Ποιά βιντεοκάμερα HD?

Ορέστης Κ

New member
28 June 2006
36
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλους!

Σκέφτομαι να αλλάξω την κάμερά μου με μια κάμερα HD. Αυτή που ως τώρα μου γέμισε το μάτι είναι η Sony HDR-FX 1. Την έχει δοκιμάσει κανείς?

Τα χαρακτηριστικά που ψάχνω είναι:

1) Ευρυγώνιος φακός!!!
2) Να γράφει καλά στο σκοτάδι
3) Να δέχεται εξωτερικό μικρόφωνο κατά προτίμηση με στερεοφωνική είσοδο XLR
4) Να δέχεται line-in για ήχο χωρίς όμως προενίσχυση

Νομίζω πως όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα υπάρχουν σε όλες τις κάμερες της κατηγορίας.

Έχει κανείς κάποια άλλη πρόταση?

Κάθε εμπειρία σε κάμερες τέτοιου είδους θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ευχαριστώ!

Εμπειρία από λήψη κινηματογραφική υπάρχει; Ρωτώ, διότι αυτά που ζητάς είναι broadcasting video ή entertainment video και σε καμιά περίπτωση home video. Δηλ. σχεδιασμός από πριν τί θα τραβήξουμε, από ποιές γωνίες, που θα στήσουμε την κάμερα (φυσικά σε βαρύ τρίποδο), φωτισμός ή έλεγχος του φωτισμού, κλπ.

Υπάρχουν αυτά ή απλώς θέλεις να ξοδέψεις λεφτά;:grandpa:

Η καινούργια κάμερα προορίζεται για χρήση σε ντοκιμαντέρ, θέατρο και ρεπορτάζ. Δεν έχω σκοπό να στήσω φώτα ούτε να χρησιμοποιώ συχνά τρίποδο.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δε τα ζητάω αυθαίρετα αλλά επειδή η κάμερα που έχω τώρα δεν τα έχει και με δυσκολέυει πολύ...

Την παραπάνω κάμερα την έχω βρει με περίπου 3000 ευρώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω και πολλά παραπάνω για να πω την αλήθεια...

Ποιά JVC εννοείς; Μήπως την GY-HD100;

Όσο για την επιλογή σε HD:

Η αλήθεια είναι πως για την ώρα δεν διαθέτω τόσο δυνατό μηχάνημα για να διαχειριστώ με σχετική αξιοπρέπεια το HD αλλά πιστεύω πως οι κάμερες της κατηγορίας αυτής προσφέρουν καταπληκτική ποιότητα εικόνας ακόμα και σε miniDV ποιότητα.

Ιδιαίτερα η συγκεκριμένη sony που ανέφερα πατώντας ένα κουμπί γυρίζει από HD σε miniDV. (Αν και μου φαίνεται ατυχής η ονομασία καθώς και το HD σήμα πάλι σε miniDV γράφεται...)

Η ονομασία είναι ατυχής αφου αναφερόμαστε σε HDV( High Definition Video) δεν μιλάμε για κανονικό hd...

Το καλό με αυτές τις κάμερες είναι ότι έχουν πιο πλούσιους αισθητ'ηρες που έχει ως αποτέλεσμα να παίρνεις καλύτερη είκονα ακόμα κ αν γράφεις σε minidv..Συν το ότι hdv είναι πολύ εύκολο να το επεξεργαστείς...Αν επεξέραζεσαι με ευκολία DV δεν θα έχεις πρόβλημα με hdv...Σε χωρητικότητα μοιάζουν ( 60' dv-12 gb \ hdv-15 gb) συν το ότι τα περνάς και με firewire..

Για ρίξε μια ματιά και στις canon...

φιλε Ορεστη εχω εγω μια καινουρια sony HDV με ευρυγωνιο φακο και σκεφτομαι να την δωσω για να αγορασω καινουριο πισι, αν σε ενδιαφερει στειλε μου email στο [email protected]
Δεν εχω βγαλει πανω απο 10-12 ωρες βιντεο (πιο πολυ τον γαμο του αδελφου μου) και τωρα καθεται αχρησιμοποιητη.

