Ποιότητα cd vs streaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Τα 44.1/16 (CD) από τα 44.1/24 εύκολα τα ξεχωρίζει κανείς.
Τα 44.1/24 από τα 48/24, τα 88.2/24, τα 96/24, τα 176.4/24, ή τα 192/24, όποιος μπορεί να τα διακρίνει, δεν θα έχει ανθρώπινα αυτιά!

Το ίδιο ισχύει για τα 44.1/16 (CD format) από τα 48/16 (TV, Cinema format). Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθούμε αλλαγές στο Sample Rate. Ενώ αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές σε βάθος Bits (Λόγος S/N).

Σταματάω εδώ. Είναι άλλη, μεγάλη συζήτηση...
Σ ευχαριστώ φίλε μου!!

Ψιλοέκλαψα με το "Τα 44.1/24 από τα 48/24, τα 88.2/24, τα 96/24, τα 176.4/24, ή τα 192/24, όποιος μπορεί να τα διακρίνει, δεν θα έχει ανθρώπινα αυτιά! " :ROFLMAO: 🫶

Το ανακάλυψα τυχαία προχθές στο Tidal
Kαντε το κόπο και ακούστε την εκδοση High και την Max
To πρωτο κομμάτι
Εχει πολύ ενδιαφέρον ...

Attachments

• Στιγμιότυπο οθόνης 2025-11-21, 11.34.02 πμ.png
    Στιγμιότυπο οθόνης 2025-11-21, 11.34.02 πμ.png
    370.8 KB · Views: 32
Δημήτρη μόνο στο άνω ή κ στο κάτω...?? Kαπου παλι στο νετ ειχα διαβασει πως μονο τα βρεφη ακουν συχνοτητες κάτω απο 16Hz...

Δεν υπάρχει θέμα με το κάτω. Όσο αφορά τα 16Hz, αφενός η μουσική δεν έχει περιεχόμενο τόσο χαμηλά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), αφετέρου αν υπάρχει περιεχόμενο και μπορούν να το αναπαράγουν τα ηχεία σου, δεν θα το ακούς, θα το νιώθεις.

Τόσο χαμηλές συχνότητες έχω νιώσει μόνο από γεννήτρια συχνοτήτων, στο 15" sub μου (μόνο χρήση με το home cinema), που κατέβαινε (στον χώρο) flat στους 16Hz.

–> Tidal συνέχεια

Jean Sibelius "Violin Concerto" με τον Jascha Heifetz, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο, Δ/νση Walter Hendl
Ένα υπέροχο έργο σε μία θαυμάσια εκτέλεση του 1959, σε επανέκδοση της διάσημης σειράς Living Stereo RCA.
Στην Discogs το εντοπίζουμεμε τα περιεχόμενα του εδώ.
Με το εξώφυλλο του.

NC5qcGVn.jpeg

Βρίσκουμε τώρα την ίδια έκδοση στο Tidal.

View attachment 261218

Παρατηρούμε ότι είναι σε υψηλή ανάλυση 44.1/24. (Μη μας μπερδεύει το Sample Rate 44.1 KHz που είναι το ίδιο με των CD, τα 24 Bits έχουν σημασία και χαρακτηρίζουν την υψηλή ανάλυση).

Κατά την ακρόαση διαπιστώνουμε ακούγεται θαυμάσια! Είναι τόσο καλή η ηχογράφηση που υποψιάζομαι (χωρίς να μπορώ να το αποδείξω βέβαια) ότι η Tidal μετέφερε αυτούσια την εκτέλεση από τη Master Tape, ή τα Master Files της δισκογραφικής εταιρείας!

Ακούστε το. Είναι απόλαυση!
Συνεχίζεται –>
Εξαιρετικό. Υπάρχει σε 24bit και στο Spotify Losseless και πρόκειται για εξαιρετική παραγωγή

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Παίδες θα μπορούσατε να τσεκάρετε πως παίζει το τραγούδι της Κάλλας στο Tidal or Qobuz...κ σε καπως υψηλές στάθμες για να μην πω τερμα κ εχω τυψεις μετά , (με ακουστικα φυσικά και σε υπολογιστη για να μην εχουμε τρεχάματα) ??

