Ποιο κιτ D80;

Πάντως Ηλία, εάν θέλεις να φωτογραφίζεις άγρια ζώα όπως η φώτο που παρέθεσε ο Βλάσης, ο προϋπολογισμός σου θα πρέπει να ξεκινάει από τα 2-2,5 χιλιάρικα κατ' ελάχιστον, και μάλιστα δίχως να υπολογίσουμε το κόστους φακών σε ευρυγώνια και νορμάλ εστιακά μήκη για γενική φωτογραφία. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε σώμα με γρήγορο drive, ήγουν Canon 40/50D ή Nikon D300, τα σώματα από τις μικρότερες κατηγορίες είναι μάλλον ανεπαρκή.
Το φθηνότερο πακέτο που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις θεωρώ πως είναι η 40D με τον 100-400Lis και τον μετατροπέα 1.4x της Canon. Γύρω στα 2.400 βγαίνουν μόνο αυτά τα τρία. Σε Νίκον, το αντίστοιχο πακέτο με D300 + 80-400vr + tc1.4x βγαίνει περίπου 3.300

Αυτο το αργότερα θελω να αποφευγω (οσο γινεται)....

Πολύ ωραία! Κατευθύνσου τότε από τώρα σε κάτι πολύ σοβαρό (όπως λέει και ο send πιο πάνω) και πολύ πιο ακριβό...

Άλλωστε μια παροιμία λέει πως το φθηνό το κρέας το τρώνε τελικά τα σκυλιά...

Πάντως Ηλία, εάν θέλεις να φωτογραφίζεις άγρια ζώα όπως η φώτο που παρέθεσε ο Βλάσης, ο προϋπολογισμός σου θα πρέπει να ξεκινάει από τα 2-2,5 χιλιάρικα κατ' ελάχιστον, και μάλιστα δίχως να υπολογίσουμε το κόστους φακών σε ευρυγώνια και νορμάλ εστιακά μήκη για γενική φωτογραφία. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε σώμα με γρήγορο drive, ήγουν Canon 40/50D ή Nikon D300, τα σώματα από τις μικρότερες κατηγορίες είναι μάλλον ανεπαρκή.
Το φθηνότερο πακέτο που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις θεωρώ πως είναι η 40D με τον 100-400Lis και τον μετατροπέα 1.4x της Canon. Γύρω στα 2.400 βγαίνουν μόνο αυτά τα τρία. Σε Νίκον, το αντίστοιχο πακέτο με D300 + 80-400vr + tc1.4x βγαίνει περίπου 3.300

Ο 80-400 είναι κακός φακός, διότι το AF είναι πολύ αργό (σχεδόν 4 φορές πιο αργό από του afs 70-300) δεν κάνω πλάκα, το μέτρησα.

Πολύ σοβαρή λύση είναι ο CANON 400/5.6 . Aν θέλετε ζουμ, τότε ο SIGMA 120-400 OS φαίνεται καλός και στις δυο μοντούρες.

Πάντως δεν θα ήταν άσχημα ο Ηλίας να ξαναδει το πακέτο OLY E520 (σταθεροποίηση στο σώμα) με 14-42 (καλός φακός) και 70-300 (θα έχει και σταθεροποίηση). Θα παίξει χιλιάρικο με όλα μέσα.

Πάντως Ηλία, εάν θέλεις να φωτογραφίζεις άγρια ζώα

Σιγα, παιδια, μην ξεφευγουμε... δεν εχω "ιδιαιτερες" απαιτησεις σε θεματα.

Αυτα, αν προκυψουν στην πορεια... τωρα μιλαμε για τα βασικα (για ξεκινημα και μαλιστα για αρχαριο).

Δεν ξεφευγω ουτε σε σωμα, ουτε σκεφτομαι εξωτικους φακους. Όπως τα ανεφερα στο ποστ 60.

Παντως ρε συ Τασο... το σωμα ειναι κυριως σκοπευτρο και πιασιμο, ετσι δεν ειναι? Δηλαδη περνουμε D80 και οχι 450D? Η οχι? Με το χερι στην καρδια που λενε... Ασε τους πιο ακριβους φακους, η την 40D κτλ..

Δωστε και μια απαντηση σε αυτο ρε παιδια... κατι σαν Poll αν ηταν να διαλεξετε τωρα για σας....

Πολύ ωραία! Κατευθύνσου τότε από τώρα σε κάτι πολύ σοβαρό (όπως λέει και ο send πιο πάνω) και πολύ πιο ακριβό...

Αυτο εχω σκοπο να το κανω "οταν και εαν" αποφασισω για πιο σοβαρη χρηση και ενασχοληση...

Προς το παρον μιλαω για αρχικο σωμα (το οποιο σιγουρα υπερκαλυπτει τις δυνατοτητες τις δικες μου, οποιο και αν ειναι, απο αυτα που συζηταμε εδω τουλαχιστον)

και ενα αξιοπρεπες αρχικο συστημα φακων για καθημερινη χρηση.

Οποτε το "πολυ πιο ακριβο/ποιοτικο/εξειδικευμενο" ειτε σε φακους ειτε σε σωμα το αφηνω για...αρκετα αργοτερα.

Να το πω και αλλοιως... δε νομιζω να μου χρειαζεται ή να μπορω να αξιοποιησω την ίδια μηχανη που έχει ο Βλασης ή ο Τασος πχ. Δικην αστειου, θα επρεπε να δω τι μηχανες έχουν και να ΜΗΝ παρω ίδιας κατηγοριας....

Τότε, όποιο και να διαλέξεις, καλύπτει/ικανοποεί τις απαιτήσεις σου...

Τι να πω;Από canon δεν έχω εμπειρία καθόλου. Προσωπικά επέλεξα nikon.

Από τις προτάσεις που έγιναν εδώ μέσα, δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξεις κάτι και να τραβάς τα μαλλιά σου αργότερα.

Ο αμεσως επομενος/αντιστοιχος φακος του 70-300 VR σε επιδοσεις (χαμηλοτερης ομως τιμης) ποιος ειναι? Να πω οτι το 70 δεν μου ειναι και τοσο απαραιτητο οσο το 300 (αλλα δεν θελω και παραπανω), δηλαδη αν υπαρχει και κατι σε 100-300 πχ θα ηταν ΟΚ...

Μάλλον ο Sigma 70-300 apo macro. Βέβαια, χωρίς σταθεροποίηση.

Aυτους κοιτουσα τωρα... APO, DG και MACRO... ποσο χαλια να ειναι? Βγαινουν κατω απο 200Ε (εναντι 450Ε του VR) αλλα χωρις σταθεροποιηση.... χμμμμ

δες την olympus e510/520 με 70-300 4-5,6 (στα 300 ευρω νομιζω ειναι).
εγω εχω τον 40-150 3,5-4,5 και ειναι φοβερος φακος. Και προσφατα πηρα και τοn ZD50 f2 macro, πιο οξυ φακο δεν εχω δει. Γενικα η olympus εχει φοβερουσ φακους, ΙΜΗΟ

Απάντηση: Re: Ποιο κιτ D80;

Δωστε και μια απαντηση σε αυτο ρε παιδια... κατι σαν Poll αν ηταν να διαλεξετε τωρα για σας....

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα χρησιμοποιήσης την μηχανή και με τί εξοπλισμό (διοτι θα ξέρεις και τις απαιτήσεις του εξοπλισμού, και αναφέρομαι στος φακούς) τοτε, ναι, παίζει το εικονοσκόπειο και το πιάσιμο ρόλο. Είναι μαλιστα καθοριστικός παράγοντας.

Στην περίπτωσή σου, πιστεύω, αυτον τον "καθοριστικό" παράγοντα ισως να μην τον συναντήσεις ποτέ. Διοτι αυτο έρχεται με την εμπειρία και τις ανάγκες που θα προκύψουν απο τη μετέπειτα χρήση.

Μήπως είναι λιγο νωρίς να συζητάμε για το "ποιός τηλεφακός" απο τη στιγμή που οι τηλεφακοί ειναι για συγκεκριμένη χρήση στην οποία ακόμη δεν εχεις φτάσει; Φιλικά πάντα μιλάω :operator:

Εγώ στο θέμα τηλεφακού στην αρχή είπα να πάρω εναν φθηνό, της πλάκας, για να δω τι κάνω και τι δεν κάνω με δαυτον (με το εστιακό του μήκος δλδ) και μετά αποφασίζω σε τι θα τα στάξω. Κατάλαβα στην πορεία οτι τα 200 ευρώπουλα που θα έδινα ουσιαστικά θα πήγαιναν χαμένα διοτι μετά τί τον κάνεις τον φθηνό φακό??? Ποιός θα τον πάρει???? >κανένας!<
Ωρίμασε αυτό σαν σκέψη και όταν έπρεπε, τα έσταξα αλλα για καλό φακό που δεν τον αλλάζω (τον 70-200 f4 is canon) κατι αδιανόητο για μενα αν καποιος μου έλεγε στο ξεκίνημά μου "ξέρεις κατι, θα σκάσεις 650 κατοσταρικάκια για την μηχανή και ενα χιλιρικάκι για τηλεφακό" Και φυσικά θα τον έστελνα να κοιταχτεί σε γιατρό...
Προσπαθώ να σου πω, επειδή με την αγορά αυτή "εισάγεσαι" στην κατηγορία των slr, μήπως είναι νωρίς για το ποιός τηλεφακός; Εκτός και αν η ολη διαδικασία αποσκοπεί σε αυτό και μόνον.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, απο την μεχρι τωρα εμπειρία μου μιλάω παντα-bye-

Re: Απάντηση: Re: Ποιο κιτ D80;

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, απο την μεχρι τωρα εμπειρία μου μιλάω παντα-bye-

Μα η εμπειρεια ειναι που μετραει.... για τον τηλεφακο ξερω τι χρειαζομαι... και οπως τα βλεπω τα κουκια ειναι μετρημενα... 70-300 ειτε VR/IS ειτε ΑPO-DG-MACRO :a0210:

οποτε για τη μηχανη που με ενδιαφερει περισσοτερο, αν κρινω απο οσα λες για το σκοπευτρο μαλλον ψηφιζεις... νικον D80 (σε σχεση με την κανον 450D)

Re: Απάντηση: Re: Ποιο κιτ D80;

Μα η εμπειρεια ειναι που μετραει.... για τον τηλεφακο ξερω τι χρειαζομαι... και οπως τα βλεπω τα κουκια ειναι μετρημενα... 70-300 ειτε VR/IS ειτε ΑPO-DG-MACRO :a0210:

οποτε για τη μηχανη που με ενδιαφερει περισσοτερο, αν κρινω απο οσα λες για το σκοπευτρο μαλλον ψηφιζεις... νικον D80 (σε σχεση με την κανον 450D)

Tον nikon 70-300 4.5-5.6 AF-S ED VF θα τον εχω το Σ/Κ για δοκιμή (από γνωστό μου φωτογράφο που δεν τον χρειάζεται). Θα σας μεταφέρω τα συμπεράσματά μου. Η γνώμη του ειναι οτι ο εν λογω φακός ειναι πολυ καλη´επιλογή για τα λεφτά που κοστίζει, ισως ο πιο value/money φακος της Nikon

Μα κι εσυ, δεν βάζεις ένα στενό οικονομικό όριο, και να καθορίσεις τι θέλεις να πάρεις με τα χρήματα αυτά.
Πριν λίγο μίλησες για 1500 ευρώ (έστω, 1200 για φακούς και σώμα). Γιατί σε τέτοια ποσά διευρύνονται οι επιλογές, πάρχουν και μερικές που ούτε τις έχεις σκεφτεί.

Πχ Pentax K20D + 16-45/4 (κάτω από 1000 ευρώ, από εξωτερικό) + Sigma 70-300APΟ. Και θα έχεις τη σταθεροποίηση του σώματος (οκ, δεν φτάνει τα is και vr).

Το σετ Olympus E520 + 14-45 + 70-300, περίπου στα 800 ευρώ.

