Ποιότητα cd vs steaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Μουσικός = ο ήχος του. Εάν σε κάποιο σύστημα, με τις όποιες δεσμεύσεις, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό και ειδικά σε μουσικό ολκής (σε όλα τα μουσικά είδη) το σύστημα είναι απλώς για πέταμα ανεξαρτήτου τιμής...
Μεγαλη κουβεντα αυτο.
Προσφατα κατεβασα κατι blues παλιες ηχογραφησεις απο αναλογικες τανιες γραμμενες με ΕΝΑ μικροφωνο και περασμενα πλεον ψηφιακα σε dsd.
Εδω προσωπικα τουλαχιστοναρχισα να καταλαβαινω κατι πραγματα για χροιες εικονες θεσεις κκλπ. Εχουμε μια αναφορα ετσι ρε παιδι μου να ξερουμε παιζει κατι το ρημαδι μας η οτι ναναι γιατι με αυτο τα μιξαρισματα μεμονομενες ηχογραφησεις σε studio klp ακουμε αυτο που φανταζεται ο κακομοιρης αυτος ο μηχανικος που προσπαθει να τα ενωσει ολα αυτα και να τα κανει να μοιαζουν με σκηνη. Οποτε αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι θελει πολυ κουβεντα για το τι και πως παιζει ενα συστημα τι ειναι σωστο και τι οχι κλπ κλπ.
ΑΑ και για το βινυλιο το ξερετε οτι οι περισσοτερες καινουριες "βαριες εκδοσεις" βγαινουν απο ψηφιακο remastering ετσι??:coffee::devilish::love::love:

Πρόσφατα άκουσα κάποια παλιά cd που είχα κρυμμένα , και μου ακούστηκαν αρκετά διαφορετικά από τα αντίστοιχα σε streaming , γι αυτο ρώτησα.

Σίγουρα θα ακούγονται διαφορετικά αν δεν προέρχονται από το ίδιο mastering release.

Γι'αυτό ρωτάω...τον master είναι το σημαντικότερο θέμα και η μετέπειτα εγγραφή στο μέσο .
Τα παλιότερα cd και δίσκοι είχαν μεγαλύτερη δυναμική περιοχή και λιγότερο loudness, στ αυτιά μου ακούγονται καλύτερα .

Γι'αυτό ρωτάω...τον master είναι το σημαντικότερο θέμα και η μετέπειτα εγγραφή στο μέσο .
Τα παλιότερα cd και δίσκοι είχαν μεγαλύτερη δυναμική περιοχή και λιγότερο loudness, στ αυτιά μου ακούγονται καλύτερα .

Ισχύει γενικά.
Έχουν ξεσκίσει (μειώσει δραματικά) το dynamic range στα μοντέρνα releases.

Eχω στην κατοχη μου μερικα cd ,οχι πολλα ,και αρκετα βυνιλια.
Δυο φορες εχω κανει συγκριση Α-Β cd με tidal και στις 2 προσωπικα το cd μου αρεσει πιο πολυ.Ναι μεν στο tidal ειναι πιο κρυσταλινος και καθαρος ο ηχος και τα μουσικα οργανα ακουγονται πιο καθαρα ,απο την αλλη στο cd η φωνη ακουγεται πολυ πιο ανθρωπινη και γλυκια .

Εχω την εντύπωση οτι όλες οι υπηρεσίες streaming έχουν επέμβει με διάφορους τρόπους στα original master ώστε όταν κάποιος δημιουργεί ένα δικό του playlist όλα τα κομμάτια στη σειρά να ακούγονται σχεδόν στην ίδια στάθμη. Επίσης λόγω του data compression ο ήχος ακούγεται κάπως πιο τραχύς και "άψυχος".

