Ποιότητα cd vs steaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Πάμε πάλι. :ROFLMAO:
Σε σύγκριση, Youtube με Spotify, ποιο παίζει καλύτερα;
Για να γινει αυτη η συγκριση πρεπει να βρεθει η ιδια εγγραφη να εχει ανεβει και στις δυο πλατφορμες. Πολυ δυσκολο μια και στο YT ανεβαινουν βιντεο και πολυ δυσκολα να εχει γινει μιξη εικονας και studιακο master

Για να γινει αυτη η συγκριση πρεπει να βρεθει η ιδια εγγραφη να εχει ανεβει και στις δυο πλατφορμες. Πολυ δυσκολο μια και στο YT ανεβαινουν βιντεο και πολυ δυσκολα να εχει γινει μιξη εικονας και studιακο master

Ε, δεν είναι και πολύ δύσκολο αν συγκρίνεις από το επίσημο κανάλι που έχει ανεβάσει το βίντεο.

• Like
Reactions: Tzimisce
Ο νορμάλ κόσμος με νορμάλ συστήματα δεν ακούει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους ή αν ακούει δεν οφείλεται στα διάφορα codecs.

Όσο ανεβαίνει η αναλυτικότητα του συστήματος, μεγαλώνουν και οι διαφορές.

Η σειρά είναι lossless > spotify premium > YT .

• Like
Reactions: mdvq

Ακούστε μόνοι σας την διαφορά

youtube

Audio
ID : 2
Format : AAC LC
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID : mp4a-40-2
Duration : 3 min 16 s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 126 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel layout : L R
Sampling rate : 44.1 kHz
Frame rate : 43.066 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 2.94 MiB (25%)
Title : ISO Media file produced by Google Inc.
Encoded date : 2016-08-25 16:15:21 UTC
Tagged date : 2016-08-25 16:15:21 UTC

----------------------------------------------------------------------------------

Spotify

Audio

ID : 1
Format : AAC LC
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID : mp4a-40-2
Duration : 3 min 16 s
Source duration : 3 min 16 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 255 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel layout : L R
Sampling rate : 44.1 kHz
Frame rate : 43.066 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 5.99 MiB (97%)
Source stream size : 5.99 MiB (97%)
Default : Yes
Alternate group : 1
mdhd_Duration : 196719

Last edited:
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis
Ο σκοπός που ανέβασα αυτά τα 2 αρχεία δεν είναι για να παραθέσω την ανωτερότητα του ενός προς το άλλο που σε αυτό το θεωρητικό τομέα των προδιαγραφών σίγουρα υπερτερεί το αρχείο του Spotify, αλλά και για να ακούσω και την δική σας άποψη για το ποιο από τα 2 αρχεία ακούγεται καλύτερα. Τα αρχεία μπορείτε να τα ακούσετε με πολλούς τρόπους από το pc με ακουστικά η από το pc στον ενισχυτή με ηχεία. Η να τα κατεβάσετε σε usb και να τα ακούσετε όπως θέλετε.

Θέλω άποψη προσωπική και όχι θεωρίες, και ξεκινώ με την δική μου.
Το αρχείο του YouTube παίζει σαφώς καλύτερα από αρχείο του Spotify και κυρίως η ανωτερότητα του YouTube εστιάζεται στης ψηλές συχνότητες. Η δοκιμή έγινε με ακουστικά στο pc αλλά και από το usb σε ενισχυτή ηχεία.

Επίσης εκανα και σύγκριση Α-Β μεταξύ αρχείου Spotify και πραγματικού χρόνου από το App του Spotify και πάλι άκουσα διαφορές αλλά δίχως να καταλήξω ξεκάθαρα ποιο ακουγόταν καλύτερα.

Το αρχείο από το youtube παρότι έχει σχεδόν το μισό bitrate από το άλλο του Spotify ακούγεται ξεκάθαρα καλύτερο, από κάθε άποψη.

Το αρχείο του Spotify είναι καρά συμπιεσμένο (lossy, πολύ μεγάλη απώλεια πληροφορίας). Αν δεν έβλεπα το codec και το bitate θα έλεγα ότι είναι MP3 στα 112kbps.

Το χάλι στον ήχο όμως δεν δικαιολογείται με τίποτα από το bitrate και το codec. Κάτι άλλο έχει γίνει εδώ. Είναι 100% re-encode από άλλο, πολύ χάλια, αρχείο.