χωρις να θελω να θιξω το φιλο Γιαννακα....εγω αν ειμουνα στη θεση του Ορεστη θα εμενα μακρυα απο καθε sony.....
Μακραν οι χειροτερες καμερες συγκριτικα παντα ...μην τρελλαθουμε......
Ειδικα στο HD ειχαν και εχουν πολλη χαμηλη αποδοση....πραγμα περιεργο για τετοια εταιρεια που συνηθως οδηγει την τεχνολογια.....
Φαινεται εχουν ριξει το βαρος στο PS3.....
Εγω θα σου προτεινα ενα κουκλι της JVC χωρις κινουμενα μερη,κασετες και αηδιες......pure and full HD & HDD recording.......
GZ-HD7 της σειρας Everio....θα βγει και σε καλη τιμη.....κοιταξε την

Πραγματικά ενδιαφέρουσα η καμερούλα αυτή αλλά ας τα πω πιο αναλυτικά:

Θετικά που βρήκα:

1) Εγγραφή σε δίσκο !!!
2) τιμή
3)μέγεθος
4)30mbps (αντί για 25 που χωράν σε κασέττα)

Αρνητικά:

1)Έλλειψη δακτυλίου για ζοομ (σοβαρό μειονέκτημα...)
2)απουσία εισόδου XLR

Απορίες:

1)Πόσο ευρυγώνιος είναι ο φακός της;
2)Αλήθεια ποια η διαφορά HDV και HD;
3)Η μορφή με την οποία γράφεται το υλικό στον δίσκο είναι άμεσα επεξεργάσιμη;

Η ως τώρα εμπειρία μου από σκληρό δίσκο είναι με μια καμερούλα της SONY η οποία γράφει σε MPEG και αφού περάσω το υλικό στον mac (δε ξέρω αν παίζει ρόλο) δε μπορώ να το εισάγω στο final cut αν πρώτα δε το μετατρέψω σε άλλη μορφή... Αυτή η διαδικασία όμως γίνεται περίπου σε real time χρόνο... Άρα τι να το κάνω κι αν το υλικό των 30GB μπαίνει στον υπολογιστή σε 15 λεπτά αν θέλει 7 ώρες για να μετατραπεί;...

Πάντως μου κάνει εντύπωση που θεωρείς την SONY τόσο κατώτερη. Όσους επαγγελματίες εικονολήπτες ρώτησα μου είπαν να μην κοιτάξω τίποτα άλλο πέρα από SONY...

Όσο για την αντίστοιχη κάμερα της CANON, είναι όντως καλύτερη ποιοτικά αλλά είναι αρκετά ακριβότερη και ο φακός της δεν είναι τόσο ευρυγώνιος (είναι 38άρης αντί 32,5 που έχει η SONY)

Re: Απάντηση: Ποιά βιντεοκάμερα HD?

Πάντως μου κάνει εντύπωση που θεωρείς την SONY τόσο κατώτερη. Όσους επαγγελματίες εικονολήπτες ρώτησα μου είπαν να μην κοιτάξω τίποτα άλλο πέρα από SONY...

O Ελληνας επαγγελματιας συνηθως κανει οτι κανουν ολοι οι αλλοι.....δυσκολα τολμαει να ψαχτει.......σε αυτον τον χωρο
Η μοδα του Hardware οδηγει τις αγορες μας στην Ελλαδα.....
Αναθεμα κι αν ηξεραν ποσα προβληματα εχει η sony στην εικονα της.....
Απλα εχει ενα ονομα οτι ειναι σκυλι στη δουλεια...τιποτα αλλο

η JVC GZ-HD7 αν δεν κανω λαθος δεν δινει πραγματική HD εικονα, κανει upscaling το σημα της σε HD