Νομίζω πως καταφερα να βρώ κ εντάξω στην συλλογή μου την μοναδική εκτελεση σε DSD128 χωρίς το παραμικρό Hiss στο background...τερμα σκότος...κ εχοντας τερματισει οτι volume βρηκα στο foobar and laptop......Sorry αλλά δεν εχω συνδρομες με τετοιες υπηρεσίες για να συγκρίνω...

Στο youtube και το απλό spotify που ειναι της πλακας μεν αλλά το βαζω γιατι ακουγεται αυτό π εννοώ δε , μπορειτε να προχειροτσεκάρετε τι hiss εννοώ......και παιζοντασ φυσικά το τρακ απο την αρχή π ειναι πιο αντιληπτό το φαινόμενο...

Για το Spotify μην πατησετε το play οπως φαινεται στο κουτί γιατι θα παίξει δείγμα κ καπου στην μέση...πατηστε πάνω στον τίτλο ώστε να ανοιξει ολη η σελιδα για να παίξεται απο την αρχή το τρακ...

Παίδες θα μπορούσατε να τσεκάρετε πως παίζει το τραγούδι της Κάλλας στο Tidal or Qobuz...κ σε καπως υψηλές στάθμες για να μην πω τερμα κ εχω τυψεις μετά , (με ακουστικα φυσικά και σε υπολογιστη για να μην εχουμε τρεχάματα) ??

Νομίζω πως καταφερα να βρώ κ εντάξω στην συλλογή μου την μοναδική εκτελεση σε DSD128 χωρίς το παραμικρό Hiss στο background...τερμα σκότος...κ εχοντας τερματισει οτι volume βρηκα στο foobar and laptop......Sorry αλλά δεν εχω συνδρομες με τετοιες υπηρεσίες για να συγκρίνω...

Στο youtube και το απλό spotify που ειναι της πλακας μεν αλλά το βαζω γιατι ακουγεται αυτό π εννοώ δε , μπορειτε να προχειροτσεκάρετε τι hiss εννοώ......και παιζοντασ φυσικά το τρακ απο την αρχή π ειναι πιο αντιληπτό το φαινόμενο...

Για το Spotify μην πατησετε το play οπως φαινεται στο κουτί γιατι θα παίξει δείγμα κ καπου στην μέση...πατηστε πάνω στον τίτλο ώστε να ανοιξει ολη η σελιδα για να παίξεται απο την αρχή το τρακ...

Spotify Losseless 16bit ακούγεται το αναλογικό φύσημα (όταν βάζεις το αυτί κοντά στο τουιτερ)-- ομοίως και στο Tidal

Spotify Losseless 16bit ακούγεται το αναλογικό φύσημα (όταν βάζεις το αυτί κοντά στο τουιτερ)-- ομοίως και στο Tidal
Σ ευχαριστώ πολύ φίλε μου π βρηκες χρόνο , ασχολήθηκες και το τσέκαρες!! Έχεις inbox!! ;)

Αυτη ειναι ακομα μια απόδειξη πιστεύω πως δεν συγκρίνεται μια άυλη εγγραφή DSD με αυτες που ακούγονται στα streamer. Αναμένω κ feedback από Qobuz...για οποιον έχει όρεξη!!

Σ ευχαριστώ πολύ φίλε μου π βρηκες χρόνο , ασχολήθηκες και το τσέκαρες!! Έχεις inbox!! ;)

Αυτη ειναι ακομα μια απόδειξη πιστεύω πως δεν συγκρίνεται μια άυλη εγγραφή DSD με αυτες που ακούγονται στα streamer. Αναμένω κ feedback από Qobuz...για οποιον έχει όρεξη!!

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι αρχαία, είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχει λίγο "φύσημα" στο master, το οποίο να έχει περάσει και στις πλατφόρμες.

Το ότι βρήκες ένα αρχείο DSD που δεν έχει το φύσημα απλά σημαίνει ότι έχει περάσει από ψηφιακή επεξεργασία με σκοπό την αφαίρεσή του.
Αυτή η επεξεργασία μπορεί να του έχει κάνει ακόμα και κακό, ανάλογα πόσο ποιοτικά έγινε και πόσο πιουρίστας είσαι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το "φύσιμα" δεν είναι ένδειξη ποιότητας (στην προκειμένη περίπτωση).

Το άκουσα στο Tidal και το Qobuz..
24/96Khz και στις δύο πλατφόρμες, εξαιρετική ηχογράφηση, μπήκε στα κομμάτια αναφοράς μου..
Το φύσημα της ηχογράφησης ακούγεται..
Πάντως ηχητικά στο Qobuz ακούγεται πιο καθαρά και ασυμπιεστα σε σχέση με Tidal..
Με πολύ καλύτερο διαχωρισμό, άριστο βάθος εικόνας, ξεκάθαρα πιο καθαρή η αποτύπωση της χορωδίας στην σκηνή και διάφορα άλλα ακόμα..

• Like
Reactions: djmnv81
Το άκουσα στο Tidal και το Qobuz..
24/96Khz και στις δύο πλατφόρμες, εξαιρετική ηχογράφηση, μπήκε στα κομμάτια αναφοράς μου..
Το φύσημα της ηχογράφησης ακούγεται..
Πάντως ηχητικά στο Qobuz ακούγεται πιο καθαρά και ασυμπιεστα σε σχέση με Tidal..
Με πολύ καλύτερο διαχωρισμό, άριστο βάθος εικόνας, ξεκάθαρα πιο καθαρή η αποτύπωση της χορωδίας στην σκηνή και διάφορα άλλα ακόμα..
Σ ευχαριστώ επίσης φίλε για τον κόπο σου!!

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι αρχαία, είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχει λίγο "φύσημα" στο master, το οποίο να έχει περάσει και στις πλατφόρμες.

Το ότι βρήκες ένα αρχείο DSD που δεν έχει το φύσημα απλά σημαίνει ότι έχει περάσει από ψηφιακή επεξεργασία με σκοπό την αφαίρεσή του.
Αυτή η επεξεργασία μπορεί να του έχει κάνει ακόμα και κακό, ανάλογα πόσο ποιοτικά έγινε και πόσο πιουρίστας είσαι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το "φύσιμα" δεν είναι ένδειξη ποιότητας (στην προκειμένη περίπτωση).
Ναι ευτυχώς βρήκα μια τετοια ηχογράφηση / επεξεργασία που δεν εχει καθολου φύσημα και στα αυτιά μ τουλάχιστον δεν εχει αλλοιωθεί κάτι , σε δυναμικες , ψηλές κτλ. Το τεστ εγινε δυστυχώς μονο με High Resolution ακουστικά...παίζοντας αυτες τις εκδοσεις που βρηκα καθως και την δικιά μου σχεδόν στο τέρμα....

Έτσι αν υποθεσουμε πως τουλάχιστον είναι ίδια εαν οχι καλύτερο το DSD λόγω του προνομίου πως ακους την ηχογραφηση πια κρύσταλλο , προσωπικά θα προτιμούσα την transparent έκδοση του (και καθε τετοια εκδοση π βρίσκω κ εχει διαφορά απο τις πλατφόρμες) και ειδικα απο τα υπεραποκαλυπτικά κλιπς μου... :) Για να καταλλήξω σε αυτο π προανέφερα πως εχεις την δυνατότητα μεσω αυλης αναπαραγωγής να βρίσκεις παντα το καλύτερο δυνατό για τα αυτιά σου . Κατι π δεν ισχύει με τις πλατφόρμες...αυτο εχει αυτο θα παίξει.

Ναι, την άκουσα κι' εγώ. Tidal, album "Pure - Maria Callas". Στα 96/24.
Έχει φύσημα. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Οι ηχογραφήσεις αυτές της δεκαετίας τέλη '1950 - αρχές '1960 έχουν δυστυχώς υποστεί επεξεργασία που κατά τη γνώμη μου έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό την άρθρωση της Μαρίας Κάλλας!

Καλλιτεχνικά δεν το συζητώ. Απόλαυση!

Όμως θα σας προτείνω κάτι άλλο. Ακούστε την και χαρείτε την από εδώ.

Η ηχογράφηση στο που έχει μεταφερθεί στο Youtube είναι τεχνικά πολύ ανώτερη εκείνης του Tidal.
Χωρίς συζήτηση. Και χωρίς συνδρομή!

Το κομμάτι που τόσο σας άρεσε: Casta Diva, Act l, Mira, o Norma, Act Il (44:22)
Mezzo-Soprano : Ebe Stignani (51:40), Coro e Orchestra del Teatro alla Scala di Milano / Antonino Votto, 1954.

Απεφυγε να απολογηθει στην Δικαιοσύνη ΜΕΤΑ την Απελευθέρωση επειδή πρόλαβε εγκαίρως να φύγει από την Ελλάδα.Μπορειτε λοιπόν να την απολαύσετε.
Όσο για μένα,εγώ το βλέπω απλώς ως μια επίδειξη φωνητικης ικανοτητος η οποία όμως δεν έχει αντίκρυσμα στους περισσότερους διότι συμπορεύεται με μουσική η οποία απευθύνεται στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά.Ασε που με το πρώτο φάλτσο(τραγουδιστη-τραγουδιστριας η μουσικού)τελειώνουν όλα!

• Wow
Reactions: Δημοκηδής
Η ηχογράφηση στο που έχει μεταφερθεί στο Youtube είναι τεχνικά πολύ ανώτερη εκείνης του Tidal.
Χωρίς συζήτηση. Και χωρίς συνδρομή!

Δεν ακουσα τη συγκεκριμενη, αλλα το καναλι αυτο κανει πολυ καλη αποκατασταση με καποιου ειδους remastering.
Για το youtube τα εχουμε ξαναπει. Υπο ορους αποτελει αριστη εναλλακτικη πηγη με συλλογη που δεν συγκρινεται.

Απεφυγε να απολογηθει στην Δικαιοσύνη ΜΕΤΑ την Απελευθέρωση επειδή πρόλαβε εγκαίρως να φύγει από την Ελλάδα.Μπορειτε λοιπόν να την απολαύσετε.
Όσο για μένα,εγώ το βλέπω απλώς ως μια επίδειξη φωνητικης ικανοτητος η οποία όμως δεν έχει αντίκρυσμα στους περισσότερους διότι συμπορεύεται με μουσική η οποία απευθύνεται στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά.Ασε που με το πρώτο φάλτσο(τραγουδιστη-τραγουδιστριας η μουσικού)τελειώνουν όλα!
Ίσως το πιο άκυρο ποστ που έχει ανέβει ποτέ στο φόρουμ. Τίποτα από όσα γράφεις δεν ισχύει.

• Like
Reactions: Δημοκηδής
@Θρησκος
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, δεν σ' αρέσει η Όπερα, συνεπώς, ούτε και η Μαρία Κάλλας!
Εντάξει, τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά... 🤷‍♂️

Δυστυχώς δεν κατάλαβες καλά.
Και επίσης δυστυχώς, αναπαράγει κάτι βλακώδεις και κακεντρεχείς φήμες που φυσικά δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο. Δεν υπάρχει επίσημο στοιχείο ότι ζητήθηκε να απολογηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη ή ότι εκκρεμούσε κάποια δίωξη που την οδήγησε στο να φύγει.
Η Κάλλας δεν ήταν συνεργάτιδα των Γερμανών! Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.

Δυστυχώς δεν κατάλαβες καλά.
Και επίσης δυστυχώς, αναπαράγει κάτι βλακώδεις και κακεντρεχείς φήμες που φυσικά δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο. Δεν υπάρχει επίσημο στοιχείο ότι ζητήθηκε να απολογηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη ή ότι εκκρεμούσε κάποια δίωξη που την οδήγησε στο να φύγει.
Η Κάλλας δεν ήταν συνεργάτιδα των Γερμανών! Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.
Στο μόνο που ίσως να έχεις δίκαιο είναι πως,απ' όσο γνωριζω,δεν υποβληθηκε επισήμως μήνυση εναντίον της.
Κατά τ' αλλα,κανεις λάθος στην ονοματοδοσια των κατακτητων.