Ποιό λειτουργικό σύστημα?!

koudounelos

Established Member
24 December 2006
227
'Εχω ένα παλιό pc και σκεφτόμουν μιας και δουλεύει ακόμα (!) να του κάνω ένα format και να του περάσω απτην αρχή κάποιο λειτουργικό..

Είναι αρκετά παλιός επαναλαμβάνω (pentium III στα 0.5 Ghz και 256 MB RAM)
To μόνο που θα του ζητηθεί, είναι να παίξει ταινίες (SD προφανώς από κανα dvd) και mp3.. Το πολύ και κανα surfing ή/και MSN..

Τι λειτουργικό προτείνετε? Είναι δυνατόν σε επιτρεαπέζιο pc να εγκατασταθεί το Windows Mobile (σκεφτόμουν ότι είναι καλύτερος από άποψη επεξεργαστικής ισχύς μόνο από μερικά palmtop, λέτε να γίνεται???!!)

Με Windows 2000 δούλευε καλά θυμάμαι...

Ακούω απόψεις!

Όταν έγραψες 0.5 νόμιζα ότι έκανες τυπογραφικό λαθος....
Απο ότι θυμάμαι αυτοι οι επεξεργαστές οριακά μπορούν να αναπαράγουν dvd
Σίγουρα 2000!

Δοκίμασε και WinFLP.Είναι κομμένη έκδοση των XP για να μπορεί να τρέχει σε συστήματα χαμηλών απαιτήσεων και δυνατοτήτων

Όχι δεν ήταν τυπογραφικό λάθος απλά δεν ήθελα να σας θυμίσω τα Μhz! Τα 2000 τα σήκωνε καλά απλά μετα από αρκετά προγραμματάκια κόλλαγε μέχρι που ήθελε κανα 5λεπτο για να τελιώσει την εκκίνηση! Από θέμα συμβατότητας τι παίζει με αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω υπάρχουν εφαρμογές αρκετές? Λέτε τα xp να το λυγίσουν πάρα πολύ?

1. xp δεν τρέχουν ούτε για πλάκα. 98 κάτι γίνεται
2. αν πάς με linux

όποιο και να βάλεις θα πρέπει να κάνεις recompile τον πυρήνα όπως και δήποτε (Υποστήριξη για Pentium III και τέτοια).

Καλύτερα να κάνεις support στον kernel ότι hardware έχεις και όχι σε modules.

Για swap διπλό της μνήμης όχι παραπάνω και ας έχεις λίγη μνήμη.

Τώρα με το παραθυρικό, δεν θα δοκίμαζα καθόλου gnome/kde και θα έβαζα xfce4 το πολύ.

Για multimedia χρήση θα στραφείς στον mplayer που είναι απλός και λιτός ή totem με όλο το gstreamer απο πίσω.

Φρόντισε να μην το φορτώσεις με διάφορα κουλά όπως servers τύπου dhcp /sshd / sql / apache κλπ (τουλάχιστον για αρχή)

Άμα δεις ότι το μηχάνημα σέρνεται με linux τελευταίας κυκλοφορίας, βάλε και κανα slackware 9.0 και προσπάθησε να το φέρεις στα μέτρα σου (δηλαδή τα πακέτα μόνο για multimedia θα αναβαθμίσεις)

Μια λύση που θα βοηθούσε είναι το gentoo αλλά είναι μανίκι να το σετάρεις επειδή πρέπει να κάνεις compile ότι περνάς στο setup. Βέβαια θα τα κάνεις compile με optimization για PIII οπότε αν σου περισσεύει χρόνος αξίζει η δοκιμή, αν είσαι new στον χώρο μην το δοκιμάσεις καν.

Δοκίμασε και WinFLP.Είναι κομμένη έκδοση των XP για να μπορεί να τρέχει σε συστήματα χαμηλών απαιτήσεων και δυνατοτήτων

Αν και είναι αυτό που χρειάζεται, η λύση είναι "αμφιβόλου νομιμότητας" μιας και απ' οσο ξέρω αυτή η έκδοση παρέχετε μόνο σε VL συμφωνίες.

Άλλες λύσεις στην ίδια κατηγορία είναι custom made, όπως windows embedded ή κάποιες πετσοκομένες εκδόσεις XP που κανουν χρήση μνήμης 17-18 MB με μέγεθος περί τα 100ΜΒ.

XP για να παίξουν αποδεκτά χρειάζεσε με τόσο αργό επεξεργαστή ελάχιστο 512ΜΒ και απενεργοποιημένα όλα τα οπτικά εφέ. (control panel-system-advanced-performance-settings-adjust for best performance)
Για dvd δύσκολο, αν και έβλεπα με έναν υπερχρονισμένο celeron 366@550. Σε αυτούς τους υπολογιστές είναι σημαντικό και τι κάρτα γραφικών υπάρχει και επίσης τι λογισμικό χρησιμοποιείται...

98se αν θες ταχυτητα η windows2000 αν θες σταθεροτητα και να μπορεις να τρεχεις καινουργιο σχετικα software

αν βεβαια θες ολα τα παραπανω και εχεις και χρονο να ασχοληθεις LINUX

Απάντηση: Re: Ποιό λειτουργικό σύστημα?!

Όχι δεν ήταν τυπογραφικό λάθος απλά δεν ήθελα να σας θυμίσω τα Μhz! Τα 2000 τα σήκωνε καλά απλά μετα από αρκετά προγραμματάκια κόλλαγε μέχρι που ήθελε κανα 5λεπτο για να τελιώσει την εκκίνηση! Από θέμα συμβατότητας τι παίζει με αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω υπάρχουν εφαρμογές αρκετές? Λέτε τα xp να το λυγίσουν πάρα πολύ?

Mόνο 2000 σηκώνει αυτό το PC.
Τα ΧΡ ξέχνα τα.

komhst αν υπάρχει αρκετή ram δεν υπάρχει πρόβλημα και με τα ΧΡ. Έχω ένα μηχανάκι που τρέχει απροβλημάτιστα ΧΡ με Pentium II 450 MHz και 768 ΜΒ ram τα τελευταία 3 χρόνια με τις ρυθμίσεις που ανέφερα παραπάνω.
Πάντως το software εκείνης της εποχής ήταν ελαφρύτερο και χρησιμοποιώντας το μπορεί να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα (πχ windvd 2000). Αν χρειάζεται να κοιτάξω να ξεθάψω καμιά παλιά έκδοση.
Πάντως τι μου θυμήσατε, το πρώτο μου dvd που είδα στον υπολογιστή όταν τα οικιακά έκαναν όσο τα bluray σήμερα (με τότε το κόστος του χρήματος να είναι πολύ ακριβότερο). DVDrom 6x, celeron 366@550, voodoo banshee και 128 ΜΒ ram και όλα αυτά τότε με win98SE...

Ναι συμφωνώ ότι η μνήμη είναι πιο σημαντική από τον επεξεργαστή και πράγματι με 768MB και Celeron 400 ΜΗz έτρεχα κι εγώ τα ΧΡ μια χαρά μέχρι πριν από λίγο καιρό στο δεύτερο μηχάνημα που έχω.
Ομως ο φίλος μάς είπε ότι το μηχάνημά του έχει μόλις 256ΜΒ οπότε γι αυτό του είπα ξέχνα τα ΧΡ. Δεδομένου ότι είναι μάλλον δύσκολο να βρει σήμερα τέτοιες μνήμες ώστε να ανέβει έστω στα 512ΜΒ που είναι το ελάχιστο αποδεκτό για ΧΡ, τα 2000 είναι μονόδρομος.
Και μάλιστα να μην σνομπάρουμε τα 2000. Εγώ τα χρησιμοποιώ ακόμα στο laptop μου γιατί είναι βράχος σταθερότητας. Και είπαμε if it works don't fix it. Εχει πολλά χρόνια να μού κολλήσει το laptop...

Τα 2000 ειναι μακραν το καλυτερο λειτουργικο που εχει βγαλει η MS ,σταθεροτατο και απαλλαγμενο απο διαφορες βλακειες που βαραινουν χωρις λογο το συστημα

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα και θα συμπληρώσω ότι τα 2000 εκτός από πιο σταθερά, πιάνουν και μόλις το 1/3 του χώρου που πιάνουν τα ΧΡ στον δίσκο.

Σε ένα παλιό PC pentium III στα 450 MHz με 128 MB ram, που το έχω για κατεβαστήρι, έχω βάλει τα XP Home που είναι πολύ πιο ελαφριά από τα Pro, και τρέχουν κανονικά, ενώ με μια κάρτα γραφικών TNT 2 -64 ΜΒ Ram, ;έχω δοκιμάσει να παίξω άνετα και DVD με τις πρώτες εκδόσεις του PowerDvd και τα παίζει μια χαρά ! :antlers: