Ποιό φλάς να πάρω για Nikon D80?

Το ζουμάρισμα και τον υπολογισμό της απόστασης το κάνει και το απλό TTL. Τούλάχιστον στην F90x δλδ με D φακούς αρκεί να είναι και το φλας συμβατό.

Το τυχαίο το εννούσα με την έννοια του παράπλευρου. Έτσι κιαλλίως σε κλειστούς χώρους το φώς απο το φλάς διαθλάται στους τοίχους και φωτίζει όλον τον χώρο. Και με ανεβασμένο iso αυτό το φώς το ποιάνεις πιό εύκολα. Υποθέτω οτι σε εξωτερικό χώρο (ειδικά με τον ήλιο κόντρα, ή βράδυ) θα φανεί αυτό που λέω.
Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος...

Θέλω να αγοράσω ένα φλάς για τη Nikon D80 και απο αυτά που κοίταξα έχω καταλήξει στα Nikon SB 600 και metz 48 AF-1. Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια/γνώμη σας για το ποιο ταιριάζει καλύτερα (ή και προτάσεις για άλλα που ξέρετε). Θα είναι για γενική χρήση, λίγα πορτραίτα και φωτογράφιση χωρίς ειδικές απαιτήσεις.

Νομίζω ότι το SB600 είναι το πιο value for money φλας από τη σειρά της Nikon. Αυτό έχω πάρει κι εγώ και θεωρώ ότι για γενική χρήση είναι υπερεπαρκές.
Όσο για τα Metz, παρόλο που έχουν καλά χαρακτηριστικά, έχω ακούσει από άνθρωπο του χώρου ότι βγάζουν αρκετά προβλήματα.

Εχω την D80 και απο ενα SB600 κι ενα SB900.
Πολυ απλα θα σου πω πως χρησιμοποιω στο 80% των περιπτωσεων το 600ρι.
Μικρο, ελαφρυ και αρκουντως δυνατο...
Το 900ρι, ειναι τεραστιο, εχει πολυ πιο κατανοητο UI, ελαφρα μεγαλυτερη ενταση και μπορει να δουλεψει ως master, αλλα ειναι πανακριβο (μου το εχουν κανει δωρο, χεχεχε...)
Παρε το 600ρι και δεν θα το μετανοιωσεις (πιστευω) -bye-

Sb400 εγω με την d50 και με εχει βολέψει αφάνταστα.
Ειναι ελαφρυ compact γελοίο στην χρήση και εχει αρκετο φως για indoor χρηση με δυνατότητα tilt.
Μια αριστη αναβάθμιση απο το built in flashακι και ειδικά εαν δεν εχεις παααρα πολλες απαιτήσεις.
Δεν καθυστερει σε συνεχόμενες λήψεις (NiMh2700) και εχει αριστη ποιότητα κατασκευής.

Για ποιά χρήση το θέλεις;

Καλή ερώτηση...

Έχω την D80 δέκα μήνες τώρα (πρώτη DSLR). Δεν έχω δουλέψει αρκετα με το φλας. Θα ήθελα πιο γρήγορο recycle time, bounce και να μην ξεζουμίζω την μπαταρία της μηχανής.
Γι' αυτό σκέφτομαι το 400αρι. Είναι και πιο συμμαζεμένο σε συγκριση με το 600.

Στην πράξη (ερασιτεχνική χρήση) τι παραπάνω προσφέρει το 600?