Ποιότητα Φακών...

udt71

AVClub Addicted Member
13 October 2006
1,798
Deep Sea
Το drpeview, ανάρτησε σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αφορά στην ποιότητα των φακών (ανεξαρτήτως κατασκευαστή) που κυκλοφορούν στην αγορά.
Συντάκτης του άρθρου είναι ο Roger Cicala ιδιοκτήτης της εταιρείας LensRentals, η οποία ειδικεύεται στην ενοικίαση φακών.

http://www.lensrentals.com/blog/2011/10/notes-on-lens-and-camera-variation

Γενικά το συγκεκριμένο blog τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι αρκετές φορες "myth busters" μιας και έχουν στα χέρια τους πολλά κομμάτια από φακούς και κάμερες και αυτά που γράφουν είναι βάσει εμπειρίας και όχι εικασιών...
Μακάρι να υπήρχε μια τέτοια εταιρεία που να λειτουργούσε στην Ευρώπη και κυρίως να μπορούσε να στείλει Ελλάδα :)

Μολις προχθες δοκιμαζα και σκεφτομουν σχετικα με τις πολυπληθεις αναφορες για front/back focus φακων.

Στα φορα συστηνεται η δοκιμη εστιασης σε 45 μοιρες γωνια, χωρις ομως να γινεται αναφορα (ισως επειδη θεωρειται οτι ειναι γνωστο θεμα) στο πόσο χωρο καταλαμβανει το σημειο εστιασης. Σχετικα γνωστο ειναι οτι καταλαμβανει περισσοτερο απο οσο βλεπουμε στο οφθαλμοσκοπιο αλλα σχετικα αγνωστο ειναι το πόσο ακριβως...

Δοκιμαζα λοιπον σε μια γωνια (τοιχο και πατωμα) και εστιαζοντας υπο κλιση περιπου 5 εκ ψηλα (απο το πατωμα) στον τοιχο, εστιαζε στο πατωμα...

Εστιαζα οριζοντιως (καπου στον τοιχο σε μια αφισα) και ημουν νετ...

Μιλαμε, οτι το σημειο στο οποιο εστιαζε υπο γωνια, μεσα απο το ματακι ηταν πιο κατω και απο το κατω σημειο εστιασης...

Ειδικά σε ότι αφορά το autofocus, επειδή είναι γνωστά τα προβλήματα, υπάρχει μια λύση που (συνήθως) με βγάζει ασπροπρόσωπο: τραβάω την ίδια λήψη 2-3 φορές, παίζοντας λίγο (+-1/3 EV) και με την έκθεση. Από κει και πέρα οι πραγματικά κακοί φακοί πλέον είναι λίγοι, εκτός αν πέσεις σε "λεμόνι", δηλαδή κομάτι που πέρασε QC οριακά ή κατά λάθος...

Την δοκιμη την κανουμε ΠΟΛΛΕΣ φορες και παιζοντας και λιγο με την εκθεση (οπως πολυ σωστα λεει ο Δημητρης).
Κατι πολυ σημαντικο...την κανουμε στα μετρα που συνηθως τραβαμε ή που προοριζουμε τον φακο.
Περα απο αυτο μια εταιρια που ειδικεύεται στα af-tuning συστηνει να τoν ρυθμιζουμε στα 20x στα mm του φακου.
(αυτο ακολουθω και εγω σαν γενικο κανονα στους τηλεφακους μου ΑΝ δεν εχω προβλημα κανενα)

Last edited: