Πολύμπριζο και ποιότητα ήχου

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Μέχρι χθες χρησιμοποιούσα ένα απλoύστατο πολύμπριζο για τα μηχανήματά μου. Χθες το αντικατέστησα με ένα οικονομικό APC (36 E) και διαπίστωσα μεγάλη βελτίωση στο ακουστικό αποτέλεσμα: καθαρότερος ήχος, καλύτερη διάκριση και τοποθέτηση των οργάνων στο χώρο, ήχος σαφώς πιο κοντά σε εκείνον μιας συναυλίας. Θέλω να κάνω κι άλλες δοκιμές, όμως είμαι ήδη σίγουρος ότι δεν πρόκειται για αυθυποβολή. Μου φαίνεται απίστευτο. Διάβαζα συχνά στο φόρουμ για τη σημασία των πάσης φύσεως καλωδίων, όμως άλλο είναι να το βιώσεις. Περιμένω κάποια καλώδια ακόμη και μετά θα γράψω πιο αναλυτικά τα συμπεράσματά μου.

Μέχρι χθες χρησιμοποιούσα ένα απλoύστατο πολύμπριζο για τα μηχανήματά μου. Χθες το αντικατέστησα με ένα οικονομικό APC (36 E) και διαπίστωσα μεγάλη βελτίωση στο ακουστικό αποτέλεσμα: καθαρότερος ήχος, καλύτερη διάκριση και τοποθέτηση των οργάνων στο χώρο, ήχος σαφώς πιο κοντά σε εκείνον μιας συναυλίας. Θέλω να κάνω κι άλλες δοκιμές, όμως είμαι ήδη σίγουρος ότι δεν πρόκειται για αυθυποβολή. Μου φαίνεται απίστευτο. Διάβαζα συχνά στο φόρουμ για τη σημασία των πάσης φύσεως καλωδίων, όμως άλλο είναι να το βιώσεις. Περιμένω κάποια καλώδια ακόμη και μετά θα γράψω πιο αναλυτικά τα συμπεράσματά μου.

Μας δίνεις λίγο τα χαρακτηριστικά του;
Διαθέτει κάποιο φίλτρο;

και εγώ διάβαζα με δυσπιστία τις αναφορές σε καλώδια ρεύματος, μάλιστα στο μαγαζί από όπου αγόρασα τα ηχεία, μου προτείνανε να μου δανείσουν καλώδια ρεύματος για να ακούσω και εγώ αδιαφόρησα εντελώς, θεωρούσα τι διαφορά να κάνει στα 220 V που περνάνε......
μέχρι που έφτιαξα καλώδιο ρεύματος που αντικατέστησε το παλιό πολύμπριζο και τα δύο IEC που είχανε ενισχυτής και dac από τη μάνα τους και είδα σαφέστατη διαφορά προς το καλύτερο. διαφορά που διαπίστωσε και η υπόλοιπη οικογένεια (που δεν το συνηθίζει)

τώρα αν είναι θέμα παχύτερων καλωδίων, θωράκισης, καλύτερης επαφής κλπ δε γνωρίζω,
αν θες schubert δοκίμασε να αλλάξεις και τα καλώδια ρεύματος, έχει ανάλογα θέματα στο diy

Με οσο καλυτερο πολυμπριζο θα τροφοδοτεις το συστημα σου τοσο καλυτερο ηχο θα παιρνεις,γιατι και το πολυμπριζο κανει δουλεια.Εχω φτιαξει ενα πολυμπριζο με μπριζες ασφαλειας-ραγας και κλεμες ραγας,σε ξυλινο κουτι και ακουσα βελτιωση σε ολο το φασμα του ηχου.Αν αλλαξεις και τα καλωδια τροφοδοσιας με θωρακισμενα τοτε θα ακουσεις περισσοτερη βελτιωση.

Μας δίνεις λίγο τα χαρακτηριστικά του;
Διαθέτει κάποιο φίλτρο;

Το μοντέλο είναι το εξής:
APC PF8VNT3-GR PERFORMANCE SURGE ARREST 8 BLACK

Δεν έχω τεχνικές γνώσεις, οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία.

Απάντηση: Re: Πολύμπριζο και ποιότητα ήχου

(...) τώρα αν είναι θέμα παχύτερων καλωδίων, θωράκισης, καλύτερης επαφής κλπ δε γνωρίζω,
αν θες schubert δοκίμασε να αλλάξεις και τα καλώδια ρεύματος, έχει ανάλογα θέματα στο diy

Με οσο καλυτερο πολυμπριζο θα τροφοδοτεις το συστημα σου τοσο καλυτερο ηχο θα παιρνεις,γιατι και το πολυμπριζο κανει δουλεια.Εχω φτιαξει ενα πολυμπριζο με μπριζες ασφαλειας-ραγας και κλεμες ραγας,σε ξυλινο κουτι και ακουσα βελτιωση σε ολο το φασμα του ηχου.Αν αλλαξεις και τα καλωδια τροφοδοσιας με θωρακισμενα τοτε θα ακουσεις περισσοτερη βελτιωση.

Έχω παραγγείλει καλώδια τροφοδοσίας. Μόλις τα παραλάβω και τα δοκιμάσω, θα γράψω εντυπώσεις.

GiannisTyf, έχεις κάνει κάποια σχετική ανάρτηση;

Και να σκεφτεις οτι το πολυπριζο που αγορασες εχει διακοπτη οn - off που επηρεαζει τον ηχο (αρνητικα).

Και να σκεφτεις οτι το πολυπριζο που αγορασες εχει διακοπτη οn - off που επηρεαζει τον ηχο (αρνητικα).

'Οντως, έχει διακόπτη. Έχει πάντως και τέσσερις μπρίζες που είναι πάντα ανοιχτές. Αλλάζει κάτι στην ποιότητα αυτό;

Γενικα η audio φιλοσοφια ειναι να μην εχουν διακοπτη τα πολυπριζα. Προσωπικα δεν εχω κανει τεστ για το συγκεκριμενο θεμα (με ή χωρις στο ιδιο πολυπριζο) αλλα εχει μια λογικη.

Και γενικά τα όποια συστήματα "Surge arrest" δεν ξέρω τι μπορεί να προκαλούν...
Ειδικά οι τελικοί ενισχυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν "άφιλτροι".

Και γενικά τα όποια συστήματα "Surge arrest" δεν ξέρω τι μπορεί να προκαλούν...
Ειδικά οι τελικοί ενισχυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν "άφιλτροι".

Έχω μια ελεύθερη μπρίζα στον τοίχο. Θα πειραματιστώ συνδέοντας εκεί τον τελικό.

Φιλε schubert δεν εχω κανει σχετικη αναρτηση,αλλα σε οτι θελεις να βοηθησω εδω ειμαστε.Για την κατασκευη πολυμπριζου-καλωδιων υπαρχουν παλαιοτερες αναρτησεις απο αλλους φιλους εδω στο φορουμ,αν ψαξεις λιγο στο θεμα-κατασκευη πολυμπριζου- θα βρεις αρκετες πληροφοριες,αν θελεις να σου πω γιαυτο που εφτιαξα εγω μπορουμε να μιλησουμε.

Το μοντέλο είναι το εξής:
APC PF8VNT3-GR PERFORMANCE SURGE ARREST 8 BLACK

Δεν έχω τεχνικές γνώσεις, οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία.

Διαθέτει φίλτρο,δεν είναι απλό πολύπριζο,γι'αυτό και η διαφορά στον ήχο.

Re: Απάντηση: Πολύμπριζο και ποιότητα ήχου

Διαθέτει φίλτρο,δεν είναι απλό πολύπριζο,γι'αυτό και η διαφορά στον ήχο.

... όπως προειπώθηκε το φίλτρο δεν είναι απαραίτητα θετικό στοιχείο, εκτός πια αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο οικιακό δίκτυο ...

Αγαθοκλή, έχει αρκετά νήματα στο κλαμπ για κατασκευή οικονομικών πολύπριζων καθώς και καλωδίων ρεύματος ... η όλη διαδικασία είναι απλή ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ... μην ξανοίγεσαι οικονομικά αν δεν τα τσεκάρεις ...

Φιλε schubert δεν εχω κανει σχετικη αναρτηση,αλλα σε οτι θελεις να βοηθησω εδω ειμαστε.Για την κατασκευη πολυμπριζου-καλωδιων υπαρχουν παλαιοτερες αναρτησεις απο αλλους φιλους εδω στο φορουμ,αν ψαξεις λιγο στο θεμα-κατασκευη πολυμπριζου- θα βρεις αρκετες πληροφοριες,αν θελεις να σου πω γιαυτο που εφτιαξα εγω μπορουμε να μιλησουμε.

Θυμάμαι ότι διάβασα κάτι ενδιαφέρουσες παλαιότερες αναρτήσεις. Ασφαλώς θα με ενδιέφερε η δική σου κατασκευή, φαντάζομαι ότι θα ενδιέφερε και αρκετούς άλλους, οπότε αν μπορούσες να αναρτήσεις μια παρουσίαση, θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πολύμπριζο και ποιότητα ήχου

(...) έχει αρκετά νήματα στο κλαμπ για κατασκευή οικονομικών πολύπριζων καθώς και καλωδίων ρεύματος ... η όλη διαδικασία είναι απλή ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ... μην ξανοίγεσαι οικονομικά αν δεν τα τσεκάρεις ...

Ευχαριστώ, Σπύρο! Θα ανατρέξω στα νήματα. Βεβαίως δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου για τόσο ειδικά και ... επικίνδυνα πράγματα. Θεωρώ το ρίσκο για έναν θεωρητικό άνθρωπο σαν εμένα μεγάλο. Έχω βεβαίως έναν φίλο ηλεκτρολόγο, οπότε αν έχεις να μου συστήσεις κάποιες συγκεκριμένες κατασκευές, ολιγοδάπανες, ίσως θα μπορούσε να με βοηθήσει. Κατά τα άλλα δεν είναι καιροί για οικονομικά ξανοίγματα, μόνο στοιχειώδεις κινήσεις κάνω. Για να καταλάβεις την οικονομική πλευρά του πράγματος, χθες βαθμολογούσα κάτι γραπτά (νομίζω ότι πληρωνόμαστε με 1 ευρώ το τεμάχιο) και βαθμολόγησα σε πέντε ώρες κάπου 9 γραπτά. Υπολόγισε λοιπόν πόσες εργατοώρες θα μου στοίχιζε ένα απαιτητικό πολύμπριζο...