magnetization" with an advanced technology such as MFM (Magnetic Force Microscope), but it is unknown if anybody can actually do this. Certainly, if this technology exists it is not "commercially available and affordable".
It is important to understand that no data recovery software and no data recovery service company will be able to recover this file although you still might be able to see its file name in GetDataBack."

http://www.runtime.org/recoverability.htm

το full format λοιπόν θα μηδενίσει ΟΛΑ τα sector του δίσκου(αρα overwrite). Ο μόνος τρόπος να τα διαβάσεις είναι ανιχνευοντας ιχνη μαγνητισμου, τεχνολογία που όπως πολύ ωραια αναφέρει "is not "commercially available and affordable".

το quick format αντιθέτως, μηδενίζει μόνο το file allocation table καθιστώντας την ανάκτηση δυνατή.

To full format μηδένιζε όλα τα sectors στις δισκέτες τα παλιά τα χρόνια.

Τα σύγχρονα format δεν γράφουν δεδομένα στην επιφάνεια του δίσκου, απλά ελέγχουν αν αυτή μπορεί να διαβαστεί. Βλέπε και http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting#Recovery_of_data_from_a_formatted_disk

Οπότε, δεν χάνονται ουσιαστικά τα δεδομένα και μπορεί να γίνει ανάκτηση από διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το GetDataBack.

To full format μηδένιζε όλα τα sectors στις δισκέτες τα παλιά τα χρόνια.

Τα σύγχρονα format δεν γράφουν δεδομένα στην επιφάνεια του δίσκου, απλά ελέγχουν αν αυτή μπορεί να διαβαστεί. Βλέπε και http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting#Recovery_of_data_from_a_formatted_disk

Οπότε, δεν χάνονται ουσιαστικά τα δεδομένα και μπορεί να γίνει ανάκτηση από διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το GetDataBack.

όχι ακριβώς...βασικα τα XP ήταν το μόνο λειτουργικό που ξέρω και το format δεν μηδένιζε τα sector... στα vista όπως φαντάζομαι και στα 7:

"The format command behavior has changed in Windows Vista. By default in Windows Vista, the format command writes zeros to the whole disk when a full format is performed. In Windows XP and in earlier versions of the Windows operating system, the format command does not write zeros to the whole disk when a full format is performed. "

http://support.microsoft.com/kb/941961/en-us

Δες κατ'αρχήν εδώ

Υπάρχουν προγράμματα που κάνουν αυτό που θέλεις, δηλαδή σβήνουν τον δίσκο και γράφουν από πάνω μία ή περισσότερες φορές άσχετα δεδομένα, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η ανάκτησή τους:

http://www.dban.org/ - Bootάρει από cd και σβήνει όλους τους δίσκους του συστήματος

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, διάβασε πάρα πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του, γιατί όπως καταλαβαίνεις αφού σβήσεις τα αρχεία σου, μετά δεν υπάρχει ελπίδα να τα ξαναβρείς...

Στο δίσκο που θέλω να σβήσω έχω κάνει ήδη format και θέλω να σιγουρευτώ ότι έχει καθαρίσει. Αν χρησιμοποιήσω το dban θα αποσυνδέσω τους άλλους. Το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ;

Όχι φίλε δεν το έχω χρησιμοποιήσει, απλώς έκανα ένα μίνι ψάξιμο όταν είδα το thread σου.
Απ'ότι είδα στα γρήγορα πάντως, έχει γενικά καλές κριτικές.

παιδιά το dban δεν είναι για emergency καταστάσεις αφήστε το.

όσοι έχετε vista, τότε ενα απλό full format ειναι μια χαρα. σε xp κάποιο πρόγραμμα που κάνει wipe όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω.

όχι ακριβώς...βασικα τα XP ήταν το μόνο λειτουργικό που ξέρω και το format δεν μηδένιζε τα sector... στα vista όπως φαντάζομαι και στα 7:

"The format command behavior has changed in Windows Vista. By default in Windows Vista, the format command writes zeros to the whole disk when a full format is performed. In Windows XP and in earlier versions of the Windows operating system, the format command does not write zeros to the whole disk when a full format is performed. "

http://support.microsoft.com/kb/941961/en-us

Πού καλή πληροφορία thanks! :grinning-smiley-043

Φιλικά
Γιώργος.