Πόλωση της καθόδου χρησιμοποιόντας δίοδο.

18 June 2006
523
Καλημέρα παιδιά,

την περίοδο αυτή και λόγο του ότι θέλω να ετοιμάσω τον πρώτο μου λαμπάτο προενισχυτή, έχω πέσει με τα μούτρα στο ...λυχνιακό διάβασμα.

Βλέπω λοιπόν ότι αντί γιά το κλασσικό "αντίσταση στην κάθοδο, bypass πυκνωτή", μπορούμε πολύ όμορφα να πολώσουμε το grid χρησιμοποιώντας μία (ή περισσότερες σε σειρά) δίοδο (κλασσική, zener, λαμπάτη δίοδο, ως και led) και ένα bypass πυκνωτή 100n ώστε να κόψουμε τον θόρυβο του άνοιξε/κλείσε της διόδου.

Διαβάζοντας λοιπόν το συγκεκριμένη σχεδίαση μου φάνηκε πολύ έξυπνη σαν υλοποίηση καθώς λύνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο bypass Πυκνωτής της αντίστασης καθόδου στην κλασσική σχεδίαση. Καταργούμε δηλαδή 1-2 αντιστάσεις και 1-2 πυκνωτές και βάζουμε μία (ή περισσότερες ανάλογα την τάση του grid που θέλουμε) διόδους στην κάθοδο, bypassed από ένα 100n πυκνωτάκι.

Έτσι θεωρητικά έχουμε πάντα σταθερή τάση στο grid.

Μιλάω γιά πρώτα στάδια (όχι fixed bias).

Η ερώτησή μου είναι τι πιθανά μειονεκτήματα έχει η υλοποίηση με διόδους? :chinscratch:

Το εφαρμασα στο input stage του ενισχυτη με τις 845,στις 6sl7,με πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο την λυση αντισταση-πυκνωτης.Κυριως στο χαμηλο.

Ψηλα ομως ακουγοταν λιγο σκληρο,χωρις ομως να βαζω το χερι στη φωτια οτι φταινε οι led.Τεχνικα δεν βρηκα κανενα προβλημα.Φροντισε ομως,αν χρησιμοποιεις led,η λαμπα να τραβα καλο ρευμα(>2.5mA)για να ειναι η διοδος καλα πολωμενη

Εγώ μετά από δοκιμές σε διάφορα μηχανήματα με διάφορους (πολύ καλούς πυκνωτές) κατέληξα στο λεντ και έτσι το βάζω πλέων σε όλα τα μηχανήματα μου.

Το εφαρμασα στο input stage του ενισχυτη με τις 845,στις 6sl7,με πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο την λυση αντισταση-πυκνωτης.Κυριως στο χαμηλο.

Ψηλα ομως ακουγοταν λιγο σκληρο,χωρις ομως να βαζω το χερι στη φωτια οτι φταινε οι led.Τεχνικα δεν βρηκα κανενα προβλημα.Φροντισε ομως,αν χρησιμοποιεις led,η λαμπα να τραβα καλο ρευμα(>2.5mA)για να ειναι η διοδος καλα πολωμενη

Εγω παλι δεν καταλαβαινω, τι προβλημα υπαρχει με τον πυκνωτη στην καθοδο (εαν ειναι ο σωστος βεβαια) τουλαχιστον θεωρητικα. Γιατι ακουστικα, ειναι μια χαρα.

Επισεις ο Σισιντος και ο Σακουμας που βαζουν πυκνωτη στην καθοδο στα driver τους ειναι κοροιδα, εμεις που βαζουμε λεντ ειμαστε μαγκες ?

Απλη απορια, ετσι?

Σακουμα = δεν παιζεται με τιποτα.
Απολαυστε ....

Sorry για το offtopic απλα παρασυρθηκα .....