Αν η JVC γράφει σε Pro-HD στα 100Mbps, και αλλάζει και φακούς τότε κυνήγησέ την. Μια εναλλακτική λύση είναι η HVX200 της Panasonic. Χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο DVCPro-HD (100Mbps) καταγράφοντας το υλικό είτε σε P2 cards (πανάκριβες) είτε σε σκληρό δίσκο (σχετικά καλό κόστος ανά χρόνο καταγραφόμενου υλικού), ενώ γράφει και στα broadcast standards DVCPro-25 και DVCPro-50, αλλά και σε miniDV. Δυστυχώς έχει fixed φακό, έναν αρκετά αξιοπρεπή LEICA Dicomar, ενώ το μεγάλο της πλεονέκτημα αν θες να κινηθείς για κινηματογραφική παραγωγή με σκοπό το transfer σε film, ονομάζεται Cinegamma και είναι ένα ειδικο embedded software που δίνει στο HD υλικό το contrast και το latitude που αντιστοιχεί σε 8 stop κινηματογραφικού film. Αυτό σίγουρα δεν το έχει η SONY, δεν γνωρίζω αν έχει κάτι αντίστοιχο η JVC. Το κόστος της camera μαζί με τον σκληρό δίσκο, έρχεται χοντρικά γύρω στα 7000 ευρώ (5000 η κάμερα και 2000 ο δίσκος). Ακριβή μεν αλλά απολύτως HD. Αν είναι να δώσεις παραπάνω, τότε πήγαινε στη RED. Αλλά εκεί θα σε κατατοπίσει ο Havoc...

Και κάτι για τις SONY γενικότερα. Αυτό που βλέπω καθημερινά με τα μηχανήματα της SONY είναι ότι σε επίπεδο SD broadcast είναι όντως καλά μηχανήματα, υστερούν ίσως στις εταιρίες που τους προμηθεύουν τα οπτικά τους συστήματα. Είναι όμως πολύ στιβαρές κατασκευές και γενικά αρκετά αξιόπιστες για heavy duty χρήση (πας και σε πόλεμο άνετα). Εκεί οι Panasonic υστερούν. Βγάζουν αρκετές βλάβες σε ηλεκτρονικά μέρη (κυρίως πυκνωτές) ενώ και οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνεις κατά το service είναι πιο sofisticated. Από την άλλη, όταν πάμε σε επίπεδο HD και Digital cinematography, θεωρώ ότι η Panasonic είναι πολύ καλύτερη της SONY. Σε ακριβά μοντέλα βέβαια παίζουν και άλλες εταιρίες κολοσσοί (Thomson-GrassValley, Panavision) με ασύλληπτους αισθητήρες και μηχανισμούς. Εκεί η SONY απλά δεν υπάρχει.

Αυτό που έχω παρατηρήσει πάντως σε αρκετά making of ταινιών είναι ότι οι επαγγελματίες του Χόλυγουντ χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμό της Σόνυ. Σε παραγωγές γυρισμένες σε hd ένας συνηθισμένος συνδιασμός είναι η χρήση της Panavision Cinealta(που είναι μια rebadged Sony HDW900) και του αντίστοιχου hd color corrected crt monitor της εταιρείας (το Κάποτε στο Μεξικό του Ροντρίγκεζ και η Επίθεση των Κλώνων είναι γυρισμένα με αυτό το ζευγάρι). Από τους γνωστούς σκηνοθέτες που προτιμούν κάτι διαφορετικό είναι ο Μάικλ Μαν που επιλέξε τη hd κάμερα της Thomson για το Collateral και το Miami Vice. Όσο για την JVC GZ-HD7, την οποία περίμενα και εγώ εδώ και πολλούς μήνες, δυστυχώς τα πρώτα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά με σχόλια για μέτρια απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και χρωματικές αποκλίσεις στον fujinon φακό της. To βασικό της πρόβλημα είναι οι 3 μικροί αισθητήρες 960χ540p και το pixel shifting που χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει και να εγγράψει εικόνα 1920χ1080ι. Η μηχανή πάντως έχει χειροκίνητο δακτύλιο εστίασης και άριστη ποιότητα κατασκευής.

Last edited:
Το μόνο επιπλέον σχόλιο που έχω να κάνω για τις κάμερες της χαμηλής κατηγορίας τιμής είναι ότι αποτελεί μάλλον ευφημισμό να τις αποκαλούμε υψηλής ευκρίνειας. Τι σχέση έχουν οι προδιαγραφές τους και οι εικόνα τους με το πραγματικό hd; Μάλλον, βελτιωμένης ευκρίνειας είναι ο χαρακτηρισμός
που τους ταιριάζει. Απλώς, όλοι πέφτουμε στην παγίδα του marketing των εταιρειών και πιστεύουμε ότι παίρνουμε πραγματικά υψηλή ευκρίνεια με 1000 ευρώ.

Last edited: