Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

jetsetter

New member
28 January 2008
93
Αθήνα
Χαιρετώ όλους.

Ψάχνω γνώμες για την καλύτερη πρόταση σήμερα για ένα συνδιασμό προβολέα 720p και οθόνη, για εγκατάσταση που προορίζεται για θέαση κυρίως αγώνων (Νοβα κλπ) αλλά και ταινιών από dvd media player. Το budget είναι γύρω στα 1000-1200 Ευρώ σύνολο.

Κοίταξα τα υπόλοιπα threads και μέχρι στιγμής κινούμαι μεταξύ των epson TW450, TW700. Μου αρέσει και ο TW3500 δε λέω, αλλά πάει ακριβά...

Παρακαλώ για τις απόψεις σας με βάση την εμπειρία σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χαιρετώ όλους.

Ψάχνω γνώμες για την καλύτερη πρόταση σήμερα για ένα συνδιασμό προβολέα 720p και οθόνη, για εγκατάσταση που προορίζεται για θέαση κυρίως αγώνων (Νοβα κλπ) αλλά και ταινιών από dvd media player. Το budget είναι γύρω στα 1000-1200 Ευρώ σύνολο.

Κοίταξα τα υπόλοιπα threads και μέχρι στιγμής κινούμαι μεταξύ των epson TW450, TW700. Μου αρέσει και ο TW3500 δε λέω, αλλά πάει ακριβά...

Παρακαλώ για τις απόψεις σας με βάση την εμπειρία σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Πόσες ίντσες η οθόνη?
Ποιά η απόσταση θέασης?
Ποιά η απόσταση τοποθέτησης του προβολέα?
Όταν λες media player εννοείς dvd player?
Σκοπεύεις να βλέπεις HD?
Γιατί 720?

Δεδομένου ότι ένα καλούτσικο πανί στις 100" πάει γύρω στο 350άρι θεωρώ ότι έχεις σαν οροφή τα 900 ευρώ για προβολέα.

Είναι πραγματικά κρίμα (γνώμη μου) να δώσεις τόσα λεφτά παίρνοντας μια παρωχημένη τεχνολογία, ενώ με ελάχιστα παραπάνω παίρνεις έναν αξιοπρεπή 1080άρη.

Αν έλεγες ότι θες να ξοδέψεις γύρω στο 500άρικο θα είχε νόημα αυτή η αναζήτηση... τώρα είναι μάλλον λάθος κίνηση...

Πάντως αν επιμένεις, σαν κάτοχος του Panasonic AX100 θα προτείνω τον διάδοχό του με κλειστά μάτια, καθώς ο δικός μου κλείνει σχεδόν τετραετία με 800+ ώρες στο κοντέρ και δουλεύει άψογα με αξιοπρεπέστατη ακόμη φωτεινότητα. Και μιλάμε για βαρειά χρήση, όχι ρυθμισούλες κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς να βλέπω κανονικές ταινίες... Τότε, στα δικά μου μάτια, υπερτερούσε του αντίστοιχου "αντιπάλου" της Epson δραματικά. Τώρα πρέπει να δεις ο ίδιος τι γίνεται.

Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για την άμεση βοήθεια.
Σχετικά με τις ερωτήσεις (πως φαίνεται η εμπειρία...)

Πόσες ίντσες η οθόνη? 100" (2Χ1,5)
Ποιά η απόσταση θέασης? 3μ περίπου
Ποιά η απόσταση τοποθέτησης του προβολέα? 3,5μ (όπως καταλάβατε, σχεδόν πάνω από το κεφάλι μου...)
Όταν λες media player εννοείς dvd player? εννοούσα DVD player και HD media player (2 συσκευές)
Σκοπεύεις να βλέπεις HD? Ναι
Γιατί 720? λόγω κόστους αλλά και γιατί το ποσοστό HD θα είναι μικρό σε σχέση με της τηλεοπτικής θέασης

Σχετικά με το LCD οπωσδήποτε: Απο όσο έχω καταλάβει, σε αυτά τα λευτά, οι υλοποιήσεις DLP πάσχουν από "ουράνια τόξα". Νομίζω ότι ο συνδιασμός υψηλής φωτεινότητας με αυτή τη κατηγορία τιμής δείχνει 3LCD. Τα λέω καλά?

