Πολυ μεγαλο AVI απο vhs

drgt

Senior Member
15 February 2009
456
Ζητω συγνωμη αν αυτο δεν ειναι το σωστο μερος και παρακαλω να μεταφερθει αν οντως δεν ειναι.

Ενα τεστ εγγραφης 10 λεπτων απο VHS δημιουργησε αρχειο 700 mb!.

Χρησιμοποιησα VirtualDub με XVid και mp3. Καποιο λαθος εκανα με το mp3 και ο ηχος δεν συμπιεστηκε. Εστω και να γλυτωνα 200 mb απο την συμπιεση του ηχου, 500 mb ειναι πολλα για 10 λεπτα.

Εχοντας υπ' οψιν οτι μια ταινια 2 ωρων μπορει να γινει ενα AVI 700 mb με πολυ καλη ποιοτητα, θα ελεγα οτι για 10 λεπτα 60 mb ειναι καλα.

Ποια τελικα ειναι η χρυση τομη ποιοτητας / μεγεθος αρχειου?

Δειτε τα settings στα συνημμενα.

Θα ηθελα τις συμβουλες σας.

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    56.3 KB · Views: 24
  • 1.jpg
    1.jpg
    146.9 KB · Views: 21
Εάν αναλογιστείς ότι 1 ώρα αρχείου AVI είναι περίπου 12GB τότε τα 700mb για 10 λεπτά είναι μάλλον λίγα.
Μιλάω πάντα για αρχείο AVI μιας ωρας απο κασσετα miniDV

Δεν νομίζω οτι υπάρχει λόγος τα αρχεία απο βιντεο VHS να αποθηκεύονται σε AVI. Mε mpeg2 είσαι καλυμένος.

2 ώρες σε 700Mb δεν μπορεί να έχει πολύ καλή ποιότητα. Εκτός και αν έγινε σμίκρυνση του κάδρου και συμπιέσθηκε με την καλύτερη ποιότητα, κατι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει real time.

Τι μέγεθος κάδρου έχεις ??.

Γιατί διαλέγεις αυτή την συμπίεση ??. Θέλεις να το γράψεις σε CD και να μπορείς να το αναπαράγεις απο DVD player ??.

Για καλή δουλειά με μικρό bitrate πρέπει αρχικά να το αποθηκεύσεις σε ασυμπίεστο avi (τα 12Gb/ωρα που γράφει ο Βασίλης) και μετά να το συμπιέσεις στο επιθυμητό μέγεθος με διπλό πέρασμα και "βαριές" ρυθμίσεις.

Αν θες την ευκολία σου κάντο σε Mpeg-2 DVD όπως είπαν και οι προηγούμενοι.

2 ώρες σε 700Mb δεν μπορεί να έχει πολύ καλή ποιότητα. Εκτός και αν έγινε σμίκρυνση του κάδρου και συμπιέσθηκε με την καλύτερη ποιότητα, κατι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει real time.

10 λεπτα --> 700 mb

Τι μέγεθος κάδρου έχεις ??.

720 χ 480. Βλεπε συνημμενο.

Γιατί διαλέγεις αυτή την συμπίεση ??. Θέλεις να το γράψεις σε CD και να μπορείς να το αναπαράγεις απο DVD player ??.

Αρχικα θα τα αφησω στο σκληρο. Αλλα επειδη το DVD Player μου παιζει και AVI, θα μπορουσα να καψω το τελικο αποτελεσμα σε DVD.

Για καλή δουλειά με μικρό bitrate πρέπει αρχικά να το αποθηκεύσεις σε ασυμπίεστο avi (τα 12Gb/ωρα που γράφει ο Βασίλης) και μετά να το συμπιέσεις στο επιθυμητό μέγεθος με διπλό πέρασμα και "βαριές" ρυθμίσεις.

Δεν αξιζει να το κανω αυτο, ουτε εχω τον χρονο. Οπως ειπα, θελω να μετατρεψω μερικα VHS για να μπορω να τα βλεπω στον υπολογιστη η ενδεχομενως στο DVD Player.

Αν θες την ευκολία σου κάντο σε Mpeg-2 DVD όπως είπαν και οι προηγούμενοι.

Πρωτα να πω οτι οι ταινιες ειναι NTSC και τις παιζω σε VCR που στελνει εκεινο το "μπασταρδεμενο" PAL-60 σημα σε PAL TV.

Επελεξα λοιπον VirtualDub γιατι υποστηριζει PAL-60. Ομως δεν υποστηριζει mpeg2.

Τα mpeg2 τι μεγεθος θα εχουν? Το DVD Player μου παιζει αρχεια DAT αρα πρεπει να παιζει mpeg2.

Δεν ξερω λοιπον πως να τα κανω mpeg2, θα μoυ πειτε παρακαλω? Ti software, τι settings, πως?

Ευχαριστω

Attachments

• 3.jpg
    3.jpg
    14.4 KB · Views: 14
Last edited:
Re: Απάντηση: Πολυ μεγαλο AVI απο vhs

Ένα πολύ καλό πρόγραμμα μετατροπής video & audio αρχείων είναι το Super της http://www.erightsoft.com/home.html.
Δίνει πολλές επιλογές, είναι και free!

Βασίλη, το Super υποστηρίζει capture απο vhs + rael time encoding ??.

Nα σου πώ την αλήθεια Ηλία δεν το γνωρίζω, εγώ το χρησιμοποιώ για την μετατροπή των αρχείων και μόνο.
Έχω την εντύπωση πώς όχι...

10 λεπτα --> 700 mb

720 χ 480. Βλεπε συνημμενο.

Αρχικα θα τα αφησω στο σκληρο. Αλλα επειδη το DVD Player μου παιζει και AVI, θα μπορουσα να καψω το τελικο αποτελεσμα σε DVD.

Δεν αξιζει να το κανω αυτο, ουτε εχω τον χρονο. Οπως ειπα, θελω να μετατρεψω μερικα VHS για να μπορω να τα βλεπω στον υπολογιστη η ενδεχομενως στο DVD Player.

Πρωτα να πω οτι οι ταινιες ειναι NTSC και τις παιζω σε VCR που στελνει εκεινο το "μπασταρδεμενο" PAL-60 σημα σε PAL TV.

Επελεξα λοιπον VirtualDub γιατι υποστηριζει PAL-60. Ομως δεν υποστηριζει mpeg2.

Τα mpeg2 τι μεγεθος θα εχουν? Το DVD Player μου παιζει αρχεια DAT αρα πρεπει να παιζει mpeg2.

Δεν ξερω λοιπον πως να τα κανω mpeg2, θα μoυ πειτε παρακαλω? Ti software, τι settings, πως?

Ευχαριστω

Εεεε αφού είπαμε 500mb θα ήταν αν έκανες κανονικά τον ήχο mp3.

Aφου δεν θέλεις να κάψεις CD αλλά DVD δεν υπάρχει λόγος να ζητάς τρελες συμπιέσεις (700Mb / 2 hours).

Τι ρυθμίσεις έκανες στο Xvid ??. Μόνο αυτά που φαίνονται ??.
Για quant=4 (λογική τιμη για ποιοτικό encoding) oντως και πάλι είναι μεγάλο το bitrate για Xvid (6mbps !!).
Για τέτοιο καδρο θα υπολόγιζα 3-4, μήπως έχει πολύ θόρυβο ??.
** Ο υπολογισμός (calc) τι βγάζει ??

α) Μπορείς να αυξήσεις το Quant

β) Αν έχεις καλούτσικο PC βάλε φίλτρο denoise πριν τον encoder.

γ) Αλλη συνηθισμένη πρακτική είναι το bilinear resampling (or bicubic soft) σε μικρότερο κάδρο. Ετσι και αλλιώς η πραγματική ανάλυση του vhs ζήτημα είναι να φθάνει τις 300 γραμμές.

Το mpeg2 είναι πιο αδυνατος αλγόριθμος, για ίδια ποιότητα με το Xvid υπολόγισε 20%-30% μεγαλύτερο bitrate. Aλλά είναι ο μανίσιος στα DVD. Αυτο που λένε ο Βσίλης και ο Γιάννης είναι να κάνεις κανονικό DVD authoring.

Υ.Γ. Εχω χρόνια να δουλέψω το virtualdub/Xvid. Θα κάνω μια απόπειρα αργα μετά.

Λοιπον εκανα αλλο 1 τεστ 10 λεπτων με HuffYUV 720 x 480 YUY2 και ασυμπιεστο ηχο 44100 hz. Βγηκε 1 αρχειο 6.2 Gb το οποιο εχει διαρκεια μικροτερη; 8 λεπτα και κατι, και ο ηχος τρεχει γρηγορα. Ανοιγοντας με GSpot, λεει οτι το αρχειο εχει μερικες χιλιαδες "Uneeded bytes"...

Μολις τελειωσαν τα 10 λεπτα και προσπαθησα να κλεισω το virtualdub, κρασαρησε!

Καποιες αλλες ρυθμισεις θα πρεπει να γινουν που δεν ξερω. Μηπως να διαλεξω αλλη ταχυτητα απο 25fps?

Βεβαια το virtualdub εχει τοσες ρυθμισεις...Δεν ειμαι γνωστης...

Μου φαινεται το πιο ευκολο ειναι να βρω 1 NTSC VCR, αλλα που?

μπορεις να το βαλεις στο pinnacle που εχει 2-3 ρυθμίσεις ολες και ολες
Βαζεις μεγεθος (720Χ576), mpeg2 (πχ) και πάνω απο 6000Kbit/sec (ποιοτητα dvd). Ηχος 192 σε μπ3...
Για ενα αρχείο 45 λεπτων (αν θυμάμαι καλα) γύρω στο 1,2 GB. (στα 8000 ομως)

Ποιτητα ιδια με το avi DV. Δε φαινεται κατι στο ματι...

Αυτο εκανα εγω χωρίς να είμαι και Ο γνωστης...

ΥΓ Ιδιες ρυρμίσεις εβαζα και στο TMPGenc με τα ιδια αποτελεσματα

μπορεις να το βαλεις στο pinnacle που εχει 2-3 ρυθμίσεις ολες και ολες.

Ψαχνω να βρω ενα. Δεν ειμαι σιγουρος οτι υποστηριζει ΠΑΛ 60 ομως.

Για quant=4 (λογική τιμη για ποιοτικό encoding) oντως και πάλι είναι μεγάλο το bitrate για Xvid (6mbps !!).

kbps δεν ειναι?

Last edited:
Το NTSC έχει 29,97fps.
Kαι το καρέ στο NTSC DV είναι 640χ480, δεν σου δίνει τέτοια δυνατότητα ??.

Να δω αν μπορω ν'αλλαξω την ταχυτητα... μηπως ομως δεν πρεπει? Αφου μολις επιλεγω ΠΑΛ 60 διαλεγει μονο του 25fps. Θα δοκιμασω και το καρρε.

Μολις δοκιμασα 640 χ 480 με 29,97 ταχυτητα. Το αρχειο δηλωνει σωστη διαρκεια αλλα μετα τη μεση χανει sync και γινεται ... Γιαπωνεζικη ταινια!!

Attachments

• 4.jpg
    4.jpg
    130.8 KB · Views: 2
  • 5.jpg
    5.jpg
    71 KB · Views: 2