Ποια από τα ακουστικά σας χρησιμοποιείτε περισσότερο?

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Ποια απο τα ακουστικα σας θα λεγατε οτι εχουν την περισσοτερη χρηση απο εσας?Ειναι αυτα που εχετε ακριβοπληρώσει ή θεωρείτε οτι εχουν την καλυτερη αποδοση,ή καποια αλλα πιο απλα,και για πιο λογο?

Αφορμη που ανοιγω το νημα αυτο,ειναι οτι παρατηρησα οτι χρησιμοποιω πολυ καποια sony MDR CD380 που σε καμια περιπτωση δεν ειναι αναλογα των αλλων καλων μου ακουστικων οταν οδηγουθουν απο καλη συσκευη,απλα εκατσε και παιζουν καλουτσικα απο τη μετρια καρτα ηχου του σταθερου pc (ειναι απο τις περιπτωσεις που 1 λαθος + 1 λαθος = 1 σωστο :-D ),και επειδη ειναι και ανετα,και δεν εχω και το αγχος τους,κατεληξαν να εχουν ισως την περισσοτερη χρηση,καθως αφιερωνω αρκετο χρονο συχνα στο pc,ψαχνοντας και βιντεακια στο youtube κτλ.

Εγώ έχω παρατηρήσει πως με μια συχνότητα περίπου ανά μήνα, τα αλλάζω "κυκλικά... AKG -> Beyer -> AKG -> κλπ -> κλπ.
Για χαζοκαταστάσεις χρησιμοποιώ τα ακουστικάκια που εσώκλειε το iPhone.
Επίσης αλλάζω ακουστικά αν σε κάποιο album δεν μπορώ να ακούσω με αυτά που έχω στο κεφάλι μου.
Τα αλλάζω λοιπόν για να διαπιστώσω αν ταιριάζει στο χαρακτήρα των άλλων μου ακουστικών... και τούμπαλιν.

Ουσιαστικά θα έλεγα ότι τα χρησιμοποιώ ισόποσα. Βέβαια δεν έχω παρά μόνο 2 ζευγάρια... :2thumb22sup:

Και εγώ τα χρησιμοποιώ περίπου ισόποσα, έχει βέβαια και σημασία που συνεχώς πειράζω κάτι και αυτό με κάνει να ακούω τις αγαπημένες μου μουσικές πιο συχνά και να εναλλάσσω τα ακουστικά για να ακούσω τις όποιες διαφορές...

Τώρα είμαι σε HD650 mode με Ο2/ODAC... λίγες μέρες πριν με HD800 MF M1 HPA/DAC... Τα Fostex μου είναι μια μεγάλη αγάπη,... μετά τα 650 θα ακούσω με Fostex πάλι...

Με τα φτηνά μου ακουστικά δεν ακούω καθόλου...

Τα ακουστικά με τα οποία ακούω λιγότερο είναι τα AKG Q701... ευχαρίστως θα τα αντάλλαζα με ένα ζεύγος Κ550 και ας τα αγόρασα στα διπλά λεφτά...

Τα βράδια ακούω όλα τα ακουστικά από Sansa Clip+ και Fiio E17... επίσης απόλαυση...

Το Σαββατοκύριακο έκανα να ακούσω από τον Aune... δεν μου πολυάρεσε...

Last edited:
Αν και κατά κανόνα προτιμώ τα ηχεία...

Τώρα τελευταία ακούω πολύ με τα Focal Spirit One. Ο λόγος; Ένα ζευγάρι πολύ καλά ακουστικά, που μπορεί να παίξουν παντού.

Για κριτική ακρόαση, για μουσική παραγωγή και επεξεργασία ήχου: Τα AKG Studio K271. Αλλά μόνο συνδυασμένα με σωστή ενίσχυση και το σωστό DAC/interface. Η αναισθησία τους τα κάνει ακατάλληλα για άλλη -καθημερινή- χρήση.

