1) Με τον όρο HD ονομάζουμε το πρότυπο High Definition γενικά. Αν αναφερόμαστε σε broadcast (TV) τότε είναι HDTV. Υπάρχει HD όμως που χρησιμοποιείται και στο σινεμά. Εκεί γίνεται λόγος περισσότερο για digital cinematography. Τώρα, το HDV (High DV) είναι ένα φορμά, που χρησιμοποιεί αλγόριθμο συμπίεσης MPEG2 (με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια των frames, και την ευκρίνεια των GOP) για να εγγράψει σε κασέτα miniDV video ανάλυσης ίδιας με το HDTV πρότυπο. Αυτή από όσο γνωρίζω είναι είτε 720 γραμμές, είτε 1080 γραμμές με aspect ratio πάντα το 16:9. Σαφώς υπάρχει επιλογή για progressive/interlaced τρόπου σχηματισμού των καρέ, αλλά αυτά σε επίπεδο pixel γιατί στην κασέτα με το MPEG2 δεν υπάρχουν πια καρέ. Τώρα η σπουδαιότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φορμά έχει να κάνει με το bandwidth, το οποίο στο HDV είναι περιορισμένο στα 25Mbps λόγω αποθηκευτικού μέσου (κασέτα miniDV), ενώ το HD είτε μιλάμε για broadcast είτε για digital cinematography ξεκινά από τα 100Μbps και μπορεί να φτάσει και το raw data flow των 3Χ1.3Gbps που μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν οι αισθητήρες 2/3" που χρησιμοποιούνται σε ακριβές υλοποιήσεις. Σε πιο ενδιάμεσες υλοποιήσεις όπως το DVCPro-HD της Panasonic, και το HD-Pro της JVC, το bandwidth είναι στα 100Μbps (για το HD-Pro δεν παίρνω και όρκο μιας και δεν το έχω δουλέψει, ο Havoc ξέρει σίγουρα όμως). Το broadcast HD της SONY (XD-CAM) νομίζω ότι έχει το ίδιο bandwidth με το digital BetCAM δηλαδή maximum τα 170Mbps αλλά είναι VBR. Τώρα γιατί HD και όχι HDV. Πρώτα από όλα οι υλοποιήσεις που προορίζονται για broadcast ή κινηματογραφία, κατά τεκμήριο έχουν καλύτερα οπτικά μέρη. Κατά δεύτερον, η κωδικοποίηση στο HD αποθηκεύει το video καρέ καρέ και όχι σε μορφή GOP όπως το MPEG-2. Η επεξεργασία λοιπόν είναι πιο ομαλή (αν μου επιτραπεί η έκφραση) αφού δεν χρειάζεται κάποιο είδος prerender. Βέβαια ο Μπάμπης ο Κολέζας που έχει δουλέψει το HDV μου είχε πει, ότι και το HDV δεν είχε ιδιαίτερα δύσκολο μοντάζ και δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Προσωπικά το μόνο MPEG-2 φορμά που έχω αποπειραθεί να μοντάρω κι έφαγα τα μούτρα μου με 2 ώρες pre-render για να δει τα καρε, ήταν video γραμμένο σε miniDVD. Σε ένα σύστημα που το DV το μόνταρε κατ' ευθείαν χωρίς καν να ρεντάρει. Τέλος έχοντας δει και την εικόνα του HDV από την κάμερα του Μπάμπη, ενώ η ευκρίνεια είναι όντως καλή, στο contrast και το latitude υστερεί κατά πολύ του HD, νομίζω δε πως υστερεί έστω και λίγο και έναντι του miniDV (μιας καλής κάμερας με cinegamma).
2) Νομίζω πως με το Final Cut Pro HD δεν θα έχεις πρόβλημα. Εγώ μόνταρα σε έναν G5.
3) Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον HD κινηματογραφικά. Κοινώς ο δίσκος σου είναι ένα σασί με 100 λεπτά χωρητικότητα HD υλικού. Αυτά θα γυρνάς. Αν θες παραπάνω μέσα στην ημέρα τότε πάρε κι άλλο δίσκο. Αν πάλι σου φτάνει για τα dailies, τότε παίρνεις τον δίσκο, τον βάζεις στη 1394 θύρα του mac και τον αντιγράφεις όπως είναι, δεν χρειάζεται capture.
4) Εδώ σε θέλω! Δεν μπορώ να ξέρω τί θα κάνεις με το υλικό. Αν θες να το οδηγήσεις σε κάποιο HD optical media format τότε χρειάζεσαι και το αντίστοιχο recorder. Εγώ επειδή το HD το θέλω για cinema, τραβάω το υλικό, το μοντάρω, το εταλονάρω, και μετά το μεταφέρω (transfer) σε φιλμ 35mm με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπάρχει βέβαια και η μπακαλίστικη λύση του σκληρού κοινού συμβατικού δίσκου των 50 Euros από το πλαίσιο, που μια χαρά χωράει την ταινία σε ασυμπίεστο DVCProHD. Με ένα Icy box μια χαρά την αποθηκεύεις και την αναπαράγεις.
5) Στα 25Μbps και σε miniDV δεν αποθηκεύεται HD αλλά HDV. Τώρα θα μου πεις ότι τα blueray και hd-dvd τρέχουν σε μικρότερο bandwidth. Ναι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις μοντάζ με το υλικό τους, αφού δεν υπάρχει πληροφορία για το κάθε καρέ. Και εκτός αυτού υπάρχει πραγματικά μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε συμπιεσμένο κατά MPEG-2 ή MPEG-4 υλικό HD και σε υλικό στα 100Mbps και ακόμα περισσότερο σε raw data στα 3Χ1.3Gbps. Το αν θα είναι πραγματικό HD υλικό ή όχι δεν εξαρτάται μόνο από το μέσω αποθήκευσης. Εξαρτάται κατά τη γνώμη κυρίως από τον τρόπο που γεννάται η εικόνα στον αισθητήρα. Και η SONY βγάζει HD αλλά σε broadcast οι αισθητήρες τραβάνε με συμπίεση 3:2:1, αντί για 4:4:4 που έχουν οι αντίστοιχοι αισθητήρες για digital cinematography. Μύλος η υπόθεση...
6) Αυτή την ερώτηση μάλλον πρέπει να την κάνεις στην εταιρία που τον βγάζει. Ίσως να έχει να κάνει με το interface με την κάθε κάμερα. Γενικά μέχρι να βγει και από δεύτερη εταιρία θα τον πληρώνουμε αδρά.
Ελπίζω να σε κάλυψα. Φυσικά έγραψα μόνο για όσα γνωρίζω από ιδία χρήση.