Ποιό USB DAC;

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Τα USB DACs ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ειδικά από την άλλη μερια του Ατλαντικού. Εχετε καμιά ιδέα για καλό και προσιτό DAC;
Ηδη εχω εντοπίσει το UD-10 της Trends Audio, αδερφάκι του γνωστού Τ-Amp της ιδιας εταιριας, αλλά δεν ξέρω πού να το βρω για αγορα.

Καλημέρα,

Μετά από πολλά χρόνια παθητικής συμμετοχής στο forum, απαντώ στο thread μήπως καταλήξω και εγώ επιτέλους κάπου για το ίδιο θέμα.
Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι ότι πληροφόρηση έχω συλλέξει μέσω Internet.

Καταρχήν, μόλις εχτές καταφέρα να βρω προμηθευτή στην Ευρώπη για το Trends Audio UD-10.
Είναι η Ιταλική εταιρία Audio Asymuth

link.audioazimuth.it/index.php

(Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω ακόμα link, οπότε αντικατέστησε το "link" με "www" , εκτός αν μπορεί και θέλει κάποιος άλλος να τα φτιάξει)

οι οποίοι με προετρεψαν να το παραγγείλω από εδώ:

link.playstereo.com

Όσο αφορά την διαθεσιμότητα, μου μετέφεραν τα εξής, εχτές (28/03/07):

"we have a very low stock at the moment, but if you order instantly you can find one or two UD-10. You should place the order on link.playstereo.com and on the UD-10 page you should choose the b) option for the product including the Battery Kit.

Otherwise we have a major stock of UD-10 being delivered here between about a week."

Να επισημάνω ότι στο παρελθόν,είχε συνεργασία με την Trends Audio και η

link.craft.nl

την οποία όμως διέκοψε λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση των παραγγελείων από την μεριά της ΤΑ.

Η ενναλακτική περίπτωση είναι να γίνει η παραγγελία απευθείας από το

link.buyoyo.com

link.buyoyo.com/cgi-bin/ncommerce3/ProductDisplay?style=1&prrfnbr=9065256&prmenbr=152&CGRY_NUM=251&LANGUAGE=1&curr=EUR

με αρκετή (αναλογικά με το κόστος) διαφορά, με το φόβο όμως του τελωνείου.

Γενικά, πληροφορίες από τον κατασκευαστή για τα σημεία πώλησης:

link.trendsaudio.com/EN/Sales/Sales.htm

Και συνεχίζω,

Διαβάζοντας τις συζητήσεις στα:

-link.head-fi.org/forums/showthread.php?t=205736

-link.audioasylum.com/forums/pcaudio/messages/18750.html

καταλαβαίνω τα εξής.

Θετικά:
-Θεωρητικά πολύ καλή απόδοση ώς Transport (usb σε spdif, από τις ψηφιακές εξόδους), θα χρειαστεί στο επόμενο στάδιο κάποιου είδους (μεμονωμένη σσυσκευή ή ενισχυτή με ενσωματωμενό) DAC, που σίγουρα θα επηρεάζει την συνολική απόδοση.
-Αν και υποτυπώδης από ότι καταλαβαίνω, λειτουργία DAC για σύνδεση με ενισχυτή μέσω RCA (υπάρχει έξοδος για ακουστικά και παρέχεται μαζί σύνδεσμος jack to RCA, για αναλογική σύνδεση με ενισχυτή.
-Λογική τιμή (αν πιστέψουμε ότι αποδίδει όπως λένε)
-Θεωρητικά πάλι, η χρήση εξωτερικής τροφοδοσίας (είτε μέσω των προαιρετικών μπαταριών με φορτιστή, είτε με εξωτερικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό που υποθέτω βρίσκει κανείς εύκολα στο εμπόριο), αποκόπτει την τροφοδότηση από USB με ακόμα καλύτερη απόδοση.

Σημεία προβληματισμού (όχι απαραίτητα αρνητικά):

-Το συγκεκριμένο έχει σχεδιαστεί ως Transport (μεταφορά σήματος από το PC στο επόμενο στάδιο DAC) και όχι ως DAC. Αυτό όμως σε κάθε περίπτωση είναι το αρχικό ζητούμενο. Μεταφορά του σημάτος από το PC, σε μορφή που να επηρεάζεται όσο το δυνατό λιγότερο από το ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο του PC.
-Λειτουργία 16bits/44.1 Khz, σε δύο κανάλια (δεν κάνει oversampling)
-Μπορεί να υποστηρίζει μπορεί και όχι, DD/DTS passthrough, για την μεταφορά πολυκάναλου σήματος σε αντίστοιχο ενισχυτή , στην περίπτωση που θέλει κάποιος να παίζει DVD-A ή άλλα πολυκάναλα σήματα από το PC.

Τελικά,επειδή τείνω και εγώ προς αυτό, θέλω να πιστεύω ότι είναι καλύτερο από την Soundblaster Audigy 4, έχω τώρα.

Άλλες επιλογές:

-Silverstone:EB01 (Transport, νομίζω ~100) link.silverstonetek.com/products/eb01/eb01_spec.html

Εταιρίες επαγγελματικού ήχου (από 50 έως 200 ευρώ):

-Behringer U-CONTROL UCA202 (link.behringer.com/UCA202/index.cfm?lang=ENG) USB Transport

-M-Audio:
--Transit (link.m-audio.com/products/en_us/Transit-main.html). Transport
-- Audiophile USB (link.m-audio.com/products/en_us/AudiophileUSB-main.html)-Εξωτερική κάρτα ήχου

Τιμές για τα προηγούμενα: link.musicorama.gr/eshop/index.php?cPath=2_22_2203&osCsid=215dd6d4268cd967e30c70fb6e94cb76

-E-mu (το επαγγελματικό κομμάτι της Creative, θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις):
--0404 USB 2.0 Audio/MIDI Interface (link.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185). Από τις καλές περιπτώσεις.
Τιμή: nireas.nakas.gr/nakas2006/Default.asp?Static=75&Category=103&Product=11444

Από 200-300 ευρώ:

-ESI:
--Waveterminal U24 link.esi-pro.com/viewProduct.php?pid=10
Τιμή: στο εξωτερικό 300 δολλάρια. Στο site αναφέρεται ο Νάκας, ως προμηθευτής.

Εταιρίες ήχου- DIY:

Ταιβάν - Κίνα:
-Musiland MD10 (DAC, μόνο αναλογική έξοδος) link.diyeden.com/eng/Article/Index.asp

-Paradisea+ (DAC, μόνο αναλογική έξοδος) link.head-fi.org/forums/showthread.php?t=230591

Και από εκεί και πέρα, πλήθος επιλογών, από γνωστές εταιρίες:

-Apogee Mini Dac (~1000)
-AQVOX USB 2 D/A MKII (~1000)
-Benchmark DAC1 USB (1250)

-Grace Design m902 (τιμή αναφέρεται στο review): link.avmentor.gr/reviews/grace_design_m902_0.htm

.......

Γενικότεροι προβληματιμοί:

-Όλα τα παραπάνω (εκτός από το Benchmark), απαιτούν ASIO driver, για αποφυγή του Kmixer των windows και όσο το δυνατό καλύτερη αναπαραγωγή (κάτι που ισχύει, από όσο έχω επαληθεύσει και με την εσωτερική κάρτα ήχου).Το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται στον ίδιο βαθμό στα vista, καθώς έχει επανασχεδιαστεί το τμήμα του ήχου.
-Τα περισσότερα επαγγελματικά λειτουργούν ως εξωτερικές κάρτες ήχου και MIDI, για την λειτουργία τους χρειάζονται τους driver της εταιρίας (με ότι και αν σημαίνει αυτό, για την διαλειτουργικότητα και την υποστήριξη) και απαιτούν αρκετά resources του υπολογιστή.

Και φυσικά, υπάρχουν και υλοποίησεις με είσοδο firewire, που από ότι διαβάζω έχουν μάλλον καλύτερα αποτελέσματα (σε συνάρτηση πάντα με το υπόλοιπο συστημα).

Ελπίζω ότι με τον καιρό θα βρεθεί και κάποιος με ιδία άποψη για το θέμα.

Προσωπικά προτιμώ να αποφύγω τη χρήση κάρτας ήχου ως DAC γιατί μεγάλο μέρος των χρημάτων που αξίζει έχει επενδυθεί σε άσχετα με DAC πράγματα όπως DSP effects, synthesizer, A/D κλπ... Πάντως, αν έχει ακούσει κανείς την M-Audio ως DAC ας μας πεί εντυπώσεις και κυρίως το σύστημα στο οποίο την άκουσε, μήπως αρχίσουμε να βγάζουμε άκρη.

Καταρχή σας χαιρετώ όλους!
Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο Thread, αλλά έπρεπε να γράψω κάπου και μου φάνηκε το καταλληλότερο. Και τωρα στην ουσία.
Επιθυμώντας να βελτιώσω το σύστημά μου (Proac D15, Red Rose Passion, Marantz CD7300, interconnect και καλώδια ηχείων της Chord), το οποίο σε γενικές γραμμές με ευχαριστεί, στράφηκα προς την αναβάθμιση του CD player.
Εντοπίζω τα σημεία βελτίωσης στην απόκτηση περισσότερων λεπτομερειών με πιο σφιχτές (γρήγορες) μεσοχαμηλές και χαμηλές, χωρίς απώλειες σε σώμα και σε μεσαίες (που είναι κατά τη γνώμη μου και το δυνατότερο σημείο του Marantz).
Έχοντας ακούσει στο σύστημά μου το Maestro της Audio Analogue, διαπίστωσα ότι μπορώ να ακούσω πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και καλύτερο μπάσο, αλλά έχανα σε σώμα και ίσως σε μεσαίες και σε "ολογραφικότητα μουσικής σκηνής" (θέλω να πω ότι είναι ωραίο να μπορείς να ακούς άπειρες λεπτομέρειες, αλλά είναι ακόμα καλύτερο όταν αυτές είναι μεταξύ τους τόσο δεμένες ώστε να χάνεσαι στην ολότητα του μουσικού έργου χωρίς να θαυμάζεις απλώς τις λεπτομέρειες που ακούς εδώ και εκεί). Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πήρα το Maestro.
Είχα πριν μερικές μέρες την ευκαιρεία να πάρω προς δοκιμή το DAC της AQVOX (ευχαριστώ πραγματικά πολύ τον συμπαθέστατο Γ. Παναγόπουλο στην Κάνιγκος που μας δίνει αυτή την ευκαιρεία).
Και τώρα οι εντυπώσεις μου.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με ένα οπτικό καλώδιο (Toslink). Απογοήτευση !!! Σκεπτόμενος ότι σίγουρα παίζει το καλώδιο, δοκίμασα την RCA με ένα φτηνό ομοαξονικό. Δεύτερη απογοήτευση. Και εξηγούμε. Λεπτομέρειες που άκουγα καθαρά από το Marantz τις άκουγα με προσπάθεια από το AQVOX. Ακούγοντας το Tanya Jean με τον Kurt Elling, άλπουμ Messenger της Blue Note (σίγουρα όχι κακή ηχογράφηση), ενώ με το Marantz άκουγα την φωνή του Elling στη μέση της σκηνής σε πραγματικές διαστάσεις και με πολύ αέρα γύρω της, με το AQVOX η φωνή του Elling έβγαινε από είδωλο πλάτους ενός μέτρου χωρίς αέρα γύρω της και μπλεγμένη με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα.
Έχοντας διαβάσει εξαιρετικές κριτικές και σε διάφορα φόρουμ του εξωτερικού και πιστεύοντας ότι το συγκεκριμένο DAC θα μπορούσε να προσφέρει αυτά που έψαχνα, μου είναι δύσκολο να καταλάβω τι συμβαίνει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το συγκεκριμένο DAC είναι κακό, από την άλλη τα αυτιά μου διαμαρτύρονται. Μή μπορώντας να πιστέψω ότι όλα τα κακά προέρχονται από το interconnect, το jitter ή το matching Marantz με AQVOX, θα ήθελα τη γνώμη σας και κυρίως αυτών που έχουν εμπειρία από το συγκεκριμένο DAC.

Σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα.

Το USB DAC της Trends Audio το απέκτησα πρίν απο μία εβδομάδα. Μου παρουσίασε πρόβλημα σχεδόν αμέσως (δεν αναγωρίζεται από το PC) και είμαι σε διαδικασία αντικατάστασης... (το προμηθεύτηκα από βρετανία)
Το ζήτημα είναι και για μένα πολύ ενδιαφέρον μία και που στο σύστημα μου το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση της πηγής (Samsung DVD/CD Player >> S/PDIF σε Behringer DEQ2496 >> Promitheus Audio TVC >> modded Quad 405 >> Audiovector Signature M1) και πιο συγκεκριμένα του DAC μέρους του μπερι (κυρίως για το αναλογικό μέρος της προενίσχυσης του) αλλά και για χρήση με το pc και ακουστικά όταν δουλεύω ( για να μπορούμε να ακούσουμε και κανένα cd )
Στο shortlist έχω το benchmark usb, stello D220 MkII , lavry da10, apogee minime και τον εν λογω aqvox. Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία ακρόασης και σύγκρισης dac. Οταν το κάνω αυτό με τον εσωτερικο´του φθηνού samsung παρεμβάλεται η διόρθωση του δωματίου απο τον deq και δεν μπορώ να βγάλω έστω ένα συμπέρασμα. Πάντως το θέμα interconnect είνια σημαντικό και οί χρήστες ενός πλήρους cdp έχουν πλεονέκτημα, επίσης είναι προτιμότερη η aes/ebu σύνδεση που δυστυχώς είναι δυσεύρετη σε προσιτά cdp και τέλος δεν έχουν ψηφιακή έξοδο τα νέα φορμάτ (sacd ) που είνια κατα βάση ή ουσιαστικότερη εξέλιξη στο πρόβλημα ... Άρα με βλέπω να συνθέτω ένα silent pc και με την usb έξοδο στο φθηνο trend audio και μετά από την AES / EBU του Trends AUdio στο μπερυ και απο το ψηφιακό AES/EBU του μπερυ στο DAC και μετά στον προενισχυτή.
Αυτά και ελπίζω περισσότεροι συμφορουμίτες να προσφέρουν data επι του θέματος .