Επίσης για πολύ καιρό χρησιμοποιούσα για απλές καθημερινές ακροάσεις ένα ζευγάρι φθηνά μάλλον ακουστικά τα AKG K66. Πολύ συμπαθητικά κι' ευχάριστα και πολύ ξεκούραστα. Όμως το καλώδιο και η επαφή του στο σώμα των ακουστικών χάλασε (μάλλον φτιάχνει, αλλά δεν έκατσα ν' ασχοληθώ). Παράγγειλα και περιμένω τον αντικαταστάτη τους: τα AKG K77.

Δύο ή περισσότερα γενικής χρήσης καλά και φθηνά ζευγάρια ακουστικά είναι πάντα ευπρόσδεκτα...

για τις καθημερινές ακροάσεις χρησιμοποιώ τα K270 studio. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, νομίζω από το 87.
Τα 240 είναι μονίμως κατασχεμένα από την κόρη μου στο πιάνο. Αλλά και πάλι τα 270 θα χρησιμοποιούσα. Εκείνο που σε κερδίζει είναι το μπάσο τους με το διπλό driver. Οι υψηλές τους δεν είναι αυτό που θα ήθελα, πχ τα electret Κ340 τα ξεπερνάνε, αλλά εκείνα χάνουν στο χαμηλό.
Τα Κ1000 Κυριακάς και εορτάς.

εγω τα Shure se215, γιατι ειμαι σπανια σπιτι, απο το κινητο μου τα παιζω:)
Στο σπιτι ομως, οταν ειμαι μπροστα στο PC, τα Ultrasone 2900+little dot mk3

Αυτό το καιρό ακούω πολύ με τα Sennheiser HD 25-1 II και τα AKG K550, και λίγο λιγότερο με τα Sennheiser HD 650 γιατί κάτι δε μου πάει καλά στη συνύπαρξή τους με τον FiiO E17, τον μόνο ενισχυτή που διαθέτω έτσι κι αλλιώς. Τα AKG K701 έχω καιρό να τα βάλω.

Παρατηρώ ότι και ο Πανόσο και ο Χρήστος μοιάζει να έχουν "παροπλίσει" τα 701.
Επιτρέπετε κύριοι να ρωτήσω τί είναι αυτό που σας αποθαρύνει από τη χρήση τους;
Θυμάμαι να γράφονται τουλάχιστον θετικά σχόλια για τα εν λόγω ακουστικά.

Τα Κ550 έστειλαν τα 701 στον πάγκο. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι θέλω να ακούσω κάτι, (και μου αρέσουν τόσα πολλά...), αναρωτιέμαι πως θα ακούγεται με τα Κ550. Όσες φορές έχω νομίσει ότι αδικώ τα 701 και τα παίζω βάλε-βγάλε με τα Κ550, τα 701 μπαίνουν στο ντουλάπι μετά το 15' το πολύ 20' του α' ημιχρόνου... Δεν παλεύεται..

Εγώ τουλάχιστον έχω αναφερθεί πάμπολες φορές στο τι δεν μου αρέσει στα ακουστικά αυτά, προσπαθώντας να το περιγράψω αντικειμενικά... (γιαυτό άλλωστε λέω δεν μου αρέσουν).

Αν βάλεις να ψάξεις θα τα βρεις.

Έκανα λάθος να τα αγοράσω θεωρώντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμα στο "οπλοστάσιο"... δυστυχώς αποδεικνύονται πολύ λίγα... κατά τα δικά μου αυτιά... εγώ τα Hd650/Hd800/Fostex T50rp modified απλά τα θεωρώ σε άλλη κλάση, και πιο ακριβή, αλλά και πιο μουσικά. Επόμενη καταναλωτική αγορά μου θα είναι τα Κ550 (αφού δώσω τα Q701) επόμενη μου σοβαρή αγορά (θα αργήσει πολύ και ίσως δεν πραγματοποιηθεί) είναι τα Audeze LCD2.

Τώρα που γράφω ακούω με HD650/MF M1 HPA/DAC/ από PC Foobar (το 1.1.16), KS, σε Musiland Monitor 01 USD...

...Duke Ellington Blues In Orbit 24/96...απλά μαγεία...

Εγώ ακούω σχεδόν αποκλειστικά με τα HD800. Τα Ultrasone 900 είναι για "ειδικές αποστολές". Τα IEM που έχω τα χρησιμοποιώ μόνο το καλοκαίρι, στις διακοπές.

Αν κάτι δεν μ' αρέσει αλλάζω ενισχυτή, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής ή χρησιμοποιώ κάποιον vst κομπρέσσορα.

Φίλιππε, αν θες μπορείς να ανοίξεις ένα thread για να μας πεις δυο λόγια για τα vst compressors?

Πολύ ενδιαφέρον θέμα..., προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει...θεωρείς λοιπόν σωστή την παρέμβαση στην ηχογράφηση από την μία μεριά, ενώ από την άλλη έχεις καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε χρήμα κυρίως να έχεις κορυφαία ακουστικά και ενισχυτικά?

Όσο για το θέμα του προγράμματος αναπαραγωγής... θεωρώ ΠΟΛΥ μικρή την επίπτωση του στην αναπαραγωγή εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα τόσο στον υπολογιστή (χαμηλών προδιαγραφών) ή στα API (και στο λειτουργικό) που δεν αφήνουν το ψηφιακό σήμα αυτούσιο (bit for bit). Θεωρητικά τουλάχιστον όλα τα players θα έπρεπε να ακούγονται σχεδόν το ίδιο.

Επίσης πολύ μικρή επίπτωση έχουν οι ενισχυτές παρομοίων κατασκευαστικών προτύπων τρανζίστορ κλπ...(αν πρόκειται για καλούς τους οποίους εσύ έχεις κορυφαίους...), αλήθεια τι διαφορές παρατηρείς?

Να προσθεσω και εγω οτι εκτος των απλων sony που ανεφερα οτι χρησιμοποιω αρκετα επειδη τα'χω χυμα στο pc και με βολεψαν,τα δυο μεγαλα ακουστικα (hd600 και SRH 840) μαλλον τα χρησιμοποιω ισοποσα.Καθενα εχει βρει και το χρονο του αναλογως τη φαση.

Τα shure τελευταια τα χρησιμοποιω αρκετα με το ipod κυριως πριν κοιμηθω,σε χαμηλη ενταση.Οταν παιζουν χαμηλα ειναι ωραια,εχουν ενα ζεστο ηχοχρωμα και ειναι γλυκα και βελουδινα,αλλα με καλη λεπτομερεια και ατμοφαιρικη,σωστη εικονα,και το καταφερνουν αυτο χωρις να ειναι βαρετα.Δεν ειναι οτι εχουν ενισχυμενα ακρα και ακουγονται καλα χαμηλα,πιστευω οτι εχουν καλα drivers.

Ανα περιοδους ειχαν βρει πολυ χρηση και τα koss Porta Pro και ksc75,τελευταια ομως λιγοτερο.Ειναι καλουτσικα αλλα χανουν σε ατμοσφαιρικοτητα ηχητικης σκηνης,και ειναι και αισθητα λιγοτερο εκλεπτισμενος ο ηχος,ακουγονται σαφως πιο απλα και φτηνα σε καθε περιπτωση,αλλα για τα λεφτα τους ειναι καλα.

Αυτα που μετανιωσα που αγορασα ειναι τα krk kns 6400 τα οποια εχει αλλαξει η αποψη μου γι'αυτα και δε τα ακουω.Θα κανω καποιο update στο νημα που ειχα ανοιξει καποια στιγμη.Παντως θεωρω τα 840 ενα σκαλι πανω τουλαχιστον.

Τα hd600 με τον xcan v8 εχουν τη πιο πολυ δυναμη στο να με τραβηξουν στη μουσικη και να καθομαι να ακουω με τις ωρες,αλλα καποιοι παραγοντες...χωροταξικοι :-D κτλ τα εχουν αφησει καποιες περιοδους να καθονται για καιρο.Οποτε ομως με πιανει το μερακι και τα ξαναστηνω,με ανταμοιβουν μπορω να πω :-) Τωρα ξαναπερναω μια τετοια περιοδο ψαχνοντας διαφορα cd ακια που εχω ξεθαψει...

