Ποιά βιντεοκάμερα HD?

Πιστεύω πως για κάποιον που ξεκινάει κάτι δικό του δεν είναι φρόνιμο να πάει σε επείδη έχει πανάκριβο service και γιατί η sony κλείνει τα μηχανημάτα της με δικές της τεχνολογίες και προσωπικά έχω κάποια παράπονα πα την αντιπροσωπεία της..
Απ τις jvc δουλέψει σε κάμερες beta και dv και επίσης στο μοντάζ με dv video έχω ανάμικτα συναισθήματα..

Η γνώμη μου είναι κοίτα σε ποιο σύστημα θα κάνες μοντάζ...Import options...
Και μετά αναλόγως τα λεφτά κοιτάς για κάμερες..Αν πας σε επαγγελματικές κοίτα για σκληροδίσκο..Για ημι πάρε με κασσετούλα...

Για ημι κοίτα panasonic και canon..

Η Panasonic η HVX200 είναι όντως πολύ καλή κάμερα αλλά σκέψου πως το κόστος της είναι πάνω από διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε το αξίζει αλλά απλώς ότι δεν είναι και η πιο προσιτή λύση.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο τεράστιος χώρος αποθήκευσης που απαιτεί και η δυσκολία στο μοντάζ. Εδώ θα δυσκολευτούμε στα 25 Mbps πόσο μάλλον στα 100!!

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος τρόπος να μοντάρεις το υλικό αυτό αν δεν έχεις κάποιο απόλυτα επαγγελματικό σύστημα για μοντάζ; Για real time ας μη ρωτήσω...

Ορέστη η HVX είναι νομίζω η φτηνότερη που γράφει κανονικό HD. Οι άλλες που αναφέρεις γράφουν HDV (High DV) που στην ουσία είναι μόνο μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με DV. Σε όλα τα άλλα υστερούν ακόμα και έναντι του απλού DV (contrast, editing κλπ) μιας και εγγράφουν σε mpeg2. Για να μοντάρεις καθαρό HD στα 100Mbps (όπως το DVCPRo HD) χρειάζεσαι ένα καλό σύστημα με επεξεργαστή τουλάχιστον στα 3GHz και μνήμη 2 GB, ενώ και η ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο είναι μεγάλη (4 φορές το DV). Από την άλλη σε σχέση με αυτά που σου προσφέρει στην εικόνα είναι ασύγκριτα καλύτερο από μια λύση HDV. Και γλυτώνεις πολύ χρόνο στο post λόγω του σκληρού δίσκου (δεν απαιτείται ingest, ή pre render για να μοντάρεις το υλικό που έχεις τραβήξει).

Μερικές απορίες:

1) Αν δε σου κάνει κόπο εξήγησέ μου ποιές οι διαφορές HD και HDV.

2) Αυτή τη στιγμή μοντάρω σε έναν MacBook pro με intel core duo 2,16 Ghz, 2GB RAM και κάρτα γραφικών ATI RadeonX1600. Θα τα καταφέρει;

3) Ο δίσκος στον οποίο γράφεις χωράει περίπου 1,5 ώρα. Αν θες να γράψεις παραπάνω τι γίνεται; Πού και πώς αδειάζεις το υλικό;

4) Αφού μοντάρεις το υλικό που το αποθηκεύεις;

5) Αν δε γράψεις σε σκληρό δίσκο στα 100Mbps αλλά σε κασετούλα στα 25Mbps δεν έχεις πραγματικό HD; Μόνο από αυτό εξαρτάται το αν θα είναι το υλικό πραγματικό HD ή όχι;

6) Γιατί είναι τόσο ακριβός ο δίσκος; Υπάρχει περίπτωση να κρασάρει;

