Πολλαπλές ερωτήσεις πάνω στις SLR μηχανές

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,503
Βέλγιο
Χαιρετώ το forum!:grinning-smiley-043 Είμαι κάτοχος της Canon S3 IS και μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της. Εδώ και καιρό μου περνάνε αρκετές σκέψεις για να κάνω το επόμενό μου βήμα στο hobby της φωτογραφίας.Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις πάνω στις SLR μηχανές και θα χρειαστώ κάποια καθοδήγηση μιας και δεν έχω μεγάλη εμπειρία πάνω στη φωτογραφία. Καταρχήν να σας πω ότι ενδιαφέρομαι να αποκτήσω μόνο SLR της εταιρείας Canon (και οι 3 φωτογραφικές που έχουν περάσει από τα χέρια μου ήταν Canon και έχω κολλήσει κυριολεκτικά). Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει,αν έχει την υπομονή βέβαια,κάποιες βασικές έννοιες. 1ον) Γιατί κάποια μοντέλα τα αναφέρουν ως reflex (http://www.adorama.gr/eshop/details.php?lang=gr&cat_id=1&corp_id=2&pr_id=2394) ενώ κάποια άλλα όχι? Και αν υπάρχει διαφορά,(κάποιοι μάλλον θα γελάσουν με τις ερωτήσεις μου) που αυτή έγγυται? 2ον) Οι ευρυγώνιοι φακοί για ποιό λόγο κυρίως χρησιμοποιούνται και πως μπορώ να μάθω ποιός είναι κατάλληλος για τις δικές μου ανάγκες? Οπότε καταλαβαίνετε ότι με ενδιαφέρουν οι κοντινές λήψεις,χωρίς γρήγορη κίνηση.3ον) Τί σημαίνει η υποστήριξη RAW φωτογραφίας? (κάτι που απουσιάζει στις Compact μηχανές)
4ον) Ποιά θα μου προτείνατε να αγόραζα μιας και δεν έχω εμπειρία πάνω στο αντικείμενο? Θα μπορούσα να πω ότι μου αρέσει κυρίως να αποθανατίζω πρόσωπα και ανθρώπους και λιγότερο τοπία (όχι ότι δεν βγάζω φωτογραφίες με τοπία,απλά δεν ενθουσιάζομαι εύκολα).Τα χρήματα που μπορώ να δώσω δεν είναι απεριόριστα.Δηλάδη ψάχνω για μία SLR που μαζί με τον φακό της δεν θα ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Επειδή είμαι λίγο περίεργος άνθρωπος θέλω να σας εξηγήσω τη λογική που σκέφτομαι όταν προβαίνω σε αγορές τέτοιου τύπου.Μπορεί να μην κατέχω την εμπειρία σε πολλούς τομείς,όμως όταν κάνω ένα βήμα θέλω να μην το μετανιώνω μετά από λίγο καιρό.Να πω την αλήθεια μετά από 1+χρόνο μετάνιωσα για την αγορά της S3 μιας και την είχα αγοράσει 489 ευρώ,ποσό μεγάλο κατά τη γνώμη μου για τέτοιου είδους μηχανή.Οπότε θα ήθελα να με κατευθύνετε σε μία λύση που μπορεί μεν στην αρχή να με παιδέψει,μετά όμως θα με αποζημιώσει για την προσπάθειά μου.
Θέλω οι φωτογραφίες να έχουν ζωντάνια και ακρίβεια χρωμάτων,κάτι που στα μάτια που κατάφερνε η S3 μέχρι έναν βαθμό.Δεν έχω πρόβλημα αναφορικά στον θόρυβο που κάνει μία μηχανή όταν κάνει zoom,κάτι για το οποίο πολύς κόσμος παραπονιέται.Και 2 τελευταίες παρατηρήσεις μου είναι ότι θα ήθελα η μηχανή να μην έχει πολύ μεγάλο βάρος,μιας και δεν σκοπεύω να μεταφέρω μαζί μου τρίποδο στις μετακινήσεις μου και κλείνοντας να έχει ικανοποιητικό μέγεθος οθόνης (ελάχιστο 2,5 ίντσες).Ευχαριστώ προκαταβολικά τα μέλη που θα μπούν στον κόπο να απαντήσουν στο πλήθος αυτού του (χαζού ίσως) τύπου ερωτήσεων που έκανα παραπάνω.

