![]()
Beirut (2018)
Απο τις φορες που νομιζεις οτι μια ταινια φτιαχτηκε αποκλειστικα για εσενα και για κανεναν αλλον στον κοσμο. Ενα τεραστιο μπραβο στον Tony Gilroy, σεναριογραφο, που εφτιαξε μια αρκετα πολυπλοκη ιστορια, αλλα δεν αφησε τον θεατη να χαθει μεσα στα περιστρεφομενα γραναζια της. Η Rosamund Pike παντα καλη, ο Jon Hamm αν και δεν ηταν κακος, προσωπικα δεν με επεισε. Υποτιθεται οτι παιζει εναν κατεστραμμενο ανθρωπο που δεν εχει τιποτα να χασει. Το κακο ειναι οτι ο Hamm ειναι δυσκολο να μοιαζει ατιμελητος οτι και να εχει κανει το department της γκαρνταρομπας και του make up. Καλος ηθοποιος αλλα οχι η καλυτερη επιλογη για αυτον τον ρολο. Ο Dean Norris αστειος με την περουκα και ο Whigham, για μια ακομα φορα, παιζει τον ρολο του ανθρωπου που ο θεατης "αγαπαει να μισει". Εξαιρετικοι οι ηθοποιοι που επαιζαν τους ισραηλινους και ενα ακομα μπραβο στον Gilroy που δεν πηρε θεση υπερ της μιας ή της αλλης (ή της αλλης ή της αλλης) πλευρας, αλλα εδειξε οτι στη μεση ανατολη (και σε πολλους αλλους τοπους) υπαρχουν πολλες διαφορετικες πλευρες που η καθεμια παλευει για το συμφερον της. Παντως δεν μπορω καν να θυμηθω απο ποτε εχω να δω ταινια, στην οποια οι ισραηλινοι δεν ειναι "καλοι".
Παντως δεν μπορω παρα να σκεφτω οτι με μερικες μικροαλλαγες στο καστ και στα χερια ενος πιο δυνατου σκηνοθετη η ταινια αυτη θα επαιρνε μια θεση στο πανθεον των κατασκοπευτικων. O Alfredson με ενα, κατα τη γνωμη μου, πιο αδυναμο και ρηχο σεναριο εκανε παπαδες στο Tinker Tailor Soldier Spy. Το πολυδιαφημισμενο και βραβευμενο Argo θεωρω οτι ειναι κατωτερο του Beirut.
Το είδαμε, καλά περάσαμε, δεν είναι κακοφτιαγμένο αλλά... δεν υπάρχει "κατασκοπευτικό" κλισέ των τελευταίων 50 ετών που να μη συμπεριέλαβε αυτή η ταινία, απ' την όλη αισθητική, μουσική, μέχρι τον ετοιμοθάνατο που σκορπά μια γεμιστήρα σε ριπή πέφτοντας και τους ισραηλινούς, που είναι οι από μηχανής θεοί των περισσοτέρων αμερικανικών κατασκοπευτικών ταινιών τελευταία και χωρίς τους οποίους θα απουσίαζε οποιαδήποτε πλοκή και έστω χλιαρή κορύφωση του δράματος... η ταινία είναι μια τυπική εκτέλεση με σκοπό απλά να βλέπεται.
Όσον αφορά Μέση Ανατολή, παλαιστίνιους κλπ. η άλλη ταινία (Παλαιστινιακή παραγωγή) που είχε προταθεί νωρίτερα είναι δυο φορές καλύτερη και χωρίς να είναι χολυγουντιανή.
Ακόμα και οι τίτλοι τέλους (οπου αδίκως τους περιφρονούν οι θεατές και τους υπονομεύουν κάποιες φορές οι δημιουργοί) μας δίνονται με περίτεχνο τρόπο.
Έχει ξαναγίνει καμια 30αριά χρόνια πριν το M.A.S.H, πάντως η ταινία είναι υπέροχη.
Μακάρι να ήταν μόνο 30 χρόνια... Θα ήμουν κι εγώ κοντά στα 20 χρόνια νεώτερος...![]()
Και όμως ήταν 30 χρόνια πριν το MASH, εννοώ για τίτλους τέλους όπου αναφέρονται οι συντελεστές προφορικά.
δεν αναφέρομαστε για την πρωτοτυπία του εγχειρήματος, αλλα το οτι έδωσε σημασία, σε κάτι, που κάποιοι δεν δίνουν..
και φυσικά για το ιδιαίτερο στύλ που γίνεται η όλη παρουσίαση.
ομως ακόμα καλύτερο ειναι το μικρό αριστούργημα mcCabe and mrs Miller
![]()
Τι εννοείς παλιά;Δες και την παλιά και θα δεις ότι και αυτή εμπεριέχει όσα γράφεις, αν και "σφαγιάστηκε" άσχημα από το στούντιο στο μοντάζ.
Υ.Γ. Δες και το Nashville αν δεν το έχεις κάνει.
Τι εννοείς παλιά;
Το Nashville μαλλον σήμερα
ποιος είναι ο τίτλος της;Την ταινία που πρώτη χρησιμοποιήσε το "εύρημα" των προφορικών τίτλων τέλους.
ποιος είναι ο τίτλος της;
"Οι υπέροχοι Άμπερσον".
Ευχαριστούμε υπέροχε opsim."Οι υπέροχοι Άμπερσον".
:award:
Μήπως θυμάσαι και ποια είναι η ταινία που έχει προφορικούς τίτλους αρχής; (μικρό κουΐζ για σινεφίλ).
Γνωρίζω γι'αυτήν αλλά δεν μπορώ να την θυμηθώ, οπότε ας το πάρει το ποτάμι!
Fahrenheit 451
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.