Σχετικά με τον Panasonic, νομίζω είναι καλή ιδέα (έτσι κι αλλιώς είμαι φαν της panny). Θα ψάξω να τον βρω κάπου να παίζει.

Τέλος, σχετικά με την οθόνη, τι εννοούμε όταν λέμε "ένα καλούτσικο πανί"? Από ότι είδα, μιλάμε για gain 1,1 ή 1,2, υπάρχει θέμα με τη γωνία θέασης? Τέλος, είναι καλύτερα να πάρω 16/9 και όταν βλέπω Νοβα να αφήνει κενά δεξιά αριστερά ή να πάρω 4/3 και όταν βλέπω ταινίες να αφήνει κενά πάνω κάτω?
Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές post!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για την άμεση βοήθεια.
Σχετικά με τις ερωτήσεις (πως φαίνεται η εμπειρία...)

Πόσες ίντσες η οθόνη? 100" (2Χ1,5)
Ποιά η απόσταση θέασης? 3μ περίπου
Ποιά η απόσταση τοποθέτησης του προβολέα? 3,5μ (όπως καταλάβατε, σχεδόν πάνω από το κεφάλι μου...)
Όταν λες media player εννοείς dvd player? εννοούσα DVD player και HD media player (2 συσκευές)
Σκοπεύεις να βλέπεις HD? Ναι
Γιατί 720? λόγω κόστους αλλά και γιατί το ποσοστό HD θα είναι μικρό σε σχέση με της τηλεοπτικής θέασης

Σχετικά με το LCD οπωσδήποτε: Απο όσο έχω καταλάβει, σε αυτά τα λευτά, οι υλοποιήσεις DLP πάσχουν από "ουράνια τόξα". Νομίζω ότι ο συνδιασμός υψηλής φωτεινότητας με αυτή τη κατηγορία τιμής δείχνει 3LCD. Τα λέω καλά?

Σχετικά με τον Panasonic, νομίζω είναι καλή ιδέα (έτσι κι αλλιώς είμαι φαν της panny). Θα ψάξω να τον βρω κάπου να παίζει.

Τέλος, σχετικά με την οθόνη, τι εννοούμε όταν λέμε "ένα καλούτσικο πανί"? Από ότι είδα, μιλάμε για gain 1,1 ή 1,2, υπάρχει θέμα με τη γωνία θέασης? Τέλος, είναι καλύτερα να πάρω 16/9 και όταν βλέπω Νοβα να αφήνει κενά δεξιά αριστερά ή να πάρω 4/3 και όταν βλέπω ταινίες να αφήνει κενά πάνω κάτω?
Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές post!

Δεν είναι σωστό αυτό που λες σχετικά με το κόστος και τα ''ουράνια τόξα''. Δηλαδή ένας DLP στα 3 χιλιάρικα δεν έχει rainbow ενώ του χιλιάρικου έχει?? Δεν ισχύει κάτι τέτοιο...

Προσανατολίζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν βλέπεις μπάλα και ΝΟΒΑ ένα 80% ας πούμε, πήγαινε σε πανί 4:3. Αν κατά 80% βλέπεις ταινίες, πήγαινε σε πανί 16:9. Βέβαια, όλοι οι προβολείς H.C. έχουν αναλογία πλευρών 16:9 (ανάλυση 1920χ1080, 1280χ720) και είναι ''φτιαγμένοι'' κυρίως για ταινίες (όπερ σημαίνει, συνθήκες σκοταδιού ώστε να επιτύχουν καλύτερη εικόνα). Τώρα, αν δίνεις περισσότερο βαρύτητα στη μπάλα με αναμένα και μερικά φωτάκια στο σαλόνι (λόγω πίτσας και μπύρας), πρέπει να πας σε φωτεινό προβολέα ή να στραφείς σε κάποιον Data προβολέα που είναι από ''μαμά'' πολύ φωτεινοί...

Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες σου. Επίσης, οι LCD έχουν καλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση και οι DLP καλύτερη εικόνα (sorry είμαι DLPάκιας!!:D)

ΥΓ

Πάντως, σαν πιο full proof λύση, θα σου πρότεινα 16:9 πανί.......μέχρι πότε θα εκπέμπουν 4:3 βρε αδερφέ???

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Δεν είναι σωστό αυτό που λες σχετικά με το κόστος και τα ''ουράνια τόξα''. Δηλαδή ένας DLP στα 3 χιλιάρικα δεν έχει rainbow ενώ του χιλιάρικου έχει?? Δεν ισχύει κάτι τέτοιο...

Προσανατολίζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν βλέπεις μπάλα και ΝΟΒΑ ένα 80% ας πούμε, πήγαινε σε πανί 4:3. Αν κατά 80% βλέπεις ταινίες, πήγαινε σε πανί 16:9. Βέβαια, όλοι οι προβολείς H.C. έχουν αναλογία πλευρών 16:9 (ανάλυση 1920χ1080, 1280χ720) και είναι ''φτιαγμένοι'' κυρίως για ταινίες (όπερ σημαίνει, συνθήκες σκοταδιού ώστε να επιτύχουν καλύτερη εικόνα). Τώρα, αν δίνεις περισσότερο βαρύτητα στη μπάλα με αναμένα και μερικά φωτάκια στο σαλόνι (λόγω πίτσας και μπύρας), πρέπει να πας σε φωτεινό προβολέα ή να στραφείς σε κάποιον Data προβολέα που είναι από ''μαμά'' πολύ φωτεινοί...

Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες σου. Επίσης, οι LCD έχουν καλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση και οι DLP καλύτερη εικόνα (sorry είμαι DLPάκιας!!:D)

ΥΓ

Πάντως, σαν πιο full proof λύση, θα σου πρότεινα 16:9 πανί.......μέχρι πότε θα εκπέμπουν 4:3 βρε αδερφέ???

Tnx Γιάννη. Να που σε άκουσε η Νοβα και τώρα δείχνει τον Παοκ σε 16:9 (χωρίς το κατάλληλο signalling βέβαια όπως στο Νοβασινεμα για να το καταλαβαίνει αυτόματα και η TV, αλλά να μη τα θέλουμε και όλα δικά μας!).
Έχετε να μου προτείνεται κάποιο συγκεκριμένο πανι? Τελικά υπάρχει πρόβλημα γωνίας θέασης ή παίρνω άφοβα όποιο να'ναι?

Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

!

Κοίτα τα περί gain είναι μάλλον θέμα γούστου. Εγώ προτίμησα το ουδέτερο 1.0 γιατί θεωρώ ότι είναι πιο κινηματογραφικό. Πιθανότατα αφού το θες για μπάλα να σε βολέψει το κάτι παραπάνω.

Όταν λέω καλούτσικο πανί, μιλάω για υλικό χωρίς κρυσταλιζέ μπούρδες πάνω, όπως έχουν οι περισσότερες (data κατά κανόνα) οθόνες του 100άρικου. Μια δοκιμασμένη λύση είναι τα Megavision, που είναι και... ντόπια, αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές λύσεις, χρόνο να'χεις να ψάχνεις.