Last edited:
welcome to the club γαταρε,

Αν σ αρεσει η φωτογραφια και θες ν ασχοληθεις σαν χομπυ μαζι της, να το κανεις το βημα. Δεν θα το μετανοιωσεις. Θα χρειαστει να διαβασεις και να προπονηθεις αλλα θα ανοιχθει στα ματια σου ενας καινουργιος κοσμος.

Αν εισαι σιγουρος οτι σ αρεσει και θ ασχοληθεις, τοτε συμφωνω απολυτως με το σκεπτικο σου. Παρε το καλυτερο που μπορεις και που δεν θα χρειαστεις ν αλλαξεις σ ενα χρονο γιατι δεν θα σε καλυπτει.

Τα παιδια (και δη οι canonians) θα σε βοηθησουν να κανεις την καλυτερη επιλογη σε σωμα και φακους.

Σ αυτα που ρωτησες, σου παραθετω κειμενα απο το internet. Τα λενε καλυτερα απο οτι θα τα ελεγα εγω στα ελληνικα.

1) SLR : Single Lens Reflex (also D-SLR - digital single lens reflex) - camera that has a mirror directly in the path of light traveling through the lens that reflects the scene to a viewing screen.

2) THE WIDE-ANGLE LENS
The terms “wide-angle” and “telephoto” are based on the different angles of view they provide when compared with a normal lens. A wide-angle lens captures a wider angle of view than a normal lens does. There is no single wide-angle lens, but rather a variety of lenses that give wider and wider angles of view, some of which are classified as super or ultra wide-angle lenses, and the widest of all - fish-eye lenses.

Lenses considered to be wide-angle include the 35 mm, 28 mm and 24 mm varieties, with the 28 mm being the “standard” wide-angle lens. Super wide angle lenses then take over, and run from 20 mm to about 13 mm.

Wide-angle lenses provide large depth of field, making it simple to have foreground and background in focus. Because they take in such wide areas (angles of view), they are excellent for working in tight spaces, such as building interiors, or close-up group pictures. Most wide angles tend to show distortion, just like when you look into a curved mirror, particularly when a subject is photographed close-up. They are extremely handy when you don’t have time to focus accurately or compose properly, because they take in the whole scene and most of it will be in focus. No photojournalist would be without one. They are also ideal for landscapes, taking in large areas of ground and sky, and travel photography, but are impractical in photographing close-up portraits or small subjects up close since they throw perspective off.

3)RAW - RAW files store the unprocessed image data - at 12 bits per channel - from the camera's imaging chip to its memory storage device. Lossless compression is applied to reduce file size slightly without compromising any quality. RAW image files must be processed with special software before they can be viewed or printed. The advantage is that you have the ability to alter the white balance, exposure value, colour values, contrast, brightness and sharpness as it suits you before you convert this data into the standard JPEG or TIFF format. Professional digital photographers import RAW image data directly into photo-editing programs like Photoshop CS (which comes with a Camera Raw import module that works with most popular RAW formats.)

4) canon 40D. Η καλυτερη μηχανη της canon στην κατηγορια των μη full frame. H γνωμη μου ειναι να παρεις φακους prime μ αυτην την μηχανη. Οχι τους φθηνους που δινουν με τα κιτ. Καλυτερα να παρεις ενα φακο prime παρα 2 φακους φθηνους. Θα σου πουν οι ειδικοι ποιους canon φακους καθως και τους εναλλακτικους και ελαφρυτερους (sigma, tamron etc)

Στη διαθεση σου.

Νilo σε ευχαριστώ για την απάντηση! Επόμενες ερωτήσεις, όταν ένας φακός αναγράφεται ως EF-S,ποιά η διαφορά ας πούμε με τον φακό που δέχεται η Canon 5D,ο οποίος αναφέρει ότι δέχεται μόνο EF?? Και κάτι τελευταίο,μια επεξήγηση στο τί σημαίνει φακός prime? :ernaehrung004:

Οι EF-S φακοί έχουν μικρότερο κύκλο κάλυψης, που δεν επαρκεί για ολόκληρο το πλήρες frame των 36x24mm (το λεγόμενο και "full" frame) των μηχανών φιλμ και των EOS 5D, 1Ds, 1D Mk I/II/III από τα ψηφιακά σώματα.
Αυτές παίρνουν μόνο full frame φακούς (οι οποίοι για να είμαστε ακριβείς δεν περιορίζονται στους EF, υπάρχει και η σειρά TS και ο MP-E 65. Οι EF είναι απλώς οι autofocus)

Εάν διαθέτεις έως 2000 ευρώ για σώμα και φακούς και θέλεις Canon, θα πάρεις τη 40D, αλλιώς 5D μεταχειρισμένη ή από Αμερική εάν έχεις άκρη, αλλά δύσκολα χωράει στον προϋπολογισμό και ένας φακός αντάξιος της 5D.

Τώρα για φακούς, το συζητάμε.
Με το εστιακό εύρος της S3is είσαι ικανοποιημένος;
Θέλεις κάτι πιο τέλε; Κάτι πιο ευρυγώνιο, και πόσο πιο ευρυγώνιο;
Γιατί η S3 αρχίζει από ημι-ευρυγώνιο (νομίζω από 36mm? ας με διορθώσει κάποιος).

Επειδή οι ερωτήσεις είναι πολλές και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη, γι αυτό θα σου πρότεινα, αν μπορείς να περιμένεις μέχρι τις 28/12, τότε να με παρεις τηλέφωνο.

Πάντως να ξέρεις ότι γι αυτά που θέλεις πρέπει να προσπάθήσεις κι εσύ προσωπικά. Μόνο η μηχανή δεν θα σου δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς ή φαντάζεσαι...

Άντε και χρόνια πολλά...

Να υπενθυμίσω όμως Βλάση ότι για αγορές μέχρι τέλος έτους τρέχει πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων από την Canon.
Πχ ο Κατερέλος έχει πακέτο τη 40D με τους 17-85is + 70-300is στα 1845 ευρώ και από πάνω η Canon δίνει 160 ευρώ επιστροφή για το πακέτο αυτό.
Βέβαια ο 17-85is είναι καλός αλλά όχι και εξαιρετικός, θα προτιμούσα κάποιον άλλο στο πακέτο, αλλά η τιμή είναι αχτύπητη, σημαντικά χαμηλότερη από όσο έχουν το σώμα και οι φακοί χωριστά.
Αντί για τον 17-85 (ο οποίος είναι EF-S, δηλαδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σώμα full frame) θα προτιμούσα μάλλον τον Tamron 17-50/2.8, βγαίνει και φθηνότερος.

Δεν έχω πρόβλημα αναφορικά στον θόρυβο που κάνει μία μηχανή όταν κάνει zoom,κάτι για το οποίο πολύς κόσμος παραπονιέται.

μήπως έχεις καταλάβει κάπου λάθος; Η συζήτηση για το θόρυβο, συνήθως αφορά στο θόρυβο στην εικόνα (ας το πούμε κόκκο), όχι για το θόρυβο (ήχο) από τη χρήση της μηχανής. Το πόσο καλά αποδίδει η μηχανή όσο ανεβάζει iso, με απλά λόγια.

Send έλεγα να διαθέσω 2000 ευρώ για όλα,σώμα και φακό.Βέβαια την Canon 5D(σώμα) τήν έχω βρει στα 1840 σαν πρώτη τιμή.Έβλεπα όμως τιμές φακών που ταίριαζαν με τη παραπάνω μηχανή γύρω στα 1000+ευρώ.Κατά τη γνώμη σου αξίζει να πιεστώ και να πάω στην 5D (δηλαδή να την πάρω 2μήνες αργότερα) ή να πάω για τη 40D? Να με συγχωρέσεις για την αμάθειά μου αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς πώς να εκφράσω τις ανάγκες μου με τις έννοιες που χρησιμοποίησες.Δεν με ενδιαφέρουν άμεσα οι λήψεις τοπίων και μακρινών θεμάτων,το κόλλημά μου είναι να παίρνω κοντινές στατικές λήψεις προσώπων(ανθρώπων). Οπότε όπως αναφέρει ο nilo δεν θα μου κάνουν οι wide angle lenses. Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι να έχω δώσει 2000 ευρώ και σε 1 χρόνο να μην με καλύπτει πλέον η φωτογραφική μου μηχανή.Η S3 IS αναφέρει πάνω στο φακό της 6,0-71,0mm 1:2,7-3,5 usm. Η S3 δεν με βολεύει πλέον γιατί έχει πολύ μικρή οθόνη και γιατί όταν είδα σε μία φωτογράφιση τις κοντινές φωτογραφείες που είχαν βγάλει με μοντέλα όπως η 40D και η 5D έπεσα σε κατάθλιψη βλέποντας τη διαφορά στα χρώματα,στην ανάλυση,στην οξύτητα της εικόνας σε σχέση με τη δική μου. Δεν θα την αφήσω την s3 απλώς θα την έχω για παραλία κλπ

ΥΓ: Κύριε Βλασίδη αν είναι εύκολο θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Last edited:
μήπως έχεις καταλάβει κάπου λάθος; Η συζήτηση για το θόρυβο, συνήθως αφορά στο θόρυβο στην εικόνα (ας το πούμε κόκκο), όχι για το θόρυβο (ήχο) από τη χρήση της μηχανής. Το πόσο καλά αποδίδει η μηχανή όσο ανεβάζει iso, με απλά λόγια.

Από ότι μου λες το σίγουρο είναι ότι έχω καταλάβει λάθος :-(

Πριν από την απάντηση στα (πολλά) ερωτήματα, να πω ότι καλύτερα να μην πας στην 5D απευθείας από ένα μοντέλο κόμπακτ, ειδικά εάν δεν έχεις προηγούμενη πείρα από μηχανές φιλμ SLR και βασικά τεχνικά στοιχεία της φωτογραφίας, πχ ταχύτητες, διαφράγματα κλπ.
Όπως τα γράφεις, ακόμη και μία 400D θα σε κάλυπτε (495 ευρώ το σώμα στον Κατερέλο βλέπω, χώρια η επιστροφή!) για να καταλάβεις εγώ έχω ακόμη μία 350D (το προηγούμενο μοντέλο). Απλά η 40D όπως και να το κάνουμε είναι ανώτερη μηχανή, και από τη στιγμή που μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα και θέλεις να ασχοληθείς, σίγουρα δεν θα απογοητεύσει. Την τιμή για την 5D πού τη βρήκες?

Αdorama.gr αν και αν δεν κάνω λάθος και τα 2 καταστήματα (κατερέλος) δεν φέρουν την εγγύηση της intersys.Στον κατερέλο είμαι πελάτης καιρό,οπότε λογικά θα μου την αφήσει το ίδιο με το πρώτο κατάστημα.

Επίσης για τα εστιακά μήκη, είναι πιστεύω λάθος το να συνδυάζουμε το ευρυγώνιο πλάνο με τοπία. Ο ευρυγώνιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και θα πορτραίτο. Ακόμη και για κοντινά.
Με την S3, τι πλάνα φωτογράφιζες; Χρησιμοποιούσες περισσότερο το ευρυγώνιο ή το τελε άκρο του φακού; Μήπως ορισμένες φορές ήθελες πιο ευρύ πλάνο;

Ο τρόπος που παίρνω φωτογραφίες είναι κοντινά πλάνα,εστιάζω στο πρόσωπο που θέλω να τραβήξω και προσπαθώ όσο είναι δυνατόν να περιλαμβάνω στο κάδρο μου και κάποιο backround στα αριστερά ή δεξιά, με αποτέλεσμα όμως να παίρνω θολές τις πιο πολλές φορές φωτογραφίες στο τμήμα αυτό(δηλαδή του περιβάλλοντα χώρου).Βλέπω ότι η s3 δεν με καλύπτει στο να κάνω κάτι παραπάνω,χωρίς βέβαια να γνωρίζω τα όρια αυτού του παραπάνω.. Απλώς δοκιμάζω και δεν βλέπω αποτελέσματα με τη συγκεκριμένη φωτογραφική μου.Οπότε μιας και δεν έχω εμπειρία όσον αφορά τις SLR θα ήταν καλύτερα να πάω για την 40D και καλά να είμαστε αν δώ ότι δεν με καλύπτει μετά από καιρό να κοιτάξω για κάτι καλύτερο? Αν και από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να περάσει καιρός να ανακαλύψω,οπότε να μην πάω στο άλλο άκρο της 5D.

Last edited:
αυτό που λες δεν έχει να κάνει με το εστιακό μήκος. Το αποτέλεσμα που περιγράφεις μπορείς να το έχεις και με κοντινή εστίαση από ευρυγώνιο φακό, ή από κάπως μεγαλύτερη απόσταση από νορμάλ φακό ή και τηλεφακό.
Σε τι θέση χρησιμοποιείς συνήθως τον φακό εννοώ, στο ευρυγώνιο (W) ή το τέλε (Τ) άκρο;

Εάν τραβάς πορτραίτα, καλό θα ήταν μεταξύ των υποψηφίων για αγορά φακών να συμπεριλάβεις και κάποιον γρήγορο (= μεγάλου διαφράγματος, δηλαδή με μικρό αριθμό f) σταθερό ("prime") φακό.

Το καλύτερο θα ήταν να πας σε κάποιο κατάστημα να παίξεις με τη μηχανή έστω με τον απλό φακό του κιτ (18-55mm) για να δεις τι θέλεις.

Last edited:
εγω ρε παιδια ποιά dslr να πάρω?
η Νικον d40x δεν μου αρέσει στα χρώματα... έπαιξα με την olympus 510, το 1600 iso αντιστοιχει σε 1250 και έχει θόρυβο...., η pentax βγάζει θολές Jpeg και πολυ πιο ογκώδης απο την 510, η κανον 400d δεν έχει σταθεροποιητή στο σώμα, συνεπώς θα μου πάει ο κούκος αηδόνι στα να αγοράσω φακούς με σταθεροποιητή....
τι να κάνω?

Re: Απάντηση: Πολλαπλές ερωτήσεις πάνω στις SLR μηχανές

εγω ρε παιδια ποιά dslr να πάρω?
η Νικον d40x δεν μου αρέσει στα χρώματα... έπαιξα με την olympus 510, το 1600 iso αντιστοιχει σε 1250 και έχει θόρυβο...., η pentax βγάζει θολές Jpeg και πολυ πιο ογκώδης απο την 510, η κανον 400d δεν έχει σταθεροποιητή στο σώμα, συνεπώς θα μου πάει ο κούκος αηδόνι στα να αγοράσω φακούς με σταθεροποιητή....
τι να κάνω?