Attachments

• kiyoc.GIF
    kiyoc.GIF
    8.5 KB · Views: 54
ο καλυτερος πυκνωτης ειναι ο μη πυκνωτης,αφου το ειπαμε.Εξαλλου αν σου λεει κατι,ολα τα σταδια στο συστημα μου ειναι fixed bias τωρα ,ακομα και για 1,5V πολωση:)

Ουτε λεντ ουτε τιποτα:)

Απάντηση: Re: Πόλωση της καθόδου χρησιμοποιόντας δίοδο.

Εγω παλι δεν καταλαβαινω, τι προβλημα υπαρχει με τον πυκνωτη στην καθοδο (εαν ειναι ο σωστος βεβαια) τουλαχιστον θεωρητικα. Γιατι ακουστικα, ειναι μια χαρα.

Επισεις ο Σισιντος και ο Σακουμας που βαζουν πυκνωτη στην καθοδο στα driver τους ειναι κοροιδα, εμεις που βαζουμε λεντ ειμαστε μαγκες ?

Απλη απορια, ετσι?

Δημήτρη καλημέρα,

σύμφωνα με το υλικό που διαβάζω, ο πυκνωτής δημιουργεί το παρακάτω προβληματάκι. Βέβαια προτείνει την τοπολογία με δίοδο, απλά σαν εναλλακτική λύση και εξηγεί το πώς δουλεύει.

Απλά μου φάνηκε πίο απλή και έξυπνη λύση η δίοδος.

Attachments

• bypass.jpg
    bypass.jpg
    129.7 KB · Views: 40
Re: Απάντηση: Re: Πόλωση της καθόδου χρησιμοποιόντας δίοδο.

Δημήτρη καλημέρα,

σύμφωνα με το υλικό που διαβάζω, ο πυκνωτής δημιουργεί το παρακάτω προβληματάκι. Βέβαια προτείνει την τοπολογία με δίοδο, απλά σαν εναλλακτική λύση και εξηγεί το πώς δουλεύει.

Απλά μου φάνηκε πίο απλή και έξυπνη λύση η δίοδος.

Καλως το φιλο μου τον Αργυρη.
Συμφωνα με το σχεδιο που ανεβασες, εαν αυξησης και αλλο τη χωρητηκοτητα θα πας ακομα πιο χαμηλα. Η γνωμη μου ειναι οτι ο πυκνωτης στην καθοδο ειναι οκ, εαν εχεις επαρκη χωρητηκοτητα τετοια ωστε το φιλτρο που δημιουργηται να εχει resonance και phase shift αρκετα χαμηλα , εξω απο το ακουστικο φασμα ωστε να μην επιρεαζει το ακουστο φασμα.

Επιδη ομως μπορει και να μην τα υπολογιζω σωστα, γιαυτο εκανα τη σχετικη ερωτηση εαν οι Παπουδες δεν ηξεραν τοσα χρονια να σχεδιασουν σωστα τα μηχανακια τους ενω εμεις μαθαμε αμεσως .....

Φυσικα το ερωτημα δεν απευθυνεται σε σενα Αργυρη, ουτε στο Σταυρο, γενικη απορια εκφραζω ...

ο καλυτερος πυκνωτης ειναι ο μη πυκνωτης,αφου το ειπαμε.Εξαλλου αν σου λεει κατι,ολα τα σταδια στο συστημα μου ειναι fixed bias τωρα ,ακομα και για 1,5V πολωση:)

Ουτε λεντ ουτε τιποτα:)

1. Θα το βαλεις ομως στην εισοδο, που ειναι ισως πιο κρισιμο σημειο.

2. Θεωρητικα, ειπα βρε. Οτι ο καλυτερος πυκνωτης ειναι ο καθολου, αυτο το ξερει και ενας χαιεντας. Εγω ομως θελω κατι χειροπιαστο. Θελω να δω διαγραμματα, φασεις κλπ :grinning-smiley-043

3. Για πες και για τη δευτερη ερωτηση που εκανα....

Ο πυκωτης δημιουργει phase shift χαμηλα,και σε μενα ακουγοταν,νομιζω το ειπα παλια που το δοκιμασα.

Α,οι παππουδες δεν παιζονται.Εμεις απλα ακολουθουμε

Σε όλα τα μηχανάκια μου, παντού αντιστάσεις και πυκνωτές αρκετά μεγάλους, αλλά όχι υπερβολές. Αυτές μου ακούγονται κάπως παράξενα.

Φυσικά ο πυκνωτής θέλει το ψάξιμο του το ηχητικό, που πολλοί το βαριούνται.
Εγώ βαριέμαι τα διοδάκια ; )

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πόλωση της καθόδου χρησιμοποιόντας δίοδο.

Καλως το φιλο μου τον Αργυρη.
Συμφωνα με το σχεδιο που ανεβασες, εαν αυξησης και αλλο τη χωρητηκοτητα θα πας ακομα πιο χαμηλα.

ΟΚ τώρα το έπιασα! Οπότε αν πάμε πιό χαμηλά δεν μας νοιάζει καθόλου το φαινόμενο αφού θα συμβαίνει σε όχι ακουστικές συχνότητες (< 10 Ηz)?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πόλωση της καθόδου χρησιμοποιόντας δίοδο.

ΟΚ τώρα το έπιασα! Οπότε αν πάμε πιό χαμηλά δεν μας νοιάζει καθόλου το φαινόμενο αφού θα συμβαίνει σε όχι ακουστικές συχνότητες (< 10 Ηz)?

Εξαρταται απο την τιμη του πυκνωτη και της παραλληλης αντιστασης.

Για τα θεωρητικα search for= First order transfer function

Πρακτικα , το resonance του φιλτρου (-3dΒ) ειναι f(0) = (2πRC)^-1

Τη φαση και κατα ποσο επιρεαζει τις ακουστικες συχνοτητες θες ενα διαγραμμα (ποιο καλο παιδι θα το κανει να δουμε και μεις? :grinning-smiley-043 )

Εαν εχω καταλαβει καλα και προκειται για driver της χοντρης (προσωπικα μιλωντας παντα) θα εβαζα και ενα τριμερακι παρλληλα με την αντισταση στην καθοδο και πηγη στην ανοδο. Οποτε στο λογαριασμο για την R πρεπει να υπολογισεις και το τριμερ. Mε αυτο το στησιμο μπορεις να δοκιμασεις τις 6Ε6, 6688, D3Α , 180 κλπ Εαν παλι εισαι αποφασισμενος για συγκεκριμενη λαμπα μπροστινη, ενα τσοκ για φορτιο της ισως ειναι προτειμοτερο τουλαχιστον για τα γουστα μου τα ηχητικα....

Τελευταία διάβασα ένα παληκάρι στο Αsylum που πόλωσε με κάποια Schottky Diode με καλα αποτελέσματα όπως λέει...
http://www.audioasylum.com/cgi/vt.mpl?f=tubediy&m=168761
http://www.audioasylum.com/cgi/vt.mpl?f=tubediy&m=168963
-bye-

Ενδιαφερον.
Απ την αλλη μερια νομιζω οτι παμε ν ανακαλυψουμε ξανα τον τροχο.
Σ θεματα που ειναι δοκιμασμενα και τσεκαρισμενα οτι δουλευουν ...

Επειδή τυχαίνει να έχω δοκιμάσει αρκετούς συνδυασμούς πριν αποφασίσω σας λέω ότι το led έπαιξε σε κάθε περίπτωση καλυτέρα ,ακόμα και από συνδυασμούς που ξεπερνούσαν τα 500 εβρο.

Και πάντα αν χρειάζεται οπωσδήποτε να μπει κάτι …..
Γιατί το καλύτερο που έχω ακούσει είναι πόλωση με μπαταρία και κάθοδος στη γη.