1) Με τον όρο HD ονομάζουμε το πρότυπο High Definition γενικά. Αν αναφερόμαστε σε broadcast (TV) τότε είναι HDTV. Υπάρχει HD όμως που χρησιμοποιείται και στο σινεμά. Εκεί γίνεται λόγος περισσότερο για digital cinematography. Τώρα, το HDV (High DV) είναι ένα φορμά, που χρησιμοποιεί αλγόριθμο συμπίεσης MPEG2 (με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια των frames, και την ευκρίνεια των GOP) για να εγγράψει σε κασέτα miniDV video ανάλυσης ίδιας με το HDTV πρότυπο. Αυτή από όσο γνωρίζω είναι είτε 720 γραμμές, είτε 1080 γραμμές με aspect ratio πάντα το 16:9. Σαφώς υπάρχει επιλογή για progressive/interlaced τρόπου σχηματισμού των καρέ, αλλά αυτά σε επίπεδο pixel γιατί στην κασέτα με το MPEG2 δεν υπάρχουν πια καρέ. Τώρα η σπουδαιότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φορμά έχει να κάνει με το bandwidth, το οποίο στο HDV είναι περιορισμένο στα 25Mbps λόγω αποθηκευτικού μέσου (κασέτα miniDV), ενώ το HD είτε μιλάμε για broadcast είτε για digital cinematography ξεκινά από τα 100Μbps και μπορεί να φτάσει και το raw data flow των 3Χ1.3Gbps που μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν οι αισθητήρες 2/3" που χρησιμοποιούνται σε ακριβές υλοποιήσεις. Σε πιο ενδιάμεσες υλοποιήσεις όπως το DVCPro-HD της Panasonic, και το HD-Pro της JVC, το bandwidth είναι στα 100Μbps (για το HD-Pro δεν παίρνω και όρκο μιας και δεν το έχω δουλέψει, ο Havoc ξέρει σίγουρα όμως). Το broadcast HD της SONY (XD-CAM) νομίζω ότι έχει το ίδιο bandwidth με το digital BetCAM δηλαδή maximum τα 170Mbps αλλά είναι VBR. Τώρα γιατί HD και όχι HDV. Πρώτα από όλα οι υλοποιήσεις που προορίζονται για broadcast ή κινηματογραφία, κατά τεκμήριο έχουν καλύτερα οπτικά μέρη. Κατά δεύτερον, η κωδικοποίηση στο HD αποθηκεύει το video καρέ καρέ και όχι σε μορφή GOP όπως το MPEG-2. Η επεξεργασία λοιπόν είναι πιο ομαλή (αν μου επιτραπεί η έκφραση) αφού δεν χρειάζεται κάποιο είδος prerender. Βέβαια ο Μπάμπης ο Κολέζας που έχει δουλέψει το HDV μου είχε πει, ότι και το HDV δεν είχε ιδιαίτερα δύσκολο μοντάζ και δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Προσωπικά το μόνο MPEG-2 φορμά που έχω αποπειραθεί να μοντάρω κι έφαγα τα μούτρα μου με 2 ώρες pre-render για να δει τα καρε, ήταν video γραμμένο σε miniDVD. Σε ένα σύστημα που το DV το μόνταρε κατ' ευθείαν χωρίς καν να ρεντάρει. Τέλος έχοντας δει και την εικόνα του HDV από την κάμερα του Μπάμπη, ενώ η ευκρίνεια είναι όντως καλή, στο contrast και το latitude υστερεί κατά πολύ του HD, νομίζω δε πως υστερεί έστω και λίγο και έναντι του miniDV (μιας καλής κάμερας με cinegamma).

2) Νομίζω πως με το Final Cut Pro HD δεν θα έχεις πρόβλημα. Εγώ μόνταρα σε έναν G5.

3) Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον HD κινηματογραφικά. Κοινώς ο δίσκος σου είναι ένα σασί με 100 λεπτά χωρητικότητα HD υλικού. Αυτά θα γυρνάς. Αν θες παραπάνω μέσα στην ημέρα τότε πάρε κι άλλο δίσκο. Αν πάλι σου φτάνει για τα dailies, τότε παίρνεις τον δίσκο, τον βάζεις στη 1394 θύρα του mac και τον αντιγράφεις όπως είναι, δεν χρειάζεται capture.

4) Εδώ σε θέλω! Δεν μπορώ να ξέρω τί θα κάνεις με το υλικό. Αν θες να το οδηγήσεις σε κάποιο HD optical media format τότε χρειάζεσαι και το αντίστοιχο recorder. Εγώ επειδή το HD το θέλω για cinema, τραβάω το υλικό, το μοντάρω, το εταλονάρω, και μετά το μεταφέρω (transfer) σε φιλμ 35mm με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπάρχει βέβαια και η μπακαλίστικη λύση του σκληρού κοινού συμβατικού δίσκου των 50 Euros από το πλαίσιο, που μια χαρά χωράει την ταινία σε ασυμπίεστο DVCProHD. Με ένα Icy box μια χαρά την αποθηκεύεις και την αναπαράγεις.

5) Στα 25Μbps και σε miniDV δεν αποθηκεύεται HD αλλά HDV. Τώρα θα μου πεις ότι τα blueray και hd-dvd τρέχουν σε μικρότερο bandwidth. Ναι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις μοντάζ με το υλικό τους, αφού δεν υπάρχει πληροφορία για το κάθε καρέ. Και εκτός αυτού υπάρχει πραγματικά μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε συμπιεσμένο κατά MPEG-2 ή MPEG-4 υλικό HD και σε υλικό στα 100Mbps και ακόμα περισσότερο σε raw data στα 3Χ1.3Gbps. Το αν θα είναι πραγματικό HD υλικό ή όχι δεν εξαρτάται μόνο από το μέσω αποθήκευσης. Εξαρτάται κατά τη γνώμη κυρίως από τον τρόπο που γεννάται η εικόνα στον αισθητήρα. Και η SONY βγάζει HD αλλά σε broadcast οι αισθητήρες τραβάνε με συμπίεση 3:2:1, αντί για 4:4:4 που έχουν οι αντίστοιχοι αισθητήρες για digital cinematography. Μύλος η υπόθεση...

6) Αυτή την ερώτηση μάλλον πρέπει να την κάνεις στην εταιρία που τον βγάζει. Ίσως να έχει να κάνει με το interface με την κάθε κάμερα. Γενικά μέχρι να βγει και από δεύτερη εταιρία θα τον πληρώνουμε αδρά.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Φυσικά έγραψα μόνο για όσα γνωρίζω από ιδία χρήση.

Και μια διευκρίνηση πάνω στο 5ο ερώτημα όσον αφορά την HVX. Η HVX δεν τραβάει καθόλου HDV. Σε κασέτα αποθηκεύει αποκλειστικά miniDV video.

Ναι Φώτη με κάλυψες και με το παραπάνω! Σ' ευχαριστώ! Αν και μερικές λέξεις όπως "εταλονάρω" και "GOP" δεν τις κατάλαβα...

Πάντως το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως για να τραβήξεις HD πρέπει να ανέβεις ένα οικονομικό σκαλοπάτι πιο ψηλά και σου κοστίζει και αντίστοιχα ακριβά και η αποθήκευση του υλικού.

Η γενική εικόνα που μου δίνεις είναι πως αν αλλάξει κάποιος τη miniDV κάμερά του δεν αξίζει να πάει στην αμέσως επόμενη κατηγορία, δηλαδή την HDV, αλλά στην κορυφή, στο HD έστω και στην απλή μορφή του (100Mbps). Σωστά καταλαβαίνω?

Κι αν είναι έτσι όπως τα λες χρήστες σαν κι εμένα που θέλουν να έχουν ένα πολύ καλύτερο έλεγχο στην κάμερα τους (δακτύλιους ζοομ και focus, έλεγχο διαφράγματος, είσοδο μικροφώνου, είσοδο line-in ήχου, καλή εγγραφή στο σκοτάδι, σωστή απόδοση των χρωμάτων και του δέρματος, ομαλή και φυσική εναλλαγή των frames κλπ) χωρίς όπως να ξοδέψουν και μια περιουσία που πρέπει να επενδύσουν?

για εμένα μετράει εξ' αρχής το που θα δουλέψεις μετά το γύρισμα και που έχεις σκοπό να "σπρώξεις" το υλικό σου, και με τί ρυθμούς παραγωγής δουλεύεις. Και φυσικά ποιο είναι το budget σου.

Τελικά η ερώτηση είναι. Τι ταινίες θες να φτιάξεις και που θες να παιχτούν; Αν μιλάμε για TV (όχι διαφημιστικά όμως) τότε και μια miniDV με καλά οπτικά σε φτάνει. Σκέψου ότι τα βιντεάκια που γυρνάνε στο "τοις Μετρητοίς" στα χωριά που ταξιδεύουν, που έχουν αρκετά καλή εικόνα κατά τη γνώμη μου, γυρίζονται με τρεις DVX100B. Βέβαια η συγκεκριμένη (μεγάλη μου καψούρα μέχρι να βγει η HVX200) είναι η μοναδική miniDV κάμερα για την οποία έκανε review το American Cinematographer. Αυτή τη βρίσκεις με 3-4 χιλιάρικα. Με τόσα όμως βρίσκεις και μια HDV με καλά οπτικά και ρυθμίσεις. Και μπορεί και αυτή να τραβάει MiniDV. Αν λοιπόν ο χρόνος που μπορείς να αφιερώσεις στο post production δεν είνια ιδιαίτερα περιορισμένος τότε και το HDV σου κάνει. Χάνεις κάποια πράγματα σε ποιότητα αλλά δεν θα δώσεις και ένα καρο λεφτά για να στήσεις ένα σύστημα που θα μοντάρει και θα εταλονάρει (χρωματική διόρθωση) σε HD.

Αν πάλι θέλεις να γυρίζεις διαφημιστικά, video clip και κινηματογραφικές ταινίες τότε τα 7 χιλιάρικα που κοστίζει η HVX και τα άλλα 4-5 χιλιάρικα που θα σου πάρει να στήσεις ένα καλό workstation για HD στα 100Mbps φαντάζουν ελάχιστα μπροστά σε αυτό που θα πουλήσεις, ή συγκρινόμενο με τα κόστη αν δουλέψεις σε φιλμ. Σκέψου το και αποφάσισε.

Επειδή έχεις αρχίσει να με πείθεις για την Panasonic πες μου, αν θέλεις, πώς το εννοείς το καλό workstation για HD? Θα χρειαστεί π.χ. κάποιο video HD ή κάτι αντίστοιχο? Με έναν καλό mac pro, μια οθόνη 23"+ (για να βλέπεις το HD σήμα) και ένα μόνιτορ δεν είσαι καλυμένος; Πόσο πιο αργά γίνονται όλα σε σχέση με standard definition;

Το μόνιτορ, αν δεν κάνω λάθος, δεν πρέπει να είναι ποιότητας HD αναγκαστικά αλλά κάτι κατώτερο για να μπορείς να δεις και πως θα φαίνεται το υλικό σε πιο απλά συστήματα. Σωστά;

Παρεμπιπτόντως να σε ρωτήσω και κάτι άλλο: 1080i (interlaced) ή 720p (progressive); Όσα άρθρα έχω διαβάσει επί του θέματος δεν αναφέρουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Υποστηρίζουν πως το κάθε σύστημα έχει τα θετικά του χωρίς να αναφέρουν με λεπτομέρια σε τι διαφέρουν τα 2 συστήματα. Μπορείς να με κατατοπίσεις επί του θέματος αυτού;

Τελευταία ερώτηση (για σήμερα): τι είναι το μη γραμμικό μοντάζ;

Νομίζω ότι άμα δουλέψεις στον mac σου με το final cut pro HD δεν θα έχεις πρόβλημα. Αυτό που θα χρειαστείς σίγουρα είνια μεγάλη χωρητικότητα σε σκληρούς. Οπότε είτε ένα Lacie drive είτε ή άλλη λύση της WD που δουλεύει με USB2.0 είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς. Τώρα στις απαιτήσεις, το HD σε σχέση με το SD είναι τετραπλάσιο σε όλα του. Μια δημοφιλής λύση για το μοντάζ είναι η μεταγραφή του HD υλικού σε miniDV με το original time code. Αν μετά πάρεις το miniDV και το μοντάρεις κρατώντας την time code πληροφορία μετά από το τελικό μοντάζ κάνεις export ένα EDL αρχείο. Το συγκεκριμένο αρχείο μπορείς να το εισάγεις μετά στο final cut pro HD και να κάνεις autoconform το υλικό HD που έχεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις να κρατήσεις χαμηλά τις απαιτήσεις του συστήματος κατά τη διαδικασία του μοντάζ. Με το autoconform το υλικό HD μοντάρεται αυτόματα μιας και όλη η πληροφορία για τα tracks τα cuts και τα εφέ υπάρχει μέσα στο EDL. Δεν το έχω κάνει εγώ ο ίδιος (δεν είμαι μοντέρ) αλλά είναι η στάνταρ πρακτική που ακολουθούσαμε στην προηγούμενη εταιρία που δούλευα.

Τώρα, για το μονιτορ που με ρωτάς, εξαρτάται από το που θες να οδηγήσεις το υλικό σου. Αν πρόκειται για film τότε τα πράγματα μπλέκονται άγρια (αν θες σου απαντώ με PM). Αν πρόκειται για broadcast ένα οποιοδήποτε μόνιτορ μεγάλο για ανάλυση, ένα waveform monitor για στάθμες, και ένα vectorscope για χρώμα και καθάρισες.

Στα της ανάλυσης που με ρωτάς τα πράγματα είναι όντως μπλεγμένα. Κι αυτό γιατί ότι κερδίζεις σε ανάλυση (1080) το χάνεις σε contrast latitude και χρωματική πληροφορία, αφού το bandwidth παραμένει το ίδιο. Αν όμως το υλικό σου το θες για broadcast τότε 1080i είναι η δική μου επιλογή.

Μη γραμμικό μοντάζ (Non Linear Editing) είναι η διαδικασία ψηφιακού μοντάζ σε Η/Υ όπου δεν απαιτείται γραμική εργασία, δηλαδή μπορείς να μοντάρεις σε οποιοδήποτε σημείο και μετά να ενώσεις τις σκηνές. Η αντίθετη διαδικασία Linear editing προυποθέτει ότι μοντάρεις σκηνή προς σκηνή, πλάνο προς πλάνο. Τέτοια περίπτωση είναι το μοντάζ σε film και το τηλεοπτικό A-B Roll.

Φώτη πρώτα απ' όλα σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές σου απαντήσεις!

Ένα θέμα βέβαια είναι πως κάθε απάντησή σου μου δημιουργεί και νέες απορίες... Αν κουράστηκες να μου απαντάς πες το μου πάντως.

Ξεκινάω λοιπόν νέο κύκλο ερωτήσεων:

1) Πώς και πού μετατρέπεις το HD σε miniDV; Με μπέρδεψες πολύ στο κομμάτι αυτό. Στην αρχή λες να μοντάρω το miniDV (με ποιό πρόγραμμα?),να το κάνω export μετά το τελικό μοντάζ σαν EDL αρχείο (τι είναι αυτό?) και μετά λες να το βάλω στο FC (final cut). Δηλαδή το αρχικό μοντάζ που το κάνω αν όχι στο FC? (Μήπως δεν το κάνω στο FC HD αλλά στο απλό FC; )Μετά λες πως με το autoconform (τι είναι αυτό; ) το υλικό HD μοντάρεται αυτόματα. Τι εννοείς;

Για το ενδεχόμενο να σε γλιτώσω από χρόνο να μου εξηγείς, να σου πω τι νόημα βγάζω τελικά, μετά από πολλαπλές αναγνώσεις:

Συμπιέζεις το σήμα του HD με τρόπο με απωλεστικό, το μοντάρεις επομένως σε miniDV, το εξάγεις σε μια μορφή που περιέχει πληροφορία ικανή να επαναφέρει την ποιότητα του HD και τέλος το μετατρέπεις πάλι σε HD. Σωστά; Δηλαδή έτσι δε χάνεις καθόλου ποιότητα ή απλώς συμβιβάζεσαι;

2)Πάμε τώρα στα μόνιτορ. Εκεί που περιμένω να ακούσω πως αν έχω μια καλή οθόνη δε χρειάζομαι άλλο μόνιτορ εσύ μου αναφέρεις 3 μόνιτορ που μόνο σε κανάλι έχω δει... Τι κάνουν όλα αυτά και πόσο απαραίτητα είναι; (Ο προορισμός των βίντεο είναι ντοκιμαντέρ.) Για φιλμ ας μην το πιάσουμε ακόμα...

3)Για φινάλε μια (ίσως) άσχετη ερώτηση: Τα βίντεο HD που προσφέρει η panasonic με το όνομα AJ-HPM100 (http://catalog2.panasonic.com/webap...d=103037&catGroupId=34402&surfModel=AJ-HPM100) τι κάνει ακριβώς; Πες μου σε παρακαλώ πως δεν το χρειάζομαι γιατί κοστίζει και 12000$... Είδα πως κάνει μετατροπή HD σε miniDV και άρχισα να ανησυχώ...

Last edited:
Κατ' αρχήν sorry για την καθυστερημένη απάντηση αλλά είχα αρκετή δουλειά.