Nikon D80 + 16-85 + Sigma 70-300

και έχει και συνέχεια

Φίλε μου ανεπιφύλακτα, ναι στο σκόπευτρο.
Έχε επίσης στο πίσω μέρος του μυαλού σου, οτι εφόσον απο τώρα ξέρεις οτι χρειάζεσαι τηλεφακό (και δεν είναι η ανησυχία του αρχαρίου στη μέση, οπως έγραψες στο άλλο νήμα) είναι σχεδόν σίγουρα οτι θα ασχοληθείς και με μάκρο λήψεις. Έστω κι επιδερμικά. Εκεί θα καταλάβεις τα περι... ευρύχωρου εικονοσκοπίου. Και αμα υστερα μπεις στον κόπο να κοιτάξεις μεσα απο την 450d τότε θα καταλάβεις ακόμα περισσότερα.

Μην πας και κοιταξεις και απο καμια FF ομως γιατι μετα μπορεί να κλάψεις :flipout:

ή να γλυκαθείς και να την βάλεις σαν επόμενο στόχο

Για σοβαρό μάκρο (μιλάμε για πραγματικά κοντινές λήψεις και τρίποδο) η 450D είναι μακράν ανώτερη της D80. Έχει το Liveview, απλά.

Ηλία, εάν θελήσεις να ασχοληθείς με μάκρο, ούτε να το διανοηθείς να πάρεις σώμα δίχως liveview. Η μέρα με τη νύχτα. Όποτε θέλεις μπορώ να κανονίσω επίδειξη να καταλάβεις για τι διαφορά μιλάμε.

Nikon D80 + 16-85 + Sigma 70-300

Εδω ειμαστε... D80 + ? + ?

To σωμα -νομιζω- εχω καταληξει....

παιδια εστω και για σχεδον discontinued μοντελο, νομιζω η τιμη στα 460Ε (τελευταια τιμη που εχω απο Ελλαδα) ειναι.... να μην πω αριστη αλλα πολυ καλη.

Οποτε μενουν οι φακοι... εκει ως δεδομενο εχω ταβανι τα 600-650Ε συνολο (για καινουργιους, αλλα θα με ενδιεφερε και μεταχειρισμενοι για να ριξω το κοστος) και για τους δυο και ο ενας θελω να .....τελειωνει σε 300mm. :guitarist:

Αυτα.....:violent-smiley-030: Πιο σαφης δεν μπορω να γινω... περα απο το να προσθεσω οτι οι "φωτογραφικες μου ανησυχίες" προς το παρον θα ειναι....

Α.. ωραια εικονα, ας βγαλω μια φωτογραφια :slapface:

Nα προσθεσω οτι το μακροι δεν με συγκινει (προς το παρον).

Last edited:
Γιατι δεν κοιτάς κι απο ebay μεριά; Εγω πηρα εναν 400mm soligor για 70 δολ.+μεταφορικά. Κανένας αυτοματισμός ομως, pure manual πραμα.

Οι Soligor δεν λένε πολλά, έχει άλλους χειροκίνητους που γράφουν πραγματικά καλά. Με λίγο ζόρι μπορεί πχ να βρει μεταχειρισμένο τον Nikkor ED 180/2.8 (Ais) κάτω από 200 ευρώ.

Ηλία, εγώ θα έπαιρνα την D80 με τον 16-85. Δυστυχώς η Canon δεν έχει τέτοιο φακό. Σε έχει καλύψει από το σοβαρό ευρυγώνιο (κάλυψη 24mm) μέχρι και κοντό τηλεφακό (127.5mm, εάν πάρουμε τον πολλαπλασιαστή 1.5x τοις μετρητοίς). Και σε πρώτη φάση θα σταματούσα, και θα έκανα λιγάκι οικονομία για τον 70-300vr. Προσωπικώς δεν θα έπαιρνα τον Sigma 70-300 εάν δεν είχα σταθεροποίηση στο σώμα. Τα 300mm σε croped sensor δεν κουμαντάρονται εύκολα δίχως κάποια σταθεροποίηση.