Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
Σερφαροντας στο νετ και κοιτώντας τι νεο κυκλοφορεί σε θέματα ηχου πέφτω ολο και πιο συχνά πανω σε Πολωνικές εταιρίες. Πολλές.

Κάποια που εχω ακουσει δεν εινα καθόλου άσχημα. Οι φωτο επίσης μαρτυρούν σοβαρη ποιοτητα κατασκευης , προσεγμενο φινιρισμα, εξυπνο design και γκαμα προϊόντων για ολες τις τσέπες. Η ποικιλία ειναι απλα εντυπωσιακή με πικαπ, ψηφιακά, ενισχυτές, ηχεια, βασεις, καλωδια...

Δεν ξερω το ακριβες νουμερο των εταιριών της Πολωνιας αλλα στο σχετικο νημα που ειχα ανοιξει για τα δικα μας προιοντα δεν φτανουμε τις 25, ισως να μου ξεφεύγουν κανα 2 (οποιος θελει μπορει να κανει μια υπόδειξη) και ισως κανα 2-3 απο αυτες που εχω προσθέσει στην λιστα να μην ειναι ενεργες.

Εχω πάντως την εντύπωση οτι οι Πολωνικες ειναι πολυ περισσότερες. Και πιο "ζωντανες" αν κρινω απο αυτο που βλέπω στις εκθέσεις. Η ερώτηση ειναι πως το εχει καταφερει αυτο μια χωρα που δεν εχει παραδοση οπως η Ιαπωνια ή η Δανια πχ και μεχρι πριν μερικα χρονια ειχε και ανατολικο καθεστος. Ναι γιατι ολες αυτες οι εταιρίες ηχου ειναι ουσιαστικά καινούργιες.

Μερος της ευθυνης το αποδιδω στον W. Pacula και το εξαιρετικο περιοδικο του High Fidelity Polland. Ο Wojciech εχει το καλυτερο περιφερειακο-διγλωσσο περιοδικο ηχου του κοσμου (κατ εμε τουλαχιστον) και τα review του ειναι πολυ καλα. Δεν φοβαται να ανεβασει τοπικα προιοντα και δινει μια βιτρινα για τους κατασκευαστες της χωρας του.

Σημαντικο ειναι οτι και αυτοι με την σειρά τους τον βοηθουν, ή τουλαχιστον ετσι βγαίνει προς τα εξω.

Ζηλεύω και θαυμάζω τους Πολωνους και το σοβαρο περιοδικό τους. Βαζω και μερικές φωτο- λινκ για οσους θέλουν να δουν το θαύμα αυτο..

Γιατι να μην είμαστε και εμεις κάπως ετσι?

http://highfidelity.pl/@main-508&lang=en

http://highfidelity.pl/@main-509&lang=en

http://highfidelity.pl/@main-510&lang=en

http://highfidelity.pl/@main-511&lang=en

http://highfidelity.pl/@main-512&lang=en

23.jpg

27.jpg

05.jpg

03.jpg

05.jpg

03.jpg

Από τις πιο γνωστές πολωνικές εταιρείες στη χώρα μας είναι η RCM λόγω και καλής αντιπροσωπείας και καλού ήχου.
Τα σχετικά προσιτό phonο stage της που είχα την ευκαιρία να ακούσω μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.
Έχει στη γκάμα της και ένα θηριώδη λαμπάτο.

Η Πολωνία είναι βιομηχανική χώρα, μην το ξεχνάτε αυτό. Εμείς είμαστε η χώρα των μικρομεσαίων που οι συνθήκες τους κάνουν να μένουν μικρομεσαίοι και στο τέλος ούτε οι ίδιοι θέλουν να μεγαλώσουν (ποια ελληνική εταιρία hifi δεν είναι απλά ένα εργαστήριο;...). Έπειτα είναι 35 εκ. και φυσικά έχουν μεγάλη εσωτερική αγορά. Θα μου πείτε οι Δανοί που είναι 5εκ. πως ανθίζουν? Πολυτεχνείο της Κοπεγχάγης που έχει τεράστια παράδοση στον ήχο και μία χώρα προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Επίσης και στον τομέα των πλακιδίων οι Πολωνοί έχουν κάνει φοβερά άλματα. Πριν έξι μήνες περίπου ξεκινήσαμε στη δουλειά μου συνεργασία με Πολωνέζικο εργαστάσιο. Αν δείτε τι υλικά παράγουν και σε τι τιμή θα τρίβετε τα μάτια σας ! Χτυπάνε τους Ιταλούς πλέον στα ίσα.....

Η Πολωνία ακόμη και επί "υπαρκτού" είχε σύνδεση με τη δύση και κυρίως με την Γερμανία.

Συγχρόνως δούλευε πολύ με τις "ανατολικές" λυχνίες.

Είχε επίσης και μεγάλη μουσική σκηνή (κυρίως τζαζ).

Οπότε πολλοί ξεκίνησαν μετά το 90 από πολύ καλή βάση.

Κάποιοι "τσιμπάνε" τιμολογιακά (ακόμη και ο Φίκος τα τελευταία χρόνια)

Image9.jpg

acuhornM4.JPG

Κάποιοι όμως είναι και hiend και δεν ζητάνε ένα χέρι και ένα πόδι

6.jpg

Πολωνία rules! Αν είσαι diyer και ψάχνεις εξεζητημένα υλικά όλο και σε κάποιον Πολωνό θα καταλήξεις.

Δεν είναι μόνο τα υλικά αλλά και το υψηλό επίπεδο συναρμολόγησης και κατασκευής γενικότερα. Σίγουρα μεγάλη δύναμη στον ήχο σήμερα!

Αν ένας απλός diyer μπορεί να φτιάξει το παρακάτω, τι μπορεί να κάνει μία βιοτεχνία ήχου?

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    51.5 KB · Views: 497
Μακάρι να μπορούσαμε να "σταθούμε" ως έθνος στο διεθνές στερέωμα με τιμές πολύ ανταγωνιστικότερες από κείνες της Ypsilon.

Δεν βοηθάει και αυτή η ρημάδα η κρίση καθόλου την κατάσταση!...Η υπάρχουσα τσέπη του καθένα ακόμη και σε εδραιωμένες εταιρίες πλέον το σκέφτεται διπλά πριν βάλει το χέρι!

Επιτυχημένο brand = marketing + παραγωγή + ποιότητα + sourcing υλικών + υποστήριξη + ένα σωρό άλλα σημαντικά πράγματα...

(...τα οποία οι μικρές εγχώριες εταιρείες δεν μπορούν - ή δεν θέλουν - να συνυπολογίσουν, λόγω άγνοιας).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοινώς, δεν αρκεί μόνο ένα καινοτόμο σχέδιο ή μία πρωτοποριακή ιδέα...

Επιτυχημένο brand = marketing + παραγωγή + ποιότητα + sourcing υλικών + υποστήριξη + ένα σωρό άλλα σημαντικά πράγματα...

(...τα οποία οι μικρές εγχώριες εταιρείες δεν μπορούν - ή δεν θέλουν - να συνυπολογίσουν, λόγω άγνοιας).

Κοινώς, δεν αρκεί μόνο ένα καινοτόμο σχέδιο ή μία πρωτοποριακή ιδέα...

Ακριβώς. Δε θα μπορουσε να ειπωθεί καλύτερα.

Μου αρέσει που θέλουμε να συγκριθούμε με τους Πολωνούς σε τέτοια θέματα. :flipout:

Δε μπορείς για παράδειγμα να περιμένεις από ένα άτομο να αναλάβει εργολαβία όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις και ταυτόχρονα το συγκεκριμένο άτομο να έχει υπερβολικές απαιτήσεις και να συγκρίνει εαυτόν με καλά οργανωμένες εταιρείες του εξωτερικού, άσχετα αν τα προϊόντα τους είναι τελικά υποδεέστερα στην πράξη.

Θα ήθελα να αναφέρω παραδείγματα εγχώριων προϊόντων αλλά φοβάμαι πως μπορεί να γίνω εύκολα μισητός... :)

ΣΗΜ: και μιλάω για έτοιμες συσκευές, όχι κιτ ή diy...

Από ήχο δεν ξέρω,αλλά μερικά από τα σχέδια στις φωτογραφίες είναι πανέμορφα.

Κι αφού μοιραία πέφτουμε στις συγκρίσεις,δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω,πάσχουμε άγρια και στο αισθητικό μέρος.
Καλώς ή κακώς,όπως με το φαγητό πρώτα τρώει το μάτι,έτσι και με τα μηχανάκια.
Πρώτα ακούει το μάτι.

Και η τάση,είναι είτε θηρία,είτε minimal.
Τα ενδιάμεσα δεν πολυπροχωρούν κι εμείς έχουμε κολλήσει ακριβώς σε αυτά.
Οι ελάχιστοι που προσέχουν αυτό το κομμάτι,είναι κι αυτοί που διαπρέπουν,δεν είναι τυχαίο...

Και το "περιτύλιγμα" είναι ΠΑΝΤΑ σημαντικό.

Τόσο σημαντικό που μπορεί να καλύψει άνετα τις "μπούρδες" που κρύβει μέσα.

Και αυτό Πολωνικό: :grinning-smiley-043

http://audiotweak.net/2013/11/09/polish-wanna-be-high-end-cmoy-headphone-amplifier/

Το δε περιτύλιγμα, γενικώς, έχει τόσο "impact" που πολλές φορές ψυχ(αναγκάζεσαι) να καταπιείς "με το ζόρι" τις όποιες εσωτερικές ελλείψεις...

Αυτό το λέω γιατί θα έπρεπε να έχουμε μόνο εξαιρετικούς κατασκευαστές, αλλά δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει σήμερα...

Το "θεϊκό" με την προηγούμενη εμπορική κατασκευή είναι που ο Πολωνός προτίμησε να κολλήσει ευαίσθητο ενεργό εξάρτημα (fet?) πάνω στο πιο ακατάλληλο σημείο, στο jack των ακουστικών (!) όπου υπάρχει η σχετική καταπόνηση στο βγάλε βάλε των ακουστικών...

Δεν εξαρτάται από σένα αυτό αλλά από τους χρηματοδότες σου (οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν πρώτα τις όποιες ανάγκες της αγοράς).
:)

Παρά τη μαύρη ιστορία της Πολωνίας (και μιλάω και για πριν το δεύτερο παγκόσμιο) γεωγραφικά και μόνο η χώρα βρισκόταν εκεί που δημιουργούταν η "δύση" και έτσι ήταν και μέσα στις "εξελίξεις". Εμείς με τίποτα δεν μπορούμε να συγκριθούμε με καμία τέτοια χώρα σε κανένα επίπεδο υπόβαθρου ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατεύθυνση που έχει άμεση σχέση με τα "δύση", την οργάνωση και τα καλούδια που θέλουμε να απολαμβάνουμε σήμερα. Όταν σκεφτούμε πως η βιομηχανική επανάσταση και ο διαφωτισμός έμειναν μακριά από εμάς για πάντα λόγω συνθηκών νομίζω πως απαντάμε και αμέσως στο ερώτημα "γιατί εμείς όχι?"

Τα σχετικά "λίγα" χρόνια εγκλωβισμού της χώρας στο ανατολικό μπλοκ δεν μπορούν να σβήσουν με μιά ότι έφεραν οι προηγούμενοι αιώνες ούτε να αγριέψουν τόσο πολύ τον κόσμο.

Κάποτε είχα βρεί ένα Πολωνό που τριγυρνούσε στην ευρώπη σε ένα βενζινάδικο στη Γαλλία. Έκανε οτοστόπ και αφού το σκέφτηκα αρχικά τελικά το πήρα μαζί μου αφού ήπιαμε πρώτα κανα δύο καφέδες και μιλήσαμε. Μου είπε για τις υπέροχες συλογές βιβλίων αιώνων που μπορεί να βρει κάποιος σχεδόν τσάμπα από ανθρώπους που τα ξεπουλάν μια και τα είχαν από προπαππούδες καθώς και για άλλα εξαιρετικής ομορφιάς πράγματα όπως παλιά ποδήλατα κτλ που μπορούσε να αγοράσει για το τίποτα όταν οι άλλοι τα "πετούσαν".

Μετά σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με 4 νεαρούς Πολωνούς που έψαχναν να πιούν 3 η ώρα τη νύχτα. Πήγαιναν πίσω στην Πολωνία αλλά δεν τους ζήτησε να το πάρουν μαζί τους. Όταν έφυγαν μου είπε, πως όπως εγώ σαν όδηγος διαλέγω ποιόν θα πάρω μαζί μου, έτσι και αυτός διαλέγει τους οδηγούς.

Οι περιπτώσεις του παραδείγματος δείχνουν νομίζω τους δύο κόσμους που υπάρχουν σήμερα εκεί, εμάς νομίζω πως μας λείπει ο πρώτος, γιατί οι προπαππούδες μας δεν είχαν δει ποτέ όμορφα βιβλία και άλλα ωραία πράγματα...

Θα μπορούσε κάποιος να πει, καλά όλα αυτά, αλλά σήμερα έχουμε κρίση.

Έλα όμως που τα ίδια (και χειρότερα) ίσχυαν και προ κρίσης. :)

Το μυστικό σήμερα είναι το κατάλληλο sourcing σε συνδυασμό με ένα σωστό πλάνο.