1) Αυτό που έχω δεί να γίνεται είναι η μεταγραφή της DVCProHD κασέτας σε miniDV κασέτα, στο facility που δούλευα πριν. Για το λόγω αυτό νομίζω πως χρησιμοποιήθηκε σαν ενδιάμεσος ο MAC. Περάστηκε δηλαδή το HD υλικό της κασέτας ολόκληρο στον MAC, και από εκεί έγινε export σε DV tape διατηρώντας το time code αυτούσιο. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μοντάρει ο σκηνοθέτης με τον μοντέρ του σε μια απλή σουίτα χωρίς να δεσμεύσει τον MAC, με την ησυχία του και χωρίς να χρεώνεται ανά ώρα. Αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει και σε ένα αξιοπρεπές laptop. Το software που απαιτείται δεν είναι δεδομένο. Απλά είναι σημαντικό να μπορεί να κάνει export την timeline σε μορφή EDL (Edit Decision List) αρχείου. Κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του μορφή edl αρχείου. Οπότε είναι σημαντικό να βρεις τί απαιτείται να κάνεις για να υπάρχξει συμβατότητα ανάμεσα στις editing σουίτες που θα χρησιμοποιήσεις. Μια λύση που σου προτείνω είναι να δουλέψεις στο final cut SD και HD. Εκεί έχεις σίγουρα συμβατά αρχεία. Ο λόγος που το κάνεις αυτό είναι η ευκολία (από άποψη απαιτούμενης επεξεργαστικής ισχύος) που έχει το μοντάζ σε miniDV έναντι του HD. Όταν λοιπόν τελειώσεις το μοντάζ, κάνεις export το EDL και μετά το εισάγεις στη σουίτα HD. Εκεί κάνεις μια διαδικάσία που ονομάζεται autoconform και στην ουσία αφήνεις το σύστημα να μοντάρει αυτόματα το HD υλικό βάσει του timecode και του EDL. Ελπίζω να σε κάλυψα.

2) Όταν δουλέυεις για την τηλεόραση, πρέπει το υλικό που φτιάχνεις να έχει κάποια στάνταρντ όσον αφορά τα levels και τα χρώματα. Για να διορθώσεις τα levels η πιο αξιόπιστη λύση είναι ο παλμογράφος και δει ο hardware παλμογράφος. Ο παλμογράφος που έχει σεταριστεί για να κλειδώνει σε broadcast σήματα τόσο στο το trigger και τον συγχρονισμό του όσο και στον τρόπο που έχει σημαδεμένο το display του, ονομάζεται WFM (wave form monitor). Το vectorscope είναι το όργανο που θα σε βοηθήσει να σετάρεις τα χρώματα για να τα φέρεις στα broadcast αποδεκτά όρια. Είναι στην ουσία ένας παλμογράφος σεταρισμένος μέσω σημάτων lissajous ώστε να αποδίδει το χρωματικό φάσμα και τον κορεσμό του κάθε χρώματος σε ενα καρτεσιανό διάγραμμα Χ Υ. Και τα δύο μονιτορ που σου υπέδειξα υπάρχουν σαν επιλογές απεικόνισης μέσα στα προγράμματα που κάνουν μοντάζ, αλλά ποτέ δεν πετυχαίνουν την ακρίβεια του hardware.

3) Το συγκεκριμένο μηχάνημα που αναφέρεις είναι για υποστήριξη συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων και δεν το χρειάζεσαι.

Sorry και για τη δικιά μου καθυστέρηση για τους ίδιους λόγους...

Νομίζω πως έχεις καλύψει όλες μου τις απορίες ως τώρα και σ' ευχαριστώ γι αυτό! Οι υπόλοιπες λογικά θα έρθουν μόλις πάρω την κάμερα... Τότε μάλλον θα ανοίξω καινούργιο θέμα για να πω εντυπώσεις.

Ούφ... Στραβώθηκα μέχρι να τα διαβάσω όλα.
Εγώ έδωσα τη δική μου για να πάρω κάποια στιγμή την JVC αλλά τα πρώτα νέα που διαβάζω δεν με τρελαίνουν. Όύτε βεβαίως έχω σκοπό να δώσω 4 και 5 χιλιάρικα για βιντεοκάμερα που θα χρησιμοποιώ ελάχιστα.
Μάλλον θα περιμένω...
icon11.gif

jvc_gzhd7_camcorder.jpg

Απάντηση: Re: Ποιά βιντεοκάμερα HD?

περιμενε εσυ οκτωβριο παραλαμβανεται η RED.....να σε κανω test drive

Αυτό είναι must και το έχουμε ήδη κλείσει.... Να μην τα ξαναλέμε... -bye-