Θα σας δώσω ένα φωτογραφικό παράδειγμα από το ίδιο κομμάτι σε mp3 compressed και pcm uncompressed. Προσέξτε τις διαφορές στις δύο φωτογραφίες με το ηχητικό φάσμα του ασυμπίεστου και του συμπιεσμένου αρχείου. Στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες το ασυμπίεστο αρχείο έχει μια λογική διαδοχή ανά περιοχή συχνοτήτων και εκτείνεται έως 20.000 Hz, ενώ το συμπιεσμένο έχει ορατές τρύπες στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες σαν γραβιέρα Κρήτης. Τέλος στο συμπιεσμένο αρχείο όλες οι συχνότητες από 15.000 Hz και άνω είναι κομμένες μαχαίρι, καθώς και κάποιες πολύ χαμηλές συχνότητες.

To παράδειγμα που χρησιμοποίησα είναι διάρκειας 50 sec. από την μουσική των τίτλων της κινηματογραφικής ταινίας Αστραπόγιαννος που έγραψε ο Μίμης Πλέσσας.

Attachments

• Astrapogiannos_MP3_compressed.jpg
    Astrapogiannos_MP3_compressed.jpg
    163.2 KB · Views: 18
  • Astrapogiannos_PCM_uncompressed.jpg
    Astrapogiannos_PCM_uncompressed.jpg
    165.6 KB · Views: 17
όλα τα κομμάτια στη σειρά να ακούγονται σχεδόν στην ίδια στάθμη
Αυτό και με το normalize volume απενεργοποιημένο;
Χμμμ, να πω την αλήθεια δεν το έχω κοιτάξει ακθόλου. Σε spotify και tidal το έχω μόνιμα κλειστό.

Μήπως όταν τα βάζεις σε δική σου playlist τα κατεβάζει και το συμπιέζει για να μη σου πιάνει χώρο;
Υπόθεση κάνω, έτσι; :)

Προς τι η συγκριση ανομοιων "πραγματων"- mp3/pcm; ειναι γνωστα τα μειονεκτηματα των mp3 παλαιοθεν, οπου η μοναδικη χρησιμοτητα τους ειναι η οικονομια χωρου για μεταφερομενες συσκευες.

Εχω την εντύπωση οτι όλες οι υπηρεσίες streaming έχουν επέμβει με διάφορους τρόπους στα original master ώστε όταν κάποιος δημιουργεί ένα δικό του playlist όλα τα κομμάτια στη σειρά να ακούγονται σχεδόν στην ίδια στάθμη. Επίσης λόγω του data compression ο ήχος ακούγεται κάπως πιο τραχύς και "άψυχος".

Θα σας δώσω ένα φωτογραφικό παράδειγμα από το ίδιο κομμάτι σε mp3 compressed και pcm uncompressed. Προσέξτε τις διαφορές στις δύο φωτογραφίες με το ηχητικό φάσμα του ασυμπίεστου και του συμπιεσμένου αρχείου. Στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες το ασυμπίεστο αρχείο έχει μια λογική διαδοχή ανά περιοχή συχνοτήτων και εκτείνεται έως 20.000 Hz, ενώ το συμπιεσμένο έχει ορατές τρύπες στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες σαν γραβιέρα Κρήτης. Τέλος στο συμπιεσμένο αρχείο όλες οι συχνότητες από 15.000 Hz και άνω είναι κομμένες μαχαίρι, καθώς και κάποιες πολύ χαμηλές συχνότητες.

To παράδειγμα που χρησιμοποίησα είναι διάρκειας 50 sec. από την μουσική των τίτλων της κινηματογραφικής ταινίας Αστραπόγιαννος που έγραψε ο Μίμης Πλέσσας.
Ποια streaming υπηρεσία χρησιμοποιεί MP3 compression?

Εχω την εντύπωση οτι όλες οι υπηρεσίες streaming έχουν επέμβει με διάφορους τρόπους στα original master ώστε όταν κάποιος δημιουργεί ένα δικό του playlist όλα τα κομμάτια στη σειρά να ακούγονται σχεδόν στην ίδια στάθμη.
Δεν δικαιολογείται. Είναι σαν να λέμε πως όλα τα κομμάτια έχουν περάσει από διαδικασία normalize πριν φθάσουν σε σένα. Θα πρέπει να ελέγξεις τις ρυθμίσεις αναπαραγωγής, μήπως υπάρχει κάποια default ρύθμιση και να την απενεργοποιήσεις.
Επίσης λόγω του data compression ο ήχος ακούγεται κάπως πιο τραχύς και "άψυχος".

Θα σας δώσω ένα φωτογραφικό παράδειγμα από το ίδιο κομμάτι σε mp3 compressed και pcm uncompressed. Προσέξτε τις διαφορές στις δύο φωτογραφίες με το ηχητικό φάσμα του ασυμπίεστου και του συμπιεσμένου αρχείου. Στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες το ασυμπίεστο αρχείο έχει μια λογική διαδοχή ανά περιοχή συχνοτήτων και εκτείνεται έως 20.000 Hz, ενώ το συμπιεσμένο έχει ορατές τρύπες στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες σαν γραβιέρα Κρήτης. Τέλος στο συμπιεσμένο αρχείο όλες οι συχνότητες από 15.000 Hz και άνω είναι κομμένες μαχαίρι, καθώς και κάποιες πολύ χαμηλές συχνότητες
Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει. Το Mp3 είναι απωλεστικό format συμπίεσης σε αντίθεση με το Uncompressed PCM. Και οι "τρύπες" που αναφέρεις βρίσκονται ακριβώς στις περιοχές όπου αφαιρεί συχνότητες ο αλγόριθμος του Mp3, για να μειωθεί ο όγκος του αρχείου (δες σχετικά στη Wikipedia).

• Like
Reactions: billpeppas

Αυτό γίνεται μόνο μέσα από το app όταν επιλέξεις να γίνεται normalization για να ακούγονται στην ίδια στάθμη όλα τα τραγούδια.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το «mastering» ειδικά για τις πλατφόρμες είναι διαφορετικό βέβαια. Το βάζω σε εισαγωγικά γιατί επί της ουσίας δεν κάθονται να κάνουν διαφορετικό για κάθε παραγωγή. Απλώς έχουν άλλα χαρακτηριστικά σε κάθε πλατφόρμα για τη στάθμη.

Δεν δικαιολογείται. Είναι σαν να λέμε πως όλα τα κομμάτια έχουν περάσει από διαδικασία normalize πριν φθάσουν σε σένα. Θα πρέπει να ελέγξεις τις ρυθμίσεις αναπαραγωγής, μήπως υπάρχει κάποια default ρύθμιση και να την απενεργοποιήσεις.

Και εμένα περίεργο μου φαίνεται, για αυτό στάθηκα στη "δημιουργία δικής σου playlist" σαν hint.
Εύκολα, κάποιος dev που δεν τον νοιάζει και ιδιαίτερα μπορεί να σκέφτηκε ότι αφού βάζει κάποιος τραγούδι σε playlist, είναι ευκαιρία να του το δίνει και offline.
Και πως θα χωρέσει καλύτερα στο κινητό; Συμπίεση.
Αν μιλάμε και για το spotify, εύκολα.

Τώρα όμως που το spotify θα δίνει lossless μπορεί να αλλάξει τακτική.
Το συζητάνε βέβαια κάποια χρόνια, σαν την τελευταία συναυλία των Scorpions ένα πράγμα, αλλά όταν γίνει να είμαστε στην απ' έξω;

Το συζητάνε βέβαια κάποια χρόνια, σαν την τελευταία συναυλία των Scorpions ένα πράγμα, αλλά όταν γίνει να είμαστε στην απ' έξω;
Ναι αλλά οι Scorpions παίζουν,
το Spotify lossless όχι. :p

Ποια streaming υπηρεσία χρησιμοποιεί MP3 compression?
Το συγκεκριμένο κομμάτι που χρησιμοποίησα ως παράδειγμα το κατέβασα από το Youtube. Για Spotify και Tidal δεν γνωρίζω τι μορφή compression εφαρμόζουν. Αν κάποιος γνωρίζει ας μας διαφωτίσει.