Ποιά η γνώμη σας για τα παιδιά - θαύματα...?

Με αφορμή ένα νήμα που (καλώς) σβήστηκε από την Εκτός για ένα παιδί που στα 5 του χρόνια ήταν αφύσικα προπονημένο σε ό,τι έχει να κάνει με γυμναστική, ξαναγύρισε στο μυαλό μου ο προβληματισμός που είχα ανέκαθεν για τα διάφορα παιδιά -θαύματα στη μουσική.

Προσωπικά κάθε φορά που κάποιος φίλος μου στέλνει video στο youtube για τον τάδε 4χρονο που παίζει τη φαντασία του Chopin ή για τον 8χρονο που ερμήνευσε με ορχήστρα Rachmanninov, νιώθω έναν κόμπο στο λαιμό, όχι από θαυμασμό, αλλά από απέχθεια. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γονείς (γιατί κακά τα ψέμματα, από κει ξεκινάει όλο αυτό) που να υποχρεώνουν τα παιδιά τους να προπονούνται αφύσικα εντατικά, πιθανότατα δε όχι με τις καλύτερες μεθόδους, και όλα αυτά για να καταλήξουν να ερμηνεύουν ένα έργο 10 χρόνια νωρίτερα από ότι θα επέλεγε η φύση γι'αυτούς. Όπως και η λογική λέει πως δεν υπάρχουν παιδιά που στα 3 ή 4 χρόνια τους θα ζητήσουν από τον πατέρα τους την παρτιτούρα του Αυτοκρατορικού επειδή το άκουσαν στο ραδιόφωνο και θέλουν να το παίξουν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι περισσότερες ερμηνείες τέτοιων παιδιών πάσχουν τόσο τεχνικά (όσο κι αν τα αφήσουν νηστικά μέχρι να μάθουν το κομμάτι, τα χέρια τους δεν πρόκειται να μεγαλώσουν τόσο ώστε να φτάνουν όλα τα πλήκτρα της... 12φωνης συγχορδίας του Rachmanninov :D), όσο και αισθητικά, καθώς ένα έργο δεν είναι απλά μια αλληλουχία από νότες, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, η καλύτερα ένας οργανισμός που πρέπει να ζωντανέψει για όσο διαρκεί η ερμηνεία.

Τελικά λοιπόν, προς τι όλη αυτή η εμμονή, να κάνουμε το παιδί μας να ξεχωρίσει απ'τα 3 του...???? ΠΡΟΣΟΧΗ, Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε ταλαντούχα παιδιά που φαίνεται η κλίση τους στη μουσική από μικρά, αναφέρομαι στις υπερβολές. Το να παίξει ένα παιδί κονσέρτο με ορχήστρα στα 13 του είναι αξιοθαύμαστο, στα 3 του όμως είναι παράλογο, και κατά τη γνώμη μου, επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του παιδιού.


Ο αντίλογος μάλλον θα ξεκινούσε με το παράδειγμα του Mozart, και το ότι αν δεν ξεκινούσε να δραστηριοποιείται μουσικά σε προσχολική ηλικία, ίσως τη μέρα που πέθανε να μην είχε προλάβει να ολοκληρώσει όσα μας χάρισε...


Ακούω τις γνώμες σας! :grinning-smiley-043
 
Last edited:
Γενικώς δεν πιστευω στά ´παιδιά θαυματα´αλλά στά παιδιά που έχουν ταλέντο και αυτό αξιοποιείται καταλλήλως και μέ μέτρο και εκφράζεται σοβαρά στην ώρα του.

Είναι αλήθεια πώς διαρκώς διαβάζουμε γιά κάποιο ´παιδί -θαύμα´πού ειδικά στην μουσική παραπέμπει στον ´νέο´ Μότσαρτ..
Μονον που ο Μozart δεν παρέμεινε ´παιδί-θαυμα´αλλά έγινε ένας χαρισματικός ενήλικος.
Γενικά οι Ιστορίες με τα παιδιά-´θαύματα´σέ ολες τις Τέχνες αλλά και στην Επιστήμη μέ παραπέμπουν στούς Γυρολόγους με την Αρκούδα..
Μπορεί κάποια παιδιά,προφανώς νά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα εχοντας κάποιες έμφυτες ικανότητες ,αλλά χωρίς εκπαίδευση (και στο αντικείμενό τους,αλλά καί στό πώς αξιοποιούν τό ταλέντο τους) θα παραμείνουν καθηλωμένα στό τί μπορούσαν να πετύχουν όταν ήταν μικρά..
 