Βρες ένα φωτογραφικό λεύκωμα, έστω ένα σχετικό περιοδικό ή μπες και στο photo.net και δες τι σου αρέσει εκεί μέσα και πώς τραβήχτηκε. Το πιθανότερο είναι να σου αρέσουν και φωτογραφίες τραβηγμένες από κάθε μάρκα και μοντέλο, πολλές φορές και από αυτά που ούτε καν περίμενες. Και οι περισσότερες από αυτές ούτε σταθεροποίηση χρησιμοποίησαν για να βγουν, ούτε παράξενα ISO, ούτε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Δες ένα καλό περιοδικό μόδας, σπιτιού, τουρισμού κλπ. και πρόσεξε τόσο την σύνθεση κάθε φωτογραφίας, όσο και τις τεχνικές φωτισμού κλπ. που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Και στο τεχνικό κομμάτι δεν κάνει μόνο η μηχανή την ποιοτική διαφορά, αλλά και πλήθος άλλων παραγόντων που παραβλέπονται...

Μην αγχώνεσαι τόσο με την μηχανή και το τεχνικό μέρος. Το σημαντικότερο κομμάτι της ομορφιάς στην φωτογραφία παραμένει στο μάτι σου και στον τρόπο που μπορεί να δει...:grandpa:

Προφανώς δεν σε βοηθάω, αλλά κάπου βαρέθηκα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να βλέπω κόσμο να αλλάζει μηχανή χωρίς να καταφέρει να βγάλει όλο και καλύτερες φωτογραφίες...

1ο - δεν σου αρέσει στα χρώματα: είσαι σίγουρος πως κρίνεις μηχανή ή φακό; Με λίγο raw σχεδόν τα πάντα έρχονται εξάλλου στα ίσια τους
2ο - φυσικό οι Ολύμπους να έχουν παραπάνω θόρυβο, έχουν πολύ μικρότερο αισθητήρα
3ο - οι Pentax θέλουν απαραιτήτως raw, το jpeg που βγάζει η μηχανή τις θάβει, διαφορετικά τα αποτελέσματά τους είναι πρώτης τάξης (δηλαδή συγκρίσιμα με Canon-Nikon)
4ο - καλός ο σταθεροποιητής, αλλά όχι απαραίτητος και όχι πανάκεια. Στο ευρυγώνιο κερδίζεις κάτι παραπάνω από 1 στοπ. Όσο ανεβαίνει το εστιακό μήκος βλέπεις και μεγαλύτερη διαφορά, πάνω από 200 η διαφορά είναι όντως σημαντικότατη. Εάν όμως σκεφτείς ότι η Canon ανεβαίνει άνετα 1 στοπ παραπάνω σε ευαισθησία με αντίστοιχο αποτέλεσμα αυτού των Pentax-Sony που έχουν τη σταθεροποίηση, και βάλεις και από πάνω και ένα φακό έστω 1 στοπ πιο φωτεινό, η διαφορά έχει εκμηδενιστεί -χώρια που έτσι είσαι ένα βήμα μπροστά σε κινούμενα θέματα. Αυτό είναι άλλη συζήτηση βέβαια.

Εάν ξεκινούσα σήμερα από το μηδέν πάντως, το λέω ότι θα έπαιρνα την Pentax K10D.

Πέρασα προ ημερών απ' το mediamarkt για δωράκια των ημερών, και μιας και την είδα σε απόσταση αναπνοής, δεν μπορούσα να μην την πιάσω λίγο στα χέρια μου να δω τι μου λέει. Διατηρεί σε εντυπωσιακό βαθμό την αίσθηση των αναλογικών pentax που ήξερα με χαρακτηριστικά μεγάλο και φωτεινό σκόπευτρο, τα menu της είναι προφανώς θέμα συνήθειας να τα ξέρεις όταν τα χρειάζεσαι, αλλά τα βρήκα μάλλον εύκολα. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το βάρος της. Πρέπει να περνούσε το κιλό με τον φακό που φορούσε και το ιδιαίτερα ζορισμένο καρπιαίο μου άρχισε να δυσανασχετεί αρκετά νωρίς...
Μάλλον όμως καλόμαθα με την fz7 και τώρα οι υπόλοιπες μου φαντάζουν μεγάλες και βαριές... ;)

Υ.Γ. Καμιά θεραπεία express για καρπιαίο έχει κανείς; -bye-