Αν έχω να παίξω ένα Studio Master (ή καλύτερα Digital Download) για παράδειγμα τότε δε χρειάζεται συνήθως να πειράξω τίποτε. Χρησιμοποιώ τα HD800 και τον πιο ουδέτερο ενισχυτή που έχω. Πολλά όμως από τα CD που έχω ακούγονται χάλια. Ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ακουστικά που κάνουν τα πάντα να ακούγονται ωραία ή να κρατήσω τα HD800 με τα πλεονεκτήματά τους (άνεση, soundstage) και να "διορθώσω" ότι μπορώ με τους τρόπους που ανέφερα. Προτιμώ το δεύτερο.

Τα προγράμματα αναπαραγωγής στον υπολογιστή μου δεν παίζουν το ίδιο. Αλλιώς ακούγεται το foobar και αλλιώς το jriver. Θεωρητικά θα έπρεπε να ακούγονται το ίδιο, όμως στο δικό μου σύστημα που δε θα το 'λεγα χαμηλών προδιαγραφών ακούγονται διαφορετικά.

Οι ενισχυτές που έχω δεν είναι ίδιοι. Αν θέλω να ακούσω κάτι όπως είανι στο CD τότε χρησιμοποιώ τον phonitor. Αν θέλω κάτι από λάμπα χρησιμοποιώ τον V200 παρόλο που δεν είναι λαμπάτος.

Οι compressors νομίζω ότι χρησιμοποιούνται παντού. Και κατά την παραγωγή αλλά και κατά την αναπαραγωγή (πχ ραδιοφωνικούς σταθμούς) Τι πειράζει να τους χρησιμοποιώ κι εγώ;

Αλίμονο, δεν ασκώ κριτική, ερωτώ απλά για να γίνετε συζήτηση... άλλωστε εγώ πρώτος λέω ότι σε αυτά τα θέματα τα προσωπικά γούστα είναι το τελικά αυτό που έχει σημασία... και εάν κάποιος είναι ευχαριστημένος, τότε έχει επιτύχει στην αναζήτηση του, να ακούσει ευχάριστα την μουσική του.

Αλλά θα ήθελα να πω ότι τα δικά μου συμπεράσματα είναι ελαφρώς (έως αρκετά) αντίθετα.

Διαφορές στον ήχο (σε όλες τις παραμέτρους που διέπουν την ηχητική ταυτότητα τους) που κάνει η χρήση διαφορετικών ακουστικών δεν μπορεί να την επιτύχει καμιά από τις παραμέτρους που αναφέρεις εσύ δλδ software/ενίσχυση/vst cpmpressor.

Στον δικό μου υπολογιστή (3 υπολογιστές PC icore7 με μπόλικη μνήμη όλοι win7) δεν διαπιστώνω ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ players, υπάρχουν αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση τέτοια που να με κάνει να αλλάζω τον player κατά βούληση για κάποια ηχογράφηση... η δική μου εμπειρία δεν είναι στο συχνοτικό φάσμα ή στο staging είναι απλά μικροδιαφορές στα δυναμικά.

Κανένας κατά την άποψη μου ενισχυτής τρανζίστορ δεν ακούγεται κάτι σαν λάμπα, εάν λάμπα εννοούμε ήχο με αρμονικές και ιδιαίτερο "πάχος" στην μεσαία και στο αργότερο από συνήθως μπάσο/decay/attack. Μάλλον θα εννοείς ότι ο v200 είναι ζεστότερος ή ολίγον rolled off με πιθανή έμφαση στα μπάσα.

Τώρα για τα vst compressor δεν έχω άποψη προσωπική διότι όπως είπα δεν έχω χρησιμοποιήσει, αλλά για μένα η παρέμβαση στην ηχογράφηση είναι no-no (κύριος λόγος είναι ότι κάποιος γνώστης το έχει κάνει πριν από μας για την παραγωγή της ηχογράφησης και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση μάλλον επιζήμια είναι αφού δεν μπορεί να προσθέσει κάτι που ενδεχομένως απουσιάζει από την αρχική ηχογράφηση)... το ότι το χρησιμοποιούν ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι για να μην παραμορφώνει το (όχι hiend Frequency Modulation...FM) σήμα... πλην ολίγων περιπτώσεων (BBC κλπ) δεν έχω ακούσει αξιόλογο ήχο, αλλά από την άλλη δεν είχα και ποτέ μου κάποιο πολύ καλό tuner.

