εχω καταλληξει πως ειμαι βλαμμένος, φετιχιστής, σπάταλος και ψωνάρα.
Ομοιοπαθής κι εγω... Τίποτα δε συγκρινεται με τη χαρα του να γυρίζω σπιτι με 1 καινουριο δισκάκι:antlers:
Mηπως, το να γυριζεις με 2?![]()
[...]Το κατρακύλισμα της γήινης υπόστασης του βινυλίου στο CD τώρα πια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση...και λέγεται MP3.
Το γιατί είναι απλό: Εάν το CD αφαίρεσε από το μέσο, που τόσο πολύτιμα φέρει μέσα του ένα θησαυρό (τη μουσική), το ειδικό του βάρος, το MP3 αφαίρεσε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το περιεχόμενο του δημιουργού:
Κατάργηση του εξωφύλλου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου project, και αντικατάσταση του από το εικονίδιο (!) του αρχείου (βλ. winamp).
Κατάργηση της έννοιας της δισκοθήκης και αντικατάσταση της από την συλλογή τραγουδιών. Και σαν προέκταση αυτής την δημιουργία playlists με singles με τυχαία σειρά. Δηλαδή ακούμε σε random Βίσση μετά Sisters of Mercy μετά Britney Spears και μετά Σώτη Βολάνη. Αυτό φαντάζεστε τι επιπτώσεις έχει στην δημιουργία μουσικής κουλτούρας, θέσης και άποψης για την μουσική για ένα νέο που τώρα ανακαλύπτει τα μουσικά δρώμενα.
Φανταστείτε να ακούτε το Ziggy Stardust του Bowie ή το Fillgree and Shadow των This Mortal Coil ανακατεμένα με άλλα κομμάτια σε τυχαία σειρά. Απόλυτος κατακερματισμός και διάσπαση ενός εννιαίου μουσικά και ιδεολογικά έργου..
Θα μου πείτε βέβαια είναι στο χέρι μας να διατηρούμε την σωστή σειρά στην playlist. Ναι αλλά είναι αυτονόητο μόνο για εμάς που ξέρουμε την σημασία της. Κάποιος που θα πάρει τα τραγούδια αυτά από ένα USB stick που έχει ο κολλητός του είναι πιθανό αν όχι σίγουρο (και με το κίνδυνο να μην έχουν ούτε αρίθμηση αλλά μόνο τους τίτλους - το 'χω δει και αυτό) να τα ακούσει σε τυχαία σειρά - αν όχι ανακατεμένα με άλλα κομμάτια.
Η σημασία του μέσου στο περιεχόμενο της μουσικής είναι καταλυτική. Κάθε νέο μέσο που παρουσιάζεται "χάριν ευχρηστίας" θυσιάζει σε μεγάλο βαθμό μέρος από το ίδιο το περιεχόμενο του και την σημασιολογία του στο χώρο και στο χρόνο.
Από το βινύλιο στο CD και από το CD στο MP3...
Ίδωμεν...
Γιώργο το γεγονός πως κάτι δεν έχει υλική υπόσταση δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία του και πίστεψέ με πως όσοι διαθέτουν μεγάλες συλογές από mp3s/flac/ape δεν φτιάχνουν κατ'ανάγκη playlists, ούτε ακούνε Βανδή και στο καπάκι Διάφανα Κρίνα....
Προσωπικά έχω να φτιάξω και να ακούσω pl εδώ και χρόνια. Ακούω ολόκληρο το δισκο, και συνήθως επικεντρώνομαι σ'αυτό. Δεν νομίζω να είμαι η εξαίρεση!
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.