Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

Το οτι ειναι μακρια απο μενα αλλα τεραστια (η κινηματογραφικη οθονη) ο εγκεφαλος μου το μεταφραζει σε οπτικη "ξεκουραση".
To να ειναι κοντα σε μενα και περισσοτερη ευκρινης (η τηλεοπτικη οθονη) ο εγκεφαλος μου το μεταφραζει "ωχ, θα κουραστουμε".
Ισως ολα αυτα εχουν να κανουν με το ΠΩΣ και ΠΟΤΕ ξεκινησαν οι οπτικες μου απολαυσεις (και η διαφοροποιηση μεταξυ τους).
Ε, ξερω ποτε εγινε αυτο !! Πεμπτη Δημοτικου, οταν πηγα για πρωτη φορα (σε σινεμαδακι της πουτσ@ς) να δω το
Gone in 60 seconds. Πρωτη-πρωτη ταινια σε μεγαλη κινηματογραφικη οθονη. Ever ... (for me).

Η διαφοροποιηση σε απολαυση (ΚΑΙ ξεκουραση) με την τηλεορασουλα των 26 ιντσων (πισω στο σπιτι) ηταν χαωδης.
Αυτο (δυστυχως η ευτυχως) εντυπωθηκε τοσο βαθια μεσα μου (απο τοτε, 38 χρονια πριν) που ακομα και μια σημερινη
OLED, ο εγκεφαλος μου θα την αντιμετωπισει με την ιδια προκαταληψη. Μπορει με τον καιρο (παρα πολυ καιρο)
ο εγκεφαλος μου να αποδεχτει την ανωτεροτητα μιας OLED .... δεν το αποκλειω. Ομως ακομα και με την 55αρα LED
που αγοραστηκε προ πενταετιας ... ο αριστοκρατης εγκεφαλος μου .... δεν μασαει μια. Την απορριπτει πανυγηρικα.
Σε συγκριση με την κινηματογραφικη (παντα).

Υποσημειωση :
ολος ο κοσμος εκει εξω, δεν αλλαζει τηλεοπτικα πανελ σαν πουκαμισα. Ασχετα αν κατι τετοιο γινεται προφανες εδω μεσα.
Οποτε, δεν γνωριζει με το καλημερα της εμφανισης ενος προιοντος (OLED, QLED, κλπ) τα συν και τα πλην του.
Αρα το "Ιδου η Ροδος ιδου και το Πηδημα" ... δεν ειναι επιχειρημα (οικονομικα αποδεκτο και ανεκτο) για ολους.

Last edited:
Εξαρταται και απο την αποσταση Τασο...προφανως αν ειχα μεγάλο σαλονι ή το δικο σου batcave, θα ηθελα 200 ιντσες.

Στο δικο μου χωρο και αποσταση, αν ειχα 65-75 ιντσες, ευκολα θ αποχωριζομουνα τον προβολεα.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

αν η θυσία ειναι μικρή να το καταλάβω, πχ OLED 77", προβολέας 100" που και πάλι η διαφορά θα ειναι εμφανή.

αλλα πάνω απο 30-40 ιντσες η διαφορά στο μέγεθος ειναι πολύ μεγάλη..

στο διπλανό φορουμ γράφουν πολύ καλά λόγια για τον 4K SONY VPL-VW260ES οπου έγινε παρουσίαση σε μαγαζί.
Η αλήθεια ειναι οτι οι προβολείς έχουν μείνει λιγο πίσω στην ποιότητα εικόνας σε σχέση με τις τηλεοράσεις, ομως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν νίωθουμε οτι μας λείπει κάτι πχ το μαύρο ειναι γκρί.. όπως παλιότερα.

Ομως και αν η διαφορά στην ποιότητα εικόνας ειναι μεγαλύτερη από 20% (που με τον SONY 4Κ 760 με την ίριδα κτλ θα ειναι σαφώς μικρότερη)
με 5.000 θα προτιμούσατε 70" OLED παρά εναν Sony 4K αλλα με την προυπόθεση να μπορούσατε να ανοίξετε 120+ ίντσες;

μιλάμε για μέρα με την νύχτα σε μέγεθος.. (οι 120" ειναι 4x60 OLED)

θα δινατε αυτήν την αντιστοιχία ποσού, ιντσας/ για την OLED (που σε μερικά χρόνια θα έχει μειωθεί αισθητά);

O Sony 260 υπάρχει άμεσα διαθέσιμος προς πώληση.