Η αλλαγή ακουστικού φαντάζει για μένα απλούστερη από όλα τα παραπάνω... δεν υπάρχει ακουστικό που να κάνει τα πάντα να ακούγονται ωραία... ανάλογα με την ηχογράφηση αι την διάθεση η αλλαγή προσφέρει πολλές περισσότερες γεύσεις και ποικιλομορφία στα ακούσματα μου... αλλά αυτός είμαι εγώ...

Για να μην παρεξηγηθώ κουβέντα κάνω... -bye-

Στις διαφορές μεταξύ πλειερς, θα συμφωνήσω κι' εγώ πως δεν αντιλαμβάνομαι διαφορές άξιες λόγου.
Μερικές φορές μου είναι και εντελώς δυσδιάκριτες.
Έτσι έχω επιλέξει να παίζω κυρίως από πλειερ που μου είναι φουλ εύχρηστο και ας μην είναι σε καμία λίστα προτεινόμενο... :)

Δεν παρεξηγήθηκα! είναι ο τρόπος που γράφω.

Κι εγώ την άποψή μου λέω.

Οι players για μένα έχουν διαφορές. Αλλιώς γιατί κάποιοι πληρώνουν 50 - 150 ευρώ για κάποιον player; Είναι μόνο η ευκολία χρήσης; Το foobar που είναι δωρεάν έχει όλες τις δυνατότητες των υπόλοιπων και με τα skin που κυκλοφορούν είναι και αρκετά εύχρηστο.

Για το ότι δεν πειράζουμε την ηχογράφηση θεωρητικά είναι σωστό, γιατί αυτοί που έφτιαξαν το κάθε cd σίγουρα ξέρουν κάτι περισσότερο και σίγουρα έχουν χρησιμοποιήσει αρκετούς κομπρέσσορες για τις φωνές και τα όργανα. Και το να συμπιέσεις το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται λάθος. Εμένα όμως μ' αρέσει να τους χρησιμοποιώ κάποιες φορές. Δεν είναι το ότι ακούγεται δυνατότερα. Είμαι σίγουρος πως ένας απ' τους compressors που έχω, χρησιμοποιείται σε αρκετές "audiophile" ηχογραφήσεις και "remaster" Δεν έχω ακούσει ούτε έχω διαβάσει να το κάνει κάποιος άλλος. Είναι κάτι που αρέσει σ' εμένα.

Κάποιοι πληρώνουν πολλά χρήματα για καλώδια USB (που είναι αποδεδειγμένη ανοησία), οπότε δεν δέχομαι ως επιχείρημα ότι επειδή κάποια player είναι επί πληρωμής (και κάποιοι τα πληρώνουν) είναι καλύτερα...

Ένα παράδειγμα δωρεάν πολύ καλού Ελληνικού player είναι του Pure Player, παρά τούτα εγώ χρησιμοποιώ Foobar.

Αυτό που πληρώνεις μάλλον είναι δικαιώματα και άδειες πιστοποιήσεων (αποκλειστικά για Mac πχ...) συν τον κόπο υλοποίησης που θεωρώ για 150 αν υπάρχει τόσο ακριβό software player, εγώ θα κράταγα απόσταση...

Το μόνο που δέχομαι είναι ότι το Α σου αρέσει περισσότερο από το Β κλπ... αν επιτρέπεται πιο player σου αρέσει πιο πολύ σε σχέση με ποιο άλλο, και σε τι συνίσταται η διαφορά που προτιμάς?

Last edited:
Παντως κομπρεσορες χρησιμοποιω και γω περιστασιακα μαζι με ισοσταθμιση και παιρνω απο πολυ καλα αποτελεσματα εως και ενδιαφεροντα σε καλες ηχογραφησεις.
Επισης καποιες επεμβασεις mastering οπως λεγονται ειναι οχι απλα εντυπωσιακες αλλα θα ελεγα και ουσιαστικες