Κατά τη γνώμη μου, επειδή όταν δεις ταινία στον προβολέα δύσκολα θα ξαναδεις στην τηλεόραση, πάρε ένα 16:9 πανί. Στις 96" και πάνω είσαι κομπλέ για την απόσταση που λες. Σιγά σιγά θα αρχίσουν τα αθλητικά να εκπέμπουν σε 16:9 οπότε δεν πρόκειται να κερδίσεις κάτι με το 4:3.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Tnx Γιάννη. Να που σε άκουσε η Νοβα και τώρα δείχνει τον Παοκ σε 16:9 (χωρίς το κατάλληλο signalling βέβαια όπως στο Νοβασινεμα για να το καταλαβαίνει αυτόματα και η TV, αλλά να μη τα θέλουμε και όλα δικά μας!).
Έχετε να μου προτείνεται κάποιο συγκεκριμένο πανι? Τελικά υπάρχει πρόβλημα γωνίας θέασης ή παίρνω άφοβα όποιο να'ναι?

Θα σου πρότεινα να μην πάρεις πρώτα λάστιχα και μετά αυτοκίνητο....;)

Αποφάσισε πρώτα για προβολικό και τι σε καλύπτει από οικονομικής πλευράς και μετά κοιτάς για οθόνη. Επίσης, κάποιοι προβολείς έχουν ''δυσκολία'' και στο στήσιμο, π.χ. δεν βγάζουν όλοι 100 ίντσες από τα 3 μέτρα. Μην ξεχνάς ότι ο προβολέας δεν είναι τηλεόραση που τη βάζεις στη πρίζα και παίζει. Πρέπει να έχεις κατά νου και το κόστος των περιφερειακών (πηγή, ενισχυτή, ηχεία, καλώδια, βάση κ.λ.π.)-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Κοίτα τα περί gain είναι μάλλον θέμα γούστου. Εγώ προτίμησα το ουδέτερο 1.0 γιατί θεωρώ ότι είναι πιο κινηματογραφικό. Πιθανότατα αφού το θες για μπάλα να σε βολέψει το κάτι παραπάνω.

Το gain δεν είναι θέμα γούστου. Έχει σχέση με το πόσο φωτεινός είναι ο προβολέας μας. Πάμε σε ψηλότερο κέρδος (gain) εφόσον ο βιντεοπροβολέας δεν έχει πολύ φως.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια είναι σήμερα η καλύτερη πρόταση για 720p?

Το gain δεν είναι θέμα γούστου. Έχει σχέση με το πόσο φωτεινός είναι ο προβολέας μας. Πάμε σε ψηλότερο κέρδος (gain) εφόσον ο βιντεοπροβολέας δεν έχει πολύ φως.

To ίδιο λέμε... επειδή συνήθως οι "κινηματογραφικοί" προβολείς είναι όσο φωτεινοί πρέπει να είναι, για κανονικές διαστάσεις οθόνης και αποστάσεις, και για ικανοποιητική συσκότιση νομίζω ότι η επιλογή του gain 1.0 σπάνια απογοητεύει. Ενώ αντίστοιχα όσο ανεβαίνουμε σε απαιτήσεις φωτεινότητας και κατεβαίνουμε σε απαιτήσεις κινηματογραφικής ατμόσφαιρας (πχ θέλουμε να βλέπουμε μόνο μπάλα) τότε ναι το μεγάλο gain κακό δε θα κάνει.

Είχα κι εγώ το ίδιο δίλημμα πριν 4 χρόνια που δεν είχα ιδέα, μάλιστα εκτός του θέματος του gain, επειδή τον ήθελα αυστηρά για σινεμά, ανησυχούσα και για το αν θα έπρεπε λόγω LCD να επιλέξω γκρι οθόνη, αλλά ευτυχώς οι εδώ guru με έσωσαν :grinning-smiley-043

Last edited:
θα σου πρότεινα να ρίξεις και μια ματιά στον acer h5360....με κάτι λιγότερο απο 600 ευρουλάκια παίρνεις πολύ καλή εικόνα...λόγω dlp ....και αν τύχει και εχεις και μια καλή καρτούλα nvidia...το μόνο που σου μένει για να απολαμβάνεις ΚΑΙ 3D είναι ένα ζευγάρι γυαλιά....

μαζί με ένα πανάκι ηλεκτρικό απο το πλάσιο στις 104 ίντσες...που το έχουν τώρα σε έκπτωση στα 129 ευρό έχεις φτιαξει ένα ωραίο συσηματάκι....έχει δίκιο ο φίλος για την ποιότητα του πανιού αλλά αν σου βρίσκεται και κανενας ωραίος λευκος και καλά σπατουλαρισμένος τοίχος πρόβαλλε εκεί για αρχή....

κάτι άλλο επίσης σημαντικό..το κόστος της λάμπας το έχω βρεί....στα 140 ευρό οπότε πρακτικά...θα μπορείς να τον χρησιμοποιείς και ως τηλεόραση..λολ..

το μόνο που έχεις να δείς είναι το αν και κατά πόσο ενοχλείσαι απο το rainbow effect....τπτ άλλο...αλλά η εικόνα του είναι πραγματικά καλή και έχουν φροντίσει να είναι και πάρα πολύ φωτεινή.....λόγω του ότι στο 3δ επέρχεται μείωση της φωτεινότητας....

όλα αυτά αν επιμένεις σε 720π....αλλά μέχρι και τις ίντσες που θες δεν είναι τραγική για να μην πω ανεπαίσθητη η επιπλέον πληροφορία που θα λάβει το μάτι σου...

όλα αυτά αν επιμένεις σε 720π....αλλά μέχρι και τις ίντσες που θες δεν είναι τραγική για να μην πω ανεπαίσθητη η επιπλέον πληροφορία που θα λάβει το μάτι σου...

Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες:grinning-smiley-043. Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές στους προβολείς είναι πολλές. Στο πανί με βοηθήσατε και τελικά θα πάρω 16:9. Οπότε πρέπει να κανονίσω να δω επειγόντως ορισμένα demo μήπως και αυτό το rainbow effect τελικά δεν με ενοχλεί και πολύ και πάω σε DLP... Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι και αυτή η καρτούλα η nvidia στο PC που περιμένει...

Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες:grinning-smiley-043. Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές στους προβολείς είναι πολλές. Στο πανί με βοηθήσατε και τελικά θα πάρω 16:9. Οπότε πρέπει να κανονίσω να δω επειγόντως ορισμένα demo μήπως και αυτό το rainbow effect τελικά δεν με ενοχλεί και πολύ και πάω σε DLP... Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι και αυτή η καρτούλα η nvidia στο PC που περιμένει...
ασε την καρτουλα που δεν θα σου προσφερει τιποτα (πέρα απο 1-2 ωρες πειραματισμού )και ξεκινα αναζήτη μεταχειρισμένου προβολέα για home cinema με προτίμηση σε ενα απο τα παρακατω μοντέλα που είναι στα λεφτά σου.
benq 7700
benq 8720(αν τον βρείς πάρτον με κλειστά μάτια)
sharp z12000(ρίχνει χαλαρά σε όλους τους φθηνούς 1080)
toshiba MT700 (πωλειται ένα εδω στο forum)
optoma 72i
optoma h79
μακριά απο acer,πετάς τα λεφτά σου.Η εταιρία φτιάχνει βιντεοπροβολείς 1 χρόνο τώρα και οι υπόλοιπες 20.Αν αγόραζες αυτοκίνητο θα έπερνες κινέζικο που κυκλοφορεί ένα χρόνο αντί για ένα μεταχειρισμένο fiat,ford ή vw που παράγονται εδώ και δεκαετίες?δεν νομίζω..

Oι κριτικες παντως που τον συνοδευουν ειναι πολυ ενθαρυντικες και ειναι απο τα best valueofmoney.

ευχαριστω Γιαννη η συμβουλες και οι γνωσεις που πηρα ηταν πολλες για το ξεκινημα στην βιντεοπροβολη... Και εχουμε μελλον