Συμφωνώ με το Σπύρο περί γυρολόγου με την αρκούδα. Προσωπικά μου προκαλεί θλίψη το φαινόμενο, αναλογιζόμενος πόσο ''στρεβλή'' είναι η ψυχοκοινωνική ωρίμανση αυτών των παιδιών ζώντας σε συνθήκες τέτοιας πίεσης, με αποτέλεσμα, δυστυχώς, τα περισσότερα να μη γίνονται ισορροπημένοι ενήλικοι. Γενικεύοντας, θα προσέθετα ότι δεν είναι σπάνιο, τα παιδιά να καλούνται να εκπληρώσουν απωθημένα των γονέων τους εις βάρος άλλων, συχνά τελείως διαφορετικών, έμφυτων κλίσεών τους.
 
Εγω γενικα βλεπω μια ταση να προβαλλονται κατα καιρους καποια "εντυπωσιακα" πραματα που κανουν καποιοι απο τα μμε κτλ,που προκαλουν το θαυμασμο του κοσμου,πχ ο ταδε κανει αυτο,ο αλλος το αλλο κτλ.

Πιστευω οτι σημερα ο καθενας θελει να ξεχωρισει με τον τροπο του και καποιες φορες με υπερβολικο τροπο μαλιστα,λογο του οτι η κοινωνια μας περναει γενικα λανθασμενα προτυπα,την υπερβολη,και οχι το μετρο και τη λογικη.Αυτο εξαλλου φαινεται αρκετα εντονα και στον κοσμο γενικα,αν παρατηρησετε εξω οταν κυκλοφορειτε,στις σχεσεις του κοσμου κτλ.

Παντως στο θεμα τωρα,αν πιεζεται το παιδακι γι'αυτο(που μαλλον αυτο θα γινεται)τοτε δεν ειναι καλο.Αν εχει καποια αγαπη για τη μουσικη ενα παιδακι,θα φανει και καλο οι γονεις ειναι να το βοηθησουν και αυτοι με τον τροπο τους στην πορεια,αλλα οχι με υπερβολες.

Η αγαπη προς τη μουσικη καλο ειναι να βγει αυθορμητα.Το να βαζει ενας γονεας πχ κλασικη μουσικη(και γενικα οτιδηποτε ομορφο ακουσμα)που και που στο σπιτι απο οταν το παιδι ειναι βρεφος ακομη,καλο ειναι,αλλα απλα να μη ξεφυγει η κατασταση απο καποια λογικα ορια,μην πιεστει πολυ η φαση.

Παντως μακαρι ο μικρουλης να γινει ενας ευτυχυσμενος μουσικος στο μελλον!:smile:
 
Φυσικά και είναι απεχθές, γονιός να πρεσσάρει και να δημιουργεί άγχος στο παιδί του, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα κρυμμένα θέλω και εγώ του...

Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Είχα βάλει πριν καιρό ένα κοριτσάκι που έπαιζε δύσκολα έργα στα 5-6, δεν θυμάμαι, και η ιστορία είχε ξεκινήσει με την γιαγιά που ήταν μαζί τους στο σπίτι που της έδειξε τις νότες και τις έμαθε 1-2 κομμάτια.

Απο εκεί και πέρα όμως το κοριτσάκι το αγάπησε και το καλλιεργεί...

Μην ξεχνάμε και την περίπτωση των "χαμένων ταλέντων", που ενώ έχουν κλίση σε κάποιο όργανο, οι γονείς το στέλνουν να γίνει κάτι άσχετο με πίεση, κλπ κλπ

Υ.Γ Υπάρχει και το εξαίρετο βιβλίο "Η λέσχη των νέων πιανιστών", με θέμα την κλειστή κοινωνία των εκφραστών της κλασικής μουσικής και την πίεση που νιώθουν για να πετύχουν κάτι και αυτοι....Απο τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
 
Εγω ξέρω οτι τα θαύματα συμβαίνουν, δεν προκαλούνται. Είναι συνηθισμένο να υπάρχουν παιδιά με κλίση στη μουσική, το σπάνιο ειναι να βλέπει κανείς χαρισματικά παιδιά. Κι αυτά δεν χρειάζονται πίεση για να διαβάσουν, αλλά ερέθισμα για να εκδηλώσουν αυτό που υπάρχει μέσα τους.
 
Υ.Γ Υπάρχει και το εξαίρετο βιβλίο "Η λέσχη των νέων πιανιστών", με θέμα την κλειστή κοινωνία των εκφραστών της κλασικής μουσικής και την πίεση που νιώθουν για να πετύχουν κάτι και αυτοι....Απο τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.


:offtopic: 1
Συγγραφέας του βιβλίου αυτού είναι ο γνωστός στους παροικούντες τη Μουσική Κατηγορία πιανίστας Ketil Bjornstad.

:offtopic: 2
Έλεος πια με το χιλιοφορεμένο "Η λέσχη των...προσθέστε ότι θέλετε".
Λίγη έμπνευση κ.κ. εκδότες και μεταφραστές...ή τουλάχιστον απλώς μεταφράστε τον πρωτότυπο τίτλο: ''Til Musikken''.
Κανένας Νορβηγομαθής υπάρχει; :D:
 
Συμφωνώ με τον κ. Σπύρο. Κάποια παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένες κάποιες ικανότητες σε σύγκριση με τους συνομίλικους τους. Όμως αν δεν εξασκείσαι και το μεγαλύτερο ταλέντο να χεις, δεν πας πουθενά. Και αυτό ισχύει από τα μαθηματικά μέχρι τη μουσική. Τώρα οι γονείς που υποβάλλουν (και όχι προτρέπουν)τα παιδιά στην εξάσκηση σ αυτά τα θέματα είναι μάλλον ανόητοι. Με την καταπίεση δε γίνεται δουλειά. Θα πει κάποιος σωστά: ''Αν δηλαδή το παιδί είναι έξυπνο και χαρισματικό αλλά είναι τεμπέλης θα το αφήσω έτσι?Θα χαραμιστεί...''. Σωστό αλλά μετά από κάποιο σημείο είναι καθαρά υποκειμένικο θέμα το πόσο θα εντρυφήσει το παιδί στο αντικείμενο. Και πιέζοντας το το μόνο που καταφέρνεις είναι να χαλάς τη σχέση του τόσο μαζί σου όσο και με το αντικείμενο στο οποίο έχει κλίση...
 
Re: Απάντηση: Ποιά η γνώμη σας για τα παιδιά - θαύματα...?

Δεν μπορώ το κύριος Σπύρος..:bigcry::bigcry::bigcry:

Tώρα που έγινες Super Moderator, επιβάλλεται το κύριος(μην φάμε και κανα ban)ε? κύριε φανταστικέ μας moderator??...:erna:4600::4600:ehrung004::ernaehrung004::ernaehrung004:
 
Αφύσικο πράγμα. Διάβασα κάποιες βιογραφίες παιδιών θαυμάτων που έγιναν μεγάλοι μουσικοί (Heifetz, Menuhin, Mozart, Nyiregyhazi). Όλοι είχαν ένα κοινό: έγιναν παράξενοι, ιδιόρρυθμοι ενήλικες με σοβαρά προβλήματα στην προσωπική τους ζωή και δυσκολία ή και αδυναμία προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο Heifetz στο τέλος της ζωής του είχε αποξενωθεί τελείως από την οικογένειά του, ο Menuhin έλεγε ότι δεν είχε υπάρξει ποτέ του παιδί, ο Mozart αδυνατούσε παντελώς να ελέγξει τα οικονομικά του, ο Nyiregyhazi, το μόνο παιδί θαύμα που αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μονογραφίας από ψυχολόγο, παντρεύτηκε δέκα φορές και παρόλο το απίστευτο ταλέντο του (αν πιστέψουμε τις μαρτυρίες έπαιζε σαν τον Liszt, ίσως και καλύτερα) ήταν τόσο αναξιόπιστος ώστε δε μπόρεσε ποτέ να χτίσει καριέρα και έμεινε άγνωστος. Ένα πιό πρόσφατο παιδί θαύμα ο Maxim Vengerov έλεγε σε μιά συνέντευξη ότι όταν ήταν μικρός αναγκαζόταν να εξασκείται έξι ώρες την ημέρα. Κάποιες φορές δεν άντεχε άλλο και για να γλιτώσει το μαρτύριο έσπαζε το δοξάρι του βιολιού του. 'Οσο σκέφτομαι τι τραβάμε για να καταφέρουμε τα παιδιά μου να κάνουν απλά και μόνο τις εργασίες τους για το δημοτικό σχολείο...