Πολικότητα σύνδεσεης ρεύματος...

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,800
Αθήνα
Προχθές έριξα όλως τυχαίως μια ματιά ξανά στο manual των ενισχυτικών μου και ανακάλυψα πως τόσα χρόνια έχω συνδεδεμένα τα καλώδια ρεύματος ανάποδα από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής!
Έχει ένδειξη για το που πρέπει να συνδεθεί το + και εγώ δεν το είχα προσέξει στο manual.
Λοιπόν άλλαξα τις συνδέσεις και ακούω σαφή βελτίωση στον ήχο.
Καλύτερα περιγράμματα, πιο βαθύ χαμηλό, καλύτερη λεπτομέρεια και ατάκα, δυνατότητα να παίξω πιο δυνατά χωρίς να κουράζει ο ήχος....
Εντάξει δεν λέω πως είναι σαν να άλλαξα μηχανάκια αλλά όταν ακούς κάθε μέρα από τα ίδια ενισχυτικά τα τελευταία 5 χρόνια περίπου ε τότε οι αλλαγές ακούγονται!!!
Πολύ εντύπωση μου έκανε....

Μιχαλη γειά σου,

Το θέμα της σωστής φάσης στα καλώδια ρεύματος είναι παλαιό και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό.
Πρέπει όμως να διορθωθεί, όπου είναι λάθος, σε όλες τις συσκευές του συστηματος.

Δεν υπάρχει + και - στην εναλλασόμενη τάση με την οποία τροφοδοτούνται τα μηχανήματα, αλλά Line (L) & Neutral (N).

Όντως, η αλλαγή σε κάποια ηχητικά συστήματα είναι θεαματική και αυτή η αλλαγή γίνεται περισσότερο αντιληπτή στα μπάσα !!!

Γιώργο καλησπέρα!
Ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις!
Ναι το ξέρω πως είναι παλιό το θέμα!
Οι μόνες συσκευές του συστήματος μου που έχουν δυνατότητα αλλαγής της φάσης είναι τα ενισχυτικά.
Η πηγή μου είναι ένα Mac mini και ο dac είναι μπαταρίας...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...και στην εικόνα...
Όντως..

Ρε παιδιά δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την κατασκευή των εν λόγω ενισχυτών, ίσως σε άλλα μηχανάκια η διαφορά να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά θαρρώ πως ζωντάνεψε το σύστημα...

Προχθές έριξα όλως τυχαίως μια ματιά ξανά στο manual των ενισχυτικών μου και ανακάλυψα πως τόσα χρόνια έχω συνδεδεμένα τα καλώδια ρεύματος ανάποδα από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής!
Έχει ένδειξη για το που πρέπει να συνδεθεί το + και εγώ δεν το είχα προσέξει στο manual.
Λοιπόν άλλαξα τις συνδέσεις και ακούω σαφή βελτίωση στον ήχο.
Καλύτερα περιγράμματα, πιο βαθύ χαμηλό, καλύτερη λεπτομέρεια και ατάκα, δυνατότητα να παίξω πιο δυνατά χωρίς να κουράζει ο ήχος....
Εντάξει δεν λέω πως είναι σαν να άλλαξα μηχανάκια αλλά όταν ακούς κάθε μέρα από τα ίδια ενισχυτικά τα τελευταία 5 χρόνια περίπου ε τότε οι αλλαγές ακούγονται!!!
Πολύ εντύπωση μου έκανε....

Ισχύουν όλα ,όσα παρατήρησες

Ρε παιδιά δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την κατασκευή των εν λόγω ενισχυτών, ίσως σε άλλα μηχανάκια η διαφορά να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά θαρρώ πως ζωντάνεψε το σύστημα...

Σωστή φάση για όλα τα μηχανήματα...νόμος!!!

Re: Απάντηση: Πολικότητα σύνδεσεης ρεύματος...

Ισχύουν όλα ,όσα παρατήρησες

Σωστή φάση για όλα τα μηχανήματα...νόμος!!!
Προφανώς....
Εγώ είχα ακολουθήσει την "μπακάλικη" μέθοδο η φάση στην δεξιά μεριά καθώς κρατάς το βύσμα με την γείωση προς τα κάτω και δεν είχα ασχοληθεί ξανά με το θέμα!

Το οποίο φυσικά και δεν είναι σταθερό σε εμάς αφού το σούκο μπαίνει και από τις δυο μεριές.
Χωρίς δοκιμαστικό ή πολύμετρο ή χωρίς καλώδιο με προκαθορισμένη την φορά κι αφού ξέρουμε και της πρίζας,σίγουροι δεν είμαστε.

Ουπς... Εγώ νόμιζα πως είναι όπως το είπα πιο πάνω... Κοίτα να δεις ανάποδα το είχα καταλάβει!!!!
Σωκράτη εννοείται με δοκιμαστικό...

Με όποια φορά και να τοποθετήσετε εσείς το φις στην πρίζα , δεν παίζει ρόλο, αφού κανείς δεν γνωρίζει με ποια φορά έχει συνδεθεί το πρωτεύον του Μ/Σ τροφοδοσίας του ενισχυτή σας.
Η πιθανότητα να έχει συνδεθει σωστά ο Μ/Σ είναι 50% :hmmmm2:

Με όποια φορά και να τοποθετήσετε εσείς το φις στην πρίζα , δεν παίζει ρόλο, αφού κανείς δεν γνωρίζει με ποια φορά έχει συνδεθεί το πρωτεύον του Μ/Σ τροφοδοσίας του ενισχυτή σας.
Η πιθανότητα να έχει συνδεθει σωστά ο Μ/Σ είναι 50% :hmmmm2:

Γιώργο σωστά,αν και υπάρχει και ο τρόπος με την διαφορά δυναμικού που έχει γραφτεί.
Στην περίπτωση του Μιχάλη όμως (και την δική μου,ομόσταυλα έχουμε ) ο κατασκευαστής υποδεικνύει την σωστή θέση.Οπότε...

Last edited:
Re: Απάντηση: Πολικότητα σύνδεσεης ρεύματος...

Γιώργο σωστά,αν και υπάρχει και ο τρόπος που με την διαφορά δυναμικού που έχει γραφτεί.
Στην περίπτωση του Μιχάλη όμως (και την δική μου,ομόσταυλα έχουμε ) ο κατασκευαστής υποδεικνύει την σωστή θέση.Οπότε...
Ακριβώς...
Βέβαια αν δεν είχα καταλάβει ανάποδα την μπακάλικη μέθοδο πάλι σωστός θα ήμουν.. Σωκράτη και στα δικά σου συμπίπτει η εν λόγω μέθοδος με την σωστή σύνδεση;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πολικότητα σύνδεσεης ρεύματος...

Ακριβώς...
Βέβαια αν δεν είχα καταλάβει ανάποδα την μπακάλικη μέθοδο πάλι σωστός θα ήμουν.. Σωκράτη και στα δικά σου συμπίπτει η εν λόγω μέθοδος με την σωστή σύνδεση;

Η μέθοδος που λέω Μιχάλη είναι με πολύμετρο,έχει περιγραφεί,μετράει την τάση που διαρρέει από την γείωση,κλπ.

Την διαφορά δυναμικών όμως,βεβαίως και την έχω καταλάβει,κάπου το έχω γράψει κιόλας όταν έκανα τις δοκιμές μου στην αρχή.

Απάντηση: Re: Πολικότητα σύνδεσεης ρεύματος...

Ναι την ξέρω κ αυτή άσχετα αν δεν την είχα εφαρμόσει...
Εννοώ αν η "μπακάλικη" συμπίπτει...

Ναι,εννοείται!
Και ξέρεις πως με το χαμηλό έχω την πετριά μου,δεν ήταν δυνατόν να μην το ψάξω.Ξέρει ο Δανός...

έχει αυτό καμμία σχέση με το κουμπί phase reverse που έχουν ορισμένοι ενισχυτές ;

έχω μπερδευτί αν το phase reverse αναφέρεται στην τροφοδοσία ή στην έξοδο του μουσικού σήματος

Στην εξοδο μουσικού σήματος νομιζω.

Σα να αλλαζεις τα καλώδια στις μπορνες του ιδιου ηχειου