Τιμές Sony:
260 -> 4.999
360 -> 7.999
760 -> 14.999

Last edited:
Να ρωτησω και γω κατι αλλο μια 75αρα led 4k που την βρισκεις με 2χηνες καλυτερο μαυρο δεν θα χει απο ενα jvc ανοιγμενο στις 75 ιντσες?καλυτερη ευκρινεια και φωτεινοτητα σιγουρα... δεν χρειαζεσαι πανια,μαυρα βελουδα,σκοταδια,νεες λαμπες,συντηρηση κλπ κλπ,εαν βολευεσαι με τις 75 ιντσες...

Να ρωτησω και γω κατι αλλο μια 75αρα led 4k που την βρισκεις με 2χηνες καλυτερο μαυρο δεν θα χει απο ενα jvc ανοιγμενο στις 75 ιντσες?καλυτερη ευκρινεια και φωτεινοτητα σιγουρα... δεν χρειαζεσαι πανια,μαυρα βελουδα,σκοταδια,νεες λαμπες,συντηρηση κλπ κλπ,εαν βολευεσαι με τις 75 ιντσες...

μια λάμπα σε βγάζει άνετα 2-3 χρόνια ακόμα και αν βλεπεις καθημερινά μια ταινία 1000 με 2000 ώρες, αν θέλεις το maximum της φωτεινότητας την αλλάζεις καθε 500-800 ώρες. αλλα εν υπάρχει λόγος.

συντήρηση ο προβολέας δεν θελει.

βελούδα κτλ αν θέλεις τα κάνεις, για καλυτερο αποτέλεσμα

οθόνη θα χρειαστεις αλλα και σε εναν κατάλληλα βαμμένο τοίχο μια χαρα θα είσαι.

σκοτάδι θα έχεις, εκτός και αν κάνεις βραδινή δουλειά ή βλεπεις ταινία πριν τις 19:00 το απόγευμα που πέφτει το σκοτάδι (το χειμώνα ακόμα πιο νωρίς, το καλοκαιρι μετα τις ~21:00) αν έχεις κουρτίνες/παντζούρια δεν υπάρχει θέμα.

Πάντως αν σε βολεύουν οι λίγες ιντσες, ίσως μια TV ειναι πιο εύχρηστη.

Last edited:
Τα μάτια έχουν και εγκέφαλο από πίσω ο οποίος επεξεργάζεται αυτά που βλέπει. Αν εξαιρέσεις το vr όπου η έλλειψη οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας ξεγελάει και όντως δίνει επίπλαστη αίσθηση μεγέθους, είναι αδύνατον να δεις 50 ίντσες από το 1.5 μέτρο και να αντιλήψεις εικόνα μεγέθους 25 μέτρων από αντίστοιχη αποσταση. Οποίος το αντιλαμβάνεται έτσι, good for him.

Ολα ειναι θεμα Quality over quantity.

Αν θελεις μεγαλη εικονα, πας σε προβολεα.
Αν θες τη καλυτερη εικονα πας σε oled tv.

Μακαρι να μπορουσαμε να τα εχουμε και τα 2...ισως στο μελλον.

Ολα ειναι θεμα Quality over quantity.

Αν θελεις μεγαλη εικονα, πας σε προβολεα.
Αν θες τη καλυτερη εικονα πας σε oled tv.

Μακαρι να μπορουσαμε να τα εχουμε και τα 2...ισως στο μελλον.

δεν ειναι έτσι γιατι η ποιότητα εικόνας μεταξύ OLED και ενος καλού προβολέα δεν έιναι χαοτική, ωστε στον προβολέα να μας ενοχλεί κάτι.
Αλλα και να ήταν, μπορεί μια 77" OLED να ειναι περισσότερο επιβλιτική απο την εικόνα μιας κινηματογραφικής αίθουσας που μάλιστα έχει πολύ χειρότερη εικόνα απο ενα καλό προβολέα JVC/Sony 4K;

Ολοι επιθυμούμαι την εικόνα μιας OLED σε εναν προβολέα που μπορεί να ανοίξει πολλές ιντσες ή μια OLED διαστάσεων 120+"..

Η επιβλητικότητα της εικόνας έρχεται με το μέγεθος (εφόσον τηρεί καποια στάνταρ) όχι με την τέλεια ποιότητα εικόνας.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

ενδιαφέρον θα είχε ενα poll,

με ποιά σειρά προτεραιότητας θα προτιμούσατε να βλέπετε ταινίες;

1) στην αίθουσα max sfaira
2) σε 100-130" ένος JVC (DiLA) στο σπίτι σας
3) σε μια 65" OLED στο σπίτι σας

1.σε μια αιθουσα χωρις ποπκορν
2. σε μια ολεδ 65
3. σε 100 jvc dila

Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

1.σε μια αιθουσα χωρις ποπκορν
2. σε μια ολεδ 65
3. σε 100 jvc dila

απο άνθρωπο που όχι μονο πηγαίνει κινηματογράφο αλλα παρακολουθεί κινηματογράφο, δεν περίμενα οτι θα κολλούσες τον ιό μιας TV.
φταινε οι κακές παρέες μαλλον.

Κινηματογράφος = φως σε πανί, μεγάλη εικόνα, προβολέας.

βεβαια οι ιντσες του JVC ειναι οι έλαχιστες δυνατές που έγραψες (100), οποτε ελπίζουμε να αναθεωρήσεις οταν δεις JVC σε 120-130"

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

απο άνθρωπο που όχι μονο πηγαίνει κινηματογράφο αλλα παρακολουθεί κινηματογράφο, δεν περίμενα οτι θα κολλούσες τον ιό μιας TV.
φταινε οι κακές παρέες μαλλον.

Κινηματογράφος = φως σε πανί, μεγάλη εικόνα, προβολέας.

βεβαια οι ιντσες του JVC ειναι οι έλαχιστες δυνατές που έγραψες (100), οποτε ελπίζουμε να αναθεωρήσεις οταν δεις JVC σε 120-130"

αα τωρα εκδηλωθηκες !
θελεις ποσοτητα οχι ποιοτητα

που εισαι βρε Γαλεν , τον ακους

το μεγαλο μπαρμπουνι ειναι ποιο ακριβο
και ομως το μικρο ειναι ποιο νοστιμο
ο αστακος ειναι ποιο ακριβος
η γαριδα ομως ειναι ποιο νοστιμη
να συνεχισω ?
το μικρο εχει σχεδον παντα καλυτερη ποιοτητα
ψαξτο ..

To μικρο στηθος, ακομα και αν κολλησεις την μουρη σου πανω του ...
δεν θα γινει ποτε το σκαμπηλι της Dolly Parton ... σε οτι αποσταση θες !
Υπαρχει παντα ο συσχετισμος ... με τον περιβαλλοντα χωρο που κανει
τα πραγματα ... χορταστικα !

Sorry για το offtopic αλλα μερικες φορες ... η ποσοτητα ΕΙΝΑΙ ποιοτητα.
Μερικες (οχι ολες). Η κινηματογραφικη οθονη ανηκει σ'αυτες τις μερικες φορες.
Ειναι οντως Ποιοτητα. Γιατι παρεμβαλεται η αισθηση του ΒΑΘΟΥΣ πριν το πανι
(και τις διαστασεις του). Δεν γινεται να εξαπατηθει αυτο (με 1μισυ μετρο απο μια TV).

Και δεν μιλησαμε καν για το τελετουργικο του "εκκλησιασμου" σε κιν. αιθουσα.
Το οποιο ειναι μια αλλη τεραστια πτυχη της απολαυσης στον κινηματογραφο.
Μεχρι στιγμης .... ειμαστε στα διαστασιολογικα του θεματος (και καλα κανουμε).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

αα τωρα εκδηλωθηκες !
θελεις ποσοτητα οχι ποιοτητα

που εισαι βρε Γαλεν , τον ακους

το μεγαλο μπαρμπουνι ειναι ποιο ακριβο
και ομως το μικρο ειναι ποιο νοστιμο
ο αστακος ειναι ποιο ακριβος
η γαριδα ομως ειναι ποιο νοστιμη
να συνεχισω ?
το μικρο εχει σχεδον παντα καλυτερη ποιοτητα
ψαξτο ..
Το έχασες τελείως..
Τα μυαλά έμειναν στην κινηματογραφικη αίθουσα του blade runner 2049

Αν ρωτήσεις όλους όσους έχουν oled, θέλουν και ψάχνουν καθημερινά για μεγαλύτερη...
Παρακαλανε να πέσουν οι τιμές για τις 65 και 77 oled.. Διάβασε λίγο το νήμα στην oled..

