Πήραμε πλυντήριο-στεγνωτήριο πριν 7 χρόνια πριν γεννηθεί η κόρη μας. Μια συσκευή γιατί και εμείς δεν είχαμε χώρο. Είχα πάρει LG ενεργειακής κλάσης Α γιατί τότε μόνο οι Κορεάτες έδιναν 10 χρόνια εγγύηση στο μοτέρ.
Μετά από 7 χρόνια χρήση θα σου έλεγα αν υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα για 2 συσκευές να μην το σκεφτείς και να πάρεις 2. Οι λόγοι:
- Πάντα ο κάδος είναι μεγαλύτερος από το τυπικό πλυντήριο και σχεδόν πάντα το στεγνωτήριο δουλεύει με λιγότερα ρούχα. Πχ στο δικό μου είναι 7 kg πλύση και 5 kg στέγνωμα.
- Επειδή ο κάθος είναι μεγάλος αν έχεις -κακό- συνήθειο να το γεμίζεις μέχρι πάνω όπως κάνεις στα κανονικά πλυντήρια την έχεις πατήσει. Το δικό μου απλά φτύνει σαπουνόνερα από την υπερχείλιση προς τα πίσω. Είχα φέρει τεχνικό, είχα κάνει πατέντες από το ιντερνετ κλπ, αλλά η μόνη λύση είναι να τηρείς αυτά που λέει το μάνουαλ που μεταφράζεται ακόμη και στην πλύση στο γέμισμα των 3/4 του κάδου (ναι επειδή είμαι geek και ήθελα να διασταυρώσω ότι όντως ήταν αυτό, υπήρξε περίοδος που ζύγιζα ρούχα). Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι αν το γεμίσεις όσο πρέπει η πλύση στο αυτόματο "έξυπνο" πρόγραμμα δεν είναι πάνω από 1 ώρα και 40 λεπτά. Αν το έχεις τιγκάρει ο χρόνος πάει στις 4μιση ώρες - έμμεσος τρόπος να σου πει βγάλε ρούχα, θα τελειώσεις γρηγορότερα και με λιγότερα τσαλακωμένα ρούχα αν τα μοιράσεις.
- Έχουν καταργηθεί όλα τα στεγνωτήρια με αντιστάσεις, οπότε μιλάς για 2+ ώρες ο κύκλος στεγνώματος κατά ελάχιστο με αντλία θερμότητας.
- Στο δικό μου αν βάλεις συνδυαστικό κύκλο πλύσιμο/στέγνωμα (δηλαδή μέχρι 5 kg ρούχα) τα έχεις έτοιμα σε 4 ώρες. Αν το γεμίσεις με 7 kg θα σου πάρει 1 ώρα και 40 λεπτά το πλύσιμο και αν βγάλεις ρούχα και αφήσεις τα 5 kg για στέγνωμα θα σου ζητήσει 3-4 ώρες δηλαδή πολύ πιο αργό σε σχέση με το συνδυαστικό κύκλο.
- Είναι ωραίο να μπορείς να κατεβάσεις προγράμματα από το internet, είχαμε βολευτεί με ένα κύκλο για μωρουδιακά ρούχα που έκανε 2μιση ώρες αλλά τα καθάριζε όλα τέλεια.
- Κάτι αντιαλλεργικά προγράμματα με ατμούς κλπ πρακτικά δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει αν και ήταν κριτήριο επιλογής για το μωρό τότε.
Καταλήγοντας, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια είναι το υπέρτατο gadget για εργένηδες, αλλά δυστυχώς δεν το ήξερα τότε. Έχει πρόγραμμα 40 λεπτά για πλύσιμο, στέγνωμα, ατμό για 1 παντελόνι, 1 πουκάμισο μπλουζάκι και κάτι ψιλά ακομη χωρίς ανάγκη να σιδερώσεις!
Αν κάνεις συνεχόμενους κύκλους πλύσιμο-στέγνωμα 1 με 2 φορές το μήνα πρέπει να κάνεις καθαρισμό κάδου κατά προτίμηση με το αντίστοιχο υγρό (5 euro) γιατί κολάνε και ξερένονται σαπούνια παντού μέσα και αν τα αφήσεις θα έχεις μεγάλο θέμα αργότερα.
Επίσης ο τεχνικός πρότεινε να βάζουμε το απορρυπαντικό στο συρτάρι και όχι απευθείας στον κάδο, είχε δώσει μια λογική εξήγηση που δεν την θυμάμαι και από τότε το κάνουμε αυτό.
Τέλος το υγρό αρκάδι είναι από τα καλύτερα απορρυπαντικά, αλλά ταλαιπωρούν τον κάδο, οπότε 1-2 φορές το μήνα καθαρισμό. Αρκάδι στερεό ποτέ, θα θέλεις καθαρισμό κάδου μετά από κάθε πλύση.