Ποια κάρτα γραφικών είναι η καλύτερη;

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Την αφορμή την πήρα άπο ένα αντίστοιχο θέμα στο avsforum. Εκεί γίνεται αναφορά για το ποια κάρτα είναι αυτη την στιγμή η καλύτερη για SD-HD αναπαραγωγή.
Ουσιαστικά η μάχη γίνεται ανάμεσα στις 8600-8800 και 2600-2900.
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=867722
Επίσης υπάρχει και ένα σχετικό τεστ http://www.guru3d.com/article/Videocards/443/1/

Προσέξτε το video level expansion issue και το image sharpening and noise reduction που είναι ενεργοποιημένο απο default στις ΑΤΙ

Το Αμερικάνικο δεν προλαβαίνω να το διαβάσω όλο αλλά από τα λίγα που βλέπω παρατηρώ πολλά post ασχέτων.

Βάσει αυτών που είδαμε εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12137

αλλά και από το review στο guru3d (που φαίνεται σχετικά αξιοπρεπές):

We then move onwards to image quality. Now it's save to say that both mid-range competitors have excellent VPU's (video processing unit) in their new mid-range products. ATI kicked butt; NVIDIA's results however disappointed big-time. With the current drivers it's not post-processing the content as the way it's meant to be played back. We hardly spot noise reduction, and the film-tests where simply disappointing from a quality perspective, moiré effects everything was just not looking good.

Meanwhile, ATI's Radeon HD 2600 XT almost scored a perfect 100% on everything HD related. The 2400 XT is good, yet IQ wise is significantly less than that Radeon 2600 series. So if you are about to build a HTPC at this moment in time; the final recommendation goes to one card and one card only: The AMD Radeon HD 2600 XT. It offers by far the best HD acceleration and image quality to date, and not only that; you can pick one up for 99 USD as well.

Διαισθάνομαι ότι η 2600 είναι καθαρός νικητής.

Μία ένσταση έχω μόνο με την διαφορά της (σε ποιότητα) από την 2400 αλλά και αυτό είναι μόνο θεωρητικό.

Το θέμα είναι αν οι διαφορές ποιότητας αφορούν HD ή SD υλικό.

Προς το παρόν περιμένω να βρω λίγο χρόνο να βάλω στο PC την 2600XT και ίσως και την 8600GT (τις έχω και κάθονται....) για να έχω μία πλήρη (και φρέσκια) εικόνα από όλες που δοκίμασα τελευταία (1650-1950-2400-2900).

Προς το παρόν περιμένω να βρω λίγο χρόνο να βάλω στο PC την 2600XT και ίσως και την 8600GT (τις έχω και κάθονται....) για να έχω μία πλήρη (και φρέσκια) εικόνα από όλες που δοκίμασα τελευταία (1650-1950-2400-2900).

το λεω τοσο καιρο......δε κανουμε ενα συγκριτικο -μετα τις διακοπες- ?

ναμαστε πολλα ματια Συριε.

το λεω τοσο καιρο......δε κανουμε ενα συγκριτικο -μετα τις διακοπες- ?

ναμαστε πολλα ματια Συριε.

Μέχρι τότε θα έχουμε πάρει όλοι 2600 :p

Ευχαριστως, απλώς απαιτεί κόπο και χρόνο και αν δεν γυρίσει ο Τάκης να το οργανώσει, δύσκολο το βλέπω.

Τελικα θα το πω και ας πειτε οτι θελετε....
Μπορουμε να βαλουμε 2 καρτες διαφορετικες σε ενα pc
και να παρουμε απο οπου θελουμε και οσες, hdmi η dvi εξοδους;
Δηλαδη μια 8600 και μια 2400 ( η μητρικη sli η CrossFire)
Απο τη μια δινω monitor @ tv και απο την αλλη projector.
Η θα πρεπει να ειναι και οι 2 ATI η NVIDIA ;
Ασχετα με το αν κανει και η 8600 η ειναι οικονομικα λαθος.
Μπορω να το εχω;

Και μία κάρτα μπορεί να δώσει σε δύο οθόνες ... Γιατί θες σόι και καλά 2 κάρτες; με 2 κάρτες μπορείς να δώσεις σε 4 οθόνες!!! Υπερβολή όμως ...

ΥΓ οι 2 κάρτες θα είναι αναγκαστικά το ίδιο μοντέλο ( ούτε καν διαφορετικό μοντέλο της ίδιας εταιρίας δεν γίνεται )

εισαι αναρχικος δε μπορω να πω.......και εγω θα ηθελα αυτη τη λυση αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι μονο μια καρτα μπορει να αναγνωριστει απο τα windows

Δεν το νομίζω αυτό.
Στα windows 98, πολλές φορές βάζαμε 2 κάρτες γραφικών, μια PCI και μια AGP, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εγω θα ηθελα και μια πληροφορια , εαν ολες αυτες οι καρτες που συζηταμε και κανουν HA στα μεχρι τωρα ζητουμενα σε hddvd και bluray κανουν και τιποτα σε δορυφορικη ληψη με skystar hd , χωρις να "πινουν" τη cpu.

Εχει κανεις τιποτα επ'αυτου?

Μπορεί να μου πει κάποιος τι είναι αυτό το video level expansion issue για το οποίο και κάποιοι αναφέρουν ότι εξαιτίας του δεν πρόκειται να αγοράσουν ΑΤΙ?

-I would be happy to try a new 2xxx ATI card, but only when the level expansion issue has been resolved. If that happens, I will buy a 2600XT to test

- The ATIs are in some ways the better cards, but many of the improvements above only benefit a small number of people (and HDMI audio doesn't seem to work at all!). However, there's the big caveat that they do a forced TV>PC levels expansion for HD stuff. They'll surely fix it soon, but at present it's really irritating, and it makes the 8500/8600 currently the better kit for image quality

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=11037162

Last edited:
Και συνεχίζει...
What is happening with HD content is video level expansion where the RGB video levels (nominally 16-235) are expanded or rescaled to PC levels (0-255). 219 steps in brightness for each primary colour have to be interpolated into 256 steps. (scaling for brightness)
The result is a dramatic change in image contrast, which some people will find appealing initially and mistake for added sharpness. The down side is black crush (lack of shadow detail) and white clipping (blown out highlights).
If the display was previously calibrated for video levels (16-235) on an nVidia card, swapping to a new video card (ATI) that expands to PC levels will look very different. The ATI image will have more contrast and “pop” at the expense of shadow detail and accuracy.
The display must be recalibrated to suit PC levels with the ATI card, but since levels for SD video are not expanded, the display must be recalibrated every time there is a change from SD video to HD video, which is a real PITA and unacceptable.

Expanding video levels also increases the likelihood of Posterization or false contouring, although if it is done well it may not be a problem. That is why 8 bit video should be processed in 10 bit or more internally in the video card and display, so as to avoid rounding errors in level manipulation.
Adjusting contrast or brightness in the drivers or player application also result in level manipulation and should in theory be avoided if possible
The “crisp image” you see on the ATI will almost certainly be due to video level expansion as explained above, assuming you have disabled sharpening in the registry!!!!!

Last edited:
Το τελευταίο είναι άλλο!!! Oi drivers της ΑΤι έχουν απο default ενεργοποιημένο sharpen και ένα άλλο εφφε που απενεργοποιούνται μόνο απο την registry!!!
Σοβαρά προβλήματα με την νεα σειρά....

Εγω θα ηθελα και μια πληροφορια , εαν ολες αυτες οι καρτες που συζηταμε και κανουν HA στα μεχρι τωρα ζητουμενα σε hddvd και bluray κανουν και τιποτα σε δορυφορικη ληψη με skystar hd , χωρις να "πινουν" τη cpu.

Εχει κανεις τιποτα επ'αυτου?

Κανεις που να εχει καμμια πληροφορια ?

Προς το παρόν Browser τα προγράμματα που παίζουν την Skystar HD και τα συγγενικά της δεν υποστηρίζουν HA από την κάρτα γραφικών που έχει τέτοια δυνατότητα ...

Τελικά έκανα λάθος , φαίνεται ότι παίζει μέσα από τις επιλογές πχ Purevideo HD για decoding , αλλά επειδή το google και τα fora δεν μας τα λένε καλά , θα πρέπει να γίνει κάποια δοκιμή , κανείς θύμα , ε , εθελοντής θέλω να πω !;