Δεν είναι ποσότητα κιόλας.. Είναι μέγεθος.

εγω δεν θα εβαζα με τιποτα εναν μαυρο τοιχο 55 ιντζες στο σαλονι μου....

και οι 160 + ιντζες που εχω δεν τις αλλαζω με ολεντ...

καλη η φωτεινη εικονα καλο το μαυρο τους αλλα οσες ειδα καμια δεν μου εδωσε την αισθηση του προβολεα...

και ο προβολεας ναι δειχνει χειροτερα ....αλλα μου αρεσει πιο πολυ να βλεπω ταινιες εκει και οχι στην πολυ καλη Τοσιμπα μου ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθο

Το έχασες τελείως..
Τα μυαλά έμειναν στην κινηματογραφικη αίθουσα του blade runner 2049

Αν ρωτήσεις όλους όσους έχουν oled, θέλουν και ψάχνουν καθημερινά για μεγαλύτερη...
Παρακαλανε να πέσουν οι τιμές για τις 65 και 77 oled.. Διάβασε λίγο το νήμα στην oled..

για ολεδ 65 ηταν η ερωτηση σου ,οχι 35

μια λάμπα σε βγάζει άνετα 2-3 χρόνια ακόμα και αν βλεπεις καθημερινά μια ταινία 1000 με 2000 ώρες, αν θέλεις το maximum της φωτεινότητας την αλλάζεις καθε 500-800 ώρες. αλλα εν υπάρχει λόγος.

συντήρηση ο προβολέας δεν θελει.

βελούδα κτλ αν θέλεις τα κάνεις, για καλυτερο αποτέλεσμα

οθόνη θα χρειαστεις αλλα και σε εναν κατάλληλα βαμμένο τοίχο μια χαρα θα είσαι.

σκοτάδι θα έχεις, εκτός και αν κάνεις βραδινή δουλειά ή βλεπεις ταινία πριν τις 19:00 το απόγευμα που πέφτει το σκοτάδι (το χειμώνα ακόμα πιο νωρίς, το καλοκαιρι μετα τις ~21:00) αν έχεις κουρτίνες/παντζούρια δεν υπάρχει θέμα.

Πάντως αν σε βολεύουν οι λίγες ιντσες, ίσως μια TV ειναι πιο εύχρηστη.

Πως δεν θελει συντηρηση,σου γεμιζει σκονη και τα βλεπεις στην οθονη,πολλες φορες δεν επανερχεται ποτε η ποιοτητα εικονας που ειχεις στην αρχη ,γι αυτο στα δυο χρονια συνηθως τους πουλανε, εγω εχω το παλιο επσον σχεδον 10χρονια γιατι δεν εχω γκαφρα...να σου πω και αλλα προβληματα... καλιμπραρισματα,ανομοιομορφιες στην οθονη ιδιως στους τριτσιπους,αν θες να αλλαξεις χωρο αντε ξαναμανα απο την αρχη να περασεις 15μετρα hdmi βασεις κλπ κλπ εαν καπνιζεις βλεπεις την Σοφι Μαρσω μεσα απο ομιχλη κλπ κλπ...
απο την αλλη εχεις αυτην την αισθηση που ειπε και ο Μαεστρος με την δεσμη φωτος πανω απο το κεφαλι σου,σαν να εισαι ενας "μικρος" μηχανικος κινηματογραφου..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές

για ολεδ 65 ηταν η ερωτηση σου ,οχι 35
Εννοώ ότι αυτοί που έχουν oled ψάχνουν μεγαλύτερη...

Καλό βράδυ

Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

αν η θυσία ειναι μικρή να το καταλάβω...

Δεν προκειται να καταλαβεις κατι, οταν απλα δε θες να το καταλαβεις.

Κι αυτοί που έχουν προβολεα, κι εγώ μαζί, θέλουν τη ποιότητα της oled.

Πριν μερικά χρόνια ανήκα κι εγώ στους πορωμενους προβολακηδες.... Εχω προβολεις από το 1994!
Κι όμως, όταν είδα τη φετινή oled... Τα έχασα... Και αναθεώρησα.

