Ποιες Συχνότητες στο 0.1 ?

Δευτερον κατα κανονα ενα sub μπορει ευκολοτερα να αναπαραγει τις χαμηλες απο ενα ηχειο γιατι μονο αυτη τη δουλεια κανει.

Το sub είναι σχεδιασμένο για το LFE κυρίως. Δύσκολα μπορεί να παίξει σωστά χαμηλές στη μουσική ακολουθώντας τα υπόλοιπα ηχεία. Γενικώς δεν τα πάει καλά με τη συνεργασία :-P

Δεν υπάρχει κέρδος. Απλά οι περισσότεροι νομίζουν ότι έτσι δουλεύει καλύτερα ο ενισχυτής αφού το φορτίο των χαμηλών το αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου ο ενισχυτής του sub. Χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να ισχύει, το θέμα είναι πως κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό για τη μουσική. Σε ταινίες, ΟΚ. Αν και ακόμα κι εκεί πολλοί εντυπωσιάζονται από το φούσκωμα του sub.

Εάν μπορείς να κάνεις το sub να παίξει μόνο το LFE, τότε κάνεις αυτό. Αν όχι, τότε προσπαθείς με άλλο τρόπο.

Θα ελεγα αυτο σχετιζεται με το τι ενισχυτη και τι sub εχεις. Για να μην αναφερω τι ρυθμιση εχει γινει, ποια η φροντιδα του χωρου κλπ. Ποσα ηχεια συμβατικου κοστους γνωριζεις τα οποια μπορουν ακουραστα (χωρις παραμορφωση) να κατεβουν χαμηλα και παρατεταμενα (μιλωντας για ταινιες).

Θα ελεγα αυτο σχετιζεται με το τι ενισχυτη και τι sub εχεις. Για να μην αναφερω τι ρυθμιση εχει γινει, ποια η φροντιδα του χωρου κλπ. Ποσα ηχεια συμβατικου κοστους γνωριζεις τα οποια μπορουν ακουραστα (χωρις παραμορφωση) να κατεβουν χαμηλα και παρατεταμενα (μιλωντας για ταινιες).

Σε αυτη την περίπτωση για ταινίες δεν μπορούμε να το βάλουμε στο plus/both κλπ....;

Εάν θέλεις μία ρύθμιση για όλα, ξεκινάνε τα προβλήματα. Και ναι φυσικά έχει να κάνει με τον ενισχυτή που έχεις. Αν έχεις για παράδειγμα έναν εισαγωγικό AVR και ηχεία γομάρια, τότε προσπαθείς να λύσεις το λάθος που έχεις κάνει με ένα άλλο.

Το plus/both το οποίο εμφανίζεται σαν επιλογή μόνο όταν έχουμε κάποια ηχεία large αναπαράγει επιπλέον τις χαμηλές των εμπρός (π.χ.) εκτός του LFE.

Είναι πάντως ακουστό πόσο χάλια ακούγεται το sub όταν προσπαθεί να αναπαράγει κάτι για το οποίο δεν έχει φτιαχτεί.

Έχω πολυκάναλες ηχογραφήσεις 5.0 και πολυκάναλες 5.1 σε μουσική. Η διαφορά είναι χαώδης!

Last edited:
Εάν θέλεις μία ρύθμιση για όλα, ξεκινάνε τα προβλήματα. Και ναι φυσικά έχει να κάνει με τον ενισχυτή που έχεις. Αν έχεις για παράδειγμα έναν εισαγωγικό AVR και ηχεία γομάρια, τότε προσπαθείς να λύσεις το λάθος που έχεις κάνει με ένα άλλο.

Σωστος.

Θεωρω τη λυση ενος καλου sub οικονομικοτερη απο την αγορα ηχειων που δεν το χρειαζονται. Δηλαδη απο 1000-2000 εχεις εξαιρετικες επιλογες για sub αποδοτικο για τις δυο χρησεις. Για να πετυχεις ηχεια που δεν εχουν αναγκη sub νομιζω απαιτουνται πολλαπλασια χρηματα.

Σωστος.

Θεωρω τη λυση ενος καλου sub οικονομικοτερη απο την αγορα ηχειων που δεν το χρειαζονται. Δηλαδη απο 1000-2000 εχεις εξαιρετικες επιλογες για sub αποδοτικο για τις δυο χρησεις. Για να πετυχεις ηχεια που δεν εχουν αναγκη sub νομιζω απαιτουνται πολλαπλασια χρηματα.

Εγώ πάλι πιστεύω ότι καλό είναι να υπάρχει ισορροπία. Αλλιώς προσπαθείς να καλύψεις το πρόβλημα ενός κομματιού βασιζόμενος σε ένα άλλο.

Εγώ πάλι πιστεύω ότι καλό είναι να υπάρχει ισορροπία. Αλλιώς προσπαθείς να καλύψεις το πρόβλημα ενός κομματιού βασιζόμενος σε ένα άλλο.

Ισως εχεις δικιο, αλλα εγω το βλεπω περισσοτερο σαν εξειδικευση και σα σχεση κοστους-αποδοσης.

Εννοω να παιζουν τις χαμηλές και τα μπροστα και το σαμπ

Δε εχω την εμπειρια για αν κρινω αν ειναι καλυτερη λυση.

Αληθεια ποια ειναι τα ηχεια, το sub και ο ενισχυτης σου.

Εχεις δικιο, συγνωμη για τη ταλαιπωρια....αμα γερναει ο ανθρωπος...

Χαχαχα.δεν υπαρχει προβλημα.
Απλα ήθελα να ρωτήσω γιατι πρέπει να τα δηλώνουμε μικρα τα μπροστα ενω εχουμε μεγαλα.το να ειναι THX ενταξει λογικο.στο λέει και ο ενισχυτης να τα δηλώσεις....

Αρχικα το κεντρικο ειναι μικρο (μικροτερο) απο τα κυρια. Αυτη τη κουταμαρα δυστυχως τη κανουν πολλοι κατασκευαστες ακομα και σε υψηλοτερης αξιας ηχεια.

Το sub που εχεις ειναι πολυ καλο και πιστευω περισσοτερο καταλληλο για να αναπαραγει τη πληροφορια των χαμηλων (ειδικα σε συγκριση με το κεντρικο). Για να διατηρησεις μια ισσοροπια (οσο μπορει να γινει αυτο) δοκιμασε να θεσεις την αποκοπη του sub στο μεγιστο (120) και απο τον ενισχυτη στα (90 ή και 100) για L-C-R & Sub.

Εγω γενικα τετοιο κεντρικο δεν θα το εκοβα κατω απο (100-110). Ο κατασκευαστης δηλωνει οτι φθανει τα (75) πιθανοτατα ομως με αρκετη παραμορφωση.

Πιθανοτατα η λειτουργια (One-touch Auto-fQ room bass correction) του sub δε κανει τιποτα. Αν μπορεις τσεκαρε το.

Η απαντηση στο ερωτημα, αν και στην εχω δωσει παραπανω, ειναι για πιο σωστη αναπαραγωγη της ηχητικης πληροφοριας και αυτο ειναι ασχετο με τη προδιαγραφη THX.

Μια αλλη δοκιμη που μπορεις να κανεις ειναι να κοψεις το κεντρικο 10-20 Hz πανω απο τα κυρια. Δηλαδη αν τα κυρια ειναι στα (90) το κεντρικο να ειναι στα (100-110).

Αρχικα το κεντρικο ειναι μικρο (μικροτερο) απο τα κυρια. Αυτη τη κουταμαρα δυστυχως τη κανουν πολλοι κατασκευαστες ακομα και σε υψηλοτερης αξιας ηχεια.

Το sub που εχεις ειναι πολυ καλο και πιστευω περισσοτερο καταλληλο για να αναπαραγει τη πληροφορια των χαμηλων (ειδικα σε συγκριση με το κεντρικο). Για να διατηρησεις μια ισσοροπια (οσο μπορει να γινει αυτο) δοκιμασε να θεσεις την αποκοπη του sub στο μεγιστο (120) και απο τον ενισχυτη στα (90 ή και 100) για L-C-R & Sub.

Εγω γενικα τετοιο κεντρικο δεν θα το εκοβα κατω απο (100-110). Ο κατασκευαστης δηλωνει οτι φθανει τα (75) πιθανοτατα ομως με αρκετη παραμορφωση.

Πιθανοτατα η λειτουργια (One-touch Auto-fQ room bass correction) του sub δε κανει τιποτα. Αν μπορεις τσεκαρε το.

Η απαντηση στο ερωτημα, αν και στην εχω δωσει παραπανω, ειναι για πιο σωστη αναπαραγωγη της ηχητικης πληροφοριας και αυτο ειναι ασχετο με τη προδιαγραφη THX.

Καλα για το κεντρικο δεν το συζητώ εννοείται δεν φτάνει 70 με τιποτα.Αυτο που εχω κανει ειναι το velodyne στο direct δηλαδη οτι παίρνει απο ενισχυτη βγάζει και στον ενισχυτη εχω 80.μετα νομίζω παει 120 οποτε παει πολυ.συνδυασμο 120,μεγαλα τα μπροστα και direct το σαμπ....
Ώστε να φτιάξω μια ενδιάμεση ρύθμιση και για μουσικη για να μην το αλλάζεις καθε φορα και ειναι κουραστικό.... :)

Μια ερώτηση παιδια όσο αφορα την διενισχυση : στην διενισχυση τι ακριβώς γίνεται;καταργουμε το κροσοβερ του ηχειου και στέλνουμε απο το ένα κανάλι μεσεοχαμηλες και απο το άλλο υψηλές ή στέλνουμε και απο τα δυο κανάλια του ενισχυτη όλες τις συχνότητες και ο διαχωρισμός γίνεται και παλι στο ηχειο όπως με τον κανονικό τροπο;ξερει κανείς;

Το κροσόβερ είναι απαραίτητο και στη διενίσχυση, όπου το ένα κανάλι παίζει τα μπάσα και το άλλο τα πρίμα του ενισχυτή.