Ποιότητα cd vs steaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
https://files.fm/f/5hqg9nq5qx

https://files.fm/f/y69e9pcpcm

https://files.fm/f/kuq6tsa7cj

Μήπως κάτι πάει τελείως στραβά?

Μήπως το AAC Advanced Audio Codec είναι τόσο καλό Lossy format που οι πλατφόρμες μας δουλεύουν ουσιαστικά για να τα παίρνουν?

Μήπως ακόμα και η ποιότητα cd lossless flac δεν έχει και τόσο νόημα αν το συγκρίνουμε με το απωλεστικό AAC?

Όπως βλέπετε πιο πάνω έφτιαξα 2 αρχεία AAC 128 και 256kb/s από ένα αρχείο flac που εγώ έφτιαξα από cd.

Τα αρχεία AAC τα έφτιαξα με το MovaviVideoConverter δοκιμαστική έκδοση για αυτό και τα κομμάτια είναι μικρότερης διάρκειας.

Θέλω να τα ακούσετε προσεκτικά και να αναφαίρετε εντυπώσεις ουσιαστικής διαφοράς στην ποιότητα γιατί νομίζω δύσκολα θα βρούμε.

Αν θέλετε κάνετε την δοκιμή γιατί αυτή την φορά αξίζει..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,612
Αθήνα
Από τις πρώτες νότες ακούγεται η διαφορά εκεί με το κύμβαλο που ανεβαίνει σε ένταση μαζί με τα υπόλοιπα πριν το σκάσιμο.

Γενικά αυτό έχω παρατηρήσει στο digital audio. Και μεταξύ spotify και Tidal. Όπου αρχίζουν τα δύσκολα, χάνονται λεπτομέρειες ή μειώνονται όπου υπάρχει περισσότερη συμπίεση. Ακόμα και σε ηχογραφήσεις που δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο.

Th.ARvan

Established Member
24 May 2011
129
Νομιζω και το λεω εκ πειρας, οτι το youtube εχει τη δυνατοτητα για ενα αποτελεσμα που μπορει να χαρακτηριστει ανετα,
ως near cd quality ο,τι και αν σημαινει αυτο, σχεδον demonstration σε καποια βιντεο κλιπς.
Αυτο ισως ειναι και δειγμα της ωριμης φασης που βρισκεται πλεον η ψηφιακη τεχνολογια.
Φυσικα οπως ισχυει με ολες τις πηγες υπαρχει και καλυτερο.

Λεω δυνατοτητα γιατι υπαρχουν δυο εμποδια.
Η μεγαλη ανομοιογενεια του υλικου, δεν μπορεις να περιμενεις πχ να ακουγεται ετσι ο τυχαιος ηχος ενος 'VHS,
οποτε μπαινει και ο παραγοντας "περισσοτερο ψαξιμο"
και η προκαταληψη που γενικοτερα χαντακωνει πολλες αλλες πτυχες του χομπυ.
Αν το ενταξεις καταλληλα και φροντισεις το πλαισιο, χαμηλωσεις τα επιπεδα θορυβου με καλα καλωδια, τροφοδοσιες, καταλληλα συνοδα ηχεια κλπ
Τοτε το αποτελεσμα ειναι αναπαντεχα καλο.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,764
127.0.0.1
Για το "ψάξιμο" υπάρχει λύση, το youtube music.
Όπου εκεί μπορούν να βάλουν ως προαπαιτούμενο την ποιότητα του clip.

Th.ARvan

Established Member
24 May 2011
129
Δεν εχω αποψη για την ποιοτητα του.
Πιθανον να ειναι εξ ισου καλο, η καλυτερο, η πιθανον να εφαρμοζει μεθοδους του ανταγωνισμου με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
184
ΑΘΗΝΑ
Από τα αρχεία που έστειλε ο Αντώνης πήρα αποτύπωμα του ακουστικού φάσματος διάρκειας περίπου 45 δευτερολέπτων από τη αρχή του κομματιού Α) ασυμπίεστου Flac και Β) AAC 128k. Οπως θα δείτε παρακάτω οι διαφορές είναι εμφανείς. Οι εναλλαγές φάσματος στο ασυμπίεστο αρχείο έχουν φυσιολογική ροή εναλλαγών.

Στο συμπιεσμένο AAC είναι εμφανείς μαύρες τρύπες με μηδενική πληροφορία στις μεσοϋψηλές συχνότητες. Επίσης στο σημείο που έχω σημειώσει με πράσινο κύκλο εμφανίζονται κάποιες αρμονικές που στο ασυμπίεστο αρχείο δεν υπάρχουν.

1. ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΟ FLAC

Eye_of_Tiger_Flac.png

2. AAC 128k ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ

Eye_of_Tiger_AAC_128.png

Σε γενικές γραμμές στο συγκεκριμένο κομμάτι ακόμα και το ασυμπίεστο αρχείο FLAC έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία σε έντονο βαθμό. Οι υψηλές συχνότητες στην περιοχή των 10 - 20 kHz είναι αφύσικά τονισμένες. Είναι πιθανώς να είχε χρησιμοποιηθεί στο αρχικό master κάποιος επεξεργαστής εμπλουτισμού συχνοτήτων της εποχής πχ. Eventide Ultra Harmonizer.

Attachments

• Eye_of_Tiger_Flac.png
    Eye_of_Tiger_Flac.png
    813.7 KB · Views: 3

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,909
Οσοι ενδιαφερονται για συνδρομητικο οικογενειακο (3€/μηνα) Youtube premium, υπαρχει αγγελια ζητησης 2 μελων