Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

GiannisTyf

Senior Member
29 July 2012
362
θεσσαλονικη
Θελω να κατασκευασω μερικα καλωδια ρευματος και θα ηθελα τα φωτα των ειδικων για το ιδανικο μηκος του καλωδιου ρευματος [απο το πολυμπριζο μεχρι την συσκευη].Ρωτω γιατι βλεπω οτι οι πιο πολλοι κατασκευαστες hi end καλωδιων τα βγαζουν σε ορισμενα μηκη [1,5 και 2,00m].

Δεν υπάρχει ιδανικό μήκος. Όσο χρειάζεται η εγκατάστασή σου.Το 1,5 είναι στάνταρ ακόμα και σε πολύμπριζα, μάλλον θεωρούν ότι τόση είναι η μέση απόσταση από την κοντινότερη πρίζα.

Υπάρχει μια θεωρεία που λέει ότι καθε διεπαφή παράγει θερμικό θόρυβο , οπότε όσο μακρία είναι οι διεπαφές αναμετάξυ τους τόσο απομακρίνεται το ενδεχόμενο αθροίσης του θορύβου ,
και στην πράξη μετα απο πολή συζήτηση δλδ και υποκειμενικό εντέλει επίπεδο ,, τα καλώδια καλό είναι να είναι τουλαχιστον 2 μέτρα ,

στην τελική μετράει ο τρόπος και όχι το μέγεθος

:flipout:

Φιλε Βασιλη σ ευχαριστω για την απαντηση,ανοιξα αυτο το θεμα γιατι νομιζω οτι το μηκος του καλωδιου ρευματος παιζει και καποιο αλλο ρολο περα απο το να φτανει στην μπριζα.

η nordost υποστηριζει οτι πρεπει να ειναι πανω απο 2 μετρα .
βεβαια υποστηριζει οτι και τα ιντερκονεκτ πρεπει να ειναι πανω απο 2 μετρα .
μαλιστα οι νεες σειρες που παρουσιασε ειναι τα 2μετρα 2 και κατι εκατοστα .

Μέγάλο μήκος καλωδίου σε χαμηλές συχνότητες ανάλογα την γεωμετρία του θα παρουσιάσει παρασιτικό φαινόμενο σε κάποιες περιπτώσεις , η πιο σίγουρα μπορεί να αποκτήσεις ένα πυκνωτή κάμποσα πικοφαράντ στη διδρομή του σήματως ,,,

χοντροκομένα ολλα βέβαια ,, αλλα αμα ψυρίζεις την μαιμού ,,

Καλο θα ηταν οσοι εχουν φτιαξει καλωδια ρευματος και ακουσαν βελτιωση στο συστημα τους να μας πουν ποιο κατα τη γνωμη τους ειναι το σωστοτερο μηκος.Περα απο την θεωρια στην πραξη φαινεται ποιο ειναι καλυτερο απο καποιο αλλο.

Στην πράξη το φορτίο που βλέπει το κάθε καλώδιο είναι διαφορετικό ανάλογα με το τι τροφοδοτικό έχει το κάθε μηχάνημα. Επίσης στην πράξη, άλλα παράσιτα έχει η δική σου πρίζα, άλλα η δική μου. Ακόμα χειρότερα,η επιρροή του μήκους του καλωδίου -διαφορά 1,5 με 2,5 π.χ μέτρα- είναι αμελητέα.
Δοκιμές στα τυφλά, χωρίς ελεγχόμενες και γνωστές συνθήκες δεν είναι πράξη, είναι βουντού.

Μπορείς να κάνεις τις όποιες δοκιμές στο δικό σου σύστημα με διάφορα μήκη καλωδίων. Αν εσένα κάποιο μήκος σου ακούγεται καλύτερο, το τι λέμε οι υπόλοιποι σου είναι αδιάφορο. Δεν είναι και καμιά δύσκολη κατασκευαστικά δοκιμή.

Φιλε Κωνσταντινε σ ευχαριστω για την απαντηση,επειδη δεν εχω ξαναασχοληθει με την κατασκευη τετοιων καλωδιων καθε γνωση απο ανθρωπους που εχουν ασχοληθει ειναι ευπροσδεκτη.

Το καλώδιο να βιδώνεται ή να κολλιέται με τους ακροδέκτες στα βίσματα;

Last edited:
Υπάρχει μια θεωρεία που λέει ότι καθε διεπαφή παράγει θερμικό θόρυβο , οπότε όσο μακρία είναι οι διεπαφές αναμετάξυ τους τόσο απομακρίνεται το ενδεχόμενο αθροίσης του θορύβου ,
και στην πράξη μετα απο πολή συζήτηση δλδ και υποκειμενικό εντέλει επίπεδο ,, τα καλώδια καλό είναι να είναι τουλαχιστον 2 μέτρα ,

στην τελική μετράει ο τρόπος και όχι το μέγεθος

:flipout:
Προσθέτοντας και 2 φερίτες στις άκρες....ο τρόπος που έλεγες!!!!

Re: Απάντηση: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Το καλώδιο να βιδώνεται ή να κολλιέται με τους ακροδέκτες στα βίσματα;

Σφιχτό βίδωμα και τέλος.

Πρέπει να υπάρχει μια θεωρία, βάση της οποίας τα καλώδια ρεύματος είναι καλό να είναι 1,6μ κ πάνω.
Νομίζω ότι έχει σχέση με RF συχνότητες κ μήκη κύμματος που μπορεί να επηρρεάσουν σε μήκη κάτω του 1,6.

Αν βρω χρόνο να ψάξω για λεπτομέρειες θα ποστάρω περισσότερα.

Re: Απάντηση: Re: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Εξαρτάται από τις ιδιότητες του καλωδίου
Για ΜΜ θα ελεγα οτι μαλλον δεν.......

Re: Απάντηση: Re: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Αν και έχω φτιάξει πολλά καλώδια ρεύματος στο παρελθόν, και σε διάφορα μήκη, δεν έχω παρατηρήσει διαφορές ανάλογα με το μήκος, κυρίως γιατί δεν έψαχνα για διαφορές και επιπλέον γιατί το κάθε καλώδιο είχε συγκεκριμένο μήκος για να φτάνει στη συσκευή που θα τροφοδοτήσει (που ήταν διαφορετικές μεταξύ τους). Έχω όμως βρει πως διαφορές υπάρχουν λόγω γεωμετρίας του καλωδίου αλλά και λόγω ύπαρξης (και ανάλογα τον αριθμό) χωριστών θωρακίσεων των αγωγών μεταξύ τους και των εξωτερικών που περιβάλλουν όλο το καλώδιο. Για το βίδωμα ή το κόλλημα τώρα. Καλό είναι, καθώς ο χαλκός συμπιέζεται εύκολα, να μπαίνει πρώτα σε μεταλλική θήκη (όπως κάνει συνήθως η WBT) και μετά να βιδώνεται αλλιώς με το χρόνο υπάρχει η πιθανότητα να χαλαρώσει η επαφή με όλα τα προβλήματα που φέρνει αυτό. Αλλιώς κόλλημα. Για τα μήκη των άλλων καλωδίων ας μη το παιδεύουμε και μας πιάνουν τα ψυχολογικά μας, μερικές φορές έχω δει καλώδια (interconnect) να ακούγονται καλύτερα πιο κοντά, και άλλες φορές πιο μακριά ανάλογα με τις συσκευές που ένωναν. Πιο σημαντικά στο θέμα της ηχητικής επίδοσης είναι τα βύσματα που χρησιμοποιούμε (ως ποιότητα) γι' αυτό εκεί δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις...

Προσωπικα δεν χρησιμοποιω καλωδια ρευματος κοντυτερα απο 1.5 - 2.0 μετρα για να εχω την δυνατοτητα να μετακινω μηχανηματα και να μην μεινω απο καλωδιο αλλα και για να μην υπαρχει περιπτωση να ειναι αδικαιολογητα κοντα η τεντωμενα.

Παλιοτερα ειχα πειραματιστει με ιδια καλωδια διαφορετικου μηκους αλλα δεν μπορω να πω αν προτιμησα καποιο λογω μηκους.

Συμφωνω με τον ttquattro οτι ενα μερος ειναι και ψυχολογικο.

Το σιγουρο ειναι οτι οι κατασκευαστες καλωδιων high-end κερδιζουν περισοτερα απο τα μακρυα καλωδια :silly:

Οταν το ρευμα για να φτασει στις συσκευες μας, διανυει εκατονταδες χιλιομετρα πανω σε καλωδια, ειναι γελοιο να συζηταμε για το τελικο 1,50μ. Νομιζω...

Σου είναι τόσο εύκολο να θεωρείς ότι αυτοί που κατασκευάζουν π.χ. ασφάλειες για hi-fi, το κάνουν μόνο και μόνο για να κοροϊδεύουν τον κόσμο;
Γιατί δυστυχώς στο δικό μου σύστημα ακόμη και οι ασφάλειες έχουν ακουστές διαφορές (όχι πάντα το ίδιο από μηχάνημα σε μηχάνημα, αλλά έχουν διαφορές).
Βέβαια μπορεί και να είμαι τρελλός...