Έπαιξα το ίδιο κομμάτι από το δικό μου Spotify (premium) και δεν έχει καμία σχέση. Παίζει άνετα πολύ καλύτερα και από τα δυο αρχεία.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Πάντως το γεγονός είναι ότι η "αρρώστια " μας,μας οδηγεί σε βραχνα αντί να απολαμβάνουμε την μουσική.
Ευτυχώς, που εδώ και καιρό το έχω αφήσει πίσω μου.
Είχα αγανακτήσει με τον ίδιο μου τον εαυτό.
Αντί να ακούω μουσική, έψαχνα (μάταια) γωνιά στο δεκαρικο.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν ,για καλή μου τύχη,ένας φίλος με προσκάλεσε σε ένα στούντιο να ακούσω λάιβ ένα τοπικό ροκ συγκρότημα.
Πήγα σπίτι και με ένα καυτό δάκρυ να σιγοκυλαει,έβγαλα το στέρεο από την πρίζα 😄

Πάντως το γεγονός είναι ότι η "αρρώστια " μας,μας οδηγεί σε βραχνα αντί να απολαμβάνουμε την μουσική.
Ευτυχώς, που εδώ και καιρό το έχω αφήσει πίσω μου.
Είχα αγανακτήσει με τον ίδιο μου τον εαυτό.
Αντί να ακούω μουσική, έψαχνα (μάταια) γωνιά στο δεκαρικο.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν ,για καλή μου τύχη,ένας φίλος με προσκάλεσε σε ένα στούντιο να ακούσω λάιβ ένα τοπικό ροκ συγκρότημα.
Πήγα σπίτι και με ένα καυτό δάκρυ να σιγοκυλαει,έβγαλα το στέρεο από την πρίζα 😄

θέλει πολλή συζήτηση αυτό που λες...
δεν είναι το ίδιο να προσπαθείς να φτάσεις στο σπίτι τον "ήχο" ενός ροκ συγκροτήματος , vs μιας συμφωνικής ορχήστρας (κλασικής μουσικής και όχι μόνο)...

3-4-5 όργανα στην μία περίπτωση, 20 και βάλε στην άλλη.....

start counting..... :LOL:

θέλει πολλή συζήτηση αυτό που λες...
δεν είναι το ίδιο να προσπαθείς να φτάσεις στο σπίτι τον "ήχο" ενός ροκ συγκροτήματος , vs μιας συμφωνικής ορχήστρας (κλασικής μουσικής και όχι μόνο)...

3-4-5 όργανα στην μία περίπτωση, 20 και βάλε στην άλλη.....

start counting..... :LOL:

Το ίδιο λέμε.
Εδώ δεν μπορεί σε πέντε όργανα μιας ροκ μπάντας,θα μπορέσει σε ένα κάρο της συμφωνικής ορχήστρας?
Σου είπα ότι στην πλατεία Ιεράπετρας,ΕΝΑ τομ από μπάντα κρουστών, κάλυπτε άνετα όλη την πλατεία??
Δεν έχω ακούσει ΠΟΤΕ στην ζωή μου από σύστημα, αυτόν τον ήχο.
Ευχάριστα να παίζει και όλα τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε μεταξύ μας ,για να περνάει η ώρα μας ,με τα φιλαράκια μας

Ψάχνω φυσικά ακριβώς την ίδια εκτέλεση για να συγκρίνω.

Βρήκα όμως αυτό στο spotify και το σύγκρινα σε ακουστικά των 50€ και το spotify υπερέχει...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν έχει νόημα καν σύγκριση με το Tidal.

Γενικά ότι έβαλα πάντως σε σύγκριση Youtube με Spotify η υπεροχή του Spotify ακούγεται από τα ακουστικά αυτά, όπως αυτό. Δεν συνεχίζω, δεν θα μου τρελάνετε εσείς το spotify με αυτά που με βάζετε να ακούω! :ROFLMAO:
Είχες σκοπό να με παιδέψεις; Τα κατάφερες! 😄
Κατ' αρχήν θα σ' ευχαριστήσω για το υπέροχο τραγούδι! Η Μαρία Φασουλάκη είναι αγαπημένη μου και αυτό το τραγούδι δεν είχε τύχει να το ακούσω. 🤩

Αφήνουμε τα καλλιτεχνικά τώρα και πάμε στα τεχνικά.
Έψαξα να βρω το τραγούδι και στις δύο εκδόσεις Youtube και Spotify (Στον υπολογιστή βρίσκεται στο Spotify και με απλό, όχι Premium λογαριασμό).

Το άκουσα προσεκτικά, πολλές φορές και στις δύο εκδοχές.
Συμπεράσματα: Στην έκδοση Spotify ακούγεται πολύ πιο δυνατά σε σχέση με την έκδοση Youtube. Και γι' αυτό το λόγο εντυπωσιάζει. Στην πραγματικότητα μετά από πολλές και προσεκτικές ακροάσεις γίνεται φανερό ότι είναι πειραγμένα τα δυναμικά του. Στην έκδοση του Spotify έχει περάσει από έντονο compression. Γι' αυτό ακούγεται πιο μεγάλο, πιο εντυπωσιακό. Για λόγους που έχουν σχέση με την ψυχοακουστική αρέσει και περισσότερο.
Η απόκριση συχνότητας, οι καταγραμμενες λεπτομέρειες, δεν είναι καλύτερες. Τα δυναμικά όμως είναι σίγουρα πειραγμένα. Δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή κατάλληλα εργαλεία για να εξάγω την κυματομορφή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν εξάγουμε την κυματομορφή και από τις δύο εκδοχές, αυτό θα φανεί.

Ποτέ μου δεν ψάχνω "κορυφαίες ηχογραφήσεις" όταν θέλω να ακούσω μουσική.
Και φυσικά, αν τις ψάξω, δεν θα είναι στο youtube.
Συμφωνούμε ότι μας ενδιαφέρει πρώτα η μουσική εκτέλεση, αυτή που μας συγκινεί. Αν συμπέσει όμως να είναι και κορυφαία ηχογράφηση, ακόμα καλύτερα.

Θεωρώ ότι έδειξα επαρκώς με τα παραδείγματα που παρέθεσα, ότι κορυφαίες ποιοτικά ηχογραφήσεις αποδίδονται εξίσου καλά και στο Youtube.
Θα πάω με το σκεπτικό, να ακούσω τον τάδε δίσκο του τάδε συγκροτήματος ή κάποιο είδος μουσικής.
Εδώ συμφωνούμε. Και δεν με νοιάζει πού θα βρω αυτό που μ' ενδιαφέρει, αρκεί να το βρω.

Τελικά 30€ έχουν αυτά που έχω στο γραφείο,, είναι τα Zeroground HD-2400G Keiji.
Φαντάσου.
Εντάξει, αλλά τότε δικαιολογημένα θα ακουστεί καλύτερα το κομμάτι εκείνο που τα δυναμικά του έχουν περάσει από μεγαλύτερα ποσοστά συμπίεσης (compression). Είναι εντελώς λογικό. Εξάλλου ένας (όχι ο μόνος) από τους λόγους που χρησιμοποιούνται οι compressors είναι και αυτός. Για να ακούγονται τα κομμάτια καλά παντού. Από καλό Hi-Fi σύστημα, μέχρι σύστημα αυτοκινήτου, μέχρι φορητό ραδιοφωνάκι.

Γιατί να περνάνε απο το Spotify και όχι από το youtube;
Και δεν ακούω π.χ. περισσότερα πρίμα ή μπάσα, μιλάω για πιο καθαρό ήχο, περισσότερες λεπτομέρειες και πιο φυσικό ήχο γενικά.
Σε αυτό το κομμάτι από το youtube δεν καταλαβαίνεις καν τι όργανο παίζουν.

Που αν το ακούσεις από σοβαρό σύστημα νοιώθεις το δέρμα του τύμπανου να πάλεται μέσα στα αυτιά σου. Δεν συζητάμε ότι πρέπει να ξέρεις ότι κάποιοι κάνουν λαρυγγισμούς για να τους ακούσεις.

Youtube vs Spotify;
Δεν ξέρω πως βγάζεις αυτό το συμπέρασμα, αλλά εγώ άκουσα από το Youtube όλα όσα αναφέρεις κι' ακόμα περισσότερα.

Και το δέρμα του τύμπανου με τις απολήξεις των αντηχήσεων.
Και τις γυναικείες φωνές που απλώνονται εναλλάξ στο χώρο δεξιά και αριστερά και τους λαρυγγισμούς (ανδρικά γρυλλίσματα μάλλον) που εισέρχονται στο κομμάτι από το μέσον και πέρα. Ουδέν πρόβλημα.

Setup 1:
Youtube ->​
Windows 10 ->​
E-MU 0404 (Soundcard, ναι η παλιά!) ->​
Rupert Neve RNHP (Headphone Amp) ->​
Sennheiser HD-600 (Headphones)​

Setup 2:
Youtube ->​
Windows 10 ->​
Hifiman DEVA Pro Headphones (με το ενσωματωμένο DAC/Amp)​

• Like
Reactions: Tzimisce
Επειδή κάποιος αναφέρθηκε στις διαφημίσεις του youtube θα ήθελα να βοηθήσω με το ότι με τον brave browser παρακάμπτουμε τελείως τις διαφημίσεις και παίζει το βίντεο χωρίς καμία διακοπή.

Είναι διαθέσιμος και σε υπολογιστή και σε κινητά μέσω των stores.

Εγώ πολλές φορές βλέπω και ακούω live από το youtube με αυτόν τον τρόπο.

Επειδή κάποιος αναφέρθηκε στις διαφημίσεις του youtube θα ήθελα να βοηθήσω με το ότι με τον brave browser παρακάμπτουμε τελείως τις διαφημίσεις και παίζει το βίντεο χωρίς καμία διακοπή.

Είναι διαθέσιμος και σε υπολογιστή και σε κινητά μέσω των stores.

Εγώ πολλές φορές βλέπω και ακούω live από το youtube με αυτόν τον τρόπο.
Γνωρίζεις μήπως αν ο Brave έχει έκδοση για Win XP ? Εχω ένα vintage laptop το οποίο χρησιμοποιώ για συγκεκριμένες εργασίες και θέλω να παραμείνει ακόμα σε XP. Η αρχική εγκατάσταση είναι 15 ετών και δεν έχει κρασάρει το λειτουργικό ούτε μια φορά. (έχει βγάλει μπλέ οθόνη κάποιες φορές αλλά μετά από reboot δούλεψε κανονικά).

Γνωρίζεις μήπως αν ο Brave έχει έκδοση για Win XP ? Εχω ένα vintage laptop το οποίο χρησιμοποιώ για συγκεκριμένες εργασίες και θέλω να παραμείνει ακόμα σε XP. Η αρχική εγκατάσταση είναι 15 ετών και δεν έχει κρασάρει το λειτουργικό ούτε μια φορά. (έχει βγάλει μπλέ οθόνη κάποιες φορές αλλά μετά από reboot δούλεψε κανονικά).
Δεν το γνωρίζω αλλά μπορείς να κάνεις μια δοκιμή

να κατεβάσεις το exe για τα windows και να πατήσεις δεξί κλικ, ιδιότητες και να δεις αν σε αφήνει να το τρέξεις ως πρόγραμμα για windows xp.

Αν υπάρχει ακόμα αυτή η επιλογή...έχω να τρέξω windows χρόνια.

1). Κατ' αρχήν θα σ' ευχαριστήσω για το υπέροχο τραγούδι! Η Μαρία Φασουλάκη είναι αγαπημένη μου και αυτό το τραγούδι δεν είχε τύχει να το ακούσω. 🤩

2).Και τις γυναικείες φωνές που απλώνονται εναλλάξ στο χώρο δεξιά και αριστερά και τους λαρυγγισμούς (ανδρικά γρυλλίσματα μάλλον) που εισέρχονται στο κομμάτι από το μέσον και πέρα. Ουδέν πρόβλημα.
1). Τυχερός είσαι που δεν έτυχε να το ακούσεις.
Έντεχνο βαρέων βαρών 😁

2). Είχα σκοπό οοοοοοταν συνδέσω το σύστημα,να σας καλέσω σπίτι (τι διάολο...τρεις Μιχάληδες κάτι θα κουτσοκαταφερναμε) ,να μου πείτε την γνώμη σας.
Μετά από αυτό , καλύτερα να σας βγάλω έξω ,να πιούμε καμμία μπύρα.

(άκουσον άκουσον...ο ένας να ακούει λαρυγγισμους,ο άλλος γρυλισματα και κανένας από τους δύο να μην καταλάβει οτι οι άνθρωποι είχαν βαριοφαει και απλά ...ΡΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ!.....τι εμπιστοσύνη να δείξω στα αυτιά τους μετά από αυτό,εε???😄😄)

(άκουσον άκουσον...ο ένας να ακούει λαρυγγισμους,ο άλλος γρυλισματα και κανένας από τους δύο να μην καταλάβει οτι οι άνθρωποι είχαν βαριοφαει και απλά ...ΡΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ!.....τι εμπιστοσύνη να δείξω στα αυτιά τους μετά από αυτό,εε???😄😄)
Σε βρίσκω πολυ ενημερωμένο! Εσύ φαίνεται το είχες ακούσει πολύ πριν από μένα... 😆
Δεν ξέρω αν είχαν φάει βαρειά κι' αν είχαν βαρυστομαχιάσει. Εγώ κάτι γρρρρρρρ και γρουτς-γρουτς άκουγα, αλλά το είπα ευγενικά! 😜

Υποψιάζομαι ότι τα μουσικά σου γούστα ταιριάζουν περισσότερο με τα δικά μου, παρά με του έτερου συνονόματου, γι' αυτό θα σου χαρίσω ένα τραγουδάκι από μία πανέμορφη Ισπανίδα...

Luz Casal - Besaré El Suelo
Cuánto más bella es la vida
Más feroces sus zarpazos
Cuántos más frutos consigo
Más cerca estoy de perder
Por una caricia tuya
Toco el cielo con las manos
Porque sé que si te marchas
Besaré el suelo, otra vez
Grita al mundo, rompe el aire
Hasta que muera tu voz
Que el amor es un misterio
Y que importa solo a dos
Correremos por las calles
Gritaremos tú y yo
Y que importa solo a dos
Yo no quiero cusar pena
Solo por mi condición
De mujer rota en esencia
Y herida en el corazón
No habrá un hombre en este mundo
Que me vuelva a hacer caer
Porque sé que si se marcha
Besaré el suelo, otra vez
Hasta que muera tu voz
Y que importa solo a dos
Gritaremos tú y yo
Y que importa solo a dos
Cuando llegue el huracán
Que segruro ha de venir
Por marcharte de mis brazos
Por escaparte de mí
Pensaré que fuimos grandes
Pensaré que fuimos dos
Tú en tu cuerpo, yo en el mío
Y en un solo corazón
Hasta que muera tu voz
Y que importa solo a dos
Gritaremos tú y yo
Y que importa solo a dos
How much more beautiful is life
The more ferocious its claws
The more fruit I obtain
The closer I am to losing
For a caress from you
I touch the sky with my hands
Because I know that if you leave
I will kiss the ground, again
Shout to the world, break the air
Until your voice dies
That love is a mystery
And that it matters only to two
We will run through the streets
You and I will shout
That love is a mystery
I don't want to cause sorrow
Just because of my condition
A woman broken in essence
And wounded in the heart
There will not be a man in this world
Who will make me fall again
Because I know that if you leave
I will kiss the ground, again
Until your voice dies
That love is a mystery
You and I will shout
That love is a mystery
When the hurricane comes
That He will surely come
To leave my arms
To escape from me
I will think that we were great
I will think that we were two
You in your body, me in mine
And in a single heart
Until your voice dies
That love is a mystery
And that it only matters to two
You and I will shout
That love is a mystery
And that it only matters to two

• Like
Reactions: mdvq
Το άκουσα προσεκτικά, πολλές φορές και στις δύο εκδοχές.
Συμπεράσματα: Στην έκδοση Spotify ακούγεται πολύ πιο δυνατά σε σχέση με την έκδοση Youtube. Και γι' αυτό το λόγο εντυπωσιάζει. Στην πραγματικότητα μετά από πολλές και προσεκτικές ακροάσεις γίνεται φανερό ότι είναι πειραγμένα τα δυναμικά του. Στην έκδοση του Spotify έχει περάσει από έντονο compression. Γι' αυτό ακούγεται πιο μεγάλο, πιο εντυπωσιακό. Για λόγους που έχουν σχέση με την ψυχοακουστική αρέσει και περισσότερο.
Η απόκριση συχνότητας, οι καταγραμμενες λεπτομέρειες, δεν είναι καλύτερες. Τα δυναμικά όμως είναι σίγουρα πειραγμένα. Δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή κατάλληλα εργαλεία για να εξάγω την κυματομορφή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν εξάγουμε την κυματομορφή και από τις δύο εκδοχές, αυτό θα φανεί.

Πιο λογικό βλέπω να έχει πέσει τσεκούρωμα στο youtube που να του έφαγε τα δυναμικά παρά να κάθισαν για το free spotify να του τόνισαν τα δυναμικά.
Δεδομένου ότι στο premium spotify η ποιότητα είναι καλύτερη από του free, εδώ έχουμε πάλι ξεκάθαρα καλύτερο ήχο στο spotify.
Από ότι ξέρω, στο youtube, και premium να πάρεις, η ποιότητα δεν ανεβαίνει.

Άντε να σου βάλω ένα πιο "εύκολο" κομμάτι που για εμένα ακόμη και για τα ακουστικά που έχω στο γραφείο η διαφορά είναι ξεκάθαρη.
Επαναλαμβάνω ότι ακούω από premium spotify, έτσι; :)

Σε πολύ πιο "δύσκολα" κομμάτια όπου το βινύλιο βλέπει τα ψηφιακά και γελάει δεν μπορώ να σε πάω γιατί σε όποια πλατφόρμα και να τα ακούσεις...
Π.χ. αυτό.