Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

FC πιθανώς να έχει ο Φανός. Αν δε βρεις, βάλε united-chemicon που έχει και ο Φανός και η semicon (Αιόλου 104)
αλλιώς παραγγέλνεις FC από farnell export που έχει χαμηλά μεταφορικά.

Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

FC πιθανώς να έχει ο Φανός. Αν δε βρεις, βάλε united-chemicon που έχει και ο Φανός και η semicon (Αιόλου 104)
αλλιώς παραγγέλνεις FC από farnell export που έχει χαμηλά μεταφορικά.
Ευχαριστω πολυ tonal για τις πληροφοριες.Θα δοκιμασω ετσι και αν μου αρεσει το αποτελεσμα ηχητικα θα παρω 2 τοροειδης για dual μονο κατασκευη(αν και οι μετασχηματιστες κοστιζουν αρκετα και μαλλον θα βγω εκτος μπατζετ.

Επειδη δεν βρισκω ευκολα MUR860 διοδους μπορω να χρησιμοποιησω MUR8100 που τις βρισκω ευκολα?Δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα.Η μια ειναι 600 βολτ και η αλλη 1000 στα 8 αμπερ.

Εννοείται πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις διόδους που αντέχουν υψηλότερα ρεύματα (πχ BYW81P200).

Θα με ενδιέφερε και εμένα αυτός ο Ταρινας, έχεις διεύθυνση, τηλ? πόσο την πείρες την ψύκτρα?
O Ταρινας ειναι στον πειραια οδος Ρετσινα 37 η 39.Αυτο που πηρα απο αυτον ειναι 1 μασιφ κομματι αλουμινιο 45χιλ φαρδος Χ 85 χιλ υψος Χ 150χιλ μηκος χωρις φτερα,οποτε δεν ξερω αν μπορεις να το πεις ψυκτρα αλλα με τοσο παχος που εχει(για το 1 καναλι lm3886 που εχω τελειωσει και τεσταρω ζητημα αν εχει 12 βαθμους κελσιου τεσταρισμενο με θερμομετρο που βαζουν στο κουτελο τα πιτσιρικια αλλα και με λειζερ).
Το κομματι που πηρα εχει βαρος 1.650 γραμμαρια και πληρωσα 19 ευρω.

Last edited:

Συγνωμη για την καθυστερηση στην απαντηση.O Ταρινας ειναι στον Πειραια οδος Ρετσινα 40 Τηλέφωνο : 210 41 23 511.Αυτο που πηρα απο αυτον ειναι 1 μασιφ κομματι αλουμινιο 45χιλ φαρδος Χ 85 χιλ υψος Χ 150χιλ μηκος χωρις φτερα,οποτε δεν ξερω αν μπορεις να το πεις ψυκτρα αλλα με τοσο παχος που εχει(για το 1 καναλι lm3886 που εχω τελειωσει και τεσταρω ζητημα αν εχει 12 βαθμους κελσιου τεσταρισμενο με θερμομετρο που βαζουν στο κουτελο τα πιτσιρικια αλλα και με λειζερ).
Το κομματι που πηρα εχει βαρος 1.650 γραμμαρια και πληρωσα 19 ευρω.
Συγνωμη για την καθυστερηση στην απαντηση.O Ταρινας ειναι στον Πειραια οδος Ρετσινα 40 Τηλέφωνο : 210 41 23 511.

εγώ είχα πάρει πριν καμιά 10αριά χρόνια κάτι τεράστιες ψήκτρες (με φτερά) από ένα αλουμινά στο μοναστηράκι που τις είχε σε 2μετρά δοκάρια και σου έκοβε όσο ήθελες και πλήρωνες με το κιλό. Δεν θυμάμαι την τιμή, αλλά τις είχα πάρει στο 1/3 τις τιμής σε σχέση με αυτές που πούλαγαν τότε σε καταστήματα ηλεκτρονικών, με μόνη διαφορά πως αυτές που πείρα εγώ δεν ήταν ανοδυομένες.

Πριν από λίγα χρόνια πέρναγα από το μοναστηράκι και βρήκα το μαγαζί ανοιχτώ και είπα ας ρωτήσω και μου είπε κάτι τιμές εξωφρενικές, οπότε καλό θα ήταν να βρούμε και καμιά άλλη άκρη.

Πάντως για τα LM3886, είναι υπερ- αρκετή η ψήκτρα σου για 2 τουλάχιστον LM3886.
Eγω ασχολουμαι με λαμπες .Τρανζιστορ πρωτη φορα φτιαχνω και δεν εχω ιδεα απο ψυξη γι αυτο πηρα αυτο το κομματι αλουμινιο και οπου με βγαλει.Βεβαια δεν ξερω αν εκανα καλα,μηπως τα τρανζιστορ θελουν να πιασουν συγκεκριμενη θερμοκρασια για να αποδοσουν.Αυτο ασ το απαντησουν αυτοι που ξερουν.

Βεβαια δεν ξερω αν εκανα καλα,μηπως τα τρανζιστορ θελουν να πιασουν συγκεκριμενη θερμοκρασια για να αποδοσουν.

Τώρα αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα, πάντως σε γενικές γραμμές δεν είναι σαν τις λάμπες. Δηλαδή δεν πρόκειται να έχεις πρόβλημα λόγο υπερβολικής ψύξης.

Παιδια τελειωσα τον ενισχυτη με το LM3886.Εντυπωσεις:
Σε καμια περιπτωση δεν εχει εστω και 1% χροιες λαμπατου ενισχυτη.
Οσοι θελετε να τον φτιαξετε ΞΕΧΑΣΤΕ το hardwire που εκανα εγω.Τα ποδαρακια του λμ ειναι πολυ ευαισθητα για να ειναι στον αερα.Σπανε με την παραμικρη κινηση του καλωδιου που θα κολησει επανω και ειδικα να το αποφυγουν οσοι δεν εχουν οραση 1000% για κοντα.Μεγαλο προβλημα.Γι αυτο προτιμηστε τις ετοιμες πλακετες και οτι και να κανετε προσοχη στις γειωσεις @@@@##:furious3:
Χρησιμοποιησα 3 λμ γιατι το 1 εσπασαν 2 ποδαρακια.
Ηχητικα δεν ειναι κατι σπεσιαλ.Ενας απλα συμπαθητικος(προς το μετριος για τα δικα μου γουστα)ενισχυτης.
Αυτα για το λμ3886.Κιαρος να φτιαξω αυτον τον λαμπατο με τις EL156 που ολο το ανβαλω λογω κοστους.

Τώρα όσον αφορά τα LM το 3875 φημολογείται πως έχει την καλύτερη μεσαία περιοχή και όχι το 3886.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παραλλαγές σχεδίων για το καθένα, Inverted, Non-Inverted, buffered, non-buffered κτλ.

Καλό θα ήταν να ανεβάσεις το σχέδιο που έφτιαξες για να δούμε εάν παίρνει βελτιώσεις.

Να προσθέσω πως ίσως να θέλει και μερικές ώρες παίξιμο για να στρώσει.
Τωρα επειδη δεν ξερω την διαδικασια για να ανεβασω φωτο σας δινω το λινκ του ενισχυτη που εφτιαξα.Η μονη διαφορα ειναι οτι ο δικος μου εχει 1000μφ πυκνωτες ενω στο σχεδιο ειναι 2200μφ.Επισης 1 μετασχηματιστη 2χ18 βολτ και οχι 2.

http://dogbreath.de/Chipamps/CopperAmp/CopperAmp.html

1)
ο δικος μου εχει 1000μφ πυκνωτες ενω στο σχεδιο ειναι 2200μφ
Η National προτείνει ως ελάχιστο τα 470uf ενώ στο DIY οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως ελάχιστη τιμή τα 1500uf.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις αυτό που λέει το σχέδιο 2.200uf καλής ποιότητας πυκνωτές π.χ Panasonic FC ή κάτι αντίστοιχο και μην ξεχάσεις να βάλεις και τους bypass caps που χρησιμοποιεί και ο τύπος.

2) Αντικατέστησε το ποτενσιόμετρο με μία αντίσταση 1Κ (τουλάχιστον για δοκιμή).

3)
Επισης 1 μετασχηματιστη 2χ18 βολτ και οχι 2
Δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο ότι χρησιμοποίησες ένα μετασχ αντί για 2, αρκεί βέβαια να είναι 300VA.

Τώρα βέβαια εμένα το 2χ18 μου φαίνεται πολύ χαμηλό, θα σου δώσει 24 max χωρίς να υπολογίσουμε απώλειες στην ανόρθωση ή πτώση τάσεις. Γενικά τα 3886 τα τροφοδοτούν συνήθως με τάσεις 27 - 30 V.
Εγώ για παράδειγμα στον δικό μου έχω τροφοδοσία +/- 35V που είναι οριακή και δεν σου την προτείνω, αλλά θα σου έλεγα να δοκιμάσεις με κάνα μετασχηματιστή στα 2χ 20 ή 2χ22 εάν σου βρίσκεται.

4) Με τί ηχεία τον δοκίμασες (τί ευαισθησία έχουν, πόσα ohm κτλ).

1)
Η National προτείνει ως ελάχιστο τα 470uf ενώ στο DIY οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως ελάχιστη τιμή τα 1500uf.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις αυτό που λέει το σχέδιο 2.200uf καλής ποιότητας πυκνωτές π.χ Panasonic FC ή κάτι αντίστοιχο και μην ξεχάσεις να βάλεις και τους bypass caps που χρησιμοποιεί και ο τύπος.

2) Αντικατέστησε το ποτενσιόμετρο με μία αντίσταση 1Κ (τουλάχιστον για δοκιμή).

3)
Δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο ότι χρησιμοποίησες ένα μετασχ αντί για 2, αρκεί βέβαια να είναι 300VA.

Τώρα βέβαια εμένα το 2χ18 μου φαίνεται πολύ χαμηλό, θα σου δώσει 24 max χωρίς να υπολογίσουμε απώλειες στην ανόρθωση ή πτώση τάσεις. Γενικά τα 3886 τα τροφοδοτούν συνήθως με τάσεις 27 - 30 V.
Εγώ για παράδειγμα στον δικό μου έχω τροφοδοσία +/- 35V που είναι οριακή και δεν σου την προτείνω, αλλά θα σου έλεγα να δοκιμάσεις με κάνα μετασχηματιστή στα 2χ 20 ή 2χ22 εάν σου βρίσκεται.

4) Με τί ηχεία τον δοκίμασες (τί ευαισθησία έχουν, πόσα ohm κτλ).

1)2200μφ panasonic fc δεν εχω.Αυτοι που εβαλα ειναι bc vishay 1000uf και του εχω κανει bypass με 0.1μφ wima.
2)Δεν το εχω κανει ακομα αλλα αν βγαλω το ποτεσιομετρο των 10κ και βαλω αντισταση 1κ δεν θα χρειαστω και προενισχυτη ισον 1 ενεργο σταδιο ακομα??
3)Ο μ/τ ειναι 215 βατ ΕΙ 120 πυρηνας.Δεν εχω αλλον για δοκιμη και δεν θελω να παω να πληρωνω για αλλον.Μετα την ανορθωση εχω 25.4 βολτ.
4)Τον ξεκινησα με κατι ηχεια για πεταμα που εχω αλλα ειναι πολυ ευαισθητα 94db 7.7 ωμ,και τωρα τον εχω πανω στα QUAD 11L και παιζει, 87db 5.8ωμ.

αν βγαλω το ποτεσιομετρο των 10κ και βαλω αντισταση 1κ δεν θα χρειαστω και προενισχυτη ισον 1 ενεργο σταδιο ακομα??

Εάν έχεις cd player με ρυθμιζόμενη έξοδο π.χ Sony, μπορείς να το συνδέσεις κατ' ευθείαν πάνω στον τελικό και ρυθμίζεις την ένταση από το cd.

QUAD 11L και παιζει, 87db 5.8ωμ
Αυτοί οι ενισχυτές παίζουν πολύ καλύτερα με εύκολα φορτία >91db.

Εγώ τους δικούς μου τους χρησιμοποιώ με ενεργά crossover έτσι ώστε ο κάθε ενισχυτής οδηγεί μία και μόνο μονάδα (woofer ή tweeter) χωρίς να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα παθητικά crossover με αντιστάσεις, πηνία, πυκνωτές και έτσι ακούγονται μια χαρά.
Όσες όμως φορές τους δοκίμασα με ηχεία από 85 έως και 89db που είχαν παθητικά cross, μου ακούγονταν "λίγοι-φτωχοί", αντίθετα γεφυρωμένοι (2χ120 watt) πέταγαν.
Νομίζω πως θα πρέπει τα ηχεία σου να είναι >91db για να τους απολαύσεις, αλλιώς δοκίμασε δυενίσχυση ή γεφύρωση.

Εάν έχεις cd player με ρυθμιζόμενη έξοδο π.χ Sony, μπορείς να το συνδέσεις κατ' ευθείαν πάνω στον τελικό και ρυθμίζεις την ένταση από το cd.

Αυτοί οι ενισχυτές παίζουν πολύ καλύτερα με εύκολα φορτία >91db.

Εγώ τους δικούς μου τους χρησιμοποιώ με ενεργά crossover έτσι ώστε ο κάθε ενισχυτής οδηγεί μία και μόνο μονάδα (woofer ή tweeter) χωρίς να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα παθητικά crossover με αντιστάσεις, πηνία, πυκνωτές και έτσι ακούγονται μια χαρά.
Όσες όμως φορές τους δοκίμασα με ηχεία από 85 έως και 89db που είχαν παθητικά cross, μου ακούγονταν "λίγοι-φτωχοί", αντίθετα γεφυρωμένοι (2χ120 watt) πέταγαν.
Νομίζω πως θα πρέπει τα ηχεία σου να είναι >91db για να τους απολαύσεις, αλλιώς δοκίμασε δυενίσχυση ή γεφύρωση.

Σ' ευχαριστω για τις πληροφοριες αλλα αν κανω ολα αυτα που προτεινεις θα βγω παρα πολυ εκτος προυπολογισμου και τοτε δεν θα ειναι πια ενας μπατζετ ενισχυτης και παμε σε αλλη κατηγορια οπου ο συγκεκριμενος "παντα με τα δικα μου ακουσματα" υπολοιπετε παρα πολυ των καλων ενισχυτων.Ηταν ενα πειραμα για να δω αν αξιζει ο τοσος ντορος που εχει γινει για αυτου του τυπου τσιπ.Για μενα δεν αξιζει η ολη φασαρια γυρω απο το ονομα του συγκεκριμενου τσιπ,και μην ξεχνας οτι εφτιαξα την πιο μινιμαλ εκδοση με 2 αντιστασεις μονο που θεωρητικα ειναι οτι καλυτερο, με την απουσια πολλων υλικων.Απογοητευση!!!!
Οποτε δεν το προχωραω αλλο το συγκεκριμενο προτζεκτ.Θα τον χαρισω στον ανηψιο μου για να παιζει με το κομπιουτερ του.

P.S Ο oλοκληρωμενος pioneer sa-500 που εχω σαν 3ο συστημα στημενο,ειναι μακραν καλυτερος σε χροιες ,μεστοτητα στις μεσαιες και αερινα υψηλα.Ο 3886 υπερτερει μονο στην δυναμη(12 βατ ειναι ο πιονερος) και στην αποσβεση του χαμηλου φυσικα λογω ισχυος, παντα με τα QUAD 11L και στους 2.