- 22 April 2008
- 41
ΠΟΙΑ CAMERA ΕΧΕΙΣ?
Ο τίτλος είναι παραπλανητικός επίτηδες, δεν πρόκειται να σας ρωτήσω με τι camera φωτογραφίζεται.
Σήμερα περισσότερο από ποτε η κάμερες έχουνε εξελιχτεί σε πολλή προχωρημένα τεχνολογικά εργαλεία (κάποιοι βεβαια ακόμα παραπονιούνται).
Όμως κάθε έμπειρος φωτογράφος ξέρει ότι ο φωτογράφος ο ίδιος δημιουργεί σπουδαίες εικόνες και όχι ο εξοπλισμός.
Και με ένα μολύβι στα χερια μονο είμαι σίγουρος ότι ο Rembrandt η Van Gogh θα έκαναν σπουδαία ζωγραφική.
Τα στοιχεια που υπογραμμίζουν μια σημαντική δουλειά είναι το όραμα, η έμπευση, ίσος το ταλέντο (δεν έχει βγει ακόμα δικαστική απόφαση για το ταλέντο) κτλ.
Όλα αυτά, είναι λίγο πολλή κοινή γνώση παρόλο αυτά όμως πολλοί κύριος νέοι φωτογράφοι πιστεύουνε πως ο καλύτερος εξοπλισμός συνεπάγεται καλές εικόνες.
Πολλοί που έχουνε δει την δουλειά μου σε έκθεσης σχολίασαν “εκπληκτικές εικόνες, πρέπει να έχεις καλή μηχανή”. Πίσω από αυτό το σχόλιο βρίσκετε κρυμμένη η πιστη ότι εάν είχανε και αυτοί παρόμοιο εξοπλισμό οι εικόνες τους θα ήτανε το ίδιο πετυχημένες.
Ένα άλλο παράδειγμα που θα σας δώσω είναι όταν φωτογραφίζω σε μακρινές και σχετικά απομονωμένες περιοχές και συναντάω κάποιον άλλον φωτογράφο,
η συζήτηση είναι αναπόφεκτη όσο και ευπρόσδεκτη. Το πρώτο πράγμα που θα με ρωτήσουνε ορισμένοι φωτογράφοι είναι τι φωτογράφιζα? Ποιο θέμα? Τους προσκαλώ λοιπόν να κοιτάξουνε το κάδρο μου στο viewfinder της μηχανής.
Σε αυτές τις περίπτωσης το πρώτο σχόλιο είναι ποσο καλή πρέπει να είναι η μηχανή μου και πως πρέπει μια τόσο καλή μηχανή να βγάζει εκπληκτικές εικόνες.
Ευτυχώς συναντάω και φωτογράφους που προβληματίζονται με θέματα ποu θεωρώ αγγίζουνε ποιο πολλή την ίδια την δημιουργία τις εικόνας. Και ξαχνικα μπορεί μια τέτοια συζήτηση να ανοίξει τις πόρτες και να μιλάμε για ώρες ίσος και να κανονίσουμε και κοινή φωτογράφιση την επομενη μέρα.
Δεν θα σταθώ εδώ και να σας πω κάτι μελό όπως που βρίσκετε πραγματικά η ψυχή τις φωτογραφίασ, αλλα σίγουρα δεν είναι εσωκλεισμένη στο κουτί της μηχανής.
Το μυστήριο τις φωτογραφίας δεν θα το λύση ο καλός εξοπλισμός, ίσος όμως αυτή η εμμονη και η ταύτιση με τα εργαλεία να αλλοιώνει τον πρωταρχική ανάγκη που μας οδηγεί στο να θέλουμε να φωτογραφίσουμε.
Εάν λοιπόν πάσχετε από “camera anxiety disorder” μπορείτε να απαλλάξετε τον εαυτό σας από αυτό το μεγάλος βάρος γνωρίζοντας απλός ότι η μηχανή που έχετε τώρα είναι αρκετή για καλές εικόνες.
Όταν ο εξοπλισμός είναι εκεί για να ολοκληρώνει το ήδη υπάρχον όραμα που έχετε τότε αλλάζουν οι παράμετροι. Πχ εγώ χειρίζομαι πολλή τους wide angle φακούς γιατί ταιριάζουνε στο vision που έχω για το άγριο τοπίο. Ο φακός απλά με βοηθάει να ολοκληρώσω αυτό το όραμα μου.
Τέλος για να μην δώσω την εντύπωση ότι περνώ κάποιον υψηλά ηθικό νομο στο θέμα αυτό
Να παραδεχτώ ότι έχουνε περάσει από τα χερια μου περισσότερες κάμερες, φακοί, φίλτρα από όσα θα ήθελα να παραδεχτώ, ίσος αρκετά ώστε να ανοίξω ένα μικρό μαγαζάκι.
Αλλα νεότερος έχω περάσει και ξηρασίες με πολλή εξοπλισμό στα χερια, μεγάλες περιόδους που δεν φωτογράφιζα απόλυτος τίποτα.
Σήμερα όταν οι δυσκολίες έρχονται να με βρούνε χαίρομαι διότι ξέρω ότι μέσα από αυτές τις ίδιες τι δυσκολίες θα βρω κάποια καινούργια δημιουργική πηγή.
Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να δω προς Canon η Nikon μεριά να βρω ανακοίνωσης νέου εξοπλισμού, είναι μια καλή αίσθηση να έχει κανεις.
Μάλιστα χωρίς αυτές τις στεγνές δημιουργικές στιγμές δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να ποχώρηση το έργο ενός οποιουδήποτε δημιουργού, αλλα αυτή είναι άλλη συζήτηση για άλλη φορα.
Μανόλης