Προφανώς και θέλω και τα 2...ποιοτητα και ποσότητα.

Μέχρι τότε, προτιμώ τη ποιότητα, προσωπική επιλογή.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος....

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Πως δεν θελει συντηρηση,σου γεμιζει σκονη και τα βλεπεις στην οθονη,πολλες φορες δεν επανερχεται ποτε η ποιοτητα εικονας που ειχεις στην αρχη ,γι αυτο στα δυο χρονια συνηθως τους πουλανε, εγω εχω το παλιο επσον σχεδον 10χρονια γιατι δεν εχω γκαφρα...να σου πω και αλλα προβληματα... καλιμπραρισματα,ανομοιομορφιες στην οθονη ιδιως στους τριτσιπους,αν θες να αλλαξεις χωρο αντε ξαναμανα απο την αρχη να περασεις 15μετρα hdmi βασεις κλπ κλπ εαν καπνιζεις βλεπεις την Σοφι Μαρσω μεσα απο ομιχλη κλπ κλπ...
απο την αλλη εχεις αυτην την αισθηση που ειπε και ο Μαεστρος με την δεσμη φωτος πανω απο το κεφαλι σου,σαν να εισαι ενας "μικρος" μηχανικος κινηματογραφου..
Η συντήρηση που αναφέρεσαι ειναι για dlp οπου μπαίνει σκόνη από παντού.
Οι jvc δεν χρειάζονται τουλάχιστον εγώ δεν έχει τύχει να κάνω ποτέ. Έχει ηλεκτρονικό πορτάκι που κλείνει για τον φακό.

Καλιμπραρισμα κτλ αν θέλεις κάνεις όπως και στις tv

Όλα τα άλλα προβλήματα ή αντίστοιχα.. που αναφέρεις υπάρχουν και στις τηλεοράσεις cloud κτλ

Εντάξει προφανώς, υπάρχει μια προκατάληψη και δεν σε ψήνει ιδιαίτερα ένας προβολεας. Δεκτό

Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στις κινηματογραφικές αίθουσες

Δεν προκειται να καταλαβεις κατι, οταν απλα δε θες να το καταλαβεις.
Αναρωτιέσαι στον καθρέφτη;

Πληροφοριακά θα ήθελα μια 120" oled να αντικαταστήσει τον προβολέα μου και να κοστίζει όσο ένας jvc. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το μέσο, ούτε με εταιρίες. Απλά δεν είναι εφικτό.

Εσύ όμως θα ήθελες έναν προβολέα με την εικόνα μιας oled; γιατί θα λες για λαμπιόνια και διάφορα άλλα..
Είσαι φίλαθλος ή οπαδος;

στο παρακάτω τί επιχείρημα έχεις;

δεν ειναι έτσι γιατι η ποιότητα εικόνας μεταξύ OLED και ενος καλού προβολέα δεν έιναι χαοτική, ωστε στον προβολέα να μας ενοχλεί κάτι.
Αλλα και να ήταν, μπορεί μια 77" OLED να ειναι περισσότερο επιβλιτική απο την εικόνα μιας κινηματογραφικής αίθουσας που μάλιστα έχει πολύ χειρότερη εικόνα απο ενα καλό προβολέα JVC/Sony 4K;

Ολοι επιθυμούμαι την εικόνα μιας OLED σε εναν προβολέα που μπορεί να ανοίξει πολλές ιντσες ή μια OLED διαστάσεων 120+"..

Η επιβλητικότητα της εικόνας έρχεται με το μέγεθος (εφόσον τηρεί καποια στάνταρ) όχι με την τέλεια ποιότητα εικόνας.

Επίσης όπως θα γνωρίζεις, και επειδή τυχαίνει να παρακολουθείς κινηματογραφο, οι παλιές αλλά και καλές, (ποιοτικές αν θέλεις) τα κλασικά αριστούργημάτα, κτλ δεν έχουν βγει σε 4k, uhd, ούτε καν σε bluray και πολλές φορές αναγκαζομαστε να τις δούμε σε dvd ή web rip.. Για ποια ακριβώς ποιότητα μιλάς; στον γκοτζιλα και στους δεινόσαυρους;

Εκτός και αν τώρα με την oled βλέπεις μόνο τέτοια.

Last edited: