Ποιον DX Nikkor φακό;

Preve

Senior Member
27 June 2006
333
Μάλλον οδεύω σιγά σιγά σε αντικατάσταση της D80 μου με την D90.

Έχω πειστεί ότι η D90 συνολικά και στα επίπεδα τιμής της είναι (για εμένα) ''καλύτερη'' αγορά από την D300.

Για αυτό που ''δυσκολεύομαι'' να αποφασίσω είναι ο φακός που θα την συνοδεύσει.

Παράμετροι.
1) Οικονομικό όριο έχω βάλει τα 1500 € για τον συνδυασμό.
2) Δεν είμαι...φακουδάκιας. Δεν μου αρέσει δηλαδή να κυκλοφορώ με backpack γεμάτο φωτογραφικά.
3) Δεν θα ηθελα να αχρηστεύσω τα 67mm φίλτρα μου.

Για να πω την αλήθεια έχω ψιλοκαταλήξει, απλά μια -δυο απόψεις θα ήταν χρήσιμες.
Λοιπόν, τι να πάρω και γιατί; Σας ακούω. :ears:

Μιας και δεν εισαι "φακουδάκιας" ισως ο 18-200 της Nikon να ειναι η καλύτερη επιλογή (δεδομενου του budget σου) αν και πιστεύω οτι η εν λόγω μηχανή θέλει πολύ καλους φακούς για να αναδειξει τα προσόντα της..

Προσφατα την πηρε κολλητός μου με το φακό του κιτ 18-105 VR και η μηχανή (στα δικά μου απαίδευτα μάτια) φαινεται να ζωγραφίζει, φαντάζομαι τι θα δινει με ένα καλό "γυαλι".

Εναλλακτικά ο 16-85 VR μαλλον μπορει να σου καλύψει μεγάλο μερος των αναγκών σου με καλύτερη ποιοτητα αλλά δεν εχεις πολύ "τελέ"

Last edited:
Μάλλον οδεύω σιγά σιγά σε αντικατάσταση της D80 μου με την D90.

Έχω πειστεί ότι η D90 συνολικά και στα επίπεδα τιμής της είναι (για εμένα) ''καλύτερη'' αγορά από την D300.

Για αυτό που ''δυσκολεύομαι'' να αποφασίσω είναι ο φακός που θα την συνοδεύσει.

Παράμετροι.
1) Οικονομικό όριο έχω βάλει τα 1500 € για τον συνδυασμό.
2) Δεν είμαι...φακουδάκιας. Δεν μου αρέσει δηλαδή να κυκλοφορώ με backpack γεμάτο φωτογραφικά.
3) Δεν θα ηθελα να αχρηστεύσω τα 67mm φίλτρα μου.

Για να πω την αλήθεια έχω ψιλοκαταλήξει, απλά μια -δυο απόψεις θα ήταν χρήσιμες.
Λοιπόν, τι να πάρω και γιατί; Σας ακούω. :ears:

Μια λύση είναι ο NIKKOR AFS 18-200 που τώρα είναι και φθηνός στα 500 ευρώ στο Πλαίσιο. Μια σαφώς καλύτερη λύση, αλλά πιο ακριβή είναι το σετ AFS 16-85 VR και 70-300 VR. Το δεύτερο σετ πρέπει να είναι σαφώς πιο ικανό, διότι πλέον οι απαιτήσεις αυξάνονται και όχι μόνον σε ανάλυση.

Αν θέλεις πιο γρήγορα διαφράγματα, τότε ... το ξανασυζητούμε. Υπόψιν ότι flare και νόθο χρώμα δεν θα έχεις με αρχεία nef στη νέα μηχανή.

Μιάς και το θέμα με ενδιαφέρει....για γρήγορα διαφράγματα ποιό φακό (σετ) θα πρότεινες?

Να σημειώσω ότι είχα (και ακόμα έχω) την Nikon F90X (ωραία μηχανή) με τον 18-135 και τον 70-210 και ήμουν πολύ ευχαριστημένη.....αλλά......

Last edited:
Για γρήγορα διαφράγματα δεν καλύπτει ο παραπάνω προϋπολογισμός για φακό από τη "μαμά", ούτε σε Nikon, ούτε σε Canon.
Υπάρχουν βέβαια οι φακοί των τρίτων κατασκευαστών.

Με τα 1500 ευρώ όριο και απαίτηση για έστω έναν "γρήγορο" φακό, ίσως συνδύαζα τον νέο 18-105vr, που αναμένεται μάλλον αρκετά καλός, με τον Sigma 30/1.4, εάν ενδιέφερε ο γρήγορος νορμάλ για γενική φωτογράφηση, ή τον Nikkor 85/1.8, εάν υπήρχε ανάγκη πχ για πορτραίτα. Ή ακόμη και τη σταθερή αξία, τον 50/1.4. Βέβαια αρμοδιότεροι να απαντήσουν είναι οι Νικονάκηδες της σελίδας

Προσωπικά αυτό που θα ήθελα να συνδυάσω είναι γρήγορο διάφραγμα με μεγάλο ευρυγώνιο και όχι περισσότερους από 2 φακούς.........

Βέβαια δε θα φωτογραφίζω και την άγρια φύση του Αμαζονίου......αλλά ποτέ δεν ξέρεις :p

Με τα 1500 ευρώ όριο και απαίτηση για έστω έναν "γρήγορο" φακό...

Μπα...δεν έχω ''ιδιαίτερες'' απαιτήσεις με 6-7 κατοστάρικα διαθέσιμα στη ουσία για (καινούριο )φακό.

Ας το πάρει το ποτάμι...

Πάω ολοταχώς για τον 16-85.
Το...''24άρι'' άκρο πολύ με ιντιγκάρει...

Re: Απάντηση: Ποιον DX Nikkor φακό;

Υπόψιν ότι flare και νόθο χρώμα δεν θα έχεις με αρχεία nef στη νέα μηχανή.

Να ευχηθώ στο φίλο καλή αγορά. Εγω έχω τον 18-200 VR. Σε γλιτώνει απο το κουβάλημα και τις αλλαγές αλλά έχει πολύ χρωματική εκτροπή, ειδικά όταν λειτουργεί σαν ευρυγώνιος. Επίσης η ταχύτητα εστίασης (καθώς και η αποτελεσματικότητα κάποιες φορές), δεν με εντυπωσίασαν. (Με D 200)
Να ρωτήσω, Βλάση, τι είναι το ''flare και νόθο χρώμα'' ;

Μια Nikon D90 αγόρασα κι εγώ μόλις πριν λίγες μέρες. Aπό τα λίγα κλικ που πρόλαβα να κάνω δείχνει πραγματικά καλό μηχάνημα.
Σκέψου κι αυτήν την εναλλακτική αντί για Nikkor. Καλή κατασκευή, οπτικά "ξυράφι" και συμπαθητική τιμή (και θα κρατήσεις και τα 67αρια φίλτρα σου). Καλά κατάλαβες, τον έχω αγοράσει ήδη και ήδη ψάχνω για